Wystarczy obserwować Empiki - tomy się zawsze walają tam, jedynie jak pojawia się Spider-Man to schodzi, tak to tomy z innymi postaciami widzę po 2tyg nadal na półce niesprzedane, w Dedalusach i tego typu księgarniach z tanimi książkami widzę od groma tomów z tej kolekcji za 15zł sztukę
Nie mówiąc już o tym, że Hachette dało Gildii tą kolekcję i aktualnie jest na nią rabat - zapewne właśnie, żeby podbić sprzedaż jej i pozbyć się zalegających tomów
Więc nic nie jest wyssane z palca, a zwyczajnie moja obserwacja 
IMO to nadal zbyt dalekosiężny wniosek. Kolekcje dużą część swojej sprzedaży opierają na prenumeracie. Ja mam wszystkie tomy, a nigdy nie kupiłem żadnego w sklepie stacjonarnym.
Równie dobrze sprzedaż może być tak dobra, że pozwalają sobie na druk extra kopii, żeby się walały po różnych sklepach. Chociażby jako dodatkowy marketing. Co jest wątpliwe, ale tylko dostęp do realnych danych dałby pewność.
Warto przypomnieć, że po tym samym Empiku walają się różne mangi, które sprzedają się bardzo dobrze.
Ta kolekcja jest specyficzna, bo w porównaniu do innych, kolejne tomy są kontynuacją wcześniejszych. Najprawdopodobniej nowe tomy kupują przede wszystkim ci, którzy mają już wcześniejsze. Czyli albo zbierasz wszystko (wewnątrz serii lub całość) albo nic. Jeśli dostateczna ilość osób prenumerowałaby (jak we Włoszech), to ta kolekcja mogłaby wychodzić w nieskończoność, bez względu na to czy tomy leżą w sklepach czy nie. Po prostu dostosowaliby druk do zapotrzebowania.
Czy uważam, że będzie więcej niż 100 tomów? Strzelam, że nie, choć chciałbym żeby było. Ta kolekcja rozpaliła we mnie ogień do czytania starszego superhero i lepiej się przy niej bawię niż przy 90% bieżących serii Marvela/DC. Kilka serii planuję uzupełnić w omnibusach.