Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 550584 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #2730 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 11:25:03 »
Przeczytaj Maximum Carnage, bo tam jest przypis o tym jak Venom wspomina, że go Spider-Man oszukał w San Francisco. Oczywiście, że Lethal Protector dzieje się właśnie między jednym Epiciem a drugim.

Powiem coś jeszcze. Była krytyka, że komiksie Carrefouru z zeszytami o Venomie, Francuzi dali nam tylko drugą część historii Carnage, bo dopiero tam się Venom pojawił. No i to było słuszne, bo to jest integralny dwupartowiec. Tylko co w takim razie myśleć, że na razie przeskoczono nam całą tą historię. Jasne, pani Alicja mówi, że będzie. Tylko, że znowu będzie nowy rok i wyższe ceny. Trochę słabo.
« Ostatnia zmiana: Wt, 17 Październik 2023, 12:08:06 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Pestak

« Odpowiedź #2731 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 13:07:08 »
Przeczytaj Maximum Carnage, bo tam jest przypis o tym jak Venom wspomina, że go Spider-Man oszukał w San Francisco. Oczywiście, że Lethal Protector dzieje się właśnie między jednym Epiciem a drugim.

Dzięki. właśnie tak myślałem. nie czytałem jeszcze tego epica a jedynie dodatki które są mylące w tym względzie bo z nich wynika że dopiero planują te miniserie z Venomem co mogłoby sugerować że akcja się dzieje później. no ale z nich wynika też że na początku rzezi carmage miał mieć jakiś sztuczny kostium a finalnie nic takiego nie miało miejsca.

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #2732 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 13:55:50 »
Nie znajdę tego teraz, ale w poprzednim tomie jest wyraźny przypis mówiący, że kolejne przygody Venoma miały miejsce w jego własnej serii.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2733 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 13:58:35 »
Strasznie się wynudziłem.
Na pewno postawię na półce jeszcze Hero Killers (gdzie jest dużo lepsza historia z Carnage'em) i może jeszcze ten zapowiedziany na przyszły rok tom po Maximum Carnage i chyba z Pajączkiem sobie już dam spokój. A na sagę klonów nie mam ochoty.
Też selekcjonuję epiki. Kupiłem dwa pierwsze a potem odpuściłem sobie kaszanę pisaną przez Micheliniego aż do Powrotu Złowieszczej Szóstki. Potem Egmont mnie przystopował zmieniając kolejność epików - z tych ostatnich nie biorę nic. Czekam jeszcze na Hero Killers oraz na Lifetheft i daję sobie spokój z epikami.

Chyba, że cofną się i wydadzą starsze historie.
Batman returns
his books to the library

Offline michał81

« Odpowiedź #2734 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 14:39:20 »
Chyba, że cofną się i wydadzą starsze historie.
Egmont cofnąłby się i do pierwszych, ale wyszła kolekcja Marvel Origins. Ile epików wydadzą finalnie to się okaże.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2735 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 15:33:57 »
Michał ty jesteś jakimś przedstawicielem egmontu? Zawsze wiesz co by zrobili.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #2736 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 15:53:08 »
On jest drugą stroną mocy, yin i yang, bazyl i michał.

I egmont nigdy by się nie cofną do pierwszego, TK jasno to sugerował. Czy Pani Martyna postanowi inaczej, nie wiem. Ale lata 80-90 to max moim zdaniem.

Offline michał81

« Odpowiedź #2737 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 16:01:31 »
Jak się jedzie na największy festiwal komiksowy w Polsce (a nie skąpi 50zł, gdzie można nawet to też obejść) to można porozmawiać z pewnymi osobami i się dowiedzieć różnych rzeczy czy planów. Kołodziejczak to już przeszłość, a tu widzę niektórzy cały czas nim żyją, jak jednym Batmanem do roku. Czasy się zmieniają, ludzi u władzy się zmieniają, sprzedaż swoje robi, tylko że mamy rzeczywistość z kolekcją uniemożliwiającą w obecnej chwili wydanie pierwszych epików.

Offline Crono

« Odpowiedź #2738 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 16:19:28 »
Nie znam się ale się wypowiem:
O ile dobrze wiem, to proces wydawniczy w przypadku Marvela wygląda tak, że jak jakieś wydawnictwo jest zainteresowane wydaniem jakiegoś tytułu, to Panini pyta Egmont, jako największego "gracza" czy przypadkiem on tego nie chce wydać. Dopiero przy negatywnej odpowiedzi, Panini sprzedaje licencję zainteresowanemu. To teraz jak to było w przypadku Egmontu i kolekcji Hachette? Hachette zapytało się Panini, Panini zapytało się Egmontu a Egmont dał zielone światło? I sam się zablokował? w sumie to niby czemu? co szkodzi wydać pierwsze epiki pająka pomimo kolekcji? Umowa Hachette z Panini?

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2739 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 16:29:26 »
Egmont cofnąłby się i do pierwszych
Nie wierzę w to. Jak dotąd Egmont nie zrobił tego z żadnym tytułem, z czego jasno wynika brak przekonania co do opłacalności takiej inwestycji.
ale wyszła kolekcja Marvel Origins.
Która skończy się gdzieś w połowie historii Lee, czyli nie blokuje niczego od końca lat 60-ych.
Batman returns
his books to the library

Offline Xmen

« Odpowiedź #2740 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 16:39:32 »
Jak się jedzie na największy festiwal komiksowy w Polsce (a nie skąpi 50zł, gdzie można nawet to też obejść) to można porozmawiać z pewnymi osobami i się dowiedzieć różnych rzeczy czy planów. Kołodziejczak to już przeszłość, a tu widzę niektórzy cały czas nim żyją, jak jednym Batmanem do roku. Czasy się zmieniają, ludzi u władzy się zmieniają, sprzedaż swoje robi, tylko że mamy rzeczywistość z kolekcją uniemożliwiającą w obecnej chwili wydanie pierwszych epików.
To ty chyba jesteś na największym festiwalu w Polsce codziennie. Zawsze masz pełne info o egmoncie.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline michał81

« Odpowiedź #2741 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 16:49:54 »
To ty chyba jesteś na największym festiwalu w Polsce codziennie. Zawsze masz pełne info o egmoncie.
Nie tylko o Egmoncie, ale widzę że niektórych bardzo to boli.

Nie wierzę w to. Jak dotąd Egmont nie zrobił tego z żadnym tytułem, z czego jasno wynika brak przekonania co do opłacalności takiej inwestycji.Która skończy się gdzieś w połowie historii Lee, czyli nie blokuje niczego od końca lat 60-ych.
Od pierwszych w obecnej chwili nie ma szans, bo jest kolekcja, ale jest jeszcze kilka dobry momentów od których można zacząć wydawać epiki.
« Ostatnia zmiana: Wt, 17 Październik 2023, 17:30:26 wysłana przez michał81 »

Offline Kadet

« Odpowiedź #2742 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 19:25:53 »
To teraz jak to było w przypadku Egmontu i kolekcji Hachette? Hachette zapytało się Panini, Panini zapytało się Egmontu a Egmont dał zielone światło? I sam się zablokował? w sumie to niby czemu? co szkodzi wydać pierwsze epiki pająka pomimo kolekcji? Umowa Hachette z Panini?

Kolekcje kioskowe idą chyba inną trasą licencyjną niż standardowe wydania. Dlatego niektóre tytuły mogły jednocześnie być dostępne i w wydaniu kolekcyjnym, i Egmontowskim (na przykład pierwszy tom Batmana z Rebirth albo "Azyl Arkham"). Przykładowo: Egmont jest wyłącznym wydawcą DC w Polsce, ale ta wyłączność nie dotyczy kolekcji, w których przecież wychodzą komiksy DC.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline death_bird

« Odpowiedź #2743 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 22:17:50 »

Bo "michał81" to zapewne forumowa ksywka samego TK.  8)
A TK ma najwyraźniej taką wiedzę jak gdyby codziennie bywał na festiwalu.  ???
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Crono

« Odpowiedź #2744 dnia: Śr, 18 Październik 2023, 07:50:25 »
Kolekcje kioskowe idą chyba inną trasą licencyjną niż standardowe wydania. Dlatego niektóre tytuły mogły jednocześnie być dostępne i w wydaniu kolekcyjnym, i Egmontowskim (na przykład pierwszy tom Batmana z Rebirth albo "Azyl Arkham"). Przykładowo: Egmont jest wyłącznym wydawcą DC w Polsce, ale ta wyłączność nie dotyczy kolekcji, w których przecież wychodzą komiksy DC.
Więc właśnie. Egmont najprawdopodobniej mógłby wydać pierwsze epiki pająka gdyby chciał. Ale nie chce (tak jak epików X-Men).