Autor Wątek: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)  (Przeczytany 566912 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gruby AL

Odp: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)
« Odpowiedź #2910 dnia: Cz, 15 Styczeń 2026, 09:32:24 »
Tak, informacje są podane w treści wstępu. Chodziło mi wyłącznie o podpisanie autorów na planszach tytułowych poszczególnych komiksów.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2911 dnia: Śr, 21 Styczeń 2026, 11:05:00 »
Oczywiście Bazyliszek jak zwykle jest pod tym względem wybiórczy i nie zauważa tysięcy stron komiksów Disneya, które przetłumaczył Drewnowski, a pojawiają się ponownie w tłumaczeniach Furgała.

Oczywiście, że zauważam, jeśli czytam te same komiksy. Przedruk komiksu "Miedzy nami Artystami" w Mamucie o operze miał zdecydowanie gorsze tłumaczenie, które było mniej śmieszne. Ale po pierwsze kupuję mniej Mamutów i MegaGiga właśnie przez te przedruki. Po drugie nie czytam komiksów, które czytałem już w Gigantach, więc nie zwracam uwagi że jest inne tłumaczenie.

A co do Kaczogrodów to powtórzę któryś już raz. TK na WTK powiedział, że zmieniają tłumaczenia Wojnarowskiego, by był "czysty" Barks bez polonizmów. Tyle że dotyczyło to tylko jego tłumaczeń, bo stare tłumaczenia Barksa Drewnowskiego (sprzed 2018 r.) miały polonizmy i bareizmy, ale wzięto je bez żadnych poprawek. I to mnie wkurzało i to uważam za niesprawiedliwe. Pomijając już mój osobisty pogląd, że tłumaczenia Wojnarowskiego są lepsze niż Drewnowskiego.

Offline PJP

« Odpowiedź #2912 dnia: Śr, 21 Styczeń 2026, 17:12:20 »
Bez "polonizmów", ale jednak z uporem maniaka wrzucają Las Kwabacki. Kaczkowi czytelnicy nie pochodzą tylko z Warszawy i okolic 8) Wiadomo, że z Wojnarowskim sentyment i rymy, ale faktycznie czasem nie można oprzeć się wrażeniu, że przesadzono z "odśmieszaniem" dymków i jest co najmniej drętwo.
« Ostatnia zmiana: Śr, 21 Styczeń 2026, 17:14:37 wysłana przez PJP »

Offline Kadet

« Odpowiedź #2913 dnia: Śr, 21 Styczeń 2026, 21:26:11 »
A co do Kaczogrodów to powtórzę któryś już raz. TK na WTK powiedział, że zmieniają tłumaczenia Wojnarowskiego, by był "czysty" Barks bez polonizmów. Tyle że dotyczyło to tylko jego tłumaczeń, bo stare tłumaczenia Barksa Drewnowskiego (sprzed 2018 r.) miały polonizmy i bareizmy, ale wzięto je bez żadnych poprawek. I to mnie wkurzało i to uważam za niesprawiedliwe.

A ja któryś już raz powtórzę - przyczyną zmiany charakteru tłumaczeń nie były żadne "polonizmy", tylko zmiana strategii polegająca na tym, że zaczęto bardziej szanować oryginalne scenariusze i zamiast tworzyć naszą własną wersję lekko tylko inspirowaną oryginałem tłumacz wierniej oddaje teraz ton scenariusza źródłowego i nie dopisuje tylu rzeczy od siebie. To nie dotyczy głównie kwestii aluzji kulturowych, tylko takich rzeczy jak ton, styl i sam sens wypowiedzi. To było wielokrotnie mówione i potwierdzane przez osoby zajmujące się komiksami Disneya - wydawców, tłumaczy.

Być może w jakiejś wypowiedzi TK ujął to mniej precyzyjnie i zinterpretowałeś to sobie jako jakąś urazę do "polonizmów" (co nie ma podstaw, bo przecież polskie aluzje kulturowe są obecne w tłumaczeniach i M. Wojnarowskiego, i J. Drewnowskiego), ale naprawdę - takie stwierdzenie nie ma podstaw. Stworzyłeś sobie taką narrację, żeby krytykować Egmont za rzekomą hipokryzję, lecz powtarzam - jak wiele razy - to się kupy nie trzyma. To nie o żadne "polonizmy" tu chodzi.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2914 dnia: Śr, 21 Styczeń 2026, 23:58:27 »
Nie czytałeś Stworkòw z Bagien  to nie wiesz o co chodzi. Jacek Drewnowski tłumaczył też w swobodnym stylu odchodzącym od żartòw barksowych. Ale zczyszczono tylko przekłady Wojnarowskiego. A Drewnowski zarobił na nowych, mniej śmiesznych, niepotrzebnych tłumaczeniach. Bo on do dziś pracuje w Egmoncie i tylko jego przekłady są wyciągane z szuflady po dekadzie lub większej ilości czasu. A Wojnarowskiego odrzucono.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2915 dnia: Cz, 22 Styczeń 2026, 00:09:11 »
"Stworki z bagien" to ja czytałem wiele lat przed Tobą, bo jeszcze wtedy, gdy miały polską premierę w "Kaczorze Donaldzie", którego w tym okresie nie kupowałeś. Wersję z "Kaczogrodu" Barksa też czytałem. Jak również oryginalny tekst. Więc czego nie wiem i skąd pomysł, że ich nie czytałem?

I bardzo prosiłbym o jakieś dowody na poparcie tezy "Jacek Drewnowski tłumaczył też w swobodnym stylu odchodzącym od żartów barksowych" - tekst angielski i polski, bo bez tego porównania nie da się za bardzo zrobić.
« Ostatnia zmiana: Cz, 22 Styczeń 2026, 00:12:10 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline kaczogród

« Odpowiedź #2916 dnia: Cz, 22 Styczeń 2026, 08:34:06 »
Wydaję mi się iż jednym z czynników które brano pod uwagę podczas tłumaczeń komiksów Carla Barksa i Dona Rosy w kolekcjach ich poświęconym oprócz wierności tłumaczenia była spójność tłumaczenia.

Można to było zrealizować np. tym, że wszystkie komiksy Barksa i Rosy zostały przetłumaczone przez jednego tłumacza (w tym przypadku - Jacka Drewnowskiego).

« Ostatnia zmiana: Cz, 22 Styczeń 2026, 08:39:39 wysłana przez kaczogród »
,,le monde est absurde"

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2917 dnia: Cz, 22 Styczeń 2026, 09:40:16 »
Dobra Kadet, to powiedz mi, gdzie Barks oryginalnie w swoim komiksie o Stworkach użył parafrazy cytatu z Mickiewicza?

Offline kaczogród

« Odpowiedź #2918 dnia: Cz, 22 Styczeń 2026, 12:01:51 »
Oryginał:
,,le monde est absurde"

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2919 dnia: Cz, 22 Styczeń 2026, 12:14:23 »
@UP
I to można przetłumaczyć tak "To są te dzieciaki, które chciały odkrywać. Założę się, że znaleźliście mnóstwo dziwnych, nowych widoków tam na bagnach!". Mickiewicza ja tu nie stwierdzam. W oryginale nie ma nawet zdania pytającego, tylko dwa oznajmiające.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #2920 dnia: Cz, 22 Styczeń 2026, 15:14:41 »
Może wyjdę na niedouka, ignoranta i ogólnie głąba, ale w tekście polskim nie widzę Mickiewiczowskich nawiązań, raczej do utworu Kaczmarskiego Afganistan... Choć to i Kaczmarski mógł się inspirować Mickiewiczem. Taka matrioszka.

Jak rozumiem to jest tłumaczenie Wojnarowskiego? A tłumaczenie Drewnowskiego to jakaś wcześniejsza wersja... Ma ktoś ją do porównania?

Offline Kadet

« Odpowiedź #2921 dnia: Cz, 22 Styczeń 2026, 17:16:45 »
Może wyjdę na niedouka, ignoranta i ogólnie głąba, ale w tekście polskim nie widzę Mickiewiczowskich nawiązań, raczej do utworu Kaczmarskiego Afganistan... Choć to i Kaczmarski mógł się inspirować Mickiewiczem. Taka matrioszka.

Jak rozumiem to jest tłumaczenie Wojnarowskiego? A tłumaczenie Drewnowskiego to jakaś wcześniejsza wersja... Ma ktoś ją do porównania?

Nie, to jest tłumaczenie Drewnowskiego. Komiks nie ma przekładu Wojnarowskiego. Aluzjz jest do Mickiewicza: "Skąd Litwini wracali? Z nocnej wracali wycieczki" z "Konrada Wallenroda".

Do sprawy odniosę się szerzej wieczorem, gdy będę miał chwilę.

Dziękuję z całego serca!

Offline Kadet

« Odpowiedź #2922 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 19:31:09 »
W odniesieniu do tej powyższej deklaracji: po pierwsze okazało się, że mam teraz jednak więcej pracy, niż przypuszczałem, i trudno mi znaleźć dłuższą chwilę, żeby przysiąść nad sprawą; po drugie mój oponent w dyskusji obecnie nie ma możliwości odpowiedzi, więc to nie do końca fair byłoby iść w ostrą polemikę.

Postaram się jednak w ciągu najbliższych dni popełnić jakieś troszkę dłuższe coś, gdzie spróbuję w miarę rzeczowo po prostu wyjaśnić, jak widzę tu sprawę - jeżeli kogoś interesuje temat i będzie chętny przeczytać moje wypociny :)

Dziękuję z całego serca!

Online daviddaniel

« Odpowiedź #2923 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 22:57:26 »
Może Ktoś pomoże:
gdzie znajdę info w jakiej części komiksy z serii Wielcy bohaterowie Disneya Kaczor Donald i Wujek Sknerus nie powielają tego co Egmont wydał w Kolekcjach?

Offline radef

« Odpowiedź #2924 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 23:04:14 »
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya