Autor Wątek: Wydawnictwo Lost In Time  (Przeczytany 847118 razy)

Offline Brvk

Odp: Wydawnictwo Lost In Time
« Odpowiedź #2760 dnia: Śr, 07 Styczeń 2026, 14:04:11 »
Myślę, że mało kto kupuje Draculę z chęci poznania tej historii, a mało który autor rysuje z myślą o przedstawieniu tej historii czytelnikowi. Klasyka przecież jest wiecznie żywa z tego powodu podaje się ją ciągle na nowe sposoby.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2761 dnia: Śr, 07 Styczeń 2026, 15:34:37 »
Nie wiem, na ile komiksy trzymają się filmów, ale filmowe potwory Universala nie były tak 1:1 wierne książkom.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #2762 dnia: Nd, 11 Styczeń 2026, 20:58:11 »
LiT nie ma litości dla portfela ;)

ZAPOWIEDŹ LUTY 2026
Startujemy z lutowymi zapowiedziami. Na początek nowa antologia westernowa Tiburce'a Ogera!
------------------------
Dwie okładki: podstawowa (stojąca kobieta) oraz limitowana (siedząca kobieta).
W naszym sklepie możecie zapisywać się do powiadomień o starcie przedsprzedaży.
------------------------
„Nieprawdopodobne i autentyczne historie kobiet, które doświadczyły podboju Dzikiego Zachodu...”
Pionierki, artystki, awanturniczki i wojowniczki. Wszystkie rzuciły wyzwanie samotności, przemocy i przesądom po to, by ich głos został usłyszany w męskim świecie. Album Kobiety z Dzikiego Zachodu przedstawia portrety śmiałych kobiet, często zapominanych przez historię, lecz kluczowych dla kształtowania się Amerykańskiego Zachodu.
Za sprawą poruszających historii i sugestywnych ilustracji album ten wyciąga na światło dzienne niezwykłe losy naznaczone odwagą, wolnością i pragnieniem sprawiedliwości. Oto odmienne spojrzenie na fascynującą historię Dzikiego Zachodu: z perspektywy tych, które jej doświadczyły...
------------------------
Podstawowe informacje:
Tytuł: Kobiety z Dzikiego Zachodu
Tytuł oryginalny: Women of the West
Scenariusz: Tiburce Oger, Hervé Richez
Rysunki i kolory: Paul Gastine, Gaëlle Hersent, Miss Prickly, Laura Zuccheri, Isabelle Dethan, Virginie Augustin, Nathalie Ferlut, François Boucq, Alexandre Boucq, Éloïse Oger, Elvire de Cock, Daphné Collignon, Dominique Bertail, Béatrice Tillier
Okładka podstawowa: Laurent Hirn
Okładka limitowana: Béatrice Tillier
Przekład: Jakub Syty
Redakcja: Joanna Lewandowska
Korekta: Agata Bogusławska
Skład: Piotr Margol
Liczba stron: 128
Format: 240x320 mm
Oprawa: twarda
Papier: kredowy
Druk: kolor
Wydawnictwo: Lost In Time
Wydawca oryginalny: Bamboo Édition
Data wydania: 24 lutego 2026 r.
Cena okładkowa: 100 zł
ISBN-13: 978-83-68346-54-1
ISBN-13 wydania limitowanego: 978-83-68346-55-8

Offline bocik

« Odpowiedź #2763 dnia: Nd, 11 Styczeń 2026, 21:07:50 »
Cholerne LiT ... nie trawie westernów ale znowu kupili mnie okładką ... szlag

Offline MonsterGirl

« Odpowiedź #2764 dnia: Pn, 12 Styczeń 2026, 17:15:02 »
Kultowa kreskówka z lat 90., Motomyszy z Marsa, powróci do Polski w formie komiksu spod szyldu wydawnictwa Oni Press.

https://komiksopedia.pl/aktualnosc/motomyszy-z-marsa-wjezdzaja-w-2026-roku-do-polski/

Komiksopedia - newsy, wywiady, artykuły, kalendarz wydarzeń, baza danych. Możliwość oceniania i tworzenia własnych kolekcji.

Online Konrad

« Odpowiedź #2765 dnia: Wt, 13 Styczeń 2026, 00:13:43 »
Francuzi potwierdzili kwietniową premierę drugiego (finałowego) tomu Anne Bonny i pokazali okładkę
https://www.glenat.com/glenat-bd/ann-bonny-la-louve-des-caraibes-tome-02-9782344064030/

U nas jak zapowiadał Marcin pewnie w maju/czerwcu

Offline Dalthon

« Odpowiedź #2766 dnia: Śr, 14 Styczeń 2026, 21:50:18 »
Image Comics zapowiedziało ostatni zeszyt "Ofiarników" autorstwa Remendera, Fiumary, Araujo i McCaiga.🙂
Zeszyt #21 ma trafić do sprzedaży już pod koniec marca. Polskie wydanie zawierające połączone tomy #3-4 (zamykające serię) ukaże się kilka miesięcy później.
Aż trochę szkoda, że to już koniec, zadomowiliśmy się w tym nieprzyjaznym świecie

Online Konrad

« Odpowiedź #2767 dnia: So, 17 Styczeń 2026, 23:55:51 »
Druga lutowa zapowiedź - Wieszcz. Księga 1 (z 2)
https://www.bedetheque.com/serie-42316-BD-Oracle.html
🔥🔥ZAPOWIEDŹ LUTY 2026🔥🔥
W lutym udamy się do starożytnej Grecji, by wysłuchać historii o herosach, bogach i zwykłych śmiertelnikach.🙂
------------------------
👉Komiks nisko rabatowany.
👉W naszym sklepie zapiszecie się do powiadomień o starcie przedsprzedaży.
------------------------
Podróżujący po antycznej Grecji, gdzie losy bogów i ludzi pozostają ze sobą nierozerwalnie powiązane, niewidomy wieszcz chętnie dzieli się opowieściami za odrobinę wina, chleba albo ryby…
Jesteście chętni je poznać?
Motywem przewodnim zebranych w tym tomie pięciu historii jest zemsta. Każdy z przedstawionej piątki śmiertelników, których bogowie z Olimpu wykorzystali, oszukali, odrzucili albo zastraszyli, postanawia w pewnym momencie swojego życia odpłacić się im za doznane krzywdy. Kierują nimi różne pobudki: miłość, poczucie niesprawiedliwości, uraza lub duma. Lecz w obliczu Zeusa, Hery, Apollina, Posejdona, Hadesa, Afrodyty i innych zdają się stać na straconej pozycji…
Każdy z rozdziałów tej historii został napisany i narysowany przez inny zespół autorów na podstawie oryginalnego pomysłu Jean-Luca Istina (Excalibur. Kroniki, Piąta Ewangelia, Druidzi).
------------------------
Podstawowe informacje:
👉Tytuł: Wieszcz. Księga 1
👉Tytuł oryginalny: Oracle, tome 1-5
👉Pomysł: Jean-Luc Istin
👉Scenariusz: Olivier Peru, Ronan Le Breton, Nicolas Jarry, Patrice Lesparre, Stéphane Betbeder
👉Rysunki: Stefano Martino, Bertrand Benoit, Gwendal Lemercier, Nicolas Demare, Erwan Seure-Le Bihan
👉Kolory: Digikore Studios, Bertrand Benoit, Olivier Héban, Élodie Jacquemoire
👉Przekład: Jakub Syty
👉Redakcja: Magdalena Stonawska
👉Korekta: Agata Bogusławska
👉Skład: Piotr Margol
👉Liczba stron: 272
👉Format: 230x320 mm
👉Oprawa: twarda
👉Papier: kredowy
👉Druk: kolor
👉Wydawnictwo: Lost In Time
👉Wydawca oryginalny: Editions Soleil
👉Data wydania: 24 lutego 2026 r.
👉Cena okładkowa: 150 zł (nisko rabatowany)
👉ISBN-13: 978-83-68346-53-4

Offline Midar

« Odpowiedź #2768 dnia: Nd, 18 Styczeń 2026, 03:46:55 »
Jakoś wszystkie te gnioty (jak dla mnie)  poza Toppim przechodzą u mnie bez echa.

Offline death_bird

« Odpowiedź #2769 dnia: Nd, 18 Styczeń 2026, 22:12:44 »
Może nie aż tak, że wszystko to gnioty, ale ostatnio ze zdziwieniem skonstatowałem, że "Excalibur. Kroniki" i "Wilusa" są od nich. Przez jakiś czas byłem święcie przekonany, że od LIT mam wyłącznie "Dziki Ląd". Faktem jest, że wydają raczej nierzucające się w oczy tytuły, ale być może mają ograniczone pole manewru zarówno pod względem kolejności dziobania jak i samych finansów.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Lobo

« Odpowiedź #2770 dnia: Nd, 18 Styczeń 2026, 22:28:16 »
Jakoś wszystkie te gnioty (jak dla mnie)  poza Toppim przechodzą u mnie bez echa.
A czytałeś Wojny Lucasa albo klub dysydenta albo Ernie Pike? Zapewne nie co nie przeszkadza pisać takie bzdury, bo pewnie wg prawdziwego znawcy komiksowego tylko Kultura czy Timof wydają godne czytania tytuły

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2771 dnia: Nd, 18 Styczeń 2026, 22:34:15 »
przecież napisał - jak dla mnie. dla mnie też te komiksy wyglądają na sztampowe frankofony, tak jak kiedyś zalewał nas twój komiks. tamci padli. też kupuję od nich tylko toppiego, który ma niestety kiepskie tłumaczenie. no i erni, tłumaczenie też słabe.

Offline JanJ

« Odpowiedź #2772 dnia: Pn, 19 Styczeń 2026, 09:13:35 »
Ja głównie kupuję i po przeczytaniu sprzedaję dalej, ale Wojny Lucasa to moje ostatnie odkrycie. Polecam wszystkim, nie tylko fanom SW. Tom pierwszy jeszcze można złapać na allegro, bo nakład już na wyczerpaniu.

Offline Midar

« Odpowiedź #2773 dnia: Pn, 19 Styczeń 2026, 13:22:44 »
Dobra, za bardzo zgeneralizowałem, bo co do Wojen Lukasa, to się zgadzam i jest jeszcze rewelacyjny Wypadek na polowaniu.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #2774 dnia: Śr, 21 Styczeń 2026, 17:32:38 »
Kolejny komiks Pratt'a!

ZAPOWIEDŹ LUTY 2026
W lutym pojawi się drugi - po "Erniem Pike'u" - komiks Hugona Pratta w naszym katalogu.🙂
------------------------
Komiks nisko rabatowany.
W naszym sklepie zapiszecie się do powiadomień o starcie przedsprzedaży.
------------------------
Trzy historie o wierze, szaleństwie i rewolucji. Trylogia „religijna” to podsumowanie wyjątkowego okresu twórczości Hugona Pratta ("Corto Maltese", "Ernie Pike") – końcówki lat 70.
Zyskują w niej głos bohaterowie ze środowisk marginalizowanych. Przemawiają do nas z punktu, w którym historia spotyka się z mitem, a marzenia senne – rzeczywistością. Przemierzamy z nimi zaśnieżone bezkresy Kanady, pustynną Somalię i targane konfliktami Sertão.
Delikatna, oszczędna kreska i skrótowa narracja przekazują maksimum treści. Jak zwykle u Pratta, z każdej planszy bije unikalna dla jego dzieł ciepła melancholia.
------------------------
Podstawowe informacje:
Tytuł: Jesuit Joe. Człowiek z dalekiej Północy i inne historie
Tytuł oryginalny: Jesuit Joe et autres récits
Scenariusz: Hugo Pratt
Rysunki: Hugo Pratt
Kolory: Anne Frognier
Przekład: Jakub Syty
Redakcja: Maria Lengren
Korekta: Agata Bogusławska
Skład: Piotr Margol
Liczba stron: 160
Format: 215x290 mm
Oprawa: twarda
Papier: kredowy
Druk: kolor
Wydawnictwo: Lost In Time
Wydawca oryginalny: Casterman
Data wydania: 24 lutego 2026 r.
Cena okładkowa: 110 zł (nisko rabatowany)
ISBN-13: 978-83-68346-52-7