Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 554177 razy)

Offline burberry

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #1860 dnia: Wt, 08 Luty 2022, 21:08:00 »
Ten run JMS to w czym jest taki dobry bo ciagle o nim slysze a z nowych komiksow to malo wiem?

Przeczytawszy to, co wyszło z tego runu po polsku, to jest to bardzo dobry Spider-Man. Kto wie, czy nie najlepszy, jeśli nie kierujemy się sentymentem do semicowych historii ;)
« Ostatnia zmiana: Wt, 08 Luty 2022, 21:10:40 wysłana przez burberry »

« Odpowiedź #1861 dnia: Wt, 08 Luty 2022, 21:53:48 »
Kwestia gustu, mi to nie podeszło.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1862 dnia: Wt, 08 Luty 2022, 21:57:21 »
Ok ale z grubsza o czym to jest co tam sie dzieje tak dobrego?

Offline burberry

« Odpowiedź #1863 dnia: Wt, 08 Luty 2022, 22:00:39 »
Odświeżające spojrzenie na mitologię Spider-Mana, nowe postaci, JRJR w formie życia i spójna historia (z tego, co wiem NA RAZIE) jako odmiana po klonach z lat 90. to największe plusy. Pytanie było takie: czy Peter Parker został przypadkowo ugryziony przez pająka, czy pająk wybrał własnie jego, aby przekazać mu moc? Jeśli to ostatnie, to niesie ze sobą wiele implikacji i Peter nie jest pierwszy...

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #1864 dnia: Wt, 08 Luty 2022, 22:10:12 »
A, jestem też przekonany, że z takich "klasycznych" Spiderów Egmont sięgnie i po luki między JMSem a Superiorem, szczególnie początkowe zeszyty Slotta. Nie zdziwiłoby mnie zebranie tego w grubasach z Superiorem właśnie :D
Mnie ostatnie zdanie akurat zdziwiło.

« Odpowiedź #1865 dnia: Wt, 08 Luty 2022, 22:52:38 »
...Pytanie było takie: czy Peter Parker został przypadkowo ugryziony przez pająka, czy pająk wybrał własnie jego, aby przekazać mu moc? Jeśli to ostatnie, to niesie ze sobą wiele implikacji i Peter nie jest pierwszy...

Co było szczerze mówiąc głupim pomysłem. No i jeszcze Peter przehandlował z demonem swoje małżeństwo za życie Cioci May. I Gwen powróciła z dziećmi, które jej zrobił Norman Osborn. Ogólnie już się nie czepiając takich dziwnych pomysłów, dla mnie takie to trochę nadęte było.

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #1866 dnia: Wt, 08 Luty 2022, 23:04:37 »
Oni nigdy nie dawali sygnału, że chcą wydawać "Spectaculara". Wzięli run DeMatteisa, wydali jako samodzielną całość i tyle.
No i z tych Amazonów ci ludzie muszą sobie ściągać teraz kolejne tomy "Power Rangers" i innych tytułów, które Egmont zaczął i nie jest w stanie ciągnąć dalej. Tyle z naszej mocy sprawczej w zderzeniu z realiami rynku.

Czyli o Mucha comics mogę w tym roku zapomniec. Pytanie co z Egmontem, czy nie bezpieczniej isc w Marvel skoro to dla mnie projekt dlugoterminowy.

Odnosnie naszej mocy sprawczej to Egmont "musi" coś kupic po vol 22 jezeli beda chcieli dalej wydawac Epici Amazing w 2023. Vol 22 wyjdzie za jakies 9 miesiecy? Mozemy im podsunac co chcemy dalej skoro chronologia sie i tak rozjezdza.
Po drugie nie wiem czemu nie oczekujecie od Egmontu jasnej deklaracji co mają zamiar wydac w tej serii. Jeżeli chcieliby olać numeru powiedzmy 1-10 to wypadaloby to wiedzieć póki jeszcze są dostępne w normalnych cenach za granica (juz i tak nie wszystkie).
Inna branza: były kilka lat temu gry LCG wydawnictwa FFG cos ala Magic the Gathering tylko z ustalona zawartoscia kart. Polska lokalizacje robila firma Galakta. Jak zamykali jakas polska wersje (gdy amerykanska jeszcze dalej wychodzila) to na social media i na forum wylewaly sie pomyje i hejt.  "Po co sie zabieraliscie za wydawanie w ogóle jak nie umiecie dokonczyc" czy "ludzie od razu kupujcie angielskie i olać to wydawnictwo", "Podchodzisz na powaznie? Bierz od razu angielskie", "przez was bede miał pół po polsku pół po angielsku". A tutaj jak na razie widze, wydaje sie, że dość biernie do tego podchodzicie - Egmont zrobi co mu się zachce i tyle, nie nam klientom decydowac.

W sumie teraz jak patrze to tom 15 jest Totalnie kluczowy zeby Egmont go wydal. Bo cenę ma już złamana za granicą, może będzie reprint USA przy okazji wydania 14 ale kto wie. A bez niego nijak, cale Epici rozwalone (nawet jezeli tylko od 7 w gore kupowac). Tu niestety jesteśmy uzaleznieni od Egmont żeby to 15 wyszło PL.

« Ostatnia zmiana: Wt, 08 Luty 2022, 23:20:06 wysłana przez Hobgoblin »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1867 dnia: Wt, 08 Luty 2022, 23:52:48 »
Po drugie nie wiem czemu nie oczekujecie od Egmontu jasnej deklaracji co mają zamiar wydac w tej serii.
Bo takiej deklaracji nie dostaniemy. Zamiary mogą mieć różne, a wszystko i tak zweryfikuje sprzedaż. Będzie jakaś kolejna większa impreza, będzie miejsce, żeby dopytywać o szczegóły.

A tutaj jak na razie widze, wydaje sie, że dość biernie do tego podchodzicie - Egmont zrobi co mu się zachce i tyle, nie nam klientom decydowac.
No bo generalnie nie nam decydować. Dla mnie jest logicznym, że jak coś się nie zwraca, to nie będzie dalej wydawane - a i tak sporo rzeczy Egmont robi pod czytelnika i różne serie domyka choćby w bólach.

Pretensje to można mieć tylko do swojego fandomu, który nie był na tyle chętny, żeby kupować w takiej ilości, by się to opłacało, a nie do wydawcy, że zaczął jakiś projekt (lol).

Offline death_bird

« Odpowiedź #1868 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 00:01:47 »
Co było szczerze mówiąc głupim pomysłem.

Głupim pomysłem to jest wrzucanie spoilerów bez ich oznaczenia.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline LukCook

« Odpowiedź #1869 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 00:02:28 »
Odnosnie naszej mocy sprawczej to Egmont "musi" coś kupic po vol 22 jezeli beda chcieli dalej wydawac Epici Amazing w 2023. Vol 22 wyjdzie za jakies 9 miesiecy? Mozemy im podsunac co chcemy dalej skoro chronologia sie i tak rozjezdza.

Egmont zawsze może pójść taką samą drogą z epikami jak Marvel i po vol. 22 wydać Maximum Carnage. Świat z tym żyje. Do końca 2022, może pojawi się 23 i 24. Będzie spotkanie z TK to można zadać pytanie i może powie jakie są plany.

Ja tutaj nie widzę mocy sprawczej, forum jest podzielone co do chęci posiadania / czytania starszych epików.

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #1870 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 00:53:17 »
Oni to są tak z rok do przodu, więc już wiedzą, co wtedy zrobią.
Ja tutaj nie widzę mocy sprawczej, forum jest podzielone co do chęci posiadania / czytania starszych epików.
Wydaje mi się, że podział nie ma znaczenia. Może nawet przegrywać opcja, która jest bardziej zyskowna, bo np. w przypadku czegoś dłuższego odpływ czytelników byłby mniejszy, a na forum (jakby to była wyrocznia) każdy ma jeden głos, choć i tak głównie słychać krzykaczy.

Offline laf

« Odpowiedź #1871 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 07:35:24 »
Do końca 2022, może pojawi się 23 i 24.
Albo 16. wtedy też będzie ciągłość od nr 15.

Takie jeszcze pytanko: czy nr 3 Epica miał nowe wydanie? Wikipedia podaje dwie daty wydania i dwa numery ISBN: May 16, 2018, 978-1302910235; January 4, 2022, 978-130293249 - https://en.wikipedia.org/wiki/Marvel_Ultimate_Collection,_Complete_Epic_and_Epic_Collection_lines#The_Amazing_Spider-Man

Offline Takesh

« Odpowiedź #1872 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 07:38:02 »
Było pytanie dlaczego historie JMSa są takie dobre. Pisanie w paru słowach o wydarzeniach (bez oznaczenia spoilera) jest moim zdaniem dziwne. Nie chodzi o to, jaki jest pomysł, ale jakie wykonanie. JMS ma niesamowite wyczucie Spidera i Petera, jak i całej bazy postaci i mitologii. To się po prostu świetnie czyta.

Co do tych pomysłów, to należy pamiętać, że często są one narzucone przez redaktorów. JMS musiał je wprowadzić.

Trochę historii i spoilerów. Joseph był przeciwny ujawnieniu tożsamości w Wojnie Domowej, ale zrobił z tego kawał dobrej opowieści, pełnej emocji i dramatyzmu. Czytałem z wypiekami na twarzy te numery. A One More Day, czyli czarodziejska zmiana historii i życia Petera spowodowała jego odejście z Marvela i pisanie świetnej serii Supermana. Wystarczy spojrzeć na scenarzystę OMD na przestrzeni numerów. Na końcu JMS już nie jest wymieniony.

Czy jest to najlepszy run w Spider-Manie? Dla wielu tak. Z pewnością ścisła czołówka niezależnie od rankingu.
« Ostatnia zmiana: Śr, 09 Luty 2022, 07:40:35 wysłana przez Takesh »

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1873 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 09:40:00 »
Czy jest to najlepszy run w Spider-Manie? Dla wielu tak. Z pewnością ścisła czołówka niezależnie od rankingu.
Niestety z pewnością nie. Żeby nie być gołosłownym - ranking scenarzystów:
https://screenrant.com/spider-man-best-writers-ranked/
i Straczyńskiego nie ma w ogóle nawet w dziesiątce. W innych rankingach też Straczyński nie zajmuje najczęściej czołowych miejsc.

Czy jest zły? Z tego co czytałem po prostu średni. Te jego niby najlepsze historie jak "Powrót do domu" to przydługa nawalanka z dziwacznymi pomysłami, że niby pająk ugryzł Petera specjalnie żeby zrobić z niego swój totem a Rhino, Vulture to inne totemy.
Batman returns
his books to the library

Offline burberry

« Odpowiedź #1874 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 09:44:02 »
Cytat: bibliotekarz
Czy jest zły? Z tego co czytałem po prostu średni. Te jego niby najlepsze historie jak "Powrót do domu" to przydługa nawalanka z dziwacznymi pomysłami, że niby pająk ugryzł Petera specjalnie żeby zrobić z niego swój totem a Rhino, Vulture to inne totemy.

Jeśli to jest głupi pomysł, to zamiana umysłami z Octopusem brzmi naprawdę tragicznie. Facet miał pomysł na całą mitologię, oprócz nowej perspektywy na Spider-Mana i Petera jeszcze zaproponował jakieś wyjaśnienie, dlaczego inni przebierają się w rajtuzy za śmieszne zwierzęta - jak dla mnie bomba. Dodatkowo Peter był nauczycielem w swoim dawnym liceum, naprawdę to wszystko sprawiało spoko wrażenie. Pamiętam Powrót do domu w Fun Media, pamiętam w Dobrym Komiksie, a potem w WKKM. Za każdym razem dobrze się to czytało, chociaż kompletnego runu nie znam, ale z chęcią się zapoznam.  :D

OMD dla mnie brzmi fatalnie, ale zgaduję, że za pomysłami związanymi z tą historią stali biurokraci raczej, niż sam JSM.