Oczywiście Bazyliszek jak zwykle jest pod tym względem wybiórczy i nie zauważa tysięcy stron komiksów Disneya, które przetłumaczył Drewnowski, a pojawiają się ponownie w tłumaczeniach Furgała.
Oczywiście, że zauważam, jeśli czytam te same komiksy. Przedruk komiksu "Miedzy nami Artystami" w Mamucie o operze miał zdecydowanie gorsze tłumaczenie, które było mniej śmieszne. Ale po pierwsze kupuję mniej Mamutów i MegaGiga właśnie przez te przedruki. Po drugie nie czytam komiksów, które czytałem już w Gigantach, więc nie zwracam uwagi że jest inne tłumaczenie.
A co do Kaczogrodów to powtórzę któryś już raz. TK na WTK powiedział, że zmieniają tłumaczenia Wojnarowskiego, by był "czysty" Barks bez polonizmów. Tyle że dotyczyło to tylko jego tłumaczeń, bo stare tłumaczenia Barksa Drewnowskiego (sprzed 2018 r.) miały polonizmy i bareizmy, ale wzięto je bez żadnych poprawek. I to mnie wkurzało i to uważam za niesprawiedliwe. Pomijając już mój osobisty pogląd, że tłumaczenia Wojnarowskiego są lepsze niż Drewnowskiego.