Autor Wątek: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)  (Przeczytany 567018 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)
« Odpowiedź #2880 dnia: Wt, 30 Grudzień 2025, 14:54:50 »
Nie, no moim postanowieniem noworocznym miało być, żeby nie jeździć tyle po Egmoncie, bo to się nudne i nużące robi. Ale czasem się nie da, lub nie mogę wytrzymać. Na swoim profilu Gigantowym na fb zamieścili zdjęcie wszystkich kaczych komiksów wydanych w 2025 roku. Zaraz - wszystkich? Nie... jedna pozycja została pominięta. Ciekawe czy zgadniecie jaka? :) W komentarzach widać, że nie tylko ja to zauważyłem. :) Od 5 miesięcy o temacie jest cisza, więc ja zakładam, że jednak nieprędko lub wcale usłyszymy o poprawionym wydaniu. ;)

https://www.facebook.com/photo?fbid=1640287044042070&set=a.867417567995692

Offline radef

« Odpowiedź #2881 dnia: Śr, 31 Grudzień 2025, 12:28:35 »
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

« Odpowiedź #2882 dnia: Śr, 31 Grudzień 2025, 16:48:35 »
Posty Bazyliszka starzeją się jak mleko
https://www.komiksydisneya.pl/2025/12/egmont-w-lutym-wyda-poprawione-wydanie.html

Czyli wychodzi na to, że jednego miesiąca dostaniemy zbiórce wydania Doubleducka i Superkwęka? Nieźle!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2883 dnia: Śr, 31 Grudzień 2025, 17:57:17 »
Po 5 miesiącach jest zapowiedź poprawionego wydania. Ale dopiero na żywo zobaczymy jak to wyjdzie.

Offline srogin

« Odpowiedź #2884 dnia: Śr, 31 Grudzień 2025, 18:07:02 »
Po 5 miesiącach jest zapowiedź poprawionego wydania. Ale dopiero na żywo zobaczymy jak to wyjdzie.

Jestem pewien, że edytorsko to będzie najlepiej wydany komiks z tej serii.

Online Castiglione

« Odpowiedź #2885 dnia: Śr, 31 Grudzień 2025, 18:25:44 »
Nie no, trzeba było to zrobić na szybko i byle jak, bo po co przysiąść nad tekstem i przygotować go porządnie ;D Najważniejsze, żeby było na JUŻ, a potem pisać, że za dużo wychodzi i nie wyrabia się z zakupami ;D ;D
« Ostatnia zmiana: Śr, 31 Grudzień 2025, 18:39:26 wysłana przez Castiglione »

Offline radef

« Odpowiedź #2886 dnia: Śr, 31 Grudzień 2025, 18:35:24 »
Patrząc na to, że w stopkach ostatnich specjalnych "Gigantów" pojawiły się nowe osoby, a "Kalendarz Adwentowy" był przekładany 2 czy 3 razy, to raczej nikt się nie spodziewał, że poprawione wydanie pojawi się w tym roku.
I w sumie dobrze, że się nie pojawiło, ponieważ ile razy już się zdarzyło, że Egmont chciał koniecznie wydać jakieś kaczki na święta i nie skończyło się to najlepiej dla jakości tego wydania? Tak z co najmniej trzy.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Kadet

« Odpowiedź #2887 dnia: Śr, 31 Grudzień 2025, 20:44:28 »
Warto zauważyć, że jeśli założymy, że prace nad nowym wydaniem rozpoczęły się krótko po aferze ze starym, możemy zobaczyć, ile zajmuje od strony technicznej przygotowanie pozycji z serii "gigantowej" - od lipca do lutego daje nam ok. 7 miesięcy.

Oczywiście, to jest trochę nietypowa sytuacja, działano poza normalnym harmonogramem, w innych seriach ten okres może się trochę różnić, ale daje nam to orientacyjną długość czasu (i przy okazji wydaje się obalać pojawiające się czasem tezy, że komiksy można wydawać od ręki).
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline radef

« Odpowiedź #2888 dnia: Śr, 31 Grudzień 2025, 20:53:23 »
Bywały pozycje przygotowywane w 3 miesiące.  ;)
Ale oczywiście nie takie kobyły.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2889 dnia: Śr, 31 Grudzień 2025, 21:11:49 »
No tak, bez wątpienia, w specjalnych sytuacjach - ale nawet przy takim ekspresie to nie jest tak, że redaktor ma pomysł, a za miesiąc wychodzi komiks :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline radef

« Odpowiedź #2890 dnia: Śr, 31 Grudzień 2025, 21:25:00 »
No w miesiąc to nie, ale już nie pamiętam, czy w jednej sytuacji od pomysłu redaktora do faktycznego wydania komiksu nie minęło 2,5 miesiąca.
Ale to jednak jest nie do powtórzenia dzisiaj przy tylu seriach i to jeszcze w gorącym jesiennym okresie, gdy były i Premium, i Special, i zwykłe Giganty, i pewnie masę innych rzeczy.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2891 dnia: Nd, 04 Styczeń 2026, 13:40:17 »
Koszt Gigantów Poleca w 2025 w dyskontach (moje zakupy):

-Gigant Poleca 1/2025 - Obrońcy Galaktyki 13,98 zł
-Gigant Poleca 2/25 Ahoj Sandonaldzie 14,94 zł
-Gigant Poleca 3/25: Trudne Życie Bogacza 14,77 zł
-Gigant Poleca 4/25: Kaczor Donald jako Wolverine 15,99 zł
-Gigant Poleca 5/25 262: Uwaga Kaczka 14,58 zł
-Gigant Poleca 6/25 263: Nie koniec Wakacji 15,20 zł
-Gigant Poleca 7/25: Powrót do Mikroświata 16,35 zł
-Gigant Poleca 8/25: Koniec Legendy 15,37 zł

Czyli średnio wychodziło mi z 9 zł poniżej ceny okładkowej. Nawet w Bonito.pl nie jest aż tak drogo. Prenumerata od Egmontu, nawet jakby była z plecakiem, po prostu się nie opłaca.

https://www.instagram.com/p/CUmcfBMsGmt/
« Ostatnia zmiana: Nd, 04 Styczeń 2026, 14:00:41 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2892 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 07:22:06 »
TK czyta forum, ktoś w Egmoncie też chyba tu zagląda, więc piszę apel w sprawie najnowszego 46 tomu Mamuta i w ogóle Gigantów specjalnych i dodatkowych. Strasznie słabo wygląda pierwsza tegoroczna pozycja więc niby portfel odpocznie. Tylko szkoda braku nowych historii. Jeśli Egmont nie chce pieniędzy od klientów dla których naprawdę wydaje te komiksy to ich sprawa. A i liczenie tylko na niedzielnych klientów, niezorientowanych rodziców małych dzieci, albo osoby nie znające składu tego tomu, jest też wyjątkowo nieeleganckie i krótkowzroczne ze strony wydawnictwa. Kaczkofan, albo sympatyk kupi raz, drugi, trzeci taki zbiór. Ale jak go wreszcie przeczyta i porówna z tym co ma na już na półce, to rzuci te publikacje w diabły.

W ogóle jedyną naprawdę wartościową produkcją w 2025 roku był "Miecz z Lodu" I ewentualnie Superkwęk, gdyby był dobrze złożony i przetłumaczony, choć i on miał dwa duble w swoim składzie. A przecież na rynku włosko-niemieckim drukuje się nie tylko same słabe kompilacje z lat poprzednich. Można by wyciągać stamtąd i perełki i premiery w tych miękkich okładkach. W końcu dostaliśmy Czarodziejów i ich dzieje.

Jak wszyscy mówią, wiedzą i oczekują - należałoby w Polsce przywrócić 12-13 zwykłych Gigantów Poleca rocznie i zrezygnować z masy wydań specjalnych z reprintami. Dlaczego tak się nie może stać?? Przecież te regularne numery też mogą być jednocześnie drukowane dla Niemiec, Skandynawii i Polski jak te obecne 8. Już myślałem, że będzie lepiej, skoro Mamut zaczął zamieszczać pominięte numery GP. Ale wrócono do starej i złej praktyki z wrzucaniem tam masy dubli. Egmoncie Polska - czemu?!

https://www.komiksydisneya.pl/2026/01/gigant-mamut-46-sladami-dinozaurow.html
« Ostatnia zmiana: Pn, 05 Styczeń 2026, 07:26:13 wysłana przez Bazyliszek »

Offline PJP

« Odpowiedź #2893 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 18:03:35 »
Ja całkowicie porzuciłem te dodatkowe Extra, Special, Premium, Galaxy, Agenci i detektywi i nie wiem co tam jeszcze. Kupuję i czytam tylko kolekcje, z rzadka okolicznościowe i Gigant Poleca. Mamuty mi nie leżą, tak samo jak nie przekonałem się do włoskiej kolekcji i Mikiego (z wyjątkami) - także i Czarodziejów.

Online Castiglione

« Odpowiedź #2894 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 23:29:07 »
A ja właśnie jedyne po co sięgam z tej kioskowej oferty to te specjalne tomy, przynajmniej w ostatnich latach. Miałem kiedyś plan, żeby brać na bieżąco podstawowego Giganta, myślałem o uzupełnieniu starszych roczników czy powtórce tego, co sam kiedyś kupowałem, bo nadal mam te komiksy, ale na planach się skończyło. Zawsze stwierdzałem, że nie mam czasu albo że nie chce mi się czytać tylu komiksów jednego typu. Natomiast takie dodatkowe wydania raz na czas sobie wrzucę (inna sprawa, że jeszcze żadnego sobie nie zostawiłem ;D), Superkwęka i Doubleducka też wezmę.