Autor Wątek: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)  (Przeczytany 566965 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)
« Odpowiedź #2895 dnia: Wt, 06 Styczeń 2026, 09:14:01 »
Miałem kiedyś plan, żeby brać na bieżąco podstawowego Giganta, myślałem o uzupełnieniu starszych roczników czy powtórce tego, co sam kiedyś kupowałem, bo nadal mam te komiksy, ale na planach się skończyło.

Ja tak zrobiłem gdzieś około 2016 r. i jestem zadowolony. NZaczy miałem sporo z młodszych lat, potem jak zawsze brakowało kasy, a potem wziąłem się za siebie i podokupywałem wszystkie braki i kupowałem już Giganta Poleca na bieżąco. Do czasu tej podwyżki do 25 zł, to było najlepsze i najkorzystniejsze źródło kaczych komiksów. I właśnie to nie są komiksy jednego typu, tylko zróżnicowane historyjki. To te wydania specjalne zwykle przez 500 stron wałkują jeden temat.

Offline Szysza32

« Odpowiedź #2896 dnia: Wt, 06 Styczeń 2026, 12:58:24 »
Problem ze Specialami i Extra jest dokładnie taki sam jak przy MGG/Mamutach - tych tomów jest bardzo dużo i do każdy ma narzuconą wąską tematykę, więc skład takiego tomu zwykle jest "rozwodniony" słabymi komiksami tylko dlatego, że jest tam np. tematyka kulinarna. Akurat cykle Galaxy i Agenci.. uważam za wyjątek, te tomy naprawdę dobrze się czytało (chyba dlatego, że temat jest szerszy i mniej... przyziemny i pozwala to na odrobinę więcej) i szkoda że Galaxy nie dostanie u nas zakończenia (w przypadku "Agentów..." po 9 tomach chyba też już czuję zmęczenie materiału). Jednak zalożenie serii zwykłego Komiks Gigant / Gigant Poleca ma ten plus, że tu komiksy mogą być jakiekolwiek i o czymkolwiek (choć najciekawsze premiery obecnie i tak są rozstrzelone pomiędzy zbyt wiele różnych serii).
« Ostatnia zmiana: Wt, 06 Styczeń 2026, 13:02:44 wysłana przez Szysza32 »

Offline Kadet

« Odpowiedź #2897 dnia: Śr, 07 Styczeń 2026, 20:19:37 »
Po pobieżnym przejrzeniu nowego MegaGiga przychodzi mi na razie na myśl jedna uwaga: Marcin Furgał na ogół bardzo wiernie i dokładnie trzyma się przyjętych w Polsce imion różnych bohaterów, co jest jednym z atutów jego tłumaczeń, ale zauważyłem, że już któryś raz nazywa kozła Babci Kaczki "Billy" (zapewne za angielską wersją), podczas gdy przyjęte u nas od dłuższego czasu imię to raczej "Capek".
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2898 dnia: Wt, 13 Styczeń 2026, 07:29:26 »
Dziwna sprawa. Przed chwilą (7.20.13.01.26) usłyszałem w skrócie informacji radia TOK.fm że w Finlandii mają wysłać za darmo do mieszkańców komiksy z Kaczorem Donaldem. Ale nie widzę potwierdzenia tego newsa w internecie. Więc albo się pomylili, albo to fejk.

Podobno 13% dzieci w Finlandi nauczyło się czytać właśnie dzięki komiksom z Donaldem.

Offline JakubM

« Odpowiedź #2899 dnia: Wt, 13 Styczeń 2026, 08:28:36 »
ps. zdublowałem info w temacie - Komiksy dziecięce - czytelnictwo i zainteresowanie

https://naszdziennik.pl/swiat/332622,finlandia-bezplatne-komiksy-trafia-do-domow-uczniow-w-helsinkach.html

Offline Gruby AL

« Odpowiedź #2900 dnia: Wt, 13 Styczeń 2026, 14:23:59 »
Skończyłem ostatni tom Kaczogrodu. Czekałem z wielką ciekawością na te nienarysowane przez Barksa, a finalnie okrutnie się z nimi męczyłem. Młodzi Skauci i Młodzi Skauci... No ileż można?
Spory minus dla Egmontu, że nie wymienił autorów odpowiedzialnych za rysunki. Vicara jeszcze rozpoznaję, ale przy tych barksopodobnych komiksach wysiadłem. 

Jest taki delikatny smutek. Wieloletnia wędrówka dobiegła końca. I satysfakcji z niej nie burzy mi nawet fakt, że przy jej końcu czułem już trochę bolące odciski.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2901 dnia: Wt, 13 Styczeń 2026, 18:45:57 »
Serio nie wymienili autorów? Bardzo słabe. I trochę dziwne, bo we wcześniejszych tomach było info o współtwórcach danych historii.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2902 dnia: Wt, 13 Styczeń 2026, 19:12:53 »
Wymieniono ich tylko we wstępie tego tomu, a nie na stronach tytułowych samych komiksów. Potwierdzam że mnie też tylko Młodzi Skauci już zmęczyli jako tematyka całego tomu.

Szkoda, ze na razie nie ma godnej kontynuacji tej serii. Jak dla mnie w tegorocznych kaczych komiksach na twardo i miękko jest za dużo reprintów, które mam już na półce. Fajny będzie Smok z Glasgow, ale to tyle z dobrych pozycji. Egmont mógłby wreszcie zacząć wydawać polską wersję Paperinik New Adventures od Panini z którym podobno jest w tak dobrych stosunkach biznesowych.

Offline srogin

« Odpowiedź #2903 dnia: Wt, 13 Styczeń 2026, 19:27:00 »
Serio nie wymienili autorów? Bardzo słabe. I trochę dziwne, bo we wcześniejszych tomach było info o współtwórcach danych historii.

Wszystkie komiksy rysował Jippes, więc podpisy nie były konieczne.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2904 dnia: Wt, 13 Styczeń 2026, 20:21:53 »
Inducks podaje, że autorami rysunków w 30 tomie są Daan Jippes, Kay Wright, Vicar i William Van Horn. Jako scenarzysta kilku historii jest też wymieniony Tom Anderson (scenariusz na podstawie fabuły Barksa).

Offline radef

« Odpowiedź #2905 dnia: Wt, 13 Styczeń 2026, 23:20:59 »
Wszystkie komiksy rysował Jippes, więc podpisy nie były konieczne.
Nie wszystkie, więc podpisy były konieczne.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Kadet

« Odpowiedź #2906 dnia: Śr, 14 Styczeń 2026, 21:40:38 »
Inducks podaje, że autorami rysunków w 30 tomie są Daan Jippes, Kay Wright, Vicar i William Van Horn. Jako scenarzysta kilku historii jest też wymieniony Tom Anderson (scenariusz na podstawie fabuły Barksa).

Z Kayem Wrightem to INDUCKS się rąbnął, bo przypisał go jako współautora oryginalnych szkiców Barksa ze s. 81-86 - a tymczasem Wright rysował tylko pierwsze wersje historii o Młodych Skautach do scenariuszy Barksa, które wychodziły w USA w latach 60. i 70. W kolekcji mamy zamiast nich nowsze i wierniejsze szkicom Barksa wersje z rysunkami Jippesa.

Co prawda faktycznie mogłoby być lepiej, gdyby autorzy byli podani pod każdym komiksem, ale wydaje mi się, że wszystkie komiksy z ostatniego tomu mają autorów podanych we wstępie - Dan Jippes jest wskazany jako rysownik wszystkich historii poza "Leć, lotnio moja" (scenariusz: Tom Anderson na podstawie Barksa, rysunki: Vicar), "Lepiej być młodym, zdrowym i bogatym" (wersja scenariusza Geoffreya Bluma na podstawie opowiadania Barksa, rysunki Vicar) i "Tyle waży koń trojański (rysunki: William Van Horn).
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline radef

« Odpowiedź #2907 dnia: Śr, 14 Styczeń 2026, 22:39:38 »
Co prawda faktycznie mogłoby być lepiej, gdyby autorzy byli podani pod każdym komiksem, ale wydaje mi się, że wszystkie komiksy z ostatniego tomu mają autorów podanych we wstępie - Dan Jippes jest wskazany jako rysownik wszystkich historii poza "Leć, lotnio moja" (scenariusz: Tom Anderson na podstawie Barksa, rysunki: Vicar), "Lepiej być młodym, zdrowym i bogatym" (wersja scenariusza Geoffreya Bluma na podstawie opowiadania Barksa, rysunki Vicar) i "Tyle waży koń trojański (rysunki: William Van Horn).
Nadal to nie jest w jakikolwiek sposób optymalne rozwiązanie, biorąc pod uwagę, że w innych tomach informacje o scenarzystach (innych niż Barks) były podawane w inny sposób.
Niestety - to jest spora wpadka na koniec kolekcji. Szkoda.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2908 dnia: Śr, 14 Styczeń 2026, 22:50:41 »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2909 dnia: Śr, 14 Styczeń 2026, 22:59:58 »
Jeśli te informacje są we wstępie, to chociaż tyle. Nie mam jeszcze tego tomu, więc opierałem się na poście panAeLa. Mimo wszystko najlepszą opcją jest podawać wszystkie nazwiska bezpośrednio przy danym komiksie.