Autor Wątek: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)  (Przeczytany 567016 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline radef

Odp: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)
« Odpowiedź #2925 dnia: Wt, 03 Luty 2026, 20:02:02 »
POJAWIŁO SIĘ POPRAWIONE WYDANIE "SUPERKWĘKA"!

W skrócie: tłumaczenie jest o wiele, wiele, wiele lepsze. Oczywiście zupełnie inne, ponieważ oparte na włoskim oryginale i przez to np. jakby ktoś porównywał jedno tłumaczenie do drugiego, to może się wydawać, że Drewnowski parę rzeczy uprościł lub zmienił, a to po prostu wynika, że poprzednia edycja nieudolnie tłumaczyła niemiecki przekład, gdzie było sporo swobody twórczej.
Niestety edytorsko są różnorakie błędy i np. często tekst w dymkach jest bardzo nieładnie ułożony. Wypatrzyłem też paru napisów z brakującymi tekstami, ale są to takie sytuacje, że jeśli ktoś nie będzie porównywał z oryginałem, to może nawet nie zauważyć, że czegoś brakuje. I nadal pojawia się błąd z Scarpą podanym jako scenarzystą komiksów.

U siebie na KAI wrzuciłem parę zdjęć porównawczych - https://www.komiksydisneya.pl/2026/02/superkwek-czym-sie-rozni-nowe-wydanie.html#comments

Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2926 dnia: Cz, 05 Luty 2026, 12:48:56 »
@radef czy posiadasz wiedzę o tym wydaniu od Tashena?
https://www.taschen.com/en/books/comics/08168/disney-comics-library-carl-barks-s-donald-duck-vol-1-1942-1950/

Czy planują wydać całość chronologicznie ala nasz "Kaczogród"? Kto jak kto ale Tashen może nie bać się cenzury Disneya i naciskać aby pozwolili im wydać "zakazane" historie.

Offline radef

« Odpowiedź #2927 dnia: Cz, 05 Luty 2026, 14:08:04 »
Przecież było to tu kilka razy poruszane.
Zbanowane historie są zbanowane. I nie ma przebacz, czy to Panini, Egmont, Taschen, czy cokolwiek innego. Bombie Zombie jest zbanowany, tak samo jak wszystkie postaci z "Pieśni Południa".
Co innego z cenzurą w innych historiach - tu akurat twardych zasad nie ma, więc Taschen może więcej niż inni wydawcy. Ale nadal komiksu z Bombie Zombie w tym tomie nie ma i jest pominięty.

A co do wydania - nie przepadam za oryginalnymi kolorowaniami komiksów Barksa (sam Barks ich nie lubił), wiec mnie edycja, z tego co rozumiem, oparta na skanach oryginalnych wydań, mnie nie interesuje. Ale jeśli ktoś chce wydany w ogromnym formacie tom z komiksami w takiej wersji, to śmiało. Przy czym, co też dla niektórych jest plusem, a niektórym minusem, to są komiksy z zeszytów z Donaldem z "Four Color", gdzie były głównie przygodowe historie, a nie ten-pagery z "Walt Disney's Comics and Stories".
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Kadet

« Odpowiedź #2928 dnia: Cz, 05 Luty 2026, 21:55:51 »
Parafrazując polski tytuł jednego z komiksów w tym tomie: "Kto podskoczy Disneyowi?"

Niewiele jest niestety na tej planecie spółek, które byłyby w stanie wywrzeć nacisk na Disneya. Tak jak mówi radef, ponieważ D. ma całość praw do komiksów, może wstrzymać publikację tego, co tylko chce, i nie musi się na nic oglądać - a skoro komiksy to dla niego stosunkowo malutki biznes, zapewne nie widzi powodu, żeby nawet w małym stopniu ryzykować, że coś zaszkodzi jego cennym markom, takim jak wizerunek Myszki Miki czy Kaczora Donalda...

Ten tom to w założeniu miał być zbiór przedruków numerów serii "Four Colour" (zwanej też "One Shots") wydawnictwa Dell z lat 1942-1950, w których pojawiły się komiksy Barksa.

"Four Colour" Della to była taka antologia - oni tam wrzucali, co popadnie, ze swoich licencji, i bohaterowie zmieniali się z numeru na numer - nie tylko postaci Disneya, ale też np. przedruki pasków komiksowych, Tarzan, bohaterowie z Looney Tunes... Dell czasem używał "Four Colour", żeby przetestować, czy na daną postać jest dość popytu, żeby zrobić z nią regularną serię. Pierwszy numer "Uncle Scrooge" Barksa z "Only a Poor, Old Man" ("Biedny stary kaczor") wyszedł właśnie jako numer 386 serii "Four Color" w 1952 r.

Ale tak jak wskazał radef, ten zbiór nie jest kompletny - choć podano jako zakres lata 1942-1950, nie ma w nim numeru "Four Color" #238 z 1949 r., w którym wyszedł komiks "Voodoo Hoodoo" ("Wudu dla ludu") z Zombie Bombiem. Co prawda INDUCKS twierdzi inaczej, ale wydaje mi się, że wycięto jeszcze komiks "Frozen Gold" ("Zamrożone złoto") z "Four Color" #62 z 1944 r., bo na filmiku widać, że po okładce jest od razu druga historyjka z tego numeru, "Mystery of the Swamp" ("Stworki z bagien").

https://youtu.be/nqiv5-9A4r4?t=1011

"Frozen Gold" wyszedł niedawno w "Carl Barks Library" od Fantagraphics, ale ze zmianami w dymkach, żeby usunąć mniej poprawne politycznie dialogi - zakładam, że tutaj Disney też powiedział, że nie puści tego bez zmian, a Taschen w takim razie wolał już w ogóle zrezygnować z komiksu, bo przecież ideą tego wydania jest przedrukowywanie bez zmian oryginalnych zeszytów...

Oczywiście, jak podał Don Rosa, za każdym razem, kiedy Disney wymusza takie zmiany, zabrania jednocześnie wydawcy-licencjobiorcy informować o nich czytelników, więc trzeba głębiej siedzieć w temacie, żeby się orientować, że ten zbiór Taschena, mimo że w założeniu chronologiczny, nie do końca jest kompletny.

Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online Castiglione

« Odpowiedź #2929 dnia: Wt, 10 Luty 2026, 15:53:33 »
Odebrałem dziś moją kopię i w sumie trochę szkoda, że zrezygnowali z tego metalicznego tytułu, myślę, że lepiej to wyglądało.

Offline nekro

« Odpowiedź #2930 dnia: Wt, 10 Luty 2026, 16:10:57 »
Wiem, że to nie ten temat, ale gdyby ktoś chciał to mam na sprzedaż Życie i czasy Sknerusa McKwacza.
https://allegrolokalnie.pl/oferta/zycie-i-czasy-sknerusa-mckwacza-don-rosa-nowy-oryginalna-folia-idealny-stan

Online Castiglione

« Odpowiedź #2931 dnia: Wt, 10 Luty 2026, 17:08:09 »
Żeby taki komiks był do dostania tylko w taki sposób... Disney to koncertowo spier....

Offline radef

« Odpowiedź #2932 dnia: Pt, 06 Marzec 2026, 15:15:03 »
Oczekiwań nie miałem żadnych, a i tak jest gorzej niż myślałem.
https://www.komiksydisneya.pl/2026/03/wielcy-bohaterowie-disneya-kaczor_6.html

61% Barksa, 19% Rosy i 20% komiksów innych twórców - tak w skrócie prezentują się "Przygody mimo woli".
I powiem szczerze - na tym etapie, to już nie miałbym żadnych zastrzeżeń, gdyby nie taki szczegół:
Opis wydania - Pedrocchi, Andersen, nic o Barksie i Rosie.
Przykładowe strony - Pedrocchi, Andersen, Rosa, zero Barksa.
A w tomie dominuje Barks...

Offline PJP

« Odpowiedź #2933 dnia: Pt, 06 Marzec 2026, 16:20:43 »
Niezgodność towaru z umową ???

Online Castiglione

« Odpowiedź #2934 dnia: Pt, 06 Marzec 2026, 21:32:48 »
Serio? Tylko dwie nowe historie, z czego jedna i tak już po polsku wyszła? Dramat.

Offline kaczogród

« Odpowiedź #2935 dnia: Pt, 06 Marzec 2026, 22:17:04 »
Tzn. tylko dwie historie nie są Rosy lub Barksa.

A premierowy (czyli taki który nigdy nie wyszedł w Polsce) jest tylko jeden komiks: https://inducks.org/s.php?c=I+PG++++1-A

,,le monde est absurde"

Online Castiglione

« Odpowiedź #2936 dnia: Pt, 06 Marzec 2026, 22:21:10 »
Tak, nowe miałem na myśli w kontekście tego, co wyszło w twardookładkowych albumach od KŚK.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2937 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 10:47:35 »
Najpierw dostaliśmy te komiksy w dwóch twardookładkowych seriach, by teraz dostawać je znowu w kolejnej twardookładkowej serii. Tylko pytaniem jest dla kogo ona jest, skoro kaczkofani kupili te komiksy już wcześniej w dokładnie takiej samej formie? Zmienia się tylko okładka a papier i tłumaczenie jest to samo.

Offline PJP

« Odpowiedź #2938 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 12:09:57 »
Pewnie jeszcze kupię jeden czy drugi tom z ciekawości, ale dalej nie idę. Mogę kupić coś innego :) Egmont ostatnio z kaczkami sobie w kulki leci.
« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Marzec 2026, 12:11:34 wysłana przez PJP »

Offline radef

« Odpowiedź #2939 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 12:10:57 »
"Zakwakane przygody" były, na podstawie wszelkich dokonanych przeze mnie pomiarów, najlepiej sprzedającym się księgarskim komiksem z kaczkami w poprzednim roku. Ostatnie Barksy miały trochę gorsze wyniki, ale jednak ciężko porównywać sprzedaż tomów 27-30 z tomem 1.

Tylko że, o czym mówiłem tu wiele razy, przeciętny "niedzielny" czytelnik kupi max. trzy-cztery tomy, a potem wykruszy się. Więc jeśli fanom nie zostanie zaoferowane cokolwiek ciekawego, a niestety w przypadku "Przygód mimo woli" jest gorzej niż w dwóch poprzednich tomach, to ciężko będzie liczyć na to, że fani będą kupowali cykl tak tłumnie jak poprzednie kacze komiksy.