Autor Wątek: Pytania, ciekawostki, spekulacje - Marvel, DC, Image Comics i inne  (Przeczytany 39560 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Antari

Odp: Pytania, ciekawostki, spekulacje - Marvel, DC, Image Comics i inne
« Odpowiedź #135 dnia: Cz, 26 Luty 2026, 12:31:06 »
Marvel Now, Marvel Now 2.0,  Marvel Fresh, mydle że prawie każdy komiks z tej linii się nada, a szczególnie wg mnie Fresh.

Mozesz też wziąć tą kolekcje Pojedynków z Carrefura, ale nie wiem czy to jest gdzieś jeszcze dostępne normalnie (chyba tylko rynek wtórny).

Od takich rzeczy można zacząć.

Nie no niech lepiej zaczną od DC Compact jak na forum większości polecają. Przecież te wydania są skierowane do nowicjuszy, zaczynających z komiksem, więc będzie jak znalazł. Proponuję Moore'a na początek :)

Offline michał81

« Odpowiedź #136 dnia: Cz, 26 Luty 2026, 12:33:51 »
Nie no niech lepiej zaczną od DC Compact jak na forum większości polecają. Przecież te wydania są skierowane do nowicjuszy, zaczynających z komiksem, więc będzie jak znalazł. Proponuję Moore'a na początek :)
Jprd. Przecież pytanie było o Marvela a nie DC. Słabo wyszedł ci też żart.

Offline Assur

« Odpowiedź #137 dnia: Cz, 26 Luty 2026, 12:39:24 »
Z Venomem pewnie najlepiej byłoby zacząć od początku, czyli od Venom kontra Spider Man ze wspomnianej już kolekcji Wielkie Pojedynki z Carrefour. Obecnie dostępne niestety tylko z drugiej ręki, ale na OLX na się jeszcze znaleźć w rozsądnych cenach.

Z Egmontu jest jeszcze do rozważenia cała seria Venom Catesa, ale wydaje mi się właściwą raczej dla bardziej zaawansowanego czytelnika, nie na początek.

Offline Antari

« Odpowiedź #138 dnia: Cz, 26 Luty 2026, 12:54:26 »
Jprd. Przecież pytanie było o Marvela a nie DC. Słabo wyszedł ci też żart.

Patrząc po odpowiedzi, raczej całkiem dobrze wyszedł :)

Offline xanar

« Odpowiedź #139 dnia: Cz, 26 Luty 2026, 13:08:20 »
No nie bardzo, to masz "specyficzne" poczucie humoru jak to był żart.

Z kapitanem to tu za bardzo nie ma w czym wybierać, jeszcze kwestia ile chcesz na to wydać:
Kapitan Ameryka: Zimowy żołnierz albo od Egmontu albo jakąś używkę z kolekcji wkkm11
Venoma, to też za bardzo nie ma z czym szaleć - Venom T1. Catesa, ewentualnie Wkkm5 - The Amazing Spider-Man: Narodziny Venoma, ale te używki to droższe od tego Catesa od Egmontu.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Saruman

« Odpowiedź #140 dnia: Cz, 26 Luty 2026, 13:27:48 »
Dla córki jest jeszcze opcja Kapitan Ameryka tom 1 z Marvel Origins (nr 25). To same początki kapitana i proste historie, nadają się dla młodszego czytelnika.

Dla syna raczej ten Venom Catesa będzie najlepszą opcją z tą konkretnie postacią.

A jak lubią Marvela ogólnie to nowemu czytelnikowi poleciłbym takie tytuły jak: Ultimate Spider-Man (Bendis), Rękawica Nieskończoności (Jim Starlin), Daredevil (Frank Miller i kolejne serie), dla chłopaka Punisher Epic Collection.
« Ostatnia zmiana: Cz, 26 Luty 2026, 13:39:53 wysłana przez Saruman »

Offline xanar

« Odpowiedź #141 dnia: Cz, 26 Luty 2026, 13:44:19 »
Nie kupuj dla dzieciaków komiksów z przed 60 lat, to jest za bardzo archaiczne, tylko się zniechęcą.
Twój komiks jest lepszy niż mój

« Odpowiedź #142 dnia: Cz, 26 Luty 2026, 15:18:33 »
Z Venoma bym polecił jak wyżej, run Catesa i Zabójczy Obrońca od Muchy. Z Kapitanem Ameryką bym polecił Białego od Muchy, i poszukał Kapitana Ameryka: Steve Rogersa + Tajne Imperium (jedynie tom 1 się wyprzedał, więc poszukał z drugiej ręki pakietu jakiegoś na OLX, można dorwać w ludzkiej cenie). A jak podrośnie i nadal będzie lubić Kapitana Amerykę to run Eda Brubakera, w mojej opinii topka rzeczy z Marvela u nas wydanych  :)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline kenji

« Odpowiedź #143 dnia: Cz, 26 Luty 2026, 17:45:46 »
Dzięki za odzew

Kapitan Ameryka - Zimowy żołnierz
Venom z marvel fresh

To kupiłem. Wrócę z informacją czy się przyjęły zakupy

« Odpowiedź #144 dnia: Cz, 26 Luty 2026, 18:10:27 »
Zimowy Żołnierz i ogólnie run Brubakera nie jest dobrym pomysłem dla 11, bądź 13 latka - jego run to mocny thiller polityczny i szpiegowski którego w tym wieku twój syn może nie zrozumieć. Również w tym runie bywają sceny zbyt mocne dla jego wieku.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #145 dnia: Cz, 26 Luty 2026, 19:09:06 »
Nie no daj spokój, wayne, ja tego Brubakera czytałem właśnie w wieku 13 lat i to jest idealny wiek na taki komiks. Polityka to jest liźnięta tylko, bo to nadal mainstreamowe superhero. Na okładkach zeszytowej edycji jest oznaczenie PSR, czyli u Marvela 12+

Offline Castiglione

« Odpowiedź #146 dnia: Cz, 26 Luty 2026, 19:11:34 »
Nie kupuj dla dzieciaków komiksów z przed 60 lat, to jest za bardzo archaiczne, tylko się zniechęcą.
Dokładnie. Ja bym się zastanowił, czy już lata 90. nie byłyby zbyt archaiczne, raczej szedłbym w coś po 2000 roku.

Offline Saruman

« Odpowiedź #147 dnia: Cz, 26 Luty 2026, 21:41:32 »
Nie zgadzam się - komiksy z lat 60. to fajna podróż w czasie do początków Marvela. Klasyczna historia od np. duetu Lee/Ditko jest lepsza od wielu komiksów z ostatnich lat. Jest to też opcja na poznanie, skąd się w ogóle wziął dany bohater.

Czy mitologia grecka, muzyka Beatlesów, albo baśnie braci Grimm też są archaiczne? Warto dzieciom podrzucać też klasykę.

Offline kenji

« Odpowiedź #148 dnia: Pt, 27 Luty 2026, 08:42:40 »
wszystko zależy od wrażliwości dzieciaka i tego czy jest na tyle ogarniętę - aby zrozumieć przekaz.
Najważniejsze ,że chcą spróbować. To już połowa sukcesu.
Ja od najmniejszych lat "wciskam" im komiksy. Stare, nowe, klasykę itd. Skutek jest .... dalej taki że raczej nie lubią czytać.Ale cały czas lubią jak ja im czytam - bo komiksy są fajne:)
Nie zrozumcie mnie źle - że czytam dalej dziecku które ma 13 lat, ale... tak naprawdę to jest bardzo fajny czas spędzony z dzieckiem.
Właśnie po raz kolejny wchodzimy w temat .... THORGALA , który okazał się po prostu hitem. Tam po prostu jest wszystko. Fantasy, s- fi, miłość, zdrada, przygoda, zawiłość historii itd

Dzięki wszystkim za rady i polecania. Myślę że nie można generalizować. Każdy jest inny i każdy lubi coś innego.
Ja również odbijam się od komiksów amerykańskich lat 60-70. Za to europejskie z reguły wchodzą jak złoto:)

dzieciaki również nie lubią Kajko i Kokosza, Nerwosolka, Tytusa.... Za to Ryjówka przeznaczenia, Frnck ,  już mocno na tak.

Dla mnie najwazniejsze jest to , że przyszli sami i zasugerowali że chcą coś sami przeczytać, spróbować - bo to ich aktualnie interesuje i zajmuje

tak więc jeszcze raz dzięki za polecenia i zainterersowanie tematem

Offline Xmen

« Odpowiedź #149 dnia: Pt, 27 Luty 2026, 14:15:31 »
Mi i bratu mama czytała komiksy. Nawet jak już umiałem czytać to czasem też mi czytała. W sumie to jedno z najlepszych wspomnień w moim życiu. Do dzisiaj pamiętam tytusy, spider many i Batmany z semica. Nie widzę powodów do śmiechu, ewentualnie mogę żałować, że nie czytała mi ich do 13 roku życia.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.