Autor Wątek: PolishComicArt.pl  (Przeczytany 361253 razy)

Odp: PolishComicArt.pl
« Odpowiedź #1665 dnia: Śr, 08 Kwiecień 2026, 01:05:28 »
A po co to komu? Rola pomysłodawcy przecież jest ważniejsza  ;D
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline bababatman

« Odpowiedź #1666 dnia: Śr, 08 Kwiecień 2026, 07:49:30 »
Stanę w obronie KG. Zapomniał dopisać, że jest pomysłodawcą wydania komiksu w tak fantastycznym formacie i za tak uczciwą cenę!

Offline Masonna

« Odpowiedź #1667 dnia: Wt, 14 Kwiecień 2026, 15:40:53 »
Hehe też mnie rozwalił tym pomysłodawcą. Ale trochę to knajackie... Tak wybitna postać powinna być MECENASEM tej sztuki. Mecenat: Krzysztof Garula.
weź pigułkę, zobaczysz...

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1668 dnia: Wt, 14 Kwiecień 2026, 16:11:15 »
Na naszych oczach narodził się nowy trend. Szlak przetarty, ciekawe kto będzie następny  ;)

Offline Kandor

« Odpowiedź #1669 dnia: Wt, 14 Kwiecień 2026, 18:45:56 »
Raczej to Garula zwyczajnie podpieprzył licencję Arkowi sprzed nosa jak dostał pewnie cynka, że jest zainteresowanie nim w Polsce.

A już wpisanie siebie w stopce z takim tytułem to tylko pokazuje wywalone w kosmos ego. Szkoda, że nie dopisał jeszcze paru ciekawych tytułów które lepiej by go opisały  ;)
World's Best Lover" + "a gentleman and a scholar" 😆

Offline Alois

« Odpowiedź #1670 dnia: Cz, 16 Kwiecień 2026, 23:36:49 »
Nie wiem czy już o tym było, bo nie chce mi się czytać całego wątku, ale ta limitowana okładka z wielką głową Dragona nie ma tych czerwonych pozostałości po logu które były widoczne przy prezentacji tej okładki przed wydaniem komiksu. Więc to na plus.

Offline JanJ

« Odpowiedź #1671 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 10:03:38 »
Poniżej dość niszowa informacja skierowana do fanów Rosińskiego posiadających album Rosiński Fantastyczny. Swego czasu napisałem w tym wątku dość szczegółową recenzję tego albumu, ale jedna kwestia nie dawała mi spokoju. Na końcu albumu znajduje się kilka krótkich komiksów z różnych fankofońskich magazynów, które wcześniej nie ukazały się w Polsce. Ostatnim komiksem jest "Zlecenie". Graficznie bardzo fajny komiks, ale zupełnie nie wiedziałem o co w nim chodzi. To dlatego, że mamy tu niezbyt dokładne tłumaczenie w pierwszym i ostatnim dymku oraz brakuje opisu kontekstu odnośnie miejsca gdzie ten komiks został pierwotnie opublikowany. Otóż komiks ten ukazał się w szóstym albumie Sixième clin d'œil prezentującym prace Maxa Ernsta, jednego z czołowych surrealistów XX wieku. Komiks Rosińskiego występuje na początku albumu i jest niejako wprowadzeniem. W tłumaczeniu PCA w pierwszym dymku tego komiksu mamy: "Ktoś z wydawnictwa Ernst musi być geniuszem! Płaci nam takie pieniądze za wykradzenie jego własnych tajemnic." Ten dymek powinien brzmieć: "Ten Ernst musi być geniuszem, skoro nasz klient – rysownik – płaci nam taką sumę, żeby wykraść jego sekrety!". Tym klientem-rysownikiem jest w domyśle sam Rosiński. Wynajęci przez niego złodzieje włamują się do widniejącego na ilustracji "Ernst safety safe", czyli nie do "Bezpiecznych sejfów Ernsta" jak przetłumaczyło PCA, a po prostu do sejfu Ernsta, który w domyśle zawiera pomysły, ew. prace tego artysty. Z kolei ostatni dymek nie powinien brzmieć: "Tak, masz rację stary! Komiksy to kiepski biznes", a "Nie marudź tak ciągle! Wychodzimy z tego całkiem nieźle i nikt nigdy niczego nie zauważy.” Gag polega na tym, że jednak zauważy, bo po otwarciu sejfu część pokoju zamieniła się z czarno-białej na kolorową, stylem przypominająca prace Ernsta.

Tyle z moich ostatnich dociekań.
« Ostatnia zmiana: Wt, 21 Kwiecień 2026, 10:25:56 wysłana przez JanJ »

Offline DrugiejSzansy

« Odpowiedź #1672 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 10:57:32 »
... czyli ktoś, kto to tłumaczyć kompletnie nie wyłapał kontekstu nie zwrócił uwagę, że zasadniczo komiks po przetłumaczeniu nie ma sensu, no i po prostu źle go przetłumaczył?
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline Takesh

« Odpowiedź #1673 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 11:53:36 »
Wydało to przecież PCA... ::)

Offline Spiff

« Odpowiedź #1674 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 12:51:35 »
... czyli ktoś, kto to tłumaczyć kompletnie nie wyłapał kontekstu nie zwrócił uwagę, że zasadniczo komiks po przetłumaczeniu nie ma sensu, no i po prostu źle go przetłumaczył?
Na odwrocie strony tytułowej powinna znajdować się informacja, kto jest Pomysłodawcą takiego tłumaczenia w Polsce.
Łatwo znaleźć, bo zazwyczaj jest wydrukowane dużą i pogrubioną czcionką.
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline JanJ

« Odpowiedź #1675 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 12:59:38 »

To co wyróżnia PCA to niestety słaba warstwa edytorska, brak redakcji i wysokie ceny. Często brakuje informacji o tłumaczu - nie inaczej jest w Rosiński Fantastyczny. W tym albumie jest kilka komiksów, które poza wiernym tłumaczeniem powinny zostać wzbogacone o komentarz odnośnie kontekstu ich pierwotnego wydania. Smutne jest to, że nikt poza PCA (czytaj E) nie chciał przez lata sięgnąć do przepastnej szuflady Rosińskiego. Mogę się jedynie domyślać, że jest tam nadal sporo dobra, które coraz częściej ląduje w domach aukcyjnych.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1676 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 18:05:44 »
"Nie marudź tak ciągle! Wychodzimy z tego całkiem nieźle i nikt nigdy niczego nie zauważy.”
Nie mogli tak przetłumaczyć, bo to by było zbyt meta ;D

Offline JanJ

« Odpowiedź #1677 dnia: Śr, 22 Kwiecień 2026, 08:36:13 »
PCA podało na FB, że nie mogą się dogadać w sprawie reklamacji z poprzednią firmą od slipcasea do Thorgala, i zlecili innej firmie produkcję tego boxa. Podali, że czas oczekiwania to 3-4 tygodnie.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1678 dnia: Śr, 22 Kwiecień 2026, 09:04:45 »
Biednemu, to i wiatr w oczy...

Cała ta ludzka zawiść rzuca im kłody pod nogi, ale na szczęście PCA dzielnie walczy wbrew przeciwnościom losu, aby dać Czytelnikom towar jak najbardziej eksluzywny.

Jak to dobrze, że są jeszcze wydawnictwa takie jak PCA!

::)

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #1679 dnia: Śr, 22 Kwiecień 2026, 12:11:30 »
Dlaczego to kolejne opóźnienie mnie nie dziwi?

Jeszcze się okaże, że nowy zleceniobiorca wykona taki slipcase, że pójdzie kolejna reklamacja  >:(

Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything