Autor Wątek: Tomb Raider  (Przeczytany 26616 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Antari

Odp: Tomb Raider
« Odpowiedź #105 dnia: Pn, 11 Maj 2026, 09:53:23 »
Mam tomy 2-4 w starym wydaniu i potwierdzam, że są sporo grubsze. Żałuję, że zdecydowałem się na nie, bo Scream nawoływał do ich kupienia, jako ostatniej szansy by mieć pełną kolekcje przy planowanym dodruku jedynki.... więc generalnie mam to tego wydawnictwa pewien dystans.

Sprzedaj, nawet z częściową stratą i kup coś lepszego np. Colossale. Wiem, że ciężko ale czasami trzeba wziąć na klatę porażkę i żyć dalej. Colossala vol.1 masz za 300 zł na amazonie. Łączy materiał z 2 archiwów Scream. Ciężko przebić taką ofertę.

Offline maxim1987

« Odpowiedź #106 dnia: Pn, 11 Maj 2026, 10:26:18 »
cena OK, ale nie jest w języku polskim

Offline Alois

« Odpowiedź #107 dnia: Pn, 11 Maj 2026, 23:05:56 »
Pytanie z innej beczki czy ten Tomb Raider archiwa możemy zaliczyć do tzw. uniwersum Image w wąskim znaczeniu? Wiadomo, że był np. cross pomiędzy Tomb Raider a Witchblade (która należy do Top Cow a które jednak chyba zalicza się do Image Universe) czy też raczej było to na zasadzie crossu Supermana ze Spidermanem? Ja bym jednak skłaniał się do tego że się zalicza. W końcu nawet taki Savage Dragon spotkał się z Żółwiami Ninja (gdy te jeszcze należały do Image i wszystkie nosiły czerwone przepaski) na łamach swojej regularnej serii.

Offline Adolf

« Odpowiedź #108 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 02:22:10 »
Pytanie z innej beczki czy ten Tomb Raider archiwa możemy zaliczyć do tzw. uniwersum Image w wąskim znaczeniu? Wiadomo, że był np. cross pomiędzy Tomb Raider a Witchblade (która należy do Top Cow a które jednak chyba zalicza się do Image Universe) czy też raczej było to na zasadzie crossu Supermana ze Spidermanem? Ja bym jednak skłaniał się do tego że się zalicza. W końcu nawet taki Savage Dragon spotkał się z Żółwiami Ninja (gdy te jeszcze należały do Image i wszystkie nosiły czerwone przepaski) na łamach swojej regularnej serii.

Było to już wiele razy wspominane, choć nie w tym wątku. Ten Tomb Raider powstał jako część uniwersum tzw. Artefaktów, tj. Witchblade, Darkness, Magdalena (jej Włócznia Przeznaczenia jest artefaktem). W uniwersum tym są też m.in. Cyberforce i Hunter-Killer. Niestety, Lara nie należała do Top Cow i prawa do niej wygasły i później kto inny dostał licencję. Jeszcze gorzej, że podobna sytuacja była z Fathomem, gdzie twórca również trochę się awanturował i wziął licencję pod swoje skrzydła, wyrywając z uniwersum. Tak więc był crossover, ale już jest niekanoniczny. Został wymazany i nawet jakoś fabularnie coś nadpisywano żeby wszystko pasowało. I obecnie ten Tomb Raider i ten Fathom funkcjonują jako niezależne twory. Szkoda, że tak się skończyło, piękne to było uniwersum.

Offline michał81

« Odpowiedź #109 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 05:04:40 »
Pytanie z innej beczki czy ten Tomb Raider archiwa możemy zaliczyć do tzw. uniwersum Image w wąskim znaczeniu?
Gdyby Adolf choć raz przeczytał te "egdy" komiks o który pisze za każdym razem te swoje farmazony to mógłby napisać ci wprost, że można zaliczyć pomimo przejścia licencji do Dark Horse oraz braku zeszytu #25 będącego crossoverem z innymi seriami Top Cow, dlatego że w zeszycie #26 pojawia się Sara Pezzini oraz Jackie Estacado i ten zeszyt jest zebrany w 2 tomie Archiwów.

Offline Takesh

« Odpowiedź #110 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 10:10:28 »
Dodam, że Fathom ma przepisane i przerysowane zeszyty z tym crossem, żeby "wygumować" ten corss z uniwersum wielkiej wody.

Plus Dragon spotyka sie z Żółwiami w ramach swojej serii i te zeszyty są we wszystkich zbiorczych. Należy jednak pamiętać, że seria z Image nie jest uznawana za cześć kanonu mimo, ze bezpośrednikontynuuje wątki z zakończonej wcześniejszej serii. No i była wydawana w czerni i bieli. Kolor został nałożony przez IDW podczas wznowienia i dokończenia tej serii z podtytułem Urban Legends.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #111 dnia: Śr, 24 Czerwiec 2026, 22:33:28 »
Mam od wczoraj Witchblade i wizualnie to jest jak jakaś kalka Lary Croft. :D Fani Lary chyba powinni mieć w swej kolekcji Witchblade.

Offline Adolf

« Odpowiedź #112 dnia: Cz, 25 Czerwiec 2026, 20:25:51 »
Mam od wczoraj Witchblade i wizualnie to jest jak jakaś kalka Lary Croft. :D Fani Lary chyba powinni mieć w swej kolekcji Witchblade.

A masz ten boski crossover Tomb Raider/Witchblade?

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #113 dnia: Cz, 25 Czerwiec 2026, 20:59:39 »
Chyba za miesiąc będzie. 8)

Offline Alois

« Odpowiedź #114 dnia: Pt, 10 Lipiec 2026, 14:41:45 »
Nie wiem czy gdzieś na forum nie było już tej informacji, ale tak czy inaczej tomy 2 i 3 na kredzie już do kupienia (jest na pewno na Gildii i Smaku Liter)

Offline Takesh

« Odpowiedź #115 dnia: Pt, 10 Lipiec 2026, 21:51:20 »
Lara Croft odwiedziła łamy G.I.Joe A Real American Hero 330. A na jesieni ma być mini.  Kolejna niespodzianka Kirkmana nie wyciekła i zrobiła sporo szumu. Ja się mocno zdziwiłem.

Offline Andrzej8666

« Odpowiedź #116 dnia: Nd, 12 Lipiec 2026, 13:01:28 »
Czekaj, a Tomb Ridera nie wydaje Dark Horse? Oni tak sobie mogli jej użyć? I dziwi mnie, że pojawiła się w "A Real American Hero", a nie w Energon Universe.

Offline Takesh

« Odpowiedź #117 dnia: Nd, 12 Lipiec 2026, 14:56:49 »
To tylko crossover. A występy w Energon na razie są tylko w ramach jednego świata. Tak przynajmniej mi się wydaje.

Offline Antari

« Odpowiedź #118 dnia: Pn, 13 Lipiec 2026, 14:44:15 »
Lara Croft odwiedziła łamy G.I.Joe A Real American Hero 330. A na jesieni ma być mini.  Kolejna niespodzianka Kirkmana nie wyciekła i zrobiła sporo szumu. Ja się mocno zdziwiłem.

To akurat żadna niespodzianka, bo już dużo wcześniej ujawnili crossa z TR w postaci figurki od Hasbro z uniwersum G.I. Joe.

Offline Alois

« Odpowiedź #119 dnia: Śr, 22 Lipiec 2026, 10:40:10 »
Jak ktoś zamówił te nowe kredowe t.1 i 2 archiwów to niech je dobrze sprawdzi bo dostałem info, że do jednej z księgarni wysyłkowej większość nakładu pozycji „TOMB RAIDER Archiwa” dotarło z defektem technicznym.