Autor Wątek: DC Compact Comics  (Przeczytany 18897 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: DC Compact Comics
« Odpowiedź #120 dnia: Pn, 20 Październik 2025, 12:45:02 »
3 z 6 tytułów, które pojawiły się w tym miesiącu, nie zostały nigdy wydane w USA w ramach "DC Compact", a patrząc na to, jak został złożony tom "Zabójczy żart/Człowiek, który się śmiał" to ewidentna robota Egmontu. Więc no... Coś szybko ta teoria się zestarzała.

Egmont składał już kiedyś "Człowieka który się śmieje", tyle że z "Azylem Arkham" i dla Eaglemoss. OOOOOO
ZARAZ! To jest to samo tłumaczenie które Tomasz Sidorkiewicz wypocił w 2014 roku, a potem wrzucili je do Kolekcji w 2018! Ten sam numer co w Thunderbolts. Miało być tanio - jest tanio. Miało być dobrze - jest tanio.

https://gildia.pl/249042-batman-czlowiek-ktory-sie-smieje.html

Offline Gazza

« Odpowiedź #121 dnia: Pn, 20 Październik 2025, 12:58:28 »
Tak, tu oddaję honor słowom TK o inicjatywie Egmontu w tym obszarze.
O ile, jak napisał @misiokles - wydanie linii w PL narzuciła zapewne "centrala" DC, tak już dobór 3 tytułów to decyzja (tu widzę pole dla przyszłych, nieoczywistych wydań w serii) lokalnego wydawcy.

Offline radef

« Odpowiedź #122 dnia: Pn, 20 Październik 2025, 13:20:33 »
Nadal nie jestem do końca przekonany, czy DC narzuciło wydawanie serii, raczej wydaje mi się, że wydawcy sami się na to rzucili po sporym sukcesie w USA, ale kłócić się w tej sprawie nie będę. Sądzę jednak, że gdyby Egmont nie wierzył w projekt, to nie rzuciłby od razu 6 tytułów i nie promowałby go tak, jak promuje.

Co do wyboru tytułów, to akurat tutaj wytłumaczenie jest oczywiste. Nie należy patrzeć na USA, po prostu Egmont wydał tytuły, które opublikował lub wznowił w latach 2012-2015, i które potem doczekały się wielu dodruków i nowych wydań:
Batman Zabójczy żart - 2012
Batman: Człowiek, który się śmieje - 2014
Batman. Trybunał sów - 2013
Batman. Rok pierwszy - 2015
Lobo. Portret bękarta - 2015
Strażnicy - 2013
V jak Vendetta - 2014

I jeśli kolejne 6 tytułów zostaną wybrane podobnym kluczem, to obstawiałbym, że największe szanse mają: Joker, Powrót Mrocznego Rycerza, Kryzys tożsamości, Batman. Mroczne odbicie, Superman. Czerwony Syn, Batman. Azyl Arkham, Nowa granica
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Online amsterdream

« Odpowiedź #123 dnia: Pn, 20 Październik 2025, 18:24:55 »
Przeglądałem dzisiaj w Empiku tego Compacta i nie wygląda to tak źle. Czcionka jest wyraźna i wszystko dobrze widać, raczej nie powinno się tego źle czytać. Najgorzej prezentował się według mnie Zabójczy Żart, ale przykładowo taka Vendetta za dużo nie traciła bo rysunki i tak są tam uproszczone. Czyli jednak da się w tym kraju tanio wydawać komiksy ::)
Czas nas zmienił, chłopaki...

Online amsterdream

« Odpowiedź #124 dnia: Pn, 20 Październik 2025, 18:27:06 »
Dodam jeszcze że dziwnie było zobaczyć Lobo Powraca na stoliku obok komiksów i książek dla nastolatek i dzieci. Prawie jak lata 90-te.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Online 79ers

« Odpowiedź #125 dnia: Pn, 20 Październik 2025, 18:32:32 »
Lobo był dla mnie największym paździerzem lat 90tych. A jaką drogo pójdzie DCC zobaczymy - mam nadzieję, że Egmont odważy się na budżetowe wydania już wydanych  tytułów, i że nie będą to jedynie Joker i Lobo.

Offline Xmen

« Odpowiedź #126 dnia: Pn, 20 Październik 2025, 18:46:54 »
Lobo był dla mnie największym paździerzem lat 90tych.
Bluźnisz ;)
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online 79ers

« Odpowiedź #127 dnia: Pn, 20 Październik 2025, 18:55:55 »
Tyle fjanych tytułów mogło wskoczyć w to miejsce, a ci tylko lobo i lobo....

Offline Xmen

« Odpowiedź #128 dnia: Pn, 20 Październik 2025, 19:05:17 »
Musiał się sprzedawać, albo to doprowadził semic do końca ;)
Dziwię się, że Egmont nie wydaje czegoś nowego z lobo. Portret bękarta miał dodruk, w DC compact też wydali portret bękarta. Chyba po tylu latach dalej w Polsce sprzedaje się dobrze.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online Yorik

« Odpowiedź #129 dnia: Pn, 20 Październik 2025, 19:16:34 »
Zawsze takie postaci będą lubiane. Dzisiejszymi duchowymi następcami Lobo są Deadpool i Harley Quinn.
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Online Castiglione

« Odpowiedź #130 dnia: Pn, 20 Październik 2025, 21:53:27 »
Przeglądałem prezentację w sieci i taka ciekawostka - DC Compact nie mają swoich numerów jako albumy KŚK, tylko figurują pod tymi samymi, co oryginalne wydania, a "Zabójczy żart"/"Człowiek, który się śmieje" ma nawet dwa numery ;D

Offline Gazza

« Odpowiedź #131 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 10:28:17 »
Zawsze takie postaci będą lubiane. Dzisiejszymi duchowymi następcami Lobo są Deadpool i Harley Quinn.
Zawsze na pewnym etapie - głównie w dzieciństwie/dorastaniu. Pamiętam gdy opublikował to Semic - to był prawdziwy szoker! Zarówno jako koncept postaci jak i szalonej kreski Bisleya. Ale to było dawno i byliśmy wtedy w zupełnie innym miejscu rozwoju rynku, a mój gust i świadomość komiksowa wciąż się rozwijała.
Nie wiem co takiego ma Lobo do zaoferowania dojrzałemu czytelnikowi. Dla mnie oprócz efektownych (i to tylko momentami) grafik - raczej nic wartego ponownej lektury.
Może skuszę się na wersję Compact bo na "porządne" wydanie tego tytułu najzwyczajniej szkoda mi dziś już kasy mając na rynku zdecydowanie lepsze pozycje do wyboru.

Offline michał81

« Odpowiedź #132 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 11:58:59 »
W sumie Rustecki odniósł się do wydania Lobo przez semika w swojej książce (dokładnie do tych dwóch Bisleya) w Projekcie Rust i jest to komiks któremu chyba jest najwięcej poświęcone miejsca, bo reszta to są tylko wzmianki, nawet ten pamietny Sąd na Gotham.

Offline Xmen

« Odpowiedź #133 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 15:26:37 »
Zawsze na pewnym etapie - głównie w dzieciństwie/dorastaniu. Pamiętam gdy opublikował to Semic - to był prawdziwy szoker! Zarówno jako koncept postaci jak i szalonej kreski Bisleya. Ale to było dawno i byliśmy wtedy w zupełnie innym miejscu rozwoju rynku, a mój gust i świadomość komiksowa wciąż się rozwijała.
Nie wiem co takiego ma Lobo do zaoferowania dojrzałemu czytelnikowi. Dla mnie oprócz efektownych (i to tylko momentami) grafik - raczej nic wartego ponownej lektury.
Może skuszę się na wersję Compact bo na "porządne" wydanie tego tytułu najzwyczajniej szkoda mi dziś już kasy mając na rynku zdecydowanie lepsze pozycje do wyboru.
Ma do zaoferowania sentyment i nostalgię. Sprzedaż jest gwarantowana. Epiki pająka w większości to naiwne historyjki a sprzedają się dobrze. Zresztą wszystko z lat 90 sprzedaje się dobrze. Myślę, że lobo to kwestia czasu. Mam nadzieję, że po Wild c.a.t.s. jest następny w kolejce.

Offline Adolf

« Odpowiedź #134 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 22:38:35 »
Nadal nie jestem do końca przekonany, czy DC narzuciło wydawanie serii, raczej wydaje mi się, że wydawcy sami się na to rzucili po sporym sukcesie w USA, ale kłócić się w tej sprawie nie będę. Sądzę jednak, że gdyby Egmont nie wierzył w projekt, to nie rzuciłby od razu 6 tytułów i nie promowałby go tak, jak promuje.

Co do wyboru tytułów, to akurat tutaj wytłumaczenie jest oczywiste. Nie należy patrzeć na USA, po prostu Egmont wydał tytuły, które opublikował lub wznowił w latach 2012-2015, i które potem doczekały się wielu dodruków i nowych wydań:
Batman Zabójczy żart - 2012
Batman: Człowiek, który się śmieje - 2014
Batman. Trybunał sów - 2013
Batman. Rok pierwszy - 2015
Lobo. Portret bękarta - 2015
Strażnicy - 2013
V jak Vendetta - 2014

I jeśli kolejne 6 tytułów zostaną wybrane podobnym kluczem, to obstawiałbym, że największe szanse mają: Joker, Powrót Mrocznego Rycerza, Kryzys tożsamości, Batman. Mroczne odbicie, Superman. Czerwony Syn, Batman. Azyl Arkham, Nowa granica

Podobają mi się Twoje analizy rynku, zawsze oparte na faktach, a nie domysłach w stylu "centrala kazała wydać DC Compact". Epików także nie kazała wydawać żadna centrala. Po prostu w Egmoncie widzą, że są możliwości wydać coś, to to robią. A DC Compact... To praktycznie po kosztach. Wydają to samo, tylko jeszcze raz i celują w trochę inną niszę. To oczywiste, że chcą złapać tych co ich odstraszają drogie cegły za kilka stówek. Wybór tytułów sugeruje, że to raczej boomer jest docelowym klientem. Ktoś kto nie miał czasu/odwagi zagłębić się w rynek, a teraz może to zrobić w banie lub bimbie w drodze do i z pracy. Z podanych propozycji na następne tomy Powrót Mrocznego Rycerza wygląda jak pewniak. Jednak będąc cwanym dałbym także coś z Harley Quinn.