Autor Wątek: Tomb Raider  (Przeczytany 26605 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Antari

Odp: Tomb Raider
« Odpowiedź #75 dnia: Cz, 07 Maj 2026, 00:06:00 »
Zdecydowanie lepiej zainwestować w Colossale od Dark Horse. No chyba, że musi być język polski.

Offline Alois

« Odpowiedź #76 dnia: Cz, 07 Maj 2026, 06:36:00 »
Zbieram tylko polskie wydania, więc musi:) dodatkowo musi być kreda bo na offsecie to wygląda okropnie.

Offline Antari

« Odpowiedź #77 dnia: Cz, 07 Maj 2026, 10:47:28 »
No w Colossalach masz kredę, więc z tym problemu nie ma, w odróżnieniu do wydań Scream, w których wydawca upierdał się, że offset lepszy. Po latach gdy Dark Horse przyparło go do muru wydaniem Colossali, przejrzał na oczy i po cichu przyznał się do błędu wydając wznowienia na kredzie.

W Colossalu też masz 2 tomy w jednym, więc też o wiele taniej wychodzi bo masz za 300 zł vol.1, gdzie Archiwa od Scream potrafiły latać po 250 za 1 tom. Czyli analogicznie 500 zł byś dał.

No ale za dumę narodową się płaci ;)

Offline Jaxx

« Odpowiedź #78 dnia: Cz, 07 Maj 2026, 12:19:11 »
To pierwsze wydanie Archiwów na offsecie ma w ogóle jeszcze wzięcie na rynku wtórnym?

Offline Antari

« Odpowiedź #79 dnia: Cz, 07 Maj 2026, 12:45:35 »
Teraz już pewnie nie, jak na Gildii można dorwać tom 1 w nowym wydaniu za 230.

Ale pamiętam czasy jak nie było nic i wręcz były głosy, że Dark Horse nie wznowi tego, nie mówiąc o Scream, który się uparł, że na wznowienie nie ma szans + obsesyjne uwielbienie offsetu. Ja sam kupowałem wydanie czeskie bo tylko takie było na rynku w rozsądnej cenie. Można pewnie jeszcze odkopać posty na tym forum.

Offline michał81

« Odpowiedź #80 dnia: Cz, 07 Maj 2026, 19:10:55 »
Ale pamiętam czasy jak nie było nic i wręcz były głosy, że Dark Horse nie wznowi tego, nie mówiąc o Scream, który się uparł, że na wznowienie nie ma szans + obsesyjne uwielbienie offsetu.
Nie uprał się tylko tam była zawirowania z licencją Tomb Raidera, kiedy Scream wydawał te komiksy, bo prawa przeszły z Square Enix do Embracer Group, podobna sytuacja z jak Conanem u Egmontu. Musieli poczekać i dogadać nowe licencje. Tu nie ma znaczenia, że wydawcą jest Dark Horse który w tym czasie też miał prawa na licencji. Teraz powinno być prościej bo Dark Horse należy do Embracer Group, no ale to jest polityka kropo więc nigdy nic nie wiadomo.

Offline Antari

« Odpowiedź #81 dnia: Cz, 07 Maj 2026, 21:12:33 »
Nie uprał się tylko tam była zawirowania z licencją Tomb Raidera, kiedy Scream wydawał te komiksy, bo prawa przeszły z Square Enix do Embracer Group, podobna sytuacja z jak Conanem u Egmontu. Musieli poczekać i dogadać nowe licencje. Tu nie ma znaczenia, że wydawcą jest Dark Horse który w tym czasie też miał prawa na licencji. Teraz powinno być prościej bo Dark Horse należy do Embracer Group, no ale to jest polityka kropo więc nigdy nic nie wiadomo.

Jak przejrzysz ten temat od początku to zobaczysz, że nawet z Tobą o tym pisałem w 2024 roku.

Jak dla mnie uparł się i zasłaniał problemami z licencją, bo w tym samym czasie gdy podobno "były problemy z licencją bo prawa przeszły z Square Enix do Embracer Group", to małe czeskie wydawnictwo dalej wydawało Archiwa na kredzie, w jakości jaka niszczyła to co wypluło Scream. To jeden ma problemy z licencją, a drugi w tym samym czasie wydaje bez problemu. Plus sam wiesz jaka była narracja odnośnie offsetu. Gdy ludzie wypominali, to pojawiały się spięcia i koniec końców "tak ma być a jak się komuś nie podoba to niech nie kupuje".

Offline michał81

« Odpowiedź #82 dnia: Cz, 07 Maj 2026, 21:37:31 »
Zależy czy Czesi mieli kupione prawa do całości od razu z materiałami na całość, bo Scream na pewno nie, stąd problemy z licencją. Podobna sytuacja powtórzyła się przy Lady Mechanice, gdzie znowu Benitez przeniósł się do Image i trzeba było podpisywać nowe umowy stąd znowu przerwa 3 letnia w wydawaniu. Nie znamy umów licencyjnych jakie były podpisane przez Czechów, ale w przypadku Screamów coś tam słyszałem z dobrych źródeł.

Offsetu nie ma co bronić bo to jest świadoma decyzja wydawcy, nie uważam jednak, że wyszło to tak źle jak wiele osób to przedstawia, zapominając że i tak pierwszego Tomb Raidera od semica dostali na dużo gorszym papierze.

Offline Takesh

« Odpowiedź #83 dnia: Cz, 07 Maj 2026, 22:20:51 »
Na tym forum były porównania semików i offsetu Krzykaczy. Chyba inaczej to wyglądało, z tego co pamiętam. Ktoś rozwieje wątpliwości?

Offline Alois

« Odpowiedź #84 dnia: Cz, 07 Maj 2026, 22:46:02 »
A ja wrócę do mojego pytania które odświeżyło temat po pół roku. Czy ten 2 i 3 tom na kredzie ukażą się w najbliższym czasie? W grudniu zeszłego roku zapowiadali je na maj 2026, a teraz cisza.

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #85 dnia: Cz, 07 Maj 2026, 23:15:05 »
Jeśli dobrze pamiętam to z TM Semic pierwszy był Tomb Raider/Witchblade na offsecie ale serię zaczęli wydawać na kredzie.
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline Juby

« Odpowiedź #86 dnia: Pt, 08 Maj 2026, 08:26:14 »
Źle pamiętasz. Serię też zaczęli wydawać na offsecie. Chyba tylko ostatnie dwa numery były na kredzie (nie wiem jak przedostatni, bo go nie posiadam, ale na pewno ostatni był na kredzie - 1/03).

A ja wrócę do mojego pytania które odświeżyło temat po pół roku. Czy ten 2 i 3 tom na kredzie ukażą się w najbliższym czasie? W grudniu zeszłego roku zapowiadali je na maj 2026, a teraz cisza.
Skoro jest "cisza" to jakiej odpowiedzi oczekujesz? Wiemy tyle samo, ile ty.

Ja z chęcią kupiłbym Archiwa od Screamu ponownie, na kredzie, ale wciąż czekam na dokładne porównanie pierwszego wydania z tym nowym (poprawki błędów / tytułów rozdziałów), ale na takowe nie trafiłem. Jeśli nikt takiego nie zrobi to dopiero na MFKiG, jak zobaczę jak to się prezentuje na żywo, zdecyduje czy chcę to kupować ponownie.

Online Voitas

« Odpowiedź #87 dnia: Pt, 08 Maj 2026, 09:45:57 »
Czy można czytać drugi tom archiwów bez znajomości pierwszego? Jest tam jakaś ciągłość fabuły?

Offline Antari

« Odpowiedź #88 dnia: Pt, 08 Maj 2026, 10:37:01 »
Zależy czy Czesi mieli kupione prawa do całości od razu z materiałami na całość, bo Scream na pewno nie, stąd problemy z licencją. Podobna sytuacja powtórzyła się przy Lady Mechanice, gdzie znowu Benitez przeniósł się do Image i trzeba było podpisywać nowe umowy stąd znowu przerwa 3 letnia w wydawaniu. Nie znamy umów licencyjnych jakie były podpisane przez Czechów, ale w przypadku Screamów coś tam słyszałem z dobrych źródeł.

No tak ale ty piszesz o wydawaniu kolejnych tomów, a ja mówię o wznowieniu 1 i 2 tomu, które już były wydane więc prawa mieli cały czas do tego materiału. I tych tomów brakowało wtedy na rynku. Dostępny był jedynie tom 3 a tom 4 stał pod znakiem zapytania (całkiem możliwe, że z powodów licencyjnych, tak jak pisałeś). Tylko, że na ten tom 4 już mało kto czekał, bo poziom zarówno graficzny jak i fabularny sięgnął dna. Większość osób chciała aby tom 1 i 2 były dostępne.

Niechęć Scream do zrobienia wznowienia tomów 1 i 2, odbiła im się później czkawką, bo było dokładnie tak jak pisałem. Na rynku brakowało tego materiału, nie tylko naszym polskim ale także zagranicznym. Do tego stopnia, że natknąłem się nawet na polecajki polskiego wydania na forach zagranicznych, a później wiele osób kombinowało z czeskim. Ludzie chwytali co było dostępne. Scream obudził się dopiero w momencie, gdy Dark Horse zapowiedziało Colossale. Nagle się okazało, że jednak opłaca się wznowić tomy 1 i kolejne, w dodatku na kredzie. Tak to jest jak się jest przesadnie przekonanym o własnej nieomylności i pozostaje głuchym na oczywiste znaki na rynku.

Moim zdaniem stracili potencjał sprzedażowy, bo jednak sporo rodaków sięgnęło po Colossale, nie mówiąc o osobach z zagranicy.
« Ostatnia zmiana: Pt, 08 Maj 2026, 10:39:54 wysłana przez Antari »

Offline Leyek

« Odpowiedź #89 dnia: Pt, 08 Maj 2026, 11:00:04 »
Ja z chęcią kupiłbym Archiwa od Screamu ponownie, na kredzie, ale wciąż czekam na dokładne porównanie pierwszego wydania z tym nowym (poprawki błędów / tytułów rozdziałów), ale na takowe nie trafiłem. Jeśli nikt takiego nie zrobi to dopiero na MFKiG, jak zobaczę jak to się prezentuje na żywo, zdecyduje czy chcę to kupować ponownie.

Ktoś na forum wrzucał fotki z takim porównaniem. Były na pewno poprawione strony tytułowe + normalne, prawidłowe kolory.