Autor Wątek: Ogólnie o filmach.  (Przeczytany 114667 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline death_bird

Odp: Ogólnie o filmach.
« Odpowiedź #300 dnia: Pt, 28 Styczeń 2022, 19:47:08 »
Obejrzałem jakieś 3 minuty. Gość coś tam mówi o giełdzie czy mu się nie chce?

Bo Di$ney w ciągu ostatnich 12 m-cy stracił trochę ponad 20% wartości, Amazon - jeśli wziąć pod uwagę usługę A. Prime i podpiąć go - też popłynął kilkanaście procent, AT&T (właściciel m.in. Warner Media czyli HBO) też kilkanaście, do tego Comcast i Verizon po kilka toteż o ile najbardziej ostatnio po tyłku dostał N. to jednak bardziej jest to kwestia sektorowa.
Poza tym akcje N. spadły teraz nie dlatego, że mniej zarabia tylko dlatego, że przyrost użytkowników był mniejszy od zakładanego.
Ew. mógł to być jedynie pretekst do wyprzedaży.
W każdym razie płakać z tego powodu nie zamierzam.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Bender

• Gość
« Odpowiedź #301 dnia: Pt, 28 Styczeń 2022, 23:08:07 »
Litości. Zero treści, tylko wysryw osobistych frustracji, bez związku z tytułem.
(dla jasności, nie trawię Netflixa)

Bardziej irytujacego gościa dawno nie widziałem na YT. Już wolałbym Suchodolskiego oglądać.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #302 dnia: So, 29 Styczeń 2022, 11:00:59 »

"Krzyk" z 2022 roku - łamiący schematy narracji i wszelakich koncepcji gatunkowych współczesnego kina, ,,super meta" film, na meta zakręcone i dziwne czasy. Łej, szok, postrach, no i coś tam jeszcze - wrażenia z seansu "Krzyku" wychodzące poza granicę oceny czegokolwiek kinematograficznego, co doświadczyłem w ostatnich kilku latach. Szał ciał i mózgów, totalny mindblowing, ,,skóra, fura i komóra" w wydaniu kina rozrywkowego, któremu w gatunku krwawego horroru, który ma może i postraszyć i wywołać niebagatelny dreszczyk emocji, ale i czegoś tam nauczyć, nic, ale to nic tutaj nie brakuje. A w samym środku fabularnego tyglu wszystkiego, co w tej produkcji się zawarło, jest i miejsce na krytykę popkultury, na całkiem sprytne obalanie jej mitów, o tym, że raz fani a raz twórcy wszystko wiedzą najlepiej i zawsze - jedni albo drudzy - chodzą z wysoko podniesioną głową i ognikami przesytu ambicji nad treścią wyzierających z oczu. Trochę w tym dziele ironii i uwielbienia w stosunku do tej naszej kultury masowej; montaż, zdjęcia, zabiegi majstrujące nad napięciem i atmosferą filmu, no i ci bohaterowie i rozsądnie prowadzone wątki z ich udziałem: bueno, ba! miodzik dla zmysłów! Ostateczna moja ocena (po pierwszym seansie; muszę podejść do filmu jeszcze kilka razy!) tegorocznego ghostface'owego klasyku: 10/10!

Offline Mateusz

Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

sum41

• Gość
« Odpowiedź #304 dnia: Wt, 01 Luty 2022, 09:27:57 »
Oby tylko byla i u nas Batman TAS :)

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #305 dnia: Wt, 01 Luty 2022, 20:32:12 »
HBO Max wystartuje w Polsce w marcu. Wyjątkowo niska cena na start!

"Disney +" w Polsce... to jest o wiele lepsza dla mnie wiadomość, niż ,,nagłe" pojawienie się w naszym kraju konkurencyjnej platformy streamingowej, HBO Max - czyli nic specjalnego, przynajmniej dla mnie. Większa podjarka z mojej strony dla machiny streamingowej Disney'a - bo też nostalgia i przywiązanie do wielu franczyz i marek, które ma pod sobą "Disney +". Nawet jakby 100zł lub ponad kosztował mnie miesięcznie abonament tej platformy, będę brał w ciemno i subskrybował przez dłuższy czas.

A wracając do szerszego tematu filmowego, jeśli nie widzieliście jeszcze "Halloween Zabija (2021)", to przed seansem tego obrazu i wcześniejszego filmu Davida Gordona Greena, "Halloween (2018)", polecam, i to znacznie!, obejrzeć "Halloween III - Sezon Czarownic" - film, którego producentem byli John Carpenter oraz Debra Hill. Wyjątkowy horror, obraz niedoceniany i ważny w kontekście zrozumienia tego (choć do tego stwierdzenia dochodzi się drogą pośrednią; to nie jest jednoznaczne), czym jest ,,untamed evil" w osobie Michaela Myersa w całym Uniwersum Halloween, i dlaczego nigdy nie można ostatecznie go uśmiercić, jakby pierwotna moc płynąca z obrzędu Halloween przeszkadzała w tym ludziom, których Myers chce zniszczyć. W "Halloween Zabija" również
Spoiler: PokażUkryj
umieszczono wiele nawiązań, smaczków i easter-eggów do "Halloween III" właśnie.
Obejrzyjcie film sprzed 40 lat, na mnie trzecia część zrobiła spore wrażenie (8/10).

Offline Pan M

« Odpowiedź #306 dnia: Wt, 01 Luty 2022, 23:34:46 »
Akurat DisneyPlus ze swoją biblioteką seriali oryginalny to na razie bieda. Parę seriali sw i parę od Marvela.

Wiadomo, że tony świeżego contentu tam nie będzie bo sama platforma powstała pod koniec 2019. Jasne, zawsze można patrzeć pod kątem bardziej całościowego contentu platformy, ale dla mnie osobiście są ważne seriale dedykowane dla platformy a nie oglądanie po raz setny Piratów z Karaibów i starszych animacji Pixara.  HBO MAX jest o tyle spoko, że u wszystkich posiadaczy HBO GO zostanie przekształcone w MAXA, czyli aż tak chciwi i głupi by wciskać drugą oddzielną platformę klientom nie byli.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #307 dnia: Śr, 02 Luty 2022, 08:26:44 »
Disney+ ma robic nowego Firefly.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #308 dnia: Śr, 02 Luty 2022, 08:36:11 »
W sensie tego Whedonowskiego Firefly??

sum41

• Gość
« Odpowiedź #309 dnia: Śr, 02 Luty 2022, 10:00:38 »
Podczas Dnia Inwestora Disney ogłosił wiele nowych projektów, które powstaną dla platformy Disney+. Okazuje się się jednak, że nie wspomniano iż przygotowywana jest także nowa wersja Firefly, kultowego serialu Jossa Whedona.

https://whatnext.pl/powstaje-nowa-wersja-firefly-dla-disney-plus/

Bender

• Gość
« Odpowiedź #310 dnia: Śr, 02 Luty 2022, 10:52:15 »
Sercem Whedonowskich seriali jest zawsze ensamble, i pod tym względem bedzie chyba trudno odtworzyć te magię.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #311 dnia: Pn, 07 Luty 2022, 12:36:58 »
"Moonfall (2022)"

Emmerich zaszalał, pojechał po bandzie w swym najnowszym katastroficznym dziele - tak, jest to to szalone kinematograficzne coś, w materii rozrywki jako dzieło przez wielkie d. "Moonfall" rozkwasi wam mózgi, uderzając w nie obuchem przez łeb fabularną mamałygą, ale za to cudowną oprawą wizualną - jednymi z najpłynniejszych efektów graficznych (głównie tych komputerowych, które płynnie scalone są z warstwą naturalnego obrazu chwytanego przez kamerę) w kinie katastroficznym ostatnich kilkunastu lat, jak i ogólnym w kinie realizującym gatunek fantastyczno-naukowy: rozmach miał tu sens rozrywkowy (ale nie fabularny), i to było piękne, szczegółowe w każdej skali, również przy przechodzeniu z jednego planu filmowego na drugi, i gdy różnica w kadrach była duża. To wszystko prezentowało się nienagannie, dla uczty wzrokowo-słuchowej było iście idealnie aż do przesytu, mimo iż było to... w opór sztuczne: ostrość, barwy, tonacja koloru, no i ten narzucony kontrast. Nie oszukujmy się, jeśli szukacie inteligentnego filmu, a nie rozrywki w stylu: wszystko jest mega, dzieje się szybko, dużo i aż sapie z tego oczojebność barw i dźwięków, feeria kształtów i konturów, to nie jest to obraz dla was, oj nie. Emmerich to odważny twórca, bardzo odważny. Śmiało wrzuca do swoich filmów wszystko co popadnie, aby było big w amerykańskim stylu. No i dobrze, fajnie widzieć jak ktoś ma w dupie narzucone przez kogoś schematy - przy Emmerichu to się sprawdza - "Moonfall" to jest naprawdę świetny wizualnie film, ale kupsztalowy pod pozostałym względem. Na niektóre role aż wstyd było patrzeć, ale o to chyba chodziło: historia bohaterów była - według mnie - tłem dla głównej osi fabuły
Spoiler: PokażUkryj
księżyca, który strącony ze swej orbity miał ,,spaść" na Ziemię. No tak, w końcu niszczenie cywilizacji, a raczej jej próba, oraz udowodnienie, że ludzie nie są doskonali i jako jednostka, i jako zbiorowość właśnie - ciekawie uwypuklił to w swym najnowszym obrazie Emmerich. Ostatecznie i tak zależy to osobistego odbioru filmu.

Dostałem to czego oczekiwałem - typowy Emmerich po 2000 roku; schematy dostrzegalne: obejrzycie sobie "2012", a potem "Moonfall", zobaczycie w czym rzecz. Nic więcej mi nie było trzeba, spoilerować nie będę, dodam na koniec: oceniam ten śmiały twór na: 7/10! Bang! Ku destrukcji! Ave Emmerichu!

sum41

• Gość
« Odpowiedź #312 dnia: Pn, 07 Luty 2022, 13:04:07 »
HBO Max ma wejsc do Polski - ktos wie czy jest tam serial Batman Brave and Bold?

Offline death_bird

« Odpowiedź #313 dnia: Pn, 07 Luty 2022, 13:21:03 »
A zapowiedzieli, że zawartość polskiej wersji będzie taka sama jak jankeskiej?
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline chch

« Odpowiedź #314 dnia: Pn, 07 Luty 2022, 14:14:00 »
HBO Max ma wejsc do Polski - ktos wie czy jest tam serial Batman Brave and Bold?
Z tego co czytałem to zawartość zależy od kraju. Nie wiadomo co będzie w Polsce.