Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 554225 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline HugoL3

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #2085 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 15:37:00 »
Każdy ma inny gust, ale skoro macie się trochę pospierać na argumenty, to może rozwińcie swoje wypowiedzi i wtedy będziemy wiedzieli kto i za co ceni sobie ten komiks, a co ma mu za złe?

Plus chyba nie przekonacie drugiej strony do zmiany zdania, więc nie wiem po co się przepychacie :)

Plusy z mojej strony:
- klimat (przynajmniej dwóch pierwszych historii z tego tomu)
- gościnne występy innych postaci
- rysunki McFarlane'a
- różnorodność historii

Minusy:
- im dalej tym gorzej; czytałem, że mimo oddania decyzyjności Toddowi, to wciąż Marvel zaglądał mu do prac i naciskał na to, aby komiks był inny; im więcej stron miałem za sobą tym bardziej było to widoczne, zarówno w scenariuszu jak i rysunkach - czasem przesadzonych (przebrzydkie twarze, przerośnięte osoby i to wcale nie herosi)
- różnice w tłumaczeniu TM Semicowym a Egmontowskim - każdy sam musi sprawdzić, ale moim zdaniem oba nie są idealne
- "Sabotaż" to porażka

Ponieważ Todd nie jest scenarzystą pełną gębą mam wrażenie, że trochę na siłę zmusił się do napisania 5 historii za jednym razem. Możliwe, że efekt końcowy byłby lepszy, gdyby np stworzył 5 różnych historii w obrębie jednej serii ze Spider-Manem na przestrzeni np 100 zeszytów (12 zeszytów, przerwa, kolejne 12 zeszytów, przerwa itd itp.). Mógłby pisać wtedy, gdyby faktycznie miał wenę i pomysł na coś, bo tutaj ewidentnie zabrakło równego poziomu przez cały tom.
-

Offline xanar

« Odpowiedź #2086 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 16:21:11 »
Ale amsterdream już napisał, że było o tym komiksie 100 razy pisane, także nie wiem co tu można dodać.

Mogę napisać po raz sto pierwszy :)
Na tych planszach panuje istny chaos, jedyna historia, która jakoś się tam broni to ta z Wendigo i Wolverinem, jest tam jakaś namiastka scenariusza. Pod koniec te rysunki wyglądają jak wyglądają bo MacFarlane był chory i jego koledzy to kończyli o ile dobrze pamiętam.

Ponieważ Todd nie jest scenarzystą
No właśnie nie jest scenarzystą, dlatego to wygląda tak jak wygląda.

Jak ktoś się tym zachwyca, no to zazdrosne ja nie potrafię.

Aktualnie czytam Spider-mana od początku na przemian z Untold Tales of Spider-Man i jest to wiele lepsze/przyjemniejsze doświadczenie niż ten Spider z lat 90-tych.
No ale ktoś zaraz napisze, że komiksy z lat 60-tych to syf jest i się nie znam  :)

Mam nadzieje, ze 102 raz nie będę musiał tego pisać :D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #2087 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 16:44:18 »
No chyba jednak masz jakiś problem skoro piszesz, że bredzę. To weź wklej przynajmniej z 50 moich postów na ten temat  ::)

Ja tam twoimi postami się tak nie podniecam jak ty moimi, nie ważne jak głupie by były.

Zastanawiałeś sie po co jesteś w tym dziale? Krytykujesz nie tylko serie Epic, nie tylko McFarlane ale nawet prywatnych użytkowników. Bo wiesz to jest strata czasu nie tylko dla Ciebie ale też dla innych.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2088 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 16:47:01 »
Ale amsterdream już napisał, że było o tym komiksie 100 razy pisane, także nie wiem co tu można dodać.

Okej, ale dzieła kultury mogą być omawiane ponadczasowo więc jeżeli ktoś nie miał okazji się wypowiedzieć to chyba mu tego nie zabronimy :) Temat jest obszerny.

Offline xanar

« Odpowiedź #2089 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 17:11:09 »
Zastanawiałeś sie po co jesteś w tym dziale? Krytykujesz nie tylko serie Epic, nie tylko McFarlane ale nawet prywatnych użytkowników. Bo wiesz to jest strata czasu nie tylko dla Ciebie ale też dla innych.

Całe szczęście, że nie krytykuje państwowych użytkowników.

Jak już, to ktoś mnie skrytykował i do tego można powiedzieć, że obraził napisał coś o bredzeniu, także mnie mogą obrażać ale ja już nie mogę (nawet nikogo nie obraziłem), no ciekawe ::)  Chyba, że mu też napiszesz żeby się zastanowił nad sobą.

To już nie można krytykować artysty  ::) Ale też go pochwaliłem, ale tego to już nie zobaczyłeś, jakoś strasznie wybiórczo czytasz to forum.

Co ty za głupoty znowu wypisujesz ? Jaką serię epic ci krytykuje, mam prawie wszystkie epici jakie wyszły po angielsku, oprócz paru postaci, które mnie nie obchodzą, uważam, że to jedna z najlepszy inicjatyw wydawniczych na jakie wpadł Marvel. Krytykować mogę niektóre wasze życzeniowe plany wydawnicze, które są nierealne na polskim rynku, Jak na przykład X-men Claremonta no ja mogę się nie znać, ale nawet Motyl napisał, że to nierealne, ewentualnie jakaś poszatkowana kolekcja. No to jak to jest nierealne do wydania (końcówka lat 70-tych) no to ja nie wiem co jest z tego okresu.

No to wrzuć mnie do ignorowanych i pozamiatane, rozwiązałem twoje problemy z moją osobą, nie musisz dziękować.

Okej, ale dzieła kultury mogą być omawiane ponadczasowo więc jeżeli ktoś nie miał okazji się wypowiedzieć to chyba mu tego nie zabronimy :) Temat jest obszerny.
No ktoś może się wypowiedzieć a ja już nie mogę, bo bredzę :o , zakładam, że ten ktoś nie użył opcji szukaj, bo nie napisałby takiego posta chyba, że to była jakaś prowokacja  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #2090 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 17:36:13 »

Jaką serię epic ci krytykuje, mam prawie wszystkie epici jakie wyszły po angielsku, oprócz paru postaci, które mnie nie obchodzą, uważam, że to jedna z najlepszy inicjatyw wydawniczych na jakie wpadł Marvel. Krytykować mogę niektóre wasze życzeniowe plany wydawnicze, które są nierealne na polskim rynku, Jak na przykład X-men Claremonta no ja mogę się nie znać, ale nawet Motyl napisał, że to nierealne, ewentualnie jakaś poszatkowana kolekcja. No to jak to jest nierealne do wydania (końcówka lat 70-tych) no to ja nie wiem co jest z tego okresu.

No to wrzuć mnie do ignorowanych i pozamiatane, rozwiązałem twoje problemy z moją osobą, nie musisz dziękować.

O to bardzo przepraszam za klopot, możliwe, że Cię pomyliłem w sensie "połączyłem" innym użytkownikiem.
Jeżeli jesteś fanem linii wydawniczej Epic to od teraz Twoja opinia będzie dla mnie ważna.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #2091 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 18:21:53 »
Minusy:
- im dalej tym gorzej;

Dokładnie to samo pisałem w recenzji kilka lat temu. W tym tomie McFarlane'a każda kolejna historia to spadek formy w stosunku do poprzedniej, a ostatnia uderza z impetem w dno. Torment jest tam zdecydowanie najlepszy, ale tam nie chodzi o scenariusz.

Ponieważ Todd nie jest scenarzystą pełną gębą mam wrażenie, że trochę na siłę zmusił się do napisania 5 historii za jednym razem. Możliwe, że efekt końcowy byłby lepszy, gdyby np stworzył 5 różnych historii w obrębie jednej serii ze Spider-Manem na przestrzeni np 100 zeszytów (12 zeszytów, przerwa, kolejne 12 zeszytów, przerwa itd itp.). Mógłby pisać wtedy, gdyby faktycznie miał wenę i pomysł na coś, bo tutaj ewidentnie zabrakło równego poziomu przez cały tom.

Dokładnie to tak wygląda i o tym również wspominam w recenzji.
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Luty 2022, 18:25:36 wysłana przez Gieferg »

Offline nayroth

« Odpowiedź #2092 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 20:40:25 »
Minusy:
- różnice w tłumaczeniu TM Semicowym a Egmontowskim - każdy sam musi sprawdzić, ale moim zdaniem oba nie są idealne
- "Sabotaż" to porażka

Pod plusami się podpisuję.
Minusy spowodowały że te epicki sobie odpuściłem, mimo iż w wieku lat 10, Tormenty były dla mnie całkowitym mindblowem, a i na stare lata też bym tez z sentymentu przeczytał.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2093 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 20:48:22 »
Jeżeli jesteś fanem linii wydawniczej Epic to od teraz Twoja opinia będzie dla mnie ważna.
Hahaha ;D ;D ;D

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #2094 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 21:00:06 »
Najgorsze w tym wydaniu jest to, że pominęli Spider-Man #15 a zamiast tego jest tie-in do sabotage z X-Force o slabszej rozdzielczosci.
Niektórym (jak pisali na tym forum) to odpowiada bo wola miec kompletne historie niz numery po kolei, ale te osoby chyba nie wiedza, ze juz nawet TM-Semic wydal kompletniejszy Sabotage (w Omnibusie nie ma początku). Ten sabotaz to nie wiem czy jest taki zly bo go nie czytalem w calosci (no w latach 90tych czytalem) ale teraz w tym wydaniu 2019 odpuscilem ten ostatni zeszyt jak zobaczylem, ze kopia jest nieostra.

Ale to nie jest Epic tylko zaledwie Omnibus. Domyslnie i tak to będzie do wydania jezeli doczeka się Epic Spidera 1990.

« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Luty 2022, 21:04:37 wysłana przez Hobgoblin »

Offline Kadet

« Odpowiedź #2095 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 21:57:44 »
Ale wiesz, że w serii Epic "Amazing Spider-Man" nie będzie tych zeszytów, bo one są z innej serii?

Mnie "Torment" ominął w czasie ery TM-Semic i pierwszy raz czytałem go w wydaniu Egmontu. Moje osobiste wrażenie: wybujała warstwa graficzna nie może przykryć słabości scenariusza. Odczułem silenie się na to, aby historie były mhroczne i poważne, tak by nikt przypadkiem nie pomylił tego ze (zgroza!) komiksem dla dzieci. Wydaje mi się, że w tamtym okresie często pojawiało się takie przegięcie wskutek kompleksu wywołanego dziesięcioleciami szufladkowania komiksu jako rozrywki dla maluchów - jakby niektórzy twórcy wręcz obsesyjnie pragnęli udowodnić, że jest inaczej.

Z tego tomu to najbardziej podobała mi się chyba ta historia o podziemnym mieście, bo była w miarę zwarta i krótsza. Jako jedyną czytałem ją też wcześniej w Semicu dorwanym z drugiej ręki. Może właśnie chodzi o to, że styl Todda jest tak manieryczny, że trawię go lepiej w mniejszych, krótszych dawkach.

I do dziś pamiętam, jak otworzyłem ten zeszyt Liefelda i wręcz uderzyły mnie po oczach te naramienniki większe niż głowa Statuy Wolności :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #2096 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 22:32:17 »
Ale wiesz, że w serii Epic "Amazing Spider-Man" nie będzie tych zeszytów

Dlatego właśnie pisałem,  że mogę nie dożyć. Bo potrzebne jest pare serii Epicow Spidera:
-ASM zajmie jeszcze 8 lat w tak wolnym tempie wydawniczym
-Spectacular
-Web
- Marvel team up (95% to Spider)
-Spider-man 1990

Problemem jest też to, że firmy generalnie Znacznie mniej przejmuja sie klientami 50+. Takze lepiej zeby to wszystko przyspieszylo bo przykladowo jeżeli  uznaja, ze target jest w ich mniemaniu za stary to mogą coś całkiem odpuscic:(

Offline michał81

« Odpowiedź #2097 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 23:05:31 »
Dlatego właśnie pisałem,  że mogę nie dożyć. Bo potrzebne jest pare serii Epicow Spidera:
-ASM zajmie jeszcze 8 lat w tak wolnym tempie wydawniczym
-Spectacular
-Web
- Marvel team up (95% to Spider)
-Spider-man 1990

Problemem jest też to, że firmy generalnie Znacznie mniej przejmuja sie klientami 50+. Takze lepiej zeby to wszystko przyspieszylo bo przykladowo jeżeli  uznaja, ze target jest w ich mniemaniu za stary to mogą coś całkiem odpuscic:(
@Hobgoblin mam dla ciebie radę, wieź ty sobie wykup Marvel Unlimited, bo smęcisz strasznie, a tak przed śmiercią przeczytasz wszystko to co chcesz.

Offline death_bird

« Odpowiedź #2098 dnia: Wt, 22 Luty 2022, 00:24:01 »

Wiek się nie liczy. Liczy się grubość portfela. Niby dlaczego Egmont miałby odpuszczać komiksiarzy 50+? Bo mają mniej pieniędzy niż 20+?
Sporo zależy od tego czy Egmont wychowa sobie nowe pokolenie dzięki komiksom dla dzieci, które teraz wydaje szerokim frontem. Jeżeli się uda, to będą mogli sobie w jakimś tam zakresie "odpuścić" starych dziadów. Ale jeżeli oferta E. dla dzisiejszych dzieci nie stworzy tego fenomenu co "pokolenie TM-Semic" to nadal będziemy najcenniejszym aktywem i Wydawnictwo nadal będzie musiało się pochylać z namaszczeniem nad roszczeniami Komikspec 50+. ;)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #2099 dnia: Wt, 22 Luty 2022, 09:27:24 »
Wiek się nie liczy. Liczy się grubość portfela. Niby dlaczego Egmont miałby odpuszczać komiksiarzy 50+? Bo mają mniej pieniędzy niż 20+?
Sporo zależy od tego czy Egmont wychowa sobie nowe pokolenie dzięki komiksom dla dzieci, które teraz wydaje szerokim frontem. Jeżeli się uda, to będą mogli sobie w jakimś tam zakresie "odpuścić" starych dziadów. Ale jeżeli oferta E. dla dzisiejszych dzieci nie stworzy tego fenomenu co "pokolenie TM-Semic" to nadal będziemy najcenniejszym aktywem i Wydawnictwo nadal będzie musiało się pochylać z namaszczeniem nad roszczeniami Komikspec 50+. ;)

Tylko z tego co mi tu pisaliscie przez te 2 tygodnie to Egmont ma generalnie wyrabane na to co mu proponujecie zeby wydali juz teraz jak jestescie ich najwazniejsza grupa. Vide W ogole przeciez przed WKKM Egmont postepowal bardzo niewlasciwie odnosnie superhero. Hachette musialo otworzyc im oczy. Ale oczywiscie tu nie chodzi o jakis Egmont, tylko o to jak Marvel bedzie podchodzil w kolejnej dekadzie. A firmy planuja na 3-5 lat do przodu, to mozemy tylko na trend patrzec.

A niestety wiek sie Bardzo liczy. Osob powyzej 50tki to nawet firmy nie zapraszaja na badania marketingowe czy lekcewaza tak wielka grupe przy badaniach ogladalnosci. Do konca to nie rozumiem czemu ale jest zalozenie, ze osoby 50+ nie sa perspektywiczna grupa i nie nalezy sie na nich specjalnie ogladac bo i tak beda kupowac czy ogladac.

@Hulk - papier przeciez

« Ostatnia zmiana: Wt, 22 Luty 2022, 09:30:13 wysłana przez Hobgoblin »