Autor Wątek: DC Compact Comics  (Przeczytany 19004 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: DC Compact Comics
« Odpowiedź #60 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 11:06:09 »
W latach 90 mamusie kupowały dzieciom punishera, Batmana itd Wszyscy których znam z dzieciństwa mają normalne zaimki, nawet dwóch gejów. A ludzie wychowani na ocenzurowanym Disneyu, netflixie niekoniecznie.
Zdradzę ci coś - ludzie są tacy sami jak wtedy, wtedy też byli ludzie którzy pewnie utożsamiali się z inną płcią niż mają (ah te złe zaimki  ;D ) - ale zwyczajnie nie widziałeś o nich bo nie było internetu, nie było to medialne - po prostu sobie żyłeś w przekonaniu, że wtedy tego nie było, a to wymysł nowych czasów. No niestety niezbyt. A i wiesz dlaczego teraz widzisz więcej osób homoseksualnych np na ulicy? Bo z porównaniu z jeszcze latami PRL-u to nie zarobią dosłownie w mordę za to na ulicy  ;)
Więc skończ proszę jakieś teorie, że złe niedobre czasy, cenzura  wszędzie i złe pokolenie rośnie - bo to jest tak głupie i żenujące
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #61 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 11:08:25 »
Bardzo się cieszę z tej inicjatywy; przy czym mocno liczę, że doczekamy się w niej także tytułów dotąd u nas niewydanych i koniecznie nie tylko z Batmanem.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #62 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 14:17:29 »
@UP
No to Wonder Woman Ziemia Jeden nie była u nas wydana. Może tak wyjdzie. Ja bym kupił, jeśli cena będzie dobrze skalkulowana.

A i wobec braku polskiego dodruku Kingdom Come, to zawsze mogłoby być jakieś wydanie ratunkowe, dla tych którzy nie mają.

« Ostatnia zmiana: Pt, 19 Wrzesień 2025, 14:30:10 wysłana przez Bazyliszek »

Online Castiglione

« Odpowiedź #63 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 17:37:07 »
Sądzę, że żadna rozsądna mama nie kupi synowi takiemu Trybunału Sów gdzie nawet na okładce na Gacka się rzucana zgraja podejrzanych typów.
Ale generalnie mówienie, że grupa docelowa jest dla tych co kupują kolekcje jest trochę moim zdaniem przestrzelony - bardziej dla ludzi którym się nie chce wydawać grube pieniądze na komiks, a chce sobie przeczytać dość ważne i dobre historie za przystępną cenę - to mu zapewni DC Compact właśnie. Może to być nawet ktoś taki jak my, ale po prostu nie jest dla niego istotne wydanie, a woli oszczędzić pieniądze

I sądzę większą krzywdę mu szczerze wywoła fortnite i toksyczność graczy tam niż taki komiks
Na tej okładce nie ma niczego strasznego, a raczej dla typowej mamy Batman = bajka dla dzieci. Zresztą jak dla mnie 12-, 13-latek spokojnie może to czytać.

Offline Xmen

« Odpowiedź #64 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 18:01:37 »
Zdradzę ci coś - ludzie są tacy sami jak wtedy, wtedy też byli ludzie którzy pewnie utożsamiali się z inną płcią niż mają (ah te złe zaimki  ;D ) - ale zwyczajnie nie widziałeś o nich bo nie było internetu, nie było to medialne - po prostu sobie żyłeś w przekonaniu, że wtedy tego nie było, a to wymysł nowych czasów. No niestety niezbyt. A i wiesz dlaczego teraz widzisz więcej osób homoseksualnych np na ulicy? Bo z porównaniu z jeszcze latami PRL-u to nie zarobią dosłownie w mordę za to na ulicy  ;)
Więc skończ proszę jakieś teorie, że złe niedobre czasy, cenzura  wszędzie i złe pokolenie rośnie - bo to jest tak głupie i żenujące
Ale ja nie pisałem, że czasy są złe. Osoby homoseksualne nie dziwią od dawna.
Nie tłumacz mi czasów w których żyłem, bo ciebie wtedy nie było na świecie. Tak, 50 płci, kobieta która zrobiła się na faceta, czująca się facetem ale mimo to chce mieć żeńskie zaimki to wymysł tych czasów, ludzie identyfikujący się jako elfy itd to wymysł tych czasów. Skąd nagle wzięło się tyłu tych( nie wiem jak się nazywają) co ubierają skórzane psie maski i ludzie prowadzą ich jak psy po ulicy? też byli kiedyś? bo ja nawet z internetu ani telewizji ich nie pamiętam.
Tobie wydaje się, że wszystko wiesz bo masz internet.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

« Odpowiedź #65 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 18:23:59 »
Nie ma jak mówić jakieś przejaskrawione przykłady które praktycznie nie występują, jak już to jeden przypadek na setki tysięcy ludzi. Ale no pewnie, świat schodzi na psy normalnie  ;D
I tak, tacy ludzie jak przykład z maskami psa, po prostu byli, ale zapewne bali się wyrażać takie rzeczy na zewnątrz właśnie przez wymienione wyżej rzeczy - to nie jest wymysł współczesnych czasów. BDSM też było od czasów starożytnych - ludzie zawsze mieli dziwne fetysze, wystarczy sobie obejrzeć różne inskrypcje z epok, i z różnych kultur - nic z tego nie jest wymysłem dzisiejszych czasów. Dajesz się łapać na proste działania właśnie głośnych nagłówków i żyjesz przekonamy, że to teraz tylko tacy ludzie są - no niestety nie są
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Yorik

« Odpowiedź #66 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 19:35:02 »
@XMen, ale przecież Anna Grodzka jest starsza od Ciebie. Dokonała korekcji płci w czasach, gdy ledwo działał internet. Dziwne że z jednej strony zauważasz że osoby homoseksualne nikogo nie dziwią i są znormalizowanym zjawiskiem również i w Polsce, nomen omen kraju konserwatywnym (oczywiście fasadowo, podobnie jak Irlandia i Włochy, tajemnicą poliszynela jest że polskie środowiska LGBT "za komuny" gremialnie grupowały się w KK), a z drugiej wyjeżdżasz z takim boomerskim błędem poznawczym, że "zaimki" to wczoraj wymyślili, Julka Twitterowa na TikToku w złotych włosach o tym nagrała, i nagle milion osób po niej powtórzyło. No tak było. A potem wyszedł Biedroń cały na tęczowo i salutował. I wtedy ostatecznie Polska umarła. No Ty siebie czytasz? ;D

A jak wyjedziesz mi teraz oburzony, że jak mogę stawiać takie szatańskie tezy że geje za komuny "ukrywali się" w kościele, to zapoznaj się z literaturą niejakiego Księdza Oko. Polski kapłan rezydujący w Niemczech. No komu jak komu, ale księdzu uwierzycie? Przecież to nie jakiś lewicowiec ani "julka z twittera".

Trend odsetkowy — pacjenci „miesz­kający” w szpitalach psychiatrycznych
Jeśli patrzymy na liczbę osób fizycznie przebywających w szpitalach psychiatrycznych w dniu 31 grudnia każdego roku (czyli tzw. resident patients), krzywa od 1980 r. stale opada:

@Komiks ale o jakich placówkach Ty piszesz? Bo większość polskich szpitali psychiatrycznych przyjmuje i wypuszcza pacjentów, czasem i po pół roku w przypadkach np. ciężkiej schizofrenii. Większość tam wpada na miesiąc-trzy po próbie samobójczej i wychodzi. Ale jeśli przytaczasz statystyki jakichś psychiatrycznych domów starości, to miej świadomość że to mały odsetek polskich psychiatryków.

W ogóle co to za offtopy znów? Mieliśmy fajny temat o randkowaniu/feminiźmie/redpillu, to musieliście go zniszczyć swoją toksycznością i trafił do kosza. Teraz wolicie offtopować o orientacjach zamiast reaktywować nasz stary temat. Ewentualnie, mogę zaproponować założenie wątku nt. szeroko pojętego "zdrowia psychicznego", skoro już @Komiks przytacza statystyki ze szpitali. Mam w tym temacie również sporo przemyśleń którymi można począć nowy temat.

Albo nawet jakoś kreatywnie go powiązać z komiksami - "najlepsze komiksy na depresję".
« Ostatnia zmiana: Pt, 19 Wrzesień 2025, 19:38:47 wysłana przez Yorik »
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline komiks

« Odpowiedź #67 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 19:41:10 »
Racja, nie offtopujmy.
Wracając do tematu, to z tych mini komiksów rozważam zakup Watchmen, w prawdzie mam wersję DC Limited od Egmontu. Jestem ciekaw jak to zostanie wydane no i można komuś sprezentować, kto nie bardzo czyta komiksy, a to fajny format do poczytania wygodnie w jakimś pociągu czy samolocie.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Painekiler

« Odpowiedź #68 dnia: So, 04 Październik 2025, 23:39:13 »
Ja biorę póki co wszystko. Czytałem kiedyś jedynie Strażników i Rok pierwszy ale nie miałem w kolekcji.
Nie widziałem wcześniej że ma być V jak Vendetta,
miałem zawsze gdzieś na oku ale może potrzebowałem takiego wydania 😉

Offline Kandor

« Odpowiedź #69 dnia: Nd, 05 Październik 2025, 01:15:32 »
Tak tylko wrzucę dla porównania ze standardowym rozmiarem.
Papier to dość podły offset. Taki jak w niektórych tpb Vertigo. Mnie się czytało w porządku.

"Podły offset" bo nabyłeś dodruk. Cała tajemnica polega na tym że w pierwszym "rzucie" pierwszych tytułów był lepszy papier offsetowy (grubszy, gładszy, kolory nie wydawały się nieostre a całość nie sprawiała wrażenia arkuszy wyjętych z domowej drukarki podpiętej do komputera). Ja zamówiłem Watchmen i WW Earth One  ze starym logo ale All-Star Superman (i cała reszta wydana potem aż do września tego roku) dostałem już z nowym (Bullett) logo (choć jestem pewien na 99% pewien że wcześniej ukazała się wersja że starym logo) i różnica w papierze jest znacząca niestety. Ja obiecałem sobie że będę polował na  Allegro na używane egzemplarze z pierwszego rzutu bo "do kolekcji", dla "eksperymentalnego" porównania i zapewne lepiej się będzie czytało. Te dodruki z nowym logo to ciekawa sprawa bo np. ten kto zamówił tak jak ja Robin Compendium w preorderze to ma go ze starym logo a ci co zamówili go później (np. pół roku temu) otrzymali już dodruki z nowym "bullett" logo😀
« Ostatnia zmiana: Nd, 05 Październik 2025, 01:20:34 wysłana przez Kandor »

Offline Gazza

« Odpowiedź #70 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 10:03:48 »
Jak tam Wasze kompaktowe zakupy?  8)
Pierwsza fala zaatakowała Auchan:

Online Castiglione

« Odpowiedź #71 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 10:41:21 »
Sylwek wrzucił prezentację:

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #72 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 11:08:05 »
Ja kupiłem Zabójczy Żart/Człowiek, który się śmieje. I o ile historie Brubakera da się normalnie czytać, to już Zabójczy Żart ma tak małą czcionkę, że ja nie dałem rady. Przypomina mi to te małe literki w tych integralach Lucky Luke'a.

Offline Xmen

« Odpowiedź #73 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 11:27:44 »
Ja wezmę trybunał sów bo nie mam, człowieka który się śmieje, lobo mam, ale kupię, żeby porównać na offsecie. Jeszcze okaże się, że komiksy z lat 80, 90 wydane na takim offsecie w normalnym formacie mogłyby być tańsze i wyglądać lepiej niż na kredzie.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #74 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 13:03:40 »
Fajny papier. Jak dla mnie o wiele lepszy niż w wydaniach "standardowych". Szczególnie starsze komiksy dużo lepiej się na takim offsecie prezentują - kolory są bardziej stonowane i mniej oczojebne. Ale nawet Trybunał Sów mi się bardziej podoba na tym papierze. Format jednak za mały.
Czas nas zmienił, chłopaki...