Autor Wątek: Batman  (Przeczytany 997790 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline drop

Odp: Batman
« Odpowiedź #4485 dnia: Cz, 07 Maj 2026, 00:24:40 »
Czytał ktoś ten komiks co się Batman skrzyżował z Wolverinem i uzyskał supermoc leczenia i szpony Wolverina?

Offline Tom926

« Odpowiedź #4486 dnia: Cz, 07 Maj 2026, 07:38:31 »
Czytam po kolei Batmana od DC New 52, aktualnie jestem przy tomie Otchłań. Komiksy wg. mnie spoko, wiadomo jedne lepsze drugie gorsze ale żaden mnie jakoś super nie zachwycił i zastanawiam się nad zakończeniem kupowania nowego Batmana w tym miejscu. Czy może warto brać kolejne tomy? Poziom lepszy niż w poprzednich?

« Odpowiedź #4487 dnia: Cz, 07 Maj 2026, 08:05:21 »
Detective Comics i run Rama V jest wart uwagi, naprawdę dobra rzecz
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Warpath

« Odpowiedź #4488 dnia: Cz, 07 Maj 2026, 19:22:37 »
Powiedzmy. Zaczęło się naprawdę dobrze i klimatycznie, ale już w trzecim / czwartym tomie nastąpiło w moim mniemaniu tąpnięcie. Historia zaczęła mnie nużyć do tego stopnia, że piąty do tej pory łypie na mnie z wyrzutem, a ja mam średnią ochotę ściągnąć go z półki. Ale co ja tam wiem, współczesny Batman w ongoingach od dawna do mnie nie przemawia : )

Offline jahred666

« Odpowiedź #4489 dnia: Cz, 07 Maj 2026, 21:06:45 »

Po drugim tomie zrezygnowałem... aczytalne dla mnie

Offline Janas

« Odpowiedź #4490 dnia: Cz, 07 Maj 2026, 21:19:53 »

Można to czytać bez znajomości innych serii, czy jednak warto coś doczytać dodatkowo?

Offline Gruby AL

« Odpowiedź #4491 dnia: Cz, 07 Maj 2026, 22:58:16 »
Czytam po kolei Batmana od DC New 52, aktualnie jestem przy tomie Otchłań. Komiksy wg. mnie spoko, wiadomo jedne lepsze drugie gorsze ale żaden mnie jakoś super nie zachwycił i zastanawiam się nad zakończeniem kupowania nowego Batmana w tym miejscu. Czy może warto brać kolejne tomy? Poziom lepszy niż w poprzednich?
Najgorsze za Tobą, gratuluję 😉 Następujący po Otchłani run Zdarsky'ego jest IMO dużo lepszy. Tynion okrutnie mnie wymęczył. Zdarsky to fajna, rozrywkowa, komiksowa pulpa.

« Odpowiedź #4492 dnia: Cz, 07 Maj 2026, 23:58:58 »
Można to czytać bez znajomości innych serii, czy jednak warto coś doczytać dodatkowo?
Według mnie możesz na spokojnie czytać, Ram V stworzył na tyle swoje wątki, że w sumie nie odczułem jakby mi czegoś brakowało, bo runu Zdarsky'ego który szedł równolegle nie czytam wcale
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Tom926

« Odpowiedź #4493 dnia: Pt, 08 Maj 2026, 08:13:01 »
Chyba kupię Failsafe na wypróbowanie i zobaczę  ;)
A czy Wojnę Cieni można pominąć? Jest tam coś istotnego?

Offline Juby

« Odpowiedź #4494 dnia: Pt, 08 Maj 2026, 08:41:19 »
Po drugim tomie zrezygnowałem... aczytalne dla mnie
Przebijam. Odpuściłem po pierwszym tomie, którego oceniłem aż na 3 ze względu na to, że był to prezent-niespodzianka od żony, za co mały plus ;) Więcej na temat tego komiksu w mojej recenzji: https://www.batcave.com.pl/komiksy-polska-2024/batman-detective-comics-tom-1-gothamski-nokturn-uwertura/#1

A czy Wojnę Cieni można pominąć? Jest tam coś istotnego?
Możesz pominąć, tam są tylko dwa zeszyty Batmana, a całość mocno średnia:
https://www.batcave.com.pl/komiksy-polska-2024/batman-wojna-cieni/#1

Wiem, że ludzie bardzo lubią tu skupiać się na wpadkach Egmontu, więc wrzucam moją najświeższą recenzję Grobu Batmana z DC Black Label. Na fotkach śmieszna wpadka, którą wyłapałem: https://www.batcave.com.pl/komiksy-polska-2022/grob-batmana/#1

Dla porównania prezentacja Radka wydania oryginalnego:

Offline Maragast

« Odpowiedź #4495 dnia: So, 09 Maj 2026, 10:15:09 »
W katalogu mamy ciekawą zapowiedź - "Batman: Mroczny Rycerz Mrocznego miasta".
Po okładce można spodziewać się tego wydania: https://dc.fandom.com/wiki/Batman:_Dark_Knight,_Dark_City_(Collected)
Zbiera ono zeszyty Batman 452-454 i Detective Comics 629-633.

Myślę, że to wydania zdecydowanie pokazuje jaki jest plan Egmontu na Batmana sprzed Knightfall - wydawać dalej pojedyncze zamknięte tomy z tego okresu.
Napisałem "wydawać dalej" ponieważ do tej pory tak Egmont robił - sprzed Knightfall wydawano pojedyncze tomy, które zwykle były albo story-arcami serii Legend ot the Dark Knight ("Gotyk" i "Łowy") albo zamkniętymi one-shotami ("Zabójczy żart", "Azyl Arkham", "Narodziny Demona" - ten tom zawiera ca prawda trzy historie ale każda z nich to one-shot) albo mini-serią ("Sekta") lub w końcu zeszytami regularnej serii Batman (wcześniej "Rok Pierwszy", a teraz ten zapowiedziany ("Mroczny Rycerz Mrocznego miasta").

Myślę, że ten tom ucina wszelkie spekulacje na temat planów Egmontu na wydanie regularnych tomów sprzed Knightfall - niestety na razie takich planów nie ma bo jakby były to jaki sens byłoby wydawać teraz tom, który zdubluje zeszyty z planowanych na przyszłość wydań? To trochę tak jak wydania "Punktów Zwrotnych" przekreśliły epici "X-Men", a pojedynczy tom "New Mutanst" przekreślił epici "New Mutanst" albo inaczej te wydania pokazały, ze Egmont nie jest zainteresowany epicami "X-Men" i "New Mutanst".
Tak samo Egmont na razie nie jest zainteresowany regularnycm wydawaniem Batmanowych serii sprzed Knightfall mimo, że bardzo byśmy chcieli takiego wydania i mimo tego, że na nie czekamy.
Zresztą podczas targów w Łodzi ktoś zapytał tą nową szefową Egmontu o starsze Batmany, a ona była widocznie zdziwiona perspektywą wydań starszych komiksów.

Po "Nowym Gotham" widać, że Egmont sukcesywnie idzie dalej, a szefowa Egmontu wyraźnie powiedziała, że obecnie trwają rozmowy w jakiej formie wydać kolejne tomy o Batmanie więc z pewnością dywagują o tym:
- czy skupić się tylko na eventach ("Bruce Wayne Mordercą/Zbiegiem", "War Games") czy także inne runy (jak run Brubakera i Paula Dino),
- w jaki sposób wydać Morrisona bo nie ma idealnych wydań zbiorczych, na których można by bazować
- być może zastanawiają się czy wydać Winnicka skoro w kolekcji wyszedł taki gruby tom o Jasonie.

Obojętnie jak to wydadzą to zapełni im to grafik do conajmniej 2030 roku, a może i dalej.

Zresztą kompletne wydanie Batmana sprzed Knightfall to 6 tomów "Batman: The Caped Crusader" oraz 8 tomów "Batman: The Dark Knight Detective" więc na razie plany te mogą być nieco zbyt ambitne.

W każdym razie ponieważ "Mroczny Rycerz Mrocznego miasta" zawiera zeszyty z trzeciego tomu "The Caped Crusader" to niestety na razie Egmont nie ma planów na wydanie "The Caped Crusader".

Myślę, ze w dalszych latach mozemy dostawać jakieś kolejne pojedyncze tomy z tego okresu - może jakiś "Shaman", może "Rok Drugi" czy "Rok Trzeci", a może "A Lonely Place of Dying" (zwłaszcza, że w Semicu była tylko część tego) albo jakiś inny tom na wzór tego "Mrocznego Rycerza Mrocznego miasta".

Offline Takesh

« Odpowiedź #4496 dnia: So, 09 Maj 2026, 10:56:48 »
@Maragast

Pełna zgoda. Mam te same odczucia od chwili, jak zobaczyłem ten tytuł na liście...

Znaczy należy cieszyć sie, że taka ważna i świetna historia dostanie swoje wydanie. Bo jest tego warta. Tylko na Caped Crusader  oraz na Dark Knight Detective pozostaje nam jeszcze czekać dłuuuugie lata...

Ja sam polecam każdemu te dwie serie zbiorcze. Jedyny problem to ich dostępność na rynku, ale macie możliwość, to brać śmiało.

Offline Juby

« Odpowiedź #4497 dnia: So, 09 Maj 2026, 12:22:46 »
Jak dla mnie spoko. Oby takich wydań zamkniętych historii / prac jednego autora / o jednej postaci z lat 80.-90. wychodziło jak najwięcej.

Na BatCave jest już moja recenzja Husha z DC Deluxe:
https://www.batcave.com.pl/komiksy-polska-2026/batman-hush/#1

A poniżej wklejam przykłady stron tytułowych i różnice względem poprzednich wydań, o czym wspomniałem w tekście (widać, że różni się także kadrowanie):

Offline michał81

« Odpowiedź #4498 dnia: So, 09 Maj 2026, 13:32:30 »
Myślę, że ten tom ucina wszelkie spekulacje na temat planów Egmontu na wydanie regularnych tomów sprzed Knightfall
Wcale nie ucina, po prostu Egmont robi to po swojemu, a to dlatego że obecnie idą cały czas do przodu. Problem raczej polega na tym, że nie mają jak zmieści kolejnej serii "grubasów".

Offline Andrzej8666

« Odpowiedź #4499 dnia: Cz, 14 Maj 2026, 12:22:52 »
Pewnie temat wałkowany, ale nie znalazłem odpowiedniego postu/tematu.

Chciałbym wreszcie przeczytać Batman: Rok Pierwszy i czytać dalej, żeby mieć ciągłość fabularną, ale i stylistyczną. Opierając się na tej stronie: https://marveldcchronologia.com/jak-zaczac-czytac-batmana-cz-1/ trochę mi się odechciało. Nie chcę czytać wszystkiego

Zastanawiam się jak to ugryźć, żeby mieć zarówno ciągłość i nie zastanawiać się skąd się wzięła dana postać/artefakt/wydarzenie oraz nie omijać najlepszych komiksów z Nietoperzem.

Czy taka kolejność: Rok Pierwszy - Świt Mrocznego Księżyca - Człowiek, który się śmieje - Nawiedzony Rycerz - Długie Halloween - Mroczne Zwycięstwo - Catwoman: Rzymskie Wakacje - Śmierć w Rodzinie - Zabójczy żart - Knightfall

ma sens? Nie będę miał żadnych dziur fabularnych? Warto coś jeszcze dodać?