Autor Wątek: Tomasz Kołodziejczak odchodzi z Egmontu  (Przeczytany 53904 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Toranga

Odp: Tomasz Kołodziejczak odchodzi z Egmontu
« Odpowiedź #45 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 19:09:58 »
Eyesore: na podstawie łatwo dostępnego źródła w którym rzeczona pozwoliła sobie zameldować poparcie dla ww. "idei". Na "Holly Terror" nie liczyłem i za Kołodzieja, bo gdyby miało wyjść to by już dawno wyszło (zresztą to i tak nieprzesadnie udany tytuł). Nie zdziwię się jednak jeśli parę interesujących propozycji "poleci" tylko dlatego, że są, określmy to umownie, za mało zaangażowane.

Ale może jednak jakieś konkrety?
Jakieś źródło może?
Bardzo proszę.

Offline vision2001

« Odpowiedź #46 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 19:11:54 »
"Na razie bez komentarza." ;)

Ale tego jest więcej i niekoniecznie związanego z KG, bo też m.in. Yatta też jest.
# jest wprowadzony na FB: https://www.facebook.com/hashtag/freetk23

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #47 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 19:23:38 »
Czyżby dostał tekę Ministra Komiksu, że tak mu wszyscy grabę ściskają?

Offline cinemaman

« Odpowiedź #48 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 19:40:40 »
EGMONT strzela sobie w kolano. Pan Tomek to pasjonat. Zjadł zęby na komiksach. Powodzenia Panie Tomku. Mam nadzieję, że nie opuści Pan naszego komiksowego światka i już wkrótce o Panu usłyszymy.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 19:41:20 »
Ale co sobie Egmont strzela skoro to TK odchodzi, ewentualnie jeśli już to on im strzela w kolano.

Offline cinemaman

« Odpowiedź #50 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 19:45:20 »
nie znamy powodów odejścia. Być może to Egmont wymusił na TK swoją strategią, że rzucił papierami

Offline JanJ

« Odpowiedź #51 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 19:56:55 »
Ale tego jest więcej i niekoniecznie związanego z KG, bo też m.in. Yatta też jest.
# jest wprowadzony na FB: https://www.facebook.com/hashtag/freetk23

Wszyscy mu tam gratulują z dopiskiem, że nie mogą na razie nic powiedzieć. A tu żadnych przecieków na naszym forum?

Online michał81

« Odpowiedź #52 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 19:57:59 »
Pieniądze weryfikuja bardzo szybko wszelakie postawy i poglady 😁
Ale pan Kołodziejczak nadal może  myśleć o Tm-Semic to co napisał i tak samo o komiksach superbohaterski. Przecież to nie stoi mu na drodze ich wydawania, tym bardziej, że to Egmont je wydaje, a nie on sam.

Weźmy przykład tutaj z forum. Jest jeden użytkownik, który jedzie po Egmoncie przy każdej możliwej okazji, wyzywa pana Kołodziejczaka od najgorszych, ale nie przeszkadza mu to w kupowaniu na tony komiksów Egmontu. 

Czyżby dostał tekę Ministra Komiksu, że tak mu wszyscy grabę ściskają?
Został papierzem polskiego komiksowa.
« Ostatnia zmiana: Cz, 13 Kwiecień 2023, 20:06:34 wysłana przez michał81 »

Offline perek82

« Odpowiedź #53 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 20:16:29 »
Jeden etap się kończy, inny zaczyna.
Mam przeświadczenie graniczące z pewnością, że Pan Tomasz ma tyle pasji i pomysłów, że może życia zabraknąć, żeby się za wszystkie wziąć na poważnie. Czy to będą komiksy, czy nie, to wypada tylko życzyć wszystkiego najlepszego, pogratulować zbudowania modelu biznesowego Egmontu, wydania setek świetnych komiksów. Live long and prosper!!

Mnie osobiście to będzie brakować cosobotnich spotkań na youtube. Zawsze czekałem na te 10 minut, robiłem sobie przerwę w weekendowej szamotaninie, odpalałem espresso i filmik. To zawsze były przyjemne chwile. Umiejętność ciekawego mówienia o komiksach, różnych aspektach (bo jako fan i wydawca), poczucie humoru lekko zabarwione ironią - widać lata praktyki, pewnie tysiące spotkań, wystąpień. Ale też pasja. Można się wręcz zastanawiać, czy te 27 lat to była praca, czy hobby:)
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *

Offline Kadet

« Odpowiedź #54 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 20:27:22 »
Dostaliśmy info, że 2022 był najlepszym sprzedażowo rokiem Egmontu Polska. To chyba jednak nie wystarczyło. Polski oddział sprzedał dział "Książki". Wobec swojej dotychczasowej działalności to dla mnie było naprawdę duże zaskoczenie. Wydawnictwo tak siedzące w Disneyu przestanie sprzedawać bajki dla dzieci z ich bohaterami. Dziwne z punktu widzenia klienta na którym siedzę.

Uch, do jasnej anielki. Ile razy trzeba powtarzać, że wtedy działy książki Egmont sprzedał równocześnie w paru różnych krajach i że to była decyzja kierownictwa globalnego firmy w kwestii dalszego kierunku rozwoju firmy? Więc składanie tego na barki polskiego działu to co najmniej naciąganie rzeczywistości.

Co do ogłoszenia - też miałem pewne przeczucia na podstawie niedawnych sygnałów, ale nadzieja szeptała, że pan Tomasz zostanie na stanowisku aż do emerytury. Oczywiście można się nie zgadzać z niektórymi jego decyzjami, ale nie ulega wątpliwości, że aż do tej pory za sterem największego wydawnictwa komiksowego w Polsce stał miłośnik i pasjonat komiksu. Osoba, która czasem decydowała, żeby dany tytuł wydać, bo jest po prostu dobry czy ciekawy, nawet jeśli nie miałby się sprzedać szczególnie rewelacyjnie.

Czy tak będzie teraz? Czy też w dobie inflacji, kryzysu itp. itd. dobór pozycji będzie odbywał się ściśle pod dyktando słupków rynkowych i prognoz przychodów? Trudno powiedzieć - czas pokaże. Nie można niczego osądzić z góry, ale wiem, że do tej pory byłem mniej więcej o politykę wydawniczą Egmontu spokojny, natomiast teraz przez jakiś czas będę zamiast tego z niepewnością i obawami patrzył w niejasną przyszłość, czekając, co przyniosą nowe porządki.

W każdym razie chciałbym podziękować panu Tomaszowi za blisko trzydzieści lat pracy nad komiksami z Egmontu, szczególnie za redagowanie "Kaczora Donalda", który ukształtował moje dzieciństwo, a także za wydanie mnóstwa świetnych pozycji... i życzyć wszelkiego powodzenia w przyszłości, czy to w jakichś nowych inicjatywach, czy też w naprawdę zasłużonym odpoczynku.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Cringer

« Odpowiedź #55 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 20:33:58 »
Czy tak będzie teraz? Czy też w dobie inflacji, kryzysu itp. itd. dobór pozycji będzie odbywał się ściśle pod dyktando słupków rynkowych i prognoz przychodów?
To tak nie było do tej pory? Egmont wszystkie serie dociągał do końca, nic nie zawieszał przy słabej sprzedaży?

Offline Kadet

« Odpowiedź #56 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 20:39:55 »
Powiedziałem "ściśle". Wiadomo, że nie da się prowadzić działalności, zupełnie ignorując rynek, ale obawiam się, że jeśli kryteria rynkowe będą jedynym przewodnikiem cancele mogą stać się częstsze i gwałtowniejsze. Na przykład taki "Invincible", dociągnięty do końca mimo nierewelacyjnej sprzedaży, albo "Blueberry" - wydawany z przestojami i przerwami, ale nieporzucony ostatecznie i dokończony, kiedy koniunktura stała się lepsza. Czy teraz takie sytuacje też będą się zdarzały?
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Saruman

« Odpowiedź #57 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 20:52:35 »
Mam nadzieję, że pani Chrzanowska będzie kontynuować "wieści ze świata komiksu".

Offline chch

« Odpowiedź #58 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 21:01:30 »
Uch, do jasnej anielki. Ile razy trzeba powtarzać, że wtedy działy książki Egmont sprzedał równocześnie w paru różnych krajach i że to była decyzja kierownictwa globalnego firmy w kwestii dalszego kierunku rozwoju firmy? Więc składanie tego na barki polskiego działu to co najmniej naciąganie rzeczywistości.
Ale Ty tak serio próbujesz przekonać 8azyla za pomocą argumentów? Faktów? Nikomu przez ostatnie kilka lat się nie udało, więc to trochę nadmierna pewność siebie z Twojej strony, jeśli myślisz, że Ty podołasz temu zadaniu.  :P
Bazyl ciągle pisze te same teorie, jeśli fakty im przeczą, to tym gorzej dla faktów. :)
Lepiej daj spokój i nie reaguj.
To taki forumowy folklor. Jedni widzą wszędzie nazistów, inni obwiniają o całe zło komiksowego świata (prawdziwe zło albo wymyślone) p. Tomasza Kołodziejczaka i story house egmont.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 21:02:19 »
I wszystko jasne. Podkupili go!

Byle nie do działu PR XD