Autor Wątek: Asteriks i Obeliks  (Przeczytany 120376 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online radef

Odp: Asteriks i Obeliks
« Odpowiedź #525 dnia: Cz, 08 Styczeń 2026, 08:54:35 »
Jak dla mnie dyskusję da się podsumować w ten sposób:
Nie do końca jesteśmy pewni, że za wydawanie "Asteriksów" w Polsce od samego początku odpowiadał Egmont Polska w późniejszym rozumieniu tego słowa, ponieważ trudno powiedzieć, jak wyglądały przekształcenia w pierwszych latach.
Natomiast na pewno "Asteriksa" od samego początku wydawał w Polsce Egmont, pierwsze wydania jeszcze jako Gutenberghus, ponieważ firma zmieniała nazwę. A to która z firm-spółek to zrobiła - to już są tak naprawdę didaskalia.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Pestak

« Odpowiedź #526 dnia: Cz, 08 Styczeń 2026, 09:09:56 »
Zgadzam się, że na razie na tym musi to stanąć. Ale jak będę miał czas to postaram się jeszcze pogrzebać w temacie:) jak będzie możliwość to trzeba będzie zadać to pytanie panu Tomaszowi lub pani Martynie, ale coś czuję, że i tutaj nie dostaniemy satysfakcjonujacej odpowiedzi (jeśli wogole ww. mają jakąś wiedzę w tym temacie)

Offline michał81

« Odpowiedź #527 dnia: Cz, 08 Styczeń 2026, 09:57:28 »
Mam nadzieję że będziesz tak sumienny w dochodzeniu prawdy jak było z wydawaniem semiców.

Offline Pestak

« Odpowiedź #528 dnia: Wt, 13 Styczeń 2026, 21:06:19 »
Napisałem w tej sprawie do Egmontu . Zapytałem czy to oni wydali tego Asteriksa z 1990 r. Odpisali : „ Wydanie Asteriksa z 1990 roku, faktycznie jest Egmontu”.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #529 dnia: So, 21 Marzec 2026, 17:30:01 »
Tymczasem jakiś Dzidowiec na drukarce 3D.

Offline JanJ

« Odpowiedź #530 dnia: Pt, 03 Kwiecień 2026, 20:10:33 »
W grudniu tego roku ma się ukazać nowy film z przygodami Asteriksa i Obeliksa - Asteriks. Królestwo Nubii

https://blogokomiksach.pl/asteriks-krolestwo-nubii-teaserowy-plakat-premiera-2-grudnia-2026/

W tym samym czasie zostanie wydany ilustrowany album o tym samym tytule. Album oparty na tekście Oliviera Gaya będzie zawierał całostronicowe ilustracje Fabrice’a Tarrina. Ukaże się w 17 językach i dialektach na całym świecie.

« Ostatnia zmiana: Pt, 03 Kwiecień 2026, 20:12:27 wysłana przez JanJ »