Autor Wątek: TM-Semic  (Przeczytany 128065 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: TM-Semic
« Odpowiedź #435 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 13:08:23 »
Właśnie ci napisałem, że NIE będę przepłacał za stare TM Semici, bo dla mnie nie są warte 20-30 zł za 52 strony gazetowego papieru. Ja jak dokupowałem to zawsze za mniej niż 10 zł. Pogrzeb Supermana i Rządy Supermana kupowałem parę lat temu po 7-8 zł za sztukę, Punishery nawet za mniej.
Ja ci tylko przypomnę że jak pisałem, że stare semici nie są warte więcej niż zwykła makulatura to mnie tu cisnąłeś. A teraz nagle oburzenie jak ci zwracam uwagę, że wcale lepszy w tej kwestii nie jesteś

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #436 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 13:09:16 »
93 czy 95? To dosc pozno zaczeliście kupowac czy zaczęto wam kupować.

Mi pierwsze kupowano 91, a 92 to bylem "na biezaco" choc jeszcze jakis czas przegapialem sporo numerow.

Ja ci tylko przypomnę że jak pisałem, że stare semici nie są warte więcej niż zwykła makulatura to mnie tu cisnąłeś. A teraz nagle oburzenie jak ci zwracam uwagę, że wcale lepszy w tej kwestii nie jesteś

Są warte tyle na ile przywołują Ci jakieś wspomnienie np. wakacje 91 czy może jak byłes chory i nie musiałeś iść do szkoły a akurat ten numer wtedy wyszedł.
« Ostatnia zmiana: Wt, 15 Marzec 2022, 13:12:36 wysłana przez Hobgoblin »

Offline michał81

« Odpowiedź #437 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 13:11:50 »
93 czy 95? To dosc pozno zaczeliście kupowac czy zaczęto wam kupować.
Ale ty go tak nie ciśnij bo się chłopak zamknie w sobie.

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #438 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 13:20:18 »
Ale ty go tak nie ciśnij bo się chłopak zamknie w sobie.

Przeciwnie - dobrze, że jest troszkę młodszy tym samym  ma spojrzenie bardziej na czasie!

Online Crono

« Odpowiedź #439 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 17:15:11 »
Nie ma to jak przepłacać za komiksy z powycinanymi kadrami. 🤔
Jest pewne grono osób, które za komiksy z powycinanymi kadrami w bdb czy idealnym stanie jest gotowe sporo zapłacić.

Offline michał81

« Odpowiedź #440 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 17:28:55 »
Jest pewne grono osób, które za komiksy z powycinanymi kadrami w bdb czy idealnym stanie jest gotowe sporo zapłacić.
To już lepiej inwestować ta kasę w oryginały, albo Żbiki. Nic nie zmieni, że wydania Tm-semic nie są warte więcej niż makularuta.

Offline HaVoK

« Odpowiedź #441 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 17:35:37 »
To i tak więcej niż Twoję sądy.

Offline PawelC

« Odpowiedź #442 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 19:16:22 »
Ktoś skomentował mój filmik o Spider-Manach TM Semic, że 1998 to najrzadszy rocznik na rynku wtórnym. Ktoś to może potwierdzić? Ktoś próbował kompletować te Pajączki?

Ja mogę potwierdzić. Jak jakiś czas temu sprzedawałem Semici to byłem w szoku za ile niektóre tomy poszły właśnie z ostatniego roku-dwóch działania wydawnictwa. Spiderek ładnie poszedł, ale największy szok miałem jakie kwoty ostatecznie były za Batman & Superman, rekordzista ponad 200zł (za zeszyt).

Imo powodem jest to, że pomimo, że najmłodsze, to te komiksy miały już znacznie mniejsze nakłady oraz nieregularną dystrybucję. Pamiętam jak sam szukałem poszczególnych zeszytów po kioskach, ostatnie pająki to już zdaje się nie wychodziły na czas itd.

Online Crono

« Odpowiedź #443 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 20:18:10 »
Nic nie zmieni, że wydania Tm-semic nie są warte więcej niż makularuta.
Stany poniżej bdb owszem. Powyżej stanu bdb, to co piszesz nie jest prawdą.

Offline michał81

« Odpowiedź #444 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 20:49:21 »
Stany poniżej bdb owszem. Powyżej stanu bdb, to co piszesz nie jest prawdą.
Wybacz, ale pełne zeszyty w kolekcji Pojedynków Marvela są lepsze i watościowsze, bo chociaż posiadają komplet kadrów w porównaniu do zeszytówek Tm-Semic. Co do stanu to fanatycy Żbika by się z tobą nie zgodzili. Tam klejone taśmą Żbiki potrafią chodzić po jeszcze bardziej zawrotnych cenach. Przy takiej ilości pełniejszych wznowień nadal uważam, że to jest makulatura.
Spoiler: PokażUkryj
Zresztą w przypadku tych Żbików też.

Online Crono

« Odpowiedź #445 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 21:50:24 »
michał81, mam wrażenie że albo się nie rozumiemy, albo nie chcesz zrozumieć pewnej rzeczy. Stare Semici w ładnym stanie czy tego chcesz czy nie sprzedają się za niezłe pieniądze. Czy to makulatura? Jeżeli patrzysz przez pryzmat jakości wydania, to ok. Tyle tylko, że te komiksy czy tego chcesz czy nie są coś warte.
A że były wznowienia? Fajnie tyle że czemu w takim razie takie pierwsze wydanie Action Comics jest tyle warte? Toż to w ogóle makulatura i ramota nieziemska.

Offline michał81

« Odpowiedź #446 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 22:26:31 »
michał81, mam wrażenie że albo się nie rozumiemy, albo nie chcesz zrozumieć pewnej rzeczy. Stare Semici w ładnym stanie czy tego chcesz czy nie sprzedają się za niezłe pieniądze. Czy to makulatura? Jeżeli patrzysz przez pryzmat jakości wydania, to ok. Tyle tylko, że te komiksy czy tego chcesz czy nie są coś warte.
Są warte tylko tyle ile zapłaci za nie jakiś napalenie, tak jak w przypadku Żbików. Nie zmienia to faktu, że ceny są przesadzone, bo warte jest to tyle co makulatura.
A że były wznowienia? Fajnie tyle że czemu w takim razie takie pierwsze wydanie Action Comics jest tyle warte? Toż to w ogóle makulatura i ramota nieziemska.
Mówisz o oryginalnym AC, a nie o przedruku w języku obcym z wyciętymi kadrami.

Offline 79ers

« Odpowiedź #447 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 22:27:59 »
Po co komu ramota AC , skoro strach takie coś dotknąć czy uszkodzić?
Po co komu Czarny lotus do MtG za 3,5 mln albo Dwie mężatki Wróblewskiego za 13,5 mln ?
Ani to ładne, ani ciekawe - jak ktoś wam to będzie wciskał na siłę - odpowiadajcie : stanowcze nie !!!
Czy warto kompletować całego pająka z TM-S - moim skromnym zdaniem niekoniecznie. Uzbierałem całe SH z TM-Semica i uważam, że w całości zdecydowanie warto Punishera i Batmana, natomiast Spidermana, Supermana i X-men - jedynie początki.

Online Castiglione

« Odpowiedź #448 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 23:09:40 »
Są warte tylko tyle ile zapłaci za nie jakiś napalenie, tak jak w przypadku Żbików. Nie zmienia to faktu, że ceny są przesadzone, bo warte jest to tyle co makulatura.
No dokładnie jak każdy inny komiks, włącznie z tymi, które w Stanach chodzą po miliony dolarów. Tamte też są fizycznie warte tyle, co makulatura, na której je wydrukowano.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #449 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 23:22:45 »
makularuta.

Aż się zapluł z tego hejcenia. Tylko ta sama sytuacja jest choćby z pierwszymi Gigantami - podobna jakość druku, a ceny też się robią wysokie. Teraz całego pierwszego rocznika za 70 zł bym nie kupił.

Mi pierwsze kupowano 91, a 92 to bylem "na biezaco" choc jeszcze jakis czas przegapialem sporo numerow.

Jak ty się urodziłeś w 1980 roku to nic dziwnego, że wtedy tak miałeś. Ale nie każdy jest tak stary jak ty. ;)

Ja za Punishera 2/95 zapłaciłem 2 zł, bo w środku jest dosłownie pocięty nożyczkami. Pewnie przechodził przez ręce michała81 :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 15 Marzec 2022, 23:27:49 wysłana przez Bazyliszek »