Autor Wątek: Batman  (Przeczytany 772894 razy)

Damballa i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline sir Nick

Odp: Batman
« Odpowiedź #3630 dnia: So, 30 Grudzień 2023, 13:27:46 »
Nie wiem jak Was, ale mnie chyba najbardziej rozbraja mały Eddie Nygma ;)

Zobacz - to jest pułapka
Dla ciebie i mnie
Zastawiona przez system
Czas dopełnia się
Byśmy byli bezbronni
Jak dzieci we mgle
I już nigdy nie mogli rozróżnić
Co dobre, co złe

Nie daj, nie daj ręki swej
Nie daj, nie daj duszy swej

Houk "Pułapka"

Offline sir Nick

« Odpowiedź #3631 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 12:00:04 »
Jestem teraz sfazowany na noir, więc sięgnąłem po "Gotham City: Year One" Toma Kinga i Phila Hestera. Kingy był zawsze mocno przereklamowany dla mnie, ale z czasem albo się poprawił jakościowo, albo ja dojrzałem, przynajmniej do niektórych z jego fabuł. Niezłe (odjechane w pomyśle) jest "Batman: Killing time", ale "GC:Y1" to już prawdziwy czad.
Jesli noir to jaki bohater byłby lepszy do takiej opowieści niż Slam Bradley, c-nie? Tak więc: Bradley. Na szpitalnym łożku (łożu śmierci jak mamy prawo domniemywać) znany gothamski detektyw opowiada Gackowi, do którego zwraca się Bruce ;), o prowadzonej przez siebie sprawie porwania i zabójstwa Heleny Wayne, córki Richarda i Constance Wayne, dziadków Bruce'a. Czarny kryminał na petardzie. Jest tu wszystko: twardy, ale wrażliwy protagonista, femme fatale, zdrady, mroczne tajemnice, z...ane małżeństwo, morderstwa, bohaterowie poruszający się w moralnych szarosciach i potwory w ludzkiej skórze. Ale NAJLEPSZE jest to jak główni bohaterowie chcąc/niechcac swoimi czynami tworzą grunt pod nowe brudne, złe, okrutne Gotham, które wygeneruje Batmana. Stąd ten Rok Pierwszy. Do tego czadowe odwołania do Gackologii mniej i bardziej czytelne, wszystko w klimacie i prima sort. Dla Gackolubów - warto warto / dla fanów noir i Gacka - muslekturka! 8)
Zobacz - to jest pułapka
Dla ciebie i mnie
Zastawiona przez system
Czas dopełnia się
Byśmy byli bezbronni
Jak dzieci we mgle
Co dobre, co złe

Houk "Pułapka"

Offline fdg123

« Odpowiedź #3632 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 16:15:42 »
Właśnie czytam run Scotta Snydera i rażą mnie dwie rzeczy:

w tomie 3: jak Joker mógł sam jeden złapać w pułapkę całą Bat rodzinę?
w tomie 4: co Red Hood nosi na głowie i jak przez to widzi, to samo jego przydupasy noszą maski bez otworów na oczy

W ogóle jakiś naciągane te historie są. W "Miasto Sów" okazało się że ten cały Szpon to brat Batmana. Dobrze to zrozumiałem? A wy jak oceniacie ten run?
« Ostatnia zmiana: Pt, 19 Styczeń 2024, 16:19:03 wysłana przez fdg123 »

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #3633 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 16:26:25 »
Te „hełmy” mogą działać na zasadzie lustra weneckiego. Nic nieprawdopodobnego, zwłaszcza jak na superhero.

Offline xanar

« Odpowiedź #3634 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 17:02:14 »
w tomie 3: jak Joker mógł sam jeden złapać w pułapkę całą Bat rodzinę?
Jak złapał Nightwinga masz w zeszytach Nightwinga, jak złapał Batgirl masz w zeszytach Batgirl itd.

Zakładam, że tu wszystko będzie:

Joker Death Of The Family

BATMAN #17, CATWOMAN #13-14, BATGIRL #14-16, BATMAN AND ROBIN #15-17, NIGHTWING #15-16, DETECTIVE COMICS #16-17, RED HOOD AND THE OUTLAWS #15-16 and TEEN TITANS #15, plus pages from BATMAN #13, BATGIRL #13, NIGHTWING #14, RED HOOD AND THE OUTLAWS #13-14, SUICIDE SQUAD #14-15 and TEEN TITANS #14 and 16.
« Ostatnia zmiana: Pt, 19 Styczeń 2024, 17:05:35 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online Castiglione

« Odpowiedź #3635 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 17:04:04 »
Nic nieprawdopodobnego, zwłaszcza jak na superhero.
Dla mnie większy problem, że wygląda to durnie.

Offline moai

« Odpowiedź #3636 dnia: So, 20 Styczeń 2024, 14:39:28 »
Drodzy forumowicze, mam pytanko odnosnie styczniowego tomu z Batmanem pt. Wojna cieni.
Czy to jest powiazane z biezaca seria? Czy mozna czytac osobno?

Offline Kyms

« Odpowiedź #3637 dnia: So, 20 Styczeń 2024, 15:00:11 »
Drodzy forumowicze, mam pytanko odnosnie styczniowego tomu z Batmanem pt. Wojna cieni.
Czy to jest powiazane z biezaca seria? Czy mozna czytac osobno?
Jest to wydarzenie podbudowujące "Dark Crisis". Przed sięgnięciem po komiks warto byłoby zaznajomić się z "Robin" i "Deathstroke Inc." ale niestety nie są u nas te serie wydawane. Batmańskie serie nie podbudowywały akcji, więc możesz po to sięgnąć.
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline moai

« Odpowiedź #3638 dnia: Pn, 22 Styczeń 2024, 17:55:56 »
Jest to wydarzenie podbudowujące "Dark Crisis". Przed sięgnięciem po komiks warto byłoby zaznajomić się z "Robin" i "Deathstroke Inc." ale niestety nie są u nas te serie wydawane. Batmańskie serie nie podbudowywały akcji, więc możesz po to sięgnąć.
Dzięki wielkie.

Offline Deg

« Odpowiedź #3639 dnia: Pn, 22 Styczeń 2024, 20:48:50 »
Właśnie czytam run Scotta Snydera i rażą mnie dwie rzeczy:

w tomie 4: co Red Hood nosi na głowie i jak przez to widzi, to samo jego przydupasy noszą maski bez otworów na oczy

W hełm Red Hooda wbudowane są dwie soczewki niewidoczne z zewnątrz. Od wewnątrz wygląda to tak:
This is my truth, tell me yours.

Offline Kadet

« Odpowiedź #3640 dnia: Wt, 23 Styczeń 2024, 00:29:55 »
W ogóle jakiś naciągane te historie są. W "Miasto Sów" okazało się że ten cały Szpon to [tu by się przydał spoiler - Kadet]. Dobrze to zrozumiałem?

Może tak, może nie - scenarzysta celowo zostawił to niedopowiedziane, aby nie przesądzać tak ważnego elementu historii Bruce'a.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline sir Nick

« Odpowiedź #3641 dnia: Pt, 26 Styczeń 2024, 12:21:19 »
Kontynuując zajawkę na noir powróciłem do staroci z 2001 pod jakże zaskakującym tytułem "Batman: Gotham Noir". Spółki maestro Eda Brubakera i jego kompana Seana Phillipsa w jednym z ich pierwszych wspólnych projektów zanim stali sie nieodłaczni jak Kajko i Kokosz i zmienili komiksowy świat swoim "Criminal". 1949 rok, USA, Gotham City. Głównym bohaterem jest Jim Gordon - prywatny detektyw, weteran II WŚ. Jak na czarny kryminał przystało - w biurze odwiedza go dawna kochanka Selina Kyle, która proponuje mu zlecenie - ochronę młodej dziewczyny. Jak na czarny kryminał przystało :D - przyparty do muru bohater zlecenie przyjmuje. Jak na czarny kryminał przystało ;D - cos idzie nie tak, dziewczyna zostaje zamordowana, a głównym podejrzanym jest Gordon. Męczony wyrzutami sumienia i zmuszony ratować własną wolnośc i życie Jimmy zmuszony jest przeprowadzic własne sledztwo, które przeczołga go przez gothamski półświatek, srodowisko polityków, wyższych sfer, wsród których Gacklubowicze rozpoznają kilka znajomych nazwisk i facjat. Brubaker wycisnął tu wszystko z konwencji i gackologii tworząc ciekawą opowieśc, niestety za krótką, kulejacą w zbyt pospiesznym III akcie. Zabrakło ze 20 stron co by flow fabuły był lepszy, ale to wina wydawcy a nie pisarza, bo jak znam DC z tamtych elseworldowych lat to ograniczało objętosci. Tak czy siak, i tak jest dobrze (obecnie zatrudniane aktywiszcza mogłby sie wiele nauczyć) a "Gotham Noir" to jeden z lepszych dzieł Brubakera w temacie Gacka. Naliczyłem w sumie tylko trzy lepsze, oprócz "Gotham Central". Phillips wypadł jak zwykle czyli czasem dyskwalifikuje się szkicem na odpieprz / kuriozalną anatomią rysowanych postaci, a potem rehabilituje się pięknym kadrem albo i całą planszą. A Batman? zapytacie. Też jest, na drugim planie, ale poprowadzony niczym siła nadnaturalna w tym streetlevelowym, noirowym klimacie. Fajny chwyt. Fajny projekt. Warto. 8)
Zobacz - to jest pułapka
Dla ciebie i mnie
Zastawiona przez system
Czas dopełnia się
Byśmy byli bezbronni
Jak dzieci we mgle
Co dobre, co złe

Houk "Pułapka"

Offline Tom926

« Odpowiedź #3642 dnia: So, 27 Styczeń 2024, 14:00:39 »
Czy przed Batmanem Tom 4 Zabobonna Zgraja należy przeczytać Batman Stan Przyszłości czy jeśli go pominę to nic nie stracę?

Offline michał81

« Odpowiedź #3643 dnia: So, 27 Styczeń 2024, 14:06:30 »
Czy przed Batmanem Tom 4 Zabobonna Zgraja należy przeczytać Batman Stan Przyszłości czy jeśli go pominę to nic nie stracę?
Nie musisz czytać Stanu Przyszłości, powinieneś raczej przeczytać zerowy zeszyt Nieskończonej granicy. Tylko chyba w zbiorczym są te fragmenty które musisz znać, więc tak naprawdę nie musisz.

Offline Dacu

« Odpowiedź #3644 dnia: Pt, 02 Luty 2024, 11:37:50 »
Przeczytałem całą sagę knightfall. Powiem tak była to lektura dość nierówna.

Origin Bane był świetny, bardzo komiksowy, przemyślany i przekonywujący. Starcie Bane z Batmanem to mocne rozczarowanie przy takiej podbudowie. Tom 3 (czyli Azrael jako batman) był niesamowicie nudny i nieciekawy, rwane historyjki bez znaczenia rodem z lat 60 XX wieku. Chyba najlepiej czytało mi się story arc powrotu Bruce’a i starcie z Azraelem (ponownie bardzo komiksowa historia). Chociaż „ozdrowienie” Bruce’a było po prostu śmieszne. Końcówka czyli 3 i 4 tom jest również interesująca, rozliczenie z decyzjami i poczucie winy Bruce’a względem Nightwinga i Robina z względu na ich porzucenie sprawiają że zwykle SH wybija się ponad przeciętność. Ostatni zeszyt to jakieś kuriozum.

Całość byłaby dla mnie o wiele bardziej strawna gdyby zamiast 5 tomów dostalibyśmy 3 tomy, bardziej zwięzłą historię o bardziej komiksowym charakterze.