Autor Wątek: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)  (Przeczytany 439417 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Castiglione

Odp: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)
« Odpowiedź #2340 dnia: Pt, 31 Maj 2024, 23:20:39 »
Czy wiadomo coś dlaczego Don Rosa nie tworzy już żadnych komiksów? Wiadomo ma już swój wiek 72 lata, ale to chyba od dłuższego czasu nic nie napisał. Na wikipedi pisze że ostatni komiks to Więzień Doliny Białej Śmierci z 2006 roku.
Polecam tekst samego Rosy na ten temat:
https://career-end.donrosa.de/p/the-epilogue.html

Offline Arturrro

« Odpowiedź #2341 dnia: So, 01 Czerwiec 2024, 16:30:15 »
Ja jestem ciekaw czy mimo wszystko nie zmieni kiedyś decyzji. I czy nie zdecyduje się na narysowanie tego jednego jedynego ostatniego komiksu :-D Ciekawe czy nie było większych (bo na pewno ludzie Go o to proszą) prób namówienia Dona na coś takiego- ankiety, petycje czy nawet zbiórka  $ 😀

Online Kadet

« Odpowiedź #2342 dnia: So, 01 Czerwiec 2024, 16:44:51 »
Wielokrotnie odpowiadał, że nie zamierza zmieniać decyzji i że nie czuje, by musiał opowiedzieć jeszcze jakieś historie... a ostatnie zamieszanie z Bombiem raczej moim zdaniem nie nastawiło go też przychylnie ;) Jakoś sobie nie wyobrażam Rosy giętko poddającego się nowym wytycznym Disneya co do historyjek.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online zombie001

« Odpowiedź #2343 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 00:39:35 »
Co znajdziemy w "Naszym wielkim Donaldzie"?
pierwszy komiks z Donaldem!
kilka świetnych długich opowieści dotąd niewydanych po polsku
jedną z najsłynniejszych i najlepszych historyjek Barksa
potężną dawkę różnorodnych komiksów z różnych dekad i zakątków świata
historię o Doubleducku w Berlinie... łut?
Po szczegóły zapraszam jak zwykle na komiksydisneya.pl.
Radef chyba nie potwierdzał tutaj, ale na swojej stronie już tak. Dostaniemy taki sam skład jak w Niemczech.

Uważam, że nasz oddział Egmontu dał jednak trochę d***, nie podmieniając tego komiksu osadzonego w Berlinie :(
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline michał81

« Odpowiedź #2344 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 06:35:11 »
Uważam, że nasz oddział Egmontu dał jednak trochę d***, nie podmieniając tego komiksu osadzonego w Berlinie :(
Trochę zapachniało uprzedzeniami. ;) Ja rozumiem, że to jest powtórka jak większość komiksów publikowanych w tym wydaniu, ale ono właśnie takie jest, nie jest skierowane do końca do osób które kupują wszystko co wychodzi z kaczkami. Ten komiks przebija się do większej grupy odbiorców, np. moim znajomi, którzy są bardziej książkowi i w ogóle nie śledzą komiksów z Kaczkami ten komiks kupili na KW i są bardzo zadowoleni (wręcz jarają się tym wydaniem), bo to bardziej do kolekcji, aby moc postawić go na półce i się nim trochę chwalić. Zresztą na co mógł Egmont podmienić? Na Wujek Sknerus: Coś z niczego, chyba trochę za mało stron.
« Ostatnia zmiana: Nd, 02 Czerwiec 2024, 06:37:11 wysłana przez michał81 »

Offline Dracos

« Odpowiedź #2345 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 07:27:11 »
Można było po prostu dać dobrą historyjkę niekoniecznie nawiązującą do naszego kraju, a pozbyć się: tutaj cytat ze strony Radefa
Wyraźne dostosowanie tomu pod niemieckiego czytelnika - jedynym włoskim komiksem z ostatnich 30 lat jest wyrwany ze środka serii dość średni komiks o Doubleducku, który rozgrywa się w Berlinie i raczej tylko z tego powodu został wybrany

Bez sensu jest na 90lecie Donalda robić przedruk 1:1 materiału który został złożony specjalnie pod określony rynek.

Offline michał81

« Odpowiedź #2346 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 08:51:42 »
A czy na innych rynkach też takie wydania rocznicowe wyszły?

A jakby tam był komiks fiński? Albo komiks włoski? To wtedy byłoby lepiej? Chyba też nie.

Jeśli miałbym się przyczepić, co Egmont położył w tym wydaniu to brak komiksu Marco Gervasio, czyli gościa KW na której ten album miał też premierę. Żeby takiej rzeczy nie zgrać to jest wręcz strzał w stopę dla wydawcy.

Online radef

« Odpowiedź #2347 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 09:03:02 »
A jakby tam był komiks fiński? Albo komiks włoski? To wtedy byłoby lepiej? Chyba też nie.
Po prostu - dobry komiks, albo komiks z jakiegoś powodu ważny nie tylko dla Niemiec. Ja tutaj bez zaglądania na Inducks mógłbym ci wymienić setki, jeżeli nie tysiące, włoskich komiksów z ostatnich 30 lat (bo o to też tu chodziło, że jedynym reprezentantem tego okresu jest dość przeciętna historia o Doubleducku), które lepiej pasowałyby w tym miejscu.
Choćby pewnie z kilkanaście 30-stronicowych historii wspomnianego Marco Gervasio.
I oczywiście ta historia to jest tylko pewien symbol, ale pokazuje, co powoduje kopiowanie 1:1 tomów z innych krajów. Komiksy Disneya to nie jest taka materia, w której podobnie jak w Marvelu i DC, można w przypadku tego typu edycji bazować w 100% na wydaniach zagranicznych.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Online Castiglione

« Odpowiedź #2348 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 09:34:12 »
A jakby tam był komiks fiński? Albo komiks włoski?
No właśnie jest włoski.

Offline michał81

« Odpowiedź #2349 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 09:54:08 »
No właśnie jest włoski.
No zastanawiałem kto mi pierwszy o to zwróci uwagę. Gratuluje. I jakoś nikt z nim nie ma problemu, tylko z tym komiksem niemieckimi, trochę dziwne.

Szczerze to dla mnie który nie siedzi w kaczkach to poza Barksem i Rosą to wszystko pozostałe są średniki i mogłoby ich nie być
« Ostatnia zmiana: Nd, 02 Czerwiec 2024, 10:09:50 wysłana przez michał81 »

Online Kadet

« Odpowiedź #2350 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 10:57:04 »
Ale Castiglione chodzi chyba o to, że to właśnie ten komiks z akcją w Niemczech jest włoski. Zrobili go Włosi.
« Ostatnia zmiana: Nd, 02 Czerwiec 2024, 11:07:21 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online Castiglione

« Odpowiedź #2351 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 11:17:14 »
No zastanawiałem kto mi pierwszy o to zwróci uwagę. Gratuluje. I jakoś nikt z nim nie ma problemu, tylko z tym komiksem niemieckimi, trochę dziwne.

Szczerze to dla mnie który nie siedzi w kaczkach to poza Barksem i Rosą to wszystko pozostałe są średniki i mogłoby ich nie być
W ogole nie masz pojęcia, o co chodzi ludziom w tym wątku, a dorabiasz sobie jakieś dziwne teorie.

Offline michał81

« Odpowiedź #2352 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 11:57:44 »
W ogole nie masz pojęcia, o co chodzi ludziom w tym wątku, a dorabiasz sobie jakieś dziwne teorie.
Widzisz moja nie wiedza w tym temacie pokazuje tylko, że większość osób nie zwróci na to uwagi i nie będzie ich to obchodziło że akcja dzieje się w Berlinie, czy jest to komiks włoski, ale trzeba kruszyć kopie dla zasady.

Online Castiglione

« Odpowiedź #2353 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 13:02:27 »
Najwięcej to ty tutaj kruszysz kopię.

Gówno mnie obchodzi, na co zwróci uwagę większość osób. Piszę o tym, na co ja zwracam.

Online radef

« Odpowiedź #2354 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 13:03:56 »
Ale dla osób, które siedzą trochę w kaczkach, to jednak jest wada, co nie? I nie mówię tutaj o użytkownikach forum, ale ogólnie o osobach, które jednak trochę tych tomów przez ostatnie lata przeczytały. Oczywiście to nie jest powód, żeby kupić tom, czy nie, ale jednak można na to narzekać.
Wiesz, w taki sam sposób można byłoby zanegować 90% krytyki komiksów superbohaterskich wydawanych przez Egmont, która pojawia się na tym forum i w innych miejscach. "Bo większość osób na to nie zwróci uwagi".

Ta historia to jest też symbol tego, że nasz Egmont trochę bez pomyślunku kopiuje rozwiązania z innych krajów, które nie do końca pasują do innych rynków. Gdy jednocześnie prasowy dział w wydaniach parę razy tańszych potrafi coś więcej robić niż tylko kopiować wydania, i opinie czytelników, zarówno doświadczonych jak i nowych, są tylko pozytywne.
« Ostatnia zmiana: Nd, 02 Czerwiec 2024, 13:06:39 wysłana przez radef »
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya