Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 551332 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piterrini

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #1335 dnia: Cz, 09 Wrzesień 2021, 22:17:10 »
Jeśli chodzi o Spectacular Spider-Mana, to w Semicach były zeszyty #186-193, 199-200, gdzie zawartość tomu Muchy to #178–200, a więc premiery to 13 zeszytów.
Dla uzupełnienia powyższego sprawdziłem kwestię wyciętych stron w zakresie materiału dublującego się w Spider-Manach z TM-Semic i nowym tomie Muchy.
Chwilę się zastanawiałem czy tutaj napisać, bo jednak dla aktywnej części forum Semici są tylko reliktem przeszłości, ale ostatecznie - aktywna część forum to mniejszość, nie tylko mniejszość użytkowników, ale tym bardziej mniejszość względem osób czytających forum, nie należących do niego (zresztą sam przez dłuższy czas czytałem zanim zacząłem się wypowiadać ;) ). Także uznałem, że może się komuś przyda, a innych miejsc nie śledzi itp. :)

Z 10 dublujących się zeszytów w Semicach wycięte zostało w sumie 36 stron. Należy doliczyć też 5 autorstwa innego niż duetu jakiemu poświęcony jest tom Muchy, więc razem 41 jak by nie patrzeć :(

Dobra informacja - stron typowo "istotnych" nie brakuje w Semicach, bez rozpisywania się - względem zawartości oryginalnych zeszytów z Semiców zostało wycięte:
Spider-Man 7.93:
#186 - brakuje 2 stron;
#187 - brakuje 1 strony;
#188 - brakuje 4 stron.
Spider-Man 10.93:
#189 - brakuje 4 stron oraz osobnej 5 stronicowej historii dodatkowej autorstwa DeMatteis/McLeod;
#190 - brakuje 6 stron.
Spider-Man 7.94:
#191 - brakuje 1 strony;
#192 - brakuje 1 strony;
#193 - brakuje 2 stron.
Spider-Man 10.95:
#199 - brakuje 15 stron (pominięty wątek X-Men i fragment z "rodzicami" Petera, nieistotne dla wątku z goblinem);
#200 - a tutaj komplet stron, z racji że względny finał ww. wątku :)

Offline Takesh

« Odpowiedź #1336 dnia: Pt, 10 Wrzesień 2021, 08:10:57 »
Nowy rekord

https://www.cbr.com/spider-man-amazing-fantasy-15-3-million-auction/

A ludzie narzekają na cenę naszego Spectaculara....

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1337 dnia: Pt, 10 Wrzesień 2021, 08:21:31 »
Nowy rekord

Podobno jest inflacja i kryzys a w budowlance musze czekac po 3-4 tygodnie na towar, jak za PRL masz kase ale nie masz co kupic...

Offline Adolf

« Odpowiedź #1338 dnia: Pt, 10 Wrzesień 2021, 12:32:11 »
Z 10 dublujących się zeszytów w Semicach wycięte zostało w sumie 36 stron. Należy doliczyć też 5 autorstwa innego niż duetu jakiemu poświęcony jest tom Muchy, więc razem 41 jak by nie patrzeć :(

Dobra informacja - stron typowo "istotnych" nie brakuje w Semicach, bez rozpisywania się - względem zawartości oryginalnych zeszytów z Semiców zostało wycięte:
Spider-Man 7.93:
#186 - brakuje 2 stron;
#187 - brakuje 1 strony;
#188 - brakuje 4 stron.
Spider-Man 10.93:
#189 - brakuje 4 stron oraz osobnej 5 stronicowej historii dodatkowej autorstwa DeMatteis/McLeod;
#190 - brakuje 6 stron.
Spider-Man 7.94:
#191 - brakuje 1 strony;
#192 - brakuje 1 strony;
#193 - brakuje 2 stron.
Spider-Man 10.95:
#199 - brakuje 15 stron (pominięty wątek X-Men i fragment z "rodzicami" Petera, nieistotne dla wątku z goblinem);
#200 - a tutaj komplet stron, z racji że względny finał ww. wątku :)

Kiedyś napisałem, że "duble z TM-Semic to nie są duble", więc nie pozostaje mi nic innego jak to powtórzyć. Sądzę, że cały dorobek tego wydawnictwa powinien być wydany na nowo, w eleganckich, kompletnych wydaniach. Tym samym oddamy najlepszy możliwy hołd temu wydawnictwu.

Punisher Marvel Knights od pierwszego tomu będzie zawierać rzeczy, których nie było w kolekcji.

Czyli świetne podejście Egmontu. Ten Punisher był wydany przez Mandrę i później kolekcję, to jest jeszcze bardziej ryzykowne, więc ogromny szacunek, że mimo to Egmont nie boi się wejść w tę serię. I z takim mądrym obchodzeniem tomów z kolekcji to można więcej rzeczy wydać, jak już wspomnianego Marvel Knight Spider-Mana, że o dorobku Straczyńskiego nie mówiąc.

Ogarnąłbyś się człowieku i przestał wypisywać wszędzie te durne teksty. Za chwilę będziemy czytać, że kolekcja to nowy holocaust...

A co? Krzywda Ci się dzieje? https://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Godwina

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1339 dnia: Pt, 10 Wrzesień 2021, 13:33:49 »
To po Punisher Marvel Knights to juz prosta droga do Tm semicowych Punisher :)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1340 dnia: Pt, 10 Wrzesień 2021, 15:17:44 »
A co? Krzywda Ci się dzieje?
Patrząc na twoje posty i że w każdym miejscu musisz coś napomknąć o kolekcjach (chyba ktoś taki już jest na forum?), to prędzej tobie.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1341 dnia: Pt, 10 Wrzesień 2021, 19:02:20 »
Nowy rekord

Tak jak to opisano w Niezwykłej Historii Marvel Comics, gdy na zebraniu zarządu bankrutującego Marvela ktoś powiedział, że sama marka Spider-Mana była wtedy warta 2 miliardy dolarów. :)

A u nas ludzie nie kupowali testu Kolekcji Spider-Mana i nie dostaliśmy pełnego runu Sterna i innych autorów wraz z numerami 200-300 AMS. :(

Online ThePinkFin

« Odpowiedź #1342 dnia: So, 11 Wrzesień 2021, 10:48:22 »
A u nas ludzie nie kupowali testu Kolekcji Spider-Mana i nie dostaliśmy pełnego runu Sterna i innych autorów wraz z numerami 200-300 AMS. :(
Kupuj Epiki, a będzie Ci dane do kupienia.

Offline Pan F.

« Odpowiedź #1343 dnia: So, 11 Wrzesień 2021, 17:11:47 »
Spider-Man Niebieski właśnie skończyłem czytać. Wzruszyłem się przy końcówce. Bardzo fajnie napisany komiks, okładki z Gwen i Mary są rysowane świetne. Polecam każdemu!
6 rozdział już jest !
Aż 22 strony!!! Link poniżej :)

https://webkomiksy.pl/komiks/pomocny?v=vvgnXoSBG6-f

Offline Adolf

« Odpowiedź #1344 dnia: So, 11 Wrzesień 2021, 20:03:11 »
Patrząc na twoje posty i że w każdym miejscu musisz coś napomknąć o kolekcjach (chyba ktoś taki już jest na forum?), to prędzej tobie.

Widocznie jest powód. Merytorycznie dobry powód.

Tak jak to opisano w Niezwykłej Historii Marvel Comics, gdy na zebraniu zarządu bankrutującego Marvela ktoś powiedział, że sama marka Spider-Mana była wtedy warta 2 miliardy dolarów. :)

Kupuj Epiki, a będzie Ci dane do kupienia.

Pomyśl sobie ile rzeczy byśmy nie dostali, albo dostali w częściach przez tę niemądrą kolekcję. Z czasem okaże się, że dostaliśmy dużo więcej. Trzeba sobie to wykalkulować dobrze. Tak więc kupuj Epiki. I Muchę też.

Spider-Man Niebieski właśnie skończyłem czytać. Wzruszyłem się przy końcówce. Bardzo fajnie napisany komiks, okładki z Gwen i Mary są rysowane świetne. Polecam każdemu!

Cieszę się, że Mucha wydała swój świetny tom Spider-Mana Niebieskiego, mimo konkurencji badziewnej kolekcji. Dzięki temu możemy się wzruszać razem.

Parker bardzo kochał tą Gwen, a ona go pewnie bardziej miała w friendzonie :) Fajnie, że superbohater doświadcza takich społecznych problemów. A już wątek o tym, że Gwen...
Spoiler: PokażUkryj
miała dzieci z dwa razy starszym ojcem jej przyjaciela,
to według mnie mały geniusz. To takie głupie i obrzydliwe,  a jednocześnie prawdziwe. Uważam, że takie rzeczy są potrzebne w komiksach, nadają im właściwego realizmu, jednocześnie uczłowieczają postacie, ukazując je w szarym świetle. Idealna Gwen była jedynie w naiwnej główce nolifa Parkera, który nawet po latach do niej wzdycha. Ja lubię gdy postacie mają takie wady i są w nieoczywisty sposób przedstawione. Podobnych trudnych tematów podjął się również wydany w Polsce run Kevina Smitha, gdzie idealną Felicję przedstawiono również w nieidealny sposób. Uderzył on dokładnie w temat, który jest pomijany. Widocznie za mocny.

Online ThePinkFin

« Odpowiedź #1345 dnia: So, 11 Wrzesień 2021, 20:32:09 »
Tak więc kupuj Epiki. I Muchę też.
Niech tylko Mucha przestanie premierować w piątki. Ja prawie nic od niej nie kupuję. Zamówiłem tylko "Władzę" i "Spectaculara" i miałem mały problem przez weekend.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1346 dnia: So, 11 Wrzesień 2021, 20:32:27 »
Widocznie jest powód. Merytorycznie dobry powód.
Taa, merytoryczny i jakże konsekwentny.

Adolf AD 2019
Zmieńmy nazwę na "Wymarzona kolekcja Spider-Man. Wysokie oczekiwania fanów."

Kolekcja wypełniła pustkę i co najważniejsze zaoferowała różnorodność.

O jezu. Serce mnie boli. Jeśli będę mieć zawał to wina Hachette. Głupio tylko tak umrzeć przed premierą kolekcji i End Game. Radość miesza się ze smutkiem.

Ja już oglądałem w Ikei szafy. Przyda się nowa.

A gdzie napisałem, że kolekcje są niepotrzebne?

Gdy będzie wychodzić Spider-Man, to w pierwszej kolejności będę szukać w kioskach

Adolf AD 2021
Pomyśl sobie ile rzeczy byśmy nie dostali, albo dostali w częściach przez tę niemądrą kolekcję.

Cieszę się, że Mucha wydała swój świetny tom Spider-Mana Niebieskiego, mimo konkurencji badziewnej kolekcji. Dzięki temu możemy się wzruszać razem.

Oto przykład destrukcyjnej działalności kolekcji. Nie jedyny zresztą, ale nikt rozsądny tutaj nie jara się kolekcjami.

Najłatwiej byłoby wydać run Millara, lecz przez obrzydliwą kolekcję 2/3 byłoby dublem.

I nie ma co przyrównywać mojego zachwytu nad tym wielkim dokonaniem, do badziewnych wydań kolekcyjnych, niszczących rynek.

Cóż, Bazyl mnie nienawidzi po tym jak zrównałem jego ukochane kolekcje z rynsztokiem.

Offline Lipa

« Odpowiedź #1347 dnia: So, 11 Wrzesień 2021, 20:34:21 »
Hahaha, brawa za poświęcony czas

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1348 dnia: Nd, 12 Wrzesień 2021, 11:28:17 »
Wiele go poświęcać nie trzeba, 2021 to wszystko z pierwszej strony po naciśnięciu pokaż wszystkie posty użytkownika. Na piętnaście słowo "kolekcja" pada w nich 26 razy...

Offline Adolf

« Odpowiedź #1349 dnia: Nd, 12 Wrzesień 2021, 19:55:33 »
Eguarocku, zauważyłem, że masz kompleksy. Mamy różne zdanie na pewne tematy, ale sądzę, że za bardzo to przeżywasz. Wyciągnąłeś trochę starych postów, jednak zapomniałeś nadać im właściwy kontekst.

Mamy 2019 rok. I nie mamy NIC. Nie było Epiców, nie było żadnych zapowiedzi nowych tomów Spider-Mana oprócz aktualnych serii wydających przez Egmont. I gdy pojawiła się zapowiedź kolekcji, która wypełniłaby tą niszę, to jarałem się nią bardzo mocno, to zauważyłeś wyciągając moje wypowiedzi. I co się stało? Kolekcja nie wyszła, czekaliśmy, kolejne terminy się nie sprawdzały.

A tu nagle Egmont zapowiada aż trzy Epici i potem Mucha Spectaculara, to był piękny okres. I tak, wtedy zmieniłem zdanie. Zrozumiałem, że się myliłem. Kolekcja była niepotrzebna. Potrzebujemy wartościowych tomów, takie jakie mamy na półce. Mam je na półce w tej nowej, wielkiej szafie z Ikei i patrzę na nie z dumą.

Uważam, że nie mam się czego wstydzić. Moje dawne posty odzwierciedlają tamtejszą sytuację na rynku, a jak widać moje myślenie ewoluowało w dobrym kierunku. Rynek też ewoluował w dobrym kierunku. Wolałbym żebyś się do tego odnosił niż manipulować tutaj starymi wypowiedziami. Posty, które zapodałeś tylko potwierdzają, że moje obecne zdanie o kolekcjach jest jak najbardziej właściwe.