Autor Wątek: Savage Dragon  (Przeczytany 36288 razy)

Offline DawidREDWAVE

Savage Dragon
« dnia: Nd, 25 Styczeń 2026, 23:35:03 »
Witam, to moja pierwsza wiadomość na tym forum.
Zakładam ten wątek, ponieważ Savage Dragon to jedna z moich ulubionych postaci komiksowych, a nie ma swojego wątku + mam coś do powiedzenia.

Zakładam własne wydawnictwo, i już w najbliższych miesiącach pierwsza pozycja pojawi się na rynku (licencja już załatwiona, za kilka dni będę ubiegał się o kody ISBN) Komiks będzie wydany w formacie, który rzadko w ubiegłych latach spotyka się w polsce, ale to zobaczycie w swoim czasie.
Wracając do Savage Dragona, po wspomnianej wcześniej serii, będę miał już przynajmniej jakieś portfolio i skontaktuję się z Erikiem Larsenem z propozycją o wydanie Savage Dragona w Polsce (bo Relax kupiło prawa tylko do orginalnej trzynumerowej serii z tego co mi się wydaje.) Powiedzcie mi czy bylibyście takim czymś zainteresowani i czy byście kupili.
« Ostatnia zmiana: Nd, 25 Styczeń 2026, 23:50:35 wysłana przez DawidREDWAVE »

Offline Archelon

Odp: Savage Dragon
« Odpowiedź #1 dnia: Nd, 25 Styczeń 2026, 23:49:07 »
Witam nowe wydawnictwo. Proszę pisz w Polsce (wielką literą)!
Jak coś wydasz, z chęcią kupię. Plus startującym nowym podmiotom wydawniczym.

Offline DawidREDWAVE

« Odpowiedź #2 dnia: Nd, 25 Styczeń 2026, 23:51:33 »
Witam nowe wydawnictwo. Proszę pisz w Polsce (wielką literą)!
Jak coś wydasz, z chęcią kupię. Plus startującym nowym podmiotom wydawniczym.
Dzięki, dzięki. Poprawiłem błąd z Polską.

Offline Tom926

« Odpowiedź #3 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 08:00:33 »
Witam, to moja pierwsza wiadomość na tym forum.
Zakładam ten wątek, ponieważ Savage Dragon to jedna z moich ulubionych postaci komiksowych, a nie ma swojego wątku + mam coś do powiedzenia.

Zakładam własne wydawnictwo, i już w najbliższych miesiącach pierwsza pozycja pojawi się na rynku (licencja już załatwiona, za kilka dni będę ubiegał się o kody ISBN) Komiks będzie wydany w formacie, który rzadko w ubiegłych latach spotyka się w polsce, ale to zobaczycie w swoim czasie.
Wracając do Savage Dragona, po wspomnianej wcześniej serii, będę miał już przynajmniej jakieś portfolio i skontaktuję się z Erikiem Larsenem z propozycją o wydanie Savage Dragona w Polsce (bo Relax kupiło prawa tylko do orginalnej trzynumerowej serii z tego co mi się wydaje.) Powiedzcie mi czy bylibyście takim czymś zainteresowani i czy byście kupili.

W wywiadzie Pawła Deptucha z września wydawca Relaxu pisał, że niestety wykupił licencję na wydanie całości serii.

Offline Takesh

« Odpowiedź #4 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 08:51:27 »
Dokładnie. Niestety PCA ma prawa do całości.

Przy okazji już pisałem o Savage Dragon na forum, także wypowiadając sie o planie wydawniczym w Polsce. Krótko: fani Smoka są w doopie... :'(

Offline DawidREDWAVE

« Odpowiedź #5 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 15:21:50 »
Teraz sprawdziłem tak dokładnie, bo magazynem Relax nigdy się za bardzo nie interesowałem.

Więc wygląda na to, że jednak wydają ten ongoing Savage Dragona, bo okładką 50 numeru jest właśnie pierwszy numer z tej dłuższej obecnej serii Savage Dragona. Okładką 51 numeru jest The Dragon #3.
Nie umiem znaleźć spisu treści tego magazynu, więc mógłby mi ktoś powiedzieć jakie numery zbierają te 2 tomy magazynu?

Więc wygląda na to, że plan z Savage Dragonem skreślamy. Ale nie zmienia to faktu, że coś z lat 90' Image chce wydać, więc proszę dawać propozycje.
Może Youngblood, Maxx albo Pitt?

Offline michał81

« Odpowiedź #6 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 15:35:32 »
Maxxa nie wydasz. Temat był podnoszny przez SL i twórca nie jest zainteresowany.

Youngblood jest na celowniku SL, ale czekamy na dokończenie wersji Deluxe, która teraz wychodzi. Ale tu mogą wyniknąć inne problemy licencyjne związane z seriami które się z nią crossują.

Pitt chyba jest dogadany, trzeba zapytać w wątku SL.

Czemu temat nazywa się Savage Dragon a nie jest nazwą wydawnictwa? To wprowadza w błąd.
« Ostatnia zmiana: Pn, 26 Styczeń 2026, 15:37:37 wysłana przez michał81 »

Offline eyesore

« Odpowiedź #7 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 15:38:27 »

Każda z propozycji jest super i będzie miała masę odbiorców w PL, pytanie czy uda się zdobyć licencje, bo chyba i Maxx i Pitt mają problemy licencyjne.

Offline deFranco

« Odpowiedź #8 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 15:53:46 »
Cześć
Mnie szczerze mówiąc poza Savage Dragon nic więcej z Image nie kręci, ale jak coś się pojawi to mogę obczaić.
Co innego Dark Horse. Tu są jeszcze wielkie białe plamy do wypełnienia. Brałbym sporo.

Myślę, też, że powinieneś założyć osobny ogólny temat swojego wydawnictwa i tam pytać (albo zmienić tytuł  ;)).
 Tu się zaraz może zrobić dyskusja wykraczająca poza SD.
« Ostatnia zmiana: Pn, 26 Styczeń 2026, 16:00:22 wysłana przez deFranco »
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline DawidREDWAVE

« Odpowiedź #9 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 16:09:26 »
Cześć
Mnie szczerze mówiąc poza Savage Dragon nic więcej z Image nie kręci, ale jak coś się pojawi to mogę obczaić.
Co innego Dark Horse. Tu są jeszcze wielkie białe plamy do wypełnienia. Brałbym sporo.

Myślę, też, że powinieneś założyć osobny ogólny temat swojego wydawnictwa i tam pytać (albo zmienić tytuł  ;)).
 Tu się zaraz może zrobić dyskusja wykraczająca poza SD.

Temat mojego wydawnictwa zakańczamy, aż pierwszy komiks trafi na półki, to wtedy założę osobny wątek dla wydawnictwa, bo nie było by tam za bardzo sensu na dyskusję jak jeszcze nic nie ma. A nie chce zmieniać tytułu bo Savage Dragon zasługuje na swój własny wątek :)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #10 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 16:24:20 »
Teraz sprawdziłem tak dokładnie, bo magazynem Relax nigdy się za bardzo nie interesowałem.

Więc wygląda na to, że jednak wydają ten ongoing Savage Dragona, bo okładką 50 numeru jest właśnie pierwszy numer z tej dłuższej obecnej serii Savage Dragona. Okładką 51 numeru jest The Dragon #3.
Nie umiem znaleźć spisu treści tego magazynu, więc mógłby mi ktoś powiedzieć jakie numery zbierają te 2 tomy magazynu?

Więc wygląda na to, że plan z Savage Dragonem skreślamy. Ale nie zmienia to faktu, że coś z lat 90' Image chce wydać, więc proszę dawać propozycje.

zadnej z tych pozycji nie wydasz niestety
Plany Studia Lain - orientacyjne

Wraithborn - przedsprzedaż 20.04, gidia godz 12
Miraże Druilett - przedsprzedaż gildia, smak liter, komiksiarnia
Vanish - w Smaku liter i Komiksiarni
Oko Odyna - druk
Nevada - przedsprzedaz 27.04
Witchblade - przedsprzedaz 4.05
Drifter - skład

Offline michał81

« Odpowiedź #11 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 16:42:53 »
A nie chce zmieniać tytułu bo Savage Dragon zasługuje na swój własny wątek :)
To w takiej sytuacji pisz do admina o przeniesienie wątku do komiksów amerykańskich, bo ogólny służy do innych celów a tak robisz bałagan na forum.

Offline DawidREDWAVE

« Odpowiedź #12 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 16:52:52 »
To w takiej sytuacji pisz do admina o przeniesienie wątku do komiksów amerykańskich, bo ogólny służy do innych celów a tak robisz bałagan na forum.
Jak pisałem na starcie wątku, to moja pierwsza wiadomość. Nie ogarniam jeszcze tej strony, cudem jest, że w ogóle udało mi się założyć wątek
Edit:jakby co zdanie "cudem udało mi się założyć wątek" to takie wyolbrzymienie, żeby podkreślić, że nie znam się na tym forum, a nie że miałem problem z założeniem wątku, bo ktoś to wziął na poważnie (nie róbcie ze mnie dziadka, że nie umiem kliknąć przycisku "załóż wątek")
« Ostatnia zmiana: Pn, 26 Styczeń 2026, 18:29:00 wysłana przez DawidREDWAVE »

Offline Popiel

« Odpowiedź #13 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 17:15:12 »
Z całym szacunkiem - bo kibicuję Twojej inicjatywie jak każdemu nowemu wydawnictwu.

Ale.

Nie za bardzo orientujesz się, co jest lub ma być wydawane w Polsce
Rzucasz tytułami, które mają już wykupione lub niedostępne licencje.
Zwykli forumowicze muszą tłumaczyć Ci takie rzeczy.
I to na forum, na którym "cudem udało Ci się założyć wątek".

Sorry, może się mylę, ale chyba łatwiej założyć wątek niż wydawnictwo?

Jak wcześniej - kibicuję, oczywiście, ale czy na pewno mierzysz siły na zamiary?

Offline Enceladus

« Odpowiedź #14 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 17:22:51 »
"Pewnie" się mylę ale "wiadomości" wyglądają mi na marketing szeptany  ;) pod Savage Dragon albo na "mitomana" ;)

Chciałbym się mylić.

« Ostatnia zmiana: Pn, 26 Styczeń 2026, 17:32:04 wysłana przez Enceladus »
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!