Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 314308 razy)

Czarek., Kęndzior i 2 Gości przegląda ten wątek.

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #1770 dnia: Pt, 17 Lipiec 2026, 14:53:00 »
Dokładnie + angielski jest na tyle już wszechobecnym wszędzie językiem na każdym kroku, że już angielskie określenia i słowa są normą, ba, wbrew pozorom mamy w cholerę anglicyzmów w naszym języku, zaczynając od słowa weekend - jakoś tutaj nikt nie walczy, żeby to spolszczyć, bo zwyczajnie się już przyjęło to
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Alois

« Odpowiedź #1771 dnia: Pt, 17 Lipiec 2026, 15:00:48 »
Tak naprawdę to chyba właśnie przyzwyczajenie gra tu największą rolę. Gdyby jakieś tłumaczenie znanej postaci funkcjonowało u nas od kilkudziesięciu lat, to dzisiaj dla każdego byłoby oczywistością, że tak tego bohatera nazywamy. A jak od dawna zna się te ksywy w wersji angielskiej, to każdy późniejszy przekład na nasze będzie w jakiś sposób zgrzytać.

Racja, choć są wyjątki. U nas na początku Punishera i Daredevila (nota bene to kolejne dwa nieprzetłumaczalne pseudonimy) tłumaczono jako Pogromcę i Śmiałka, ale się to nie przyjęło.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1772 dnia: Pt, 17 Lipiec 2026, 15:13:11 »
Dokładnie + angielski jest na tyle już wszechobecnym wszędzie językiem na każdym kroku, że już angielskie określenia i słowa są normą, ba, wbrew pozorom mamy w cholerę anglicyzmów w naszym języku, zaczynając od słowa weekend - jakoś tutaj nikt nie walczy, żeby to spolszczyć, bo zwyczajnie się już przyjęło to

Przyjęło się, bo nie mieliśmy w naszym języku słowa na to pojęcie, a stało się potrzebne wskutek zmian kulturowych (dawniej sobota była zwykłym dniem pracy i nauki, więc nie było potrzeby łączyć ją z niedzielą w jakiś odrębny blok). Są niestety także zapożyczenia i kalki niepotrzebne, które zaśmiecają język i są wyrazem lenistwa językowego, bo mamy w polskim słowa, które mogłyby wyrazić tę samą treść. Mówię tu o potworkach typu "dedykowany" ("specjalny") czy "adresować coś" ("zająć się czymś, zareagować na coś").
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online Castiglione

« Odpowiedź #1773 dnia: Pt, 17 Lipiec 2026, 15:20:25 »
O to, co się już przyjęło, nie ma sensu walczyć i zmieniać teraz Spider-Mana na Człowieka-Pająka, ale tak jak pisze Kadet, każdy kolejny przypadek powinien według mnie być traktowany indywidualnie, żeby wybrać to, co najlepiej będzie pasowało w obecnej konwencji tłumaczenia tych komiksów.

Natomiast między Spider-Manem, a Człowiekiem-Pająkiem tak naprawdę największa różnica jest taka, że z naszej perspektywy ten pierwszy to cool superbohater z Ameryki, a drugi to jakaś głupota dla dzieci. Tyle, że w materiale źródłowym takiego rozróżnienia nie ma, więc jeżeli uznajemy, że głupotą jest czytać o pojedynku Człowieka-Pająka z Nosorożcem, to po trochu po prostu nie podoba nam się oryginalne dzieło, bo tamtejsi twórcy piszą właśnie o Nosorożcu i Sępie, nie nadają swoim postaciom jakichś bajerancko brzmiących obcojęzycznych ksywek.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1774 dnia: Pt, 17 Lipiec 2026, 15:37:38 »
nie nadają swoim postaciom jakichś bajerancko brzmiących obcojęzycznych ksywek.

No ba ;)

Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Takesh

« Odpowiedź #1775 dnia: Pt, 17 Lipiec 2026, 16:00:50 »
Racja, choć są wyjątki. U nas na początku Punishera i Daredevila (nota bene to kolejne dwa nieprzetłumaczalne pseudonimy) tłumaczono jako Pogromcę i Śmiałka, ale się to nie przyjęło.

Jak to Pogromca się nie przyjął? Ja ciągle używam tej nazwy.

Offline Alois

« Odpowiedź #1776 dnia: Pt, 17 Lipiec 2026, 17:03:35 »
@up
Ty może tak, ale aktualnie tłumaczę konsekwentnie używają słowo „Punisher”

Jeśli chodzi o to masowe spolszczanie ksywek superbohaterów to zastosowano je w naszych „The Boys” (w komiksie) i wyszło to po prostu śmiesznie (zamierzenie lub nie)

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #1777 dnia: Pt, 17 Lipiec 2026, 19:39:48 »
Ja tam wolę Ojczyznosława od Homelandera, Rzeźnika od Butchera, Francuzika od Frenchmana i Gwiezdną od Starlight.

Online Warpath

« Odpowiedź #1778 dnia: Pt, 17 Lipiec 2026, 19:51:59 »
Z całym szacunkiem, Ojczyznosław wywołuje u mnie zażenowanie :) Straszny potworek.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #1779 dnia: Pt, 17 Lipiec 2026, 20:15:52 »
To może Ojczyźmiak/Ojczysty*? W angielskim też pewnie brzmi głupio nazywanie kogoś Homlander. To syndrom obcości powoduje, że coś "brzmi cool", a tłumaczenie tego dosłownie wydaje się "śmieszne", ale często-gęsto taki był zamysł.

Ja proponuję nazywać Batmana Nietopyr! A Supermana - Supek, a nie czekaj, to drugie już się czasem przewija nawet tu na forum ::)

* Oj_Czysty, a był taki brudny :P Można by z tego kilka żartów utkać.

Online Warpath

« Odpowiedź #1780 dnia: Pt, 17 Lipiec 2026, 21:41:00 »
Btw, z najnowszej Ligii sprawiedliwości bez granic:

Czy Czarna Błyskawica brzmi dla kogoś okey? Dla mnie średnio.
A nawet jeśli - to czemu Star Sapphire nie jest Gwiezdnym Szafirem?

Nie rozumiem w ogóle tego co się dzieje dookoła tych nick-name'ów.
Jak wspomniałem - ja bym zostawił w oryginale, w polskim tłumaczeniu brzmi strasznie dziecinnie.

Edit:

Tutaj także, czemu w takim razie nie tłumaczą Strzało?

Czym się różni Black Lightning od Green Arrow, że jedno tłumaczą a drugie nie?
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Lipiec 2026, 21:46:04 wysłana przez Warpath »

Offline Kadet

« Odpowiedź #1781 dnia: Pt, 17 Lipiec 2026, 23:33:44 »
Czy Czarna Błyskawica brzmi dla kogoś okey? Dla mnie średnio.

Może tłumacz lubi książki Szklarskiego? Oj, trochę czasu minęło, odkąd czytałem "Tomka na wojennej ścieżce".

A nawet jeśli - to czemu Star Sapphire nie jest Gwiezdnym Szafirem?

Tak jak pisałem - w tłumaczeniu pseudonimów nie będzie "logiki". Jedne będą po angielsku, inne spolszczane - w zależności od sytuacji, uzusu, tradycji tłumaczeniowej, osądu tłumacza...

Jak wspomniałem - ja bym zostawił w oryginale, w polskim tłumaczeniu brzmi strasznie dziecinnie.

W oryginale brzmi tak samo dziecinnie, tyle że po angielsku ;)

Dziękuję z całego serca!

Online Castiglione

« Odpowiedź #1782 dnia: Pt, 17 Lipiec 2026, 23:42:16 »
Czy Czarna Błyskawica brzmi dla kogoś okey?
Mnie to w sumie nie przeszkadza, brzmi tak jak i Liga Sprawiedliwości ;D Ale zgadzam się, że lepiej by się czytało, gdyby było więcej spójności, bo niezależnie od powodów dziwnie to wygląda, kiedy taka Czarna Błyskawica i Green Arrow występują obok siebie.

Online Warpath

« Odpowiedź #1783 dnia: Pt, 17 Lipiec 2026, 23:42:42 »
W oryginale brzmi tak samo dziecinnie, tyle że po angielsku ;)

Tylko jeżeli ktoś sobie faktycznie to tłumaczy :) Dla mnie w języku angielskim to po prostu pseudonim, jak imię i nazwisko określające kim jest postać. Za to w języku polskim - nachalnie atakuje znaczeniem. Jest zbyt wprost i dosłownie.

Online Castiglione

« Odpowiedź #1784 dnia: Pt, 17 Lipiec 2026, 23:49:07 »
No ale właśnie, jak czytają to na rodzimym rynku, to atakuje ich to tym samym znaczeniem ;)