Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 551080 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pestak

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #1725 dnia: Pn, 31 Styczeń 2022, 10:04:20 »
Mogę być trochę nieobiektywny bo ja faktycznie nam te essentale. Drugi tom kończy się na 43 amazingu. Ale jak mówiłem mamy też WKKM tom 87 z nr 44-50 ( już w kolorze) czyli mamy lata 1962-1967 niemal w całości.

Online Maragast

« Odpowiedź #1726 dnia: Pn, 31 Styczeń 2022, 12:00:29 »
Ale nawet jak ktoś ma Essientiale Mandragory to dalej jest to dziadowskie czarno-białe wydanie.

Odnośnie pierwszych tomów epiców pozostaje inne pytanie - czy Polski rynek jest gotowy na historię z lat 60-tych i 70-tych? Ilu ludzi poza nami (czyli paroma zapaleńcami z tego forum) będzie to kupowało regularnie i nie odpadnie po pierwszym tomie?

Pamiętacie jaki los spotkał Aquamana i Zielone Latarnie z Odrodzenie? Serie się nie sprzedawały i Egmont je przerwał - moim zdaniem los tych serii całkowicie pogrzebał wydanie Latarni Johnsa bo też by się nie sprzedawały i nasza mała banieczka z tego forum tego nie zmieni.

Obawiam się, że z epicami z lat 60-tych i 70-tych może być podobnie.

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #1727 dnia: Pn, 31 Styczeń 2022, 12:06:12 »
Ale wychodzą 2 epici Spider-Mana rocznie czy ogólnie tylko 2 epici rocznie?
I czego pierwszy tom zapowiedziano na czerwiec?
2 epiki Spider-Mana i jeden, a nie pierwszy - chodzi o to, że z tych dwóch tegorocznych jeden jest już znany.

Drugi tom [Essentiala] kończy się na 43 amazingu. Ale jak mówiłem mamy też WKKM tom 87 z nr 44-50
Mamy nawet 51 i 52, ale Essentiale (i kolekcje poniekąd) nikogo nie interesują.
« Ostatnia zmiana: Pn, 31 Styczeń 2022, 12:17:49 wysłana przez ThePinkFin »

Online Maragast

« Odpowiedź #1728 dnia: Pn, 31 Styczeń 2022, 12:38:09 »
Sprawdziłem te wydania:
W roku 2021 wyszedł tom 6 i 26.
Na rok 2022 zapowiedzieli na razie tom 8 i zobaczymy co zapowiedzą dalej - czy coś z tomów 23-24 czy może 27?
Chociaż ja to bym wolał by w końcu wydali tom 16 i by Egmont mógł puścić tomy 15-16.

Offline michał81

« Odpowiedź #1729 dnia: Pn, 31 Styczeń 2022, 12:51:34 »
Przecież nikt Egmontowi nie blokuje wydania tomu 15. Egmont nie podaje numeracji tomów, tylko zebrane lata. Przypomnę, że Kaczogród też wydali nie chronologicznie. To co wydają zależy wyłącznie od nich, a nie ze czegoś nie ma w tej chwili. Przy utrzymaniu tempa 3 epików na rok, szybko dogonią to co do tej pory wyszło. 
« Ostatnia zmiana: Pn, 31 Styczeń 2022, 13:08:09 wysłana przez michał81 »

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #1730 dnia: Pn, 31 Styczeń 2022, 13:01:53 »
czy może 27?
To jest raczej niepotrzebne. Jeśli Egmont będzie chciał iść dalej (po 26), może sięgnąć po Spider-Man: The Clone Saga i będzie płynne przejście.

Przecież nikt Egmontowi nie blokuje wydania tomu 15. Egmont nie podaje numeracji tomów, tylko zebrane lata.
No pewnie, ale gdyby był 16, to raczej chętniej by sięgnął po 15. My tylko tak na przyszłość piszemy, bo wiadomo, że E ma co wydawać. Za parę miesięcy się okaże, co planuje dalej.

Offline michał81

« Odpowiedź #1731 dnia: Pn, 31 Styczeń 2022, 13:17:08 »
A czy są epici innych serii z pająkiem - Spectacular, Web of i ten późniejszy bezprzymiotnikowy?
Na obecną chwilę żadna inna pajecza seria nie otrzymała epików. Co do serii Spider-mana to zeszyty McFarlena zostały zebrane w omnibusie, który już Egmont wydał. Jest jeszcze jeden zbiorczy od Larsena z historiami po zeszytach McFarlena. Nie kojarzę aby pozostałe zeszyty zostały zebrane w zbiorcze.
Finalnie część zeszytów tych serii znajduje się w zbiorczych Complete Epics Clone Saga i Bena Reilly.

Online Maragast

« Odpowiedź #1732 dnia: Pn, 31 Styczeń 2022, 13:17:53 »
W Łodzi TK mówił, że planują dwa epici na rok 2022.

A co do tomu 27 to chodziło mi jak Marvel będzie dalej wydawał epici - czy zatrzymają się na tomie 26 czy może też będą szli dalej - ja wiem, że jest kompleksowe wydanie Clone Sagi ale Epici to inne wydanie i może będą chcieli wydać tam Clone Sage i potem dalej wydawać lata 90-te po Sadze Klonów, żeby zebrać cały Amazing vol 1 w jednym wydaniu.

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #1733 dnia: Pn, 31 Styczeń 2022, 14:12:21 »
Kurczę, musiałem to przegapić. Takie rzeczy, podczas gdy pierwsze tomy miały wychodzić co kwartał (i tylko 18. wyszedł na czas). Może to stąd opóźnienie "Inferno".
Może wydadzą jednego Ultimate'a.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1734 dnia: Pn, 31 Styczeń 2022, 16:25:01 »
Jeden przyblokowany? Ja stawiam na Franka. Bo po Marvel Knights to jedyne rozsądne posunięcie...
Ja jestem jeszcze ciekawy runu Grega Rucki. No i liczę, że puszczą też miniserię "Soviet" Ennisa.

Offline sad_drone

« Odpowiedź #1735 dnia: Pn, 31 Styczeń 2022, 16:29:58 »
Pewne moim zdaniem wiarygodne źródło dało znać jakiś czas temu  na jednej z grup facebookowych że egmont wyda epiki punishera, ale będzie to dopiero w 2024 roku najwcześniej. Co by się zgadzało z tym co motyl mówi że jedna seria oprócz spidera jest zaklepana.
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline michał81

« Odpowiedź #1736 dnia: Pn, 31 Styczeń 2022, 16:48:55 »
Może wydadzą jednego Ultimate'a.
Wydadzą raczej dwa tom, taka padła też zapowiedź na emefce 2021. To jest minimum jakie do tej pory wychodziło na rok

Pewne moim zdaniem wiarygodne źródło dało znać jakiś czas temu  na jednej z grup facebookowych że egmont wyda epiki punishera, ale będzie to dopiero w 2024 roku najwcześniej. Co by się zgadzało z tym co motyl mówi że jedna seria oprócz spidera jest zaklepana.
Co by oznaczało, że dostaniemy pewnie całość materiału z Marvel Knights, bo zawsze były dwa tomy Punisher na rok. Zostały jeszcze do zapowiedzenie i wdania: Marvel Knights Punisher by Garth Ennis: The Complete Collection Vol. 3, Marvel Knights Punisher by Peyer & Gutierrez: Taxi Wars oraz jako numer "0" Marvel Knights Punisher by Golden, Sniegoski & Wrightson: Purgatory.
Choć tam jeszcze jest trochę materiału: Punisher vs. Bullseye, Daredevil vs. Punisher, Wolverine / Punisher. Tylko to na razie nie jest zebrane w zbiorczych Marvel Knights.

Ja jestem jeszcze ciekawy runu Grega Rucki. No i liczę, że puszczą też miniserię "Soviet" Ennisa.
Punisher Rucki jest jednym z lepszych, ale nie jest to seria bezpośrednio o Punisherze, więc konserwatyści Punisherowi mogą nie przełknąć tej serii. Polecam sprawdzić Punishera Edmondsona.
« Ostatnia zmiana: Pn, 31 Styczeń 2022, 17:29:34 wysłana przez michał81 »

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1737 dnia: Pn, 31 Styczeń 2022, 18:09:58 »
Mogę być trochę nieobiektywny bo ja faktycznie nam te essentale. Drugi tom kończy się na 43 amazingu. Ale jak mówiłem mamy też WKKM tom 87 z nr 44-50 ( już w kolorze) czyli mamy lata 1962-1967 niemal w całości.

Dokładnie. Do tego Egmont to na 100% wyda na kredzie i kolory będą tak oczojebne, że... nie, nie chcę tego nawet widzieć na oczy.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline stab

« Odpowiedź #1738 dnia: Wt, 01 Luty 2022, 01:08:05 »
Kupowałem pierwsze semici Spider-mana gdzieś do numeru 50, wróciłem niedawno. Z perspektywy osoby która siedzi od niedawna w komiksowie, to z każdą serią jest taki burdel, że pewnie większość odpada po zaczęciu googlownia co z czym się je. Ja akurat lubię szperać i poznawać nowe historie, ale myślę że większość "niedzielnych czytaczy" odbija się od komiksów.

Offline Adolf

« Odpowiedź #1739 dnia: Wt, 01 Luty 2022, 06:41:56 »

Mówiłem, że nie wierzę w inne epiki, ale dobrze wiedzieć, że mogę się mylić. Punisher po Marvel Knight nadaje się świetnie do wydań Epic. Jednak jak znam nasze warunki, to prędzej w epikach pojawi się Star Wars...

Dokładnie. Do tego Egmont to na 100% wyda na kredzie i kolory będą tak oczojebne, że... nie, nie chcę tego nawet widzieć na oczy.

To zróbmy petycję do Screamu, mają świetny matowy papier.

Te zapowiedzi w Łodzi to były na pierwsze półrocze. Jestem niemal pewien, że w drugim półroczu wejdzie jeszcze jeden Epic.

Kto ma ten ma. Idea jest taka, żeby to było dostępne od ręki, w eleganckim wydaniu. Niestety kolekcje trochę namieszały i Egmont będzie wolał chwilę zaczekać z publikacją.