Autor Wątek: DC Compact Comics  (Przeczytany 19045 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline radef

Odp: DC Compact Comics
« Odpowiedź #90 dnia: So, 18 Październik 2025, 13:28:08 »
Jasne, to taki szybki przykład, dorzucić można że te kilka lat temu 40% rabatu od okładkowej w księgarniach to był standard itd..
Czy był standard? Hmmm... mam wrażenie, że akurat pod tym względem jest podobnie od kilku lat, ale rabaty falują w zależności od pory roku, obecnej sytuacji na rynku itp.
Jeszcze ktoś wyżej pisał o rozmiarze, może warto przypomnieć, że plansze komiksowe powstają w formacie zbliżonym do A3, nikomu nie przeszkadza, że format drukowany standardowo dla czytelnika jest ok. 3-krotnie mniejszy niż oryginalne plansze?
A to już często zależy od rysownika. Tylko znów zakładając, że plansze są tworzone w A3, co pewnie w przypadku części rysowników jest prawdą. To wówczas mamy tak:
A3 - 297×420 mm
format zwykłych wydań (ok. B5) - 170×260 mm
format DC Compact (ok. A5) - 140×215 mm
Czy to jest aż tak wielka różnica? A jeśli są odbiorcy, to nie rozumiem, czemu nie należy w taki sposób wydawać.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Crono

« Odpowiedź #91 dnia: So, 18 Październik 2025, 14:46:00 »
Dla mnie to jest różnica (format), tak samo jak format powiększony (omnibusy, czy wydania Muchy) vs format standardowy. Inne mam odczucia z czytania takiego komiksu. Format DC Compact jest dla mnie nie do przyjęcia dla tych komiksów, które się ukazały. Za małe jest dla mnie wszystko. Ale co kto lubi, nie neguję że są odbiorcy takich komiksów.

Offline Yorik

« Odpowiedź #92 dnia: So, 18 Październik 2025, 14:53:04 »
Dla młodzieży jak znalazł. Kiedyś w galerii obok której mieszkałem grasowały gangi młodocianych drillowców. Dziś może osadzą się tam komiksowe ekipy z DC Compcact Comics w ręku. Kiedyś widywałem na ławkach i kanapach galerianych jak młodzi czytali te budżetowe komiksy z Carrefoura. Może na naszych oczach powstanie teraz nowa grupa czytelnicza.
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #93 dnia: So, 18 Październik 2025, 16:18:49 »
W to ewidentnie ta seria celuje, gdybym ja za dzieciaka mógł za takie grosze kupić te klasyki... no zazdro.

Aczkolwiek jak pisałem, ja też mógłbym być targetem gdyby wrzucili jakieś mniej esencjonalne, ale wciąż fajne rzeczy. Nie wiem, jakieś Suicide Squad Ostrandera albo coś w ten deseń.
« Ostatnia zmiana: So, 18 Październik 2025, 16:24:09 wysłana przez arczi_ancymon »

Offline stab

« Odpowiedź #94 dnia: So, 18 Październik 2025, 19:00:31 »
Takie wydania aż się proszą o to, żeby wydawać (i sprawdzać potencjał sprzedażowy) jakiś nieoczywistych i mniej znanych bohaterów. Na zasadzie rzutu testowego. Za przysłowiowe dwie dychy, sprzeda się wszystko, co jeszcze nie było wydane w Polsce.

Offline radef

« Odpowiedź #95 dnia: So, 18 Październik 2025, 19:05:58 »
No właśnie nie, co już tłumaczyłem wcześniej.
Istotą DC Compact jest to, że można je wydawać tanio, bo nakład jest duży, a materiały są gotowe.
A jak wydasz coś nieoczywistego, co w Polsce jeszcze nie było, to najpierw trzeba wydać kasę na przygotowanie tomu, a potem może się okazać, że nakład będzie leżał kolejne 10 lat.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline komiks

« Odpowiedź #96 dnia: So, 18 Październik 2025, 19:09:16 »
Weźcie pod uwagę, że w Polsce żyje kilka milionów ludzi w ubóstwie, a nawet w skrajnym ubóstwie i nie mają nawet na bilet do dużego miasta, żeby tam jeździć i wypożyczać z biblioteki. Te wydania i tak będą dla nich zbyt drogie, ale za jakiś czas pojawią się na rynku wtórnym i wtedy będzie można je kupić używane, za naprawdę małe pieniądze.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Yorik

« Odpowiedź #97 dnia: So, 18 Październik 2025, 19:20:18 »
Chyba że @Bazyliszek już wykupił pół nakładu :P
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #98 dnia: So, 18 Październik 2025, 21:58:07 »
@UP
Wyszły po 10-tym, jeszcze nie kupiłem.

A jak wydasz coś nieoczywistego, co w Polsce jeszcze nie było, to najpierw trzeba wydać kasę na przygotowanie tomu, a potem może się okazać, że nakład będzie leżał kolejne 10 lat.

Problemem jest to, że nawet rzeczy oczywiste nie są u nas długo wydawane. Ile trzeba było czekać na drugie wydanie Kingdom Come i Szninkiela? A teraz nakłady się wyczerpały i nie są dodrukowywane. All Star Superman dostał drugie wydanie dopiero gdy hachettowy Superman na 4 pory roku sprzedał się na pniu. Tak samo długo czekaliśmy na wznowienie Mrocznego Zwycięstwa  czy budżetowe Weapon X.

Nie mamy danych ale wydaje się, że pozycje takie jak Booster Gold, JL International czy Suicide Squad Ostrandera zostały ciepło przyjęte przez komiksiarzy. Ghost Rider Mackiego czy Powers Bendisa są hejtowane tylko ze względu na błędy ale nie na treść. Ludzie chcą dobrych komiksów za rozsądne pieniądze.
« Ostatnia zmiana: So, 18 Październik 2025, 22:42:51 wysłana przez Bazyliszek »

Offline radef

« Odpowiedź #99 dnia: So, 18 Październik 2025, 22:37:03 »
Problemem jest to, że nawet rzeczy oczywiste nie są u nas długo wydawane. Ile trzeba było czekać na drugie wydanie Kingdom Come i Szninkiela? A teraz nakłady się wyczerpały i nie są dodrukowywane. All Star Superman dostał drugie wydanie dopiero gdy hachettowy Superman na 4 pory roku sprzedał się na pniu. Tak samo długo czekaliśmy na wznowienie Mrocznego Zwycięstwa  czy budżetowe Weapon X.
Tylko po co drugie wydanie Kingdom Come i Szninkiela? Wszyscy zainteresowani już kupili.  ;)
A tak na serio - oczywiście, Egmont ostatnio ma problem z dodrukami i to jest faktyczny problem. "Kingdom Come", tak nawiasem mówiąc, powinien dostać i dodruk wydania Deluxe, i wydanie "Compact".
Ale tradycyjnie wrzucasz do tego problemy licencyjne (Szninkiel), zmiany wydawnictw (Mroczne zwycięstwo), a także łączysz niepowiązane ze sobą rzeczy. "All-Star Superman" został wydany teraz ze względu na wzmożone zainteresowanie Supermanem w związku z filmem, a nie dobrą sprzedaż jakiegoś "Supermana" parę lat temu przez Hachette.
Nie mamy danych ale wydaje się, że pozycje takie jak Booster Gold, JL International czy Suicide Squad Ostrandera zostały ciepło przyjęte przez komiksiarzy. Ghost Rider Mackiego czy Powers Bendisa są hejtowane tylko ze względu na błedy ale nie na treść. Ludzie chcą dobrych komiksów za rozsądne pieniądze.
"Komiksiarzy". DC Compact nie jest skierowane do komiksiarzy. Tzn. jeśli jakiś komiksiarz kupi, to fajnie, ale to nie jest główna grupa docelowa tego wydania, ponieważ nie jest to grupa na tyle szeroka, by umożliwiła funkcjonowanie tej serii.
« Ostatnia zmiana: So, 18 Październik 2025, 22:45:38 wysłana przez radef »

Online Popiel

« Odpowiedź #100 dnia: So, 18 Październik 2025, 22:39:16 »
czy Powers Bendisa są hejtowane tylko ze względu na błedy ale nie na treść. Ludzie chcą dobrych komiksów za rozsądne pieniądze.

Za jakie błędy hejtowane jest niewydane jeszcze "Powers" Bendisa? I gdzie? Co ty znowu majaczysz?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #101 dnia: So, 18 Październik 2025, 23:10:22 »
Jeszcze ktoś wyżej pisał o rozmiarze, może warto przypomnieć, że plansze komiksowe powstają w formacie zbliżonym do A3, nikomu nie przeszkadza, że format drukowany standardowo dla czytelnika jest ok. 3-krotnie mniejszy niż oryginalne plansze?
Dlaczego ma przeszkadzać, skoro twórcy dobrze wiedzą, w jakim formacie będzie drukowany ich komiks, więc zapewne nie rysują go tak, jakby miał być publikowany w A3?

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #102 dnia: Nd, 19 Październik 2025, 13:27:39 »
W tym formacie wziąłem Trybunał Sów i czekam na Mroczne odbicie. Może tu zostać powtórzonych trochę komiksów z DC Deluxe.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #103 dnia: Nd, 19 Październik 2025, 17:13:24 »
Radef, komiksiarzem czuję się od zawsze (nigdy nie miałem fazy ,,wyrośnięcia" z komiksów), a ta oferta jest jak najbardziej dla mnie. Proponuję nie wysnuwać niczym niepodpartych, wynikłych tylko i wyłącznie z subiektywnych odczuć wniosków.
« Ostatnia zmiana: Nd, 19 Październik 2025, 17:15:24 wysłana przez Nawimar III »

Online Popiel

« Odpowiedź #104 dnia: Nd, 19 Październik 2025, 17:30:56 »
Po prostu nie zrozumiałeś, co miał na myśli radef. Komiksiarze te komiksy mają, znają, lub mieli i z różnych przyczyn puścili dalej. DC Compact ma promować najlepsze, najpopularniejsze tytuły wśród osób dotąd niezainteresowanych, kusząc ich ceną o wiele przystępniejszą niż deluxy, omniaki, czy inne fantsy-artsy wydania, przy których cenach niezaznajomieni z medium i rynkiem komiksowym klienci pukają się w głowę.

To w jakiś sposób powrót do słynnego "zeszytówko wróć!". Tyle że nie zeszyty, a zgrabne tomiki w przystępnej cenie. I nie jakieś badziewia, ale klasyki, o których może ktoś tam kiedyś coś słyszał, ale 100-150 złotych wolał zagospodarować na pilniejsze wydatki. Tu może je poznać za kilka dyszek.

Jako "komiksiarz od zawsze" chyba znasz/masz wszystkie proponowane w tej serii tytuły. więc nie jest to dla Ciebie. To przynęta dla nuworyszy. Bardzo zresztą fajna.