Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 550701 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline death_bird

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #2670 dnia: Śr, 16 Sierpień 2023, 17:49:11 »
A może pojęcie "dorosnąć" może dotyczyć samego rozwoju psychologicznego i emocjonalnego postaci? Bo np. Peter ożenił się. Czy mlodzi ludzie nie mogą tego robić?

Oczywiście, że może tylko przecież rozwój psychiczny/emocjonalny wiąże się z wiekiem i upływem czasu.
Parker spokojnie mógł młodo się ożenić i teoretycznie nawet mógłby młodo się rozwieść tylko to drugie byłoby już (wydaje mi się) naciągane.

Jego pewne wybory powinny zostać z postacią. Chcą ich rozwieść? Proszę bardzo. Można stworzyć dłuższą i ciekawą historię o tym. A nie czary mary i bęc. No trochę wysiłku.

Otóż to. Pełna zgoda.

ale u Slotta wspominał o wydarzeniach sprzed roku, które zostały opublikowane jakiś rok wcześniej, więc coś tu nie do końca, ale to nic.

Byłbym całkiem zdziwionym kotem gdyby się okazało, że ktoś tam jeszcze ogarnia cały ten dotychczasowy bałagan i z konsekwencją trzyma się logiki świata przedstawionego (w tym upływu czasu).
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline xanar

« Odpowiedź #2671 dnia: Śr, 16 Sierpień 2023, 17:50:31 »
Zasadniczo to mógłby mieć te 60 lat, równocześnie mogłyby powstawać komiksy z Peterem na emeryturze jak również jakiś ongoing, gdy miał 25 czy 40, zresztą coś takiego było "Untold Tales of Spider-Man". 
To samo robią ze Star Warsami.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2672 dnia: Śr, 16 Sierpień 2023, 17:58:25 »
*kaszl* "Historia życia" *kaszl*
No nie. Tam każdy zeszyt to inna dekada.
Batman returns
his books to the library

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2673 dnia: Śr, 16 Sierpień 2023, 18:13:11 »
DC zrobiło też serie Superman 78 i Batman 89, gdzie kontynuują w tamtych czasach filmowe wersje bohaterów.

Offline xanar

« Odpowiedź #2674 dnia: Śr, 16 Sierpień 2023, 18:33:20 »
W sumie Marvel to samo teraz robi - Silver Surfer Ron Marz/Ron Lim, GAMBIT - Claremont itp. tyle, że to miniserie.

Offline Mario

« Odpowiedź #2675 dnia: Śr, 16 Sierpień 2023, 18:55:03 »
Proszę o podpowiedź.

Warte zakupu? Gdzieś w opiniach wyczytałem że kolory spartolone (Egmont). Może inne wydanie ktoś polecić, nie wiem z Atomcomics/Azyl?

Pozdrawiam

Offline xanar

« Odpowiedź #2676 dnia: Śr, 16 Sierpień 2023, 19:03:02 »
Nie kolory tylko materiały są z kropkami, ale jak wcześniej tego nie widziałeś to możesz uwagi nie zwrócić.
Gdzieś tu były wrzucane zdjęcia, możesz poszukać.

Offline Maragast

« Odpowiedź #2677 dnia: Śr, 16 Sierpień 2023, 19:11:49 »
Myślę, że F4 jest doskonałym przykładem dorastania postaci, bo tam mieliśmy różne etapy:
- na początku Reed i Sue nie byli parą,
- potem Reed i Sue zostali parą,
- następnie zostali małżeństwem - początkowo bezdzietnym,
- potem byli rodzicami dwójki maluchów,
- potem ich dzieci były większe ;D,
- następnie wprowadzili ten watek super inteligentnej Valerii.

I tu nikt nie powiedział żeby nagle cofnąć Reeda i Sue do okresu kiedy nie byli parą ale dali im się rozwijać, ich relacja dojrzewała i zmieniała się aż pojawiły się dzieci, które też rozwijają się i zmieniają.

I tak to powinno wyglądać w przypadku każdej postaci ale nagle jakiś idiota stwierdził by magicznie wymazać małżeństwo Petera - całe szczęście, że nie kazali Doomowi rzucać zaklęcia, które wymaże dzieci Sue i Reeda, a ich samych cofnie do czasu kiedy nie byli parą.
« Ostatnia zmiana: Śr, 16 Sierpień 2023, 19:13:56 wysłana przez Maragast »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2678 dnia: Śr, 16 Sierpień 2023, 19:14:44 »
Po upadku testu Kolekcji Spider-Mana, ja kupiłem dodruk tego wydania. Część materiału z tego komiksu publikował TM Semic, a potem były "Zmysły" od Hachette. Komiks może być. Dobrze uzupełnia moim zdaniem Epici Spider-Mana, które Egmont teraz drukuje.

Co do FF to po części za to odpowiada klęska sequelu filmu kinowego z tymi bohaterami w 2007 roku oraz to, że jak MCU zaczęło się tworzyć w 2008 roku, to FOX bezczelnie nie chciał oddać praw do ekranizowania postaci. A jak nie było synergii kinowej, to komiksy o FF spadły z pierwszej ligi i dzięki temu scenarzyści mieli więcej swobody. Oczywiście z zyskiem dla czytelników. Bo jak teraz czytałem Empyreum to się zdziwiłem, że tak teraz wygląda rodzina FF.

« Ostatnia zmiana: Śr, 16 Sierpień 2023, 19:18:52 wysłana przez Bazyliszek »

Online michał81

« Odpowiedź #2679 dnia: Śr, 16 Sierpień 2023, 20:22:49 »
Co do FF to po części za to odpowiada klęska sequelu filmu kinowego z tymi bohaterami w 2007 roku oraz to, że jak MCU zaczęło się tworzyć w 2008 roku, to FOX bezczelnie nie chciał oddać praw do ekranizowania postaci. A jak nie było synergii kinowej, to komiksy o FF spadły z pierwszej ligi i dzięki temu scenarzyści mieli więcej swobody. Oczywiście z zyskiem dla czytelników. Bo jak teraz czytałem Empyreum to się zdziwiłem, że tak teraz wygląda rodzina FF.
Wiesz, że piszesz totalne bzdury. FOX miało prawa do FF bo Marvel je im sprzedał, tak samo jak do X-men, DD i Elektry. Czemu mieli by je oddawać skora zapłacili za nie? Nie było żadnego spadku FF w tym okresie kiedy startowało MCU. To jest najlepszy okres dla tej drużyny, bo serię przejął Jonathan Hickman, który pisał ją od 2009 do 2012. To nie jest żadna wiedza tajemna wystarczy sprawdzić co wychodziło w tamtym okresie z tymi bohaterami. Po nim serię przejął Matt Fraction (czyli też solidny scenarzysta) i tak naprawdę to w okolicach 2015 (czyli przed Secret Wars) widać, że nie było pomysłu na serię. I znowu Hickman postawił na nich w Secret Wars (tak jak to było w oryginalnych SW), tym samym dając czas, aby czytelnicy za nimi zatęsknili. Powrót może nie był spektakularny, ale seria Slotta jest całkiem ok. Zacznij czytać komiksy, a nie wymyślasz jakieś rzeczy na poczekaniu. Potem masz pretensje, że pisze o twojej zerowej wiedzy komiksowej.
« Ostatnia zmiana: Śr, 16 Sierpień 2023, 20:25:03 wysłana przez michał81 »

Offline xanar

« Odpowiedź #2680 dnia: Śr, 16 Sierpień 2023, 21:45:25 »
Myślę, że F4 jest doskonałym przykładem dorastania postaci, bo tam mieliśmy różne etapy:
- na początku Reed i Sue nie byli parą,
- potem Reed i Sue zostali parą,
- następnie zostali małżeństwem - początkowo bezdzietnym,
- potem byli rodzicami dwójki maluchów,
- potem ich dzieci były większe ;D,
- następnie wprowadzili ten watek super inteligentnej Valerii.

I tu nikt nie powiedział żeby nagle cofnąć Reeda i Sue do okresu kiedy nie byli parą ale dali im się rozwijać, ich relacja dojrzewała i zmieniała się aż pojawiły się dzieci, które też rozwijają się i zmieniają.

I tak to powinno wyglądać w przypadku każdej postaci ale nagle jakiś idiota stwierdził by magicznie wymazać małżeństwo Petera - całe szczęście, że nie kazali Doomowi rzucać zaklęcia, które wymaże dzieci Sue i Reeda, a ich samych cofnie do czasu kiedy nie byli parą.
Na początku, tak było, Spider był w szkole średniej, potem poszedł na studia itp.

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #2681 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 13:56:15 »
No nie. Tam każdy zeszyt to inna dekada.
Tak, ale nie ma tam rozjazdu między czasem a wiekiem. Jest przeskok do następnej dekady i wszyscy o tyle samo się zestarzeli. Ta miniseria spełnia wymagania, tylko niestety  jest mini-, a była tak dobra, że mogliby to rozciągną na kilka tomów np. 1 zeszyt to 2 lata.

Offline _Paweł

« Odpowiedź #2682 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 17:22:16 »
Proszę o podpowiedź.

Warte zakupu? Gdzieś w opiniach wyczytałem że kolory spartolone (Egmont). Może inne wydanie ktoś polecić, nie wiem z Atomcomics/Azyl?

Pozdrawiam

Źle się to ogląda momentami właśnie ze względu na słabą jakość (mówię o wydaniu Egmontu, innych nie widziałem). Jednak pomimo tego to dla mnie najlepsze i najładniej narysowane historie z Pająkiem z okresu TM-Semic. Warto wiedzieć, że są zupełnie z boku głównej linii fabularnej z Epiców Amazing Spider-Man.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2683 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 17:27:23 »
Dla mnie natomiast scenariusze tych komiksów McFarlane'a wydały się płaskie i raczej nudnawe... Co osoba, to opinia.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline xanar

« Odpowiedź #2684 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 17:30:27 »
Bo tam nie ma scenariusza, McFarlane nie był scenarzystą, rysunki mogą się podobać i też nie wszystkim.

Źle się to ogląda momentami właśnie ze względu na słabą jakość (mówię o wydaniu Egmontu, innych nie widziałem). Jednak pomimo tego to dla mnie najlepsze i najładniej narysowane historie z Pająkiem z okresu TM-Semic. Warto wiedzieć, że są zupełnie z boku głównej linii fabularnej z Epiców Amazing Spider-Man.
To skąd wiesz, że jest słaba jakość jak innych nie widziałeś ?