Autor Wątek: PolishComicArt.pl  (Przeczytany 360965 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JanJ

Odp: PolishComicArt.pl
« Odpowiedź #1440 dnia: Cz, 22 Styczeń 2026, 22:44:22 »
Najsmutniejsze jest to, że tam nadal nie ma uczenia się na błędach i w każdym chyba wydaniu są takie edytorskie wpadki. No może poza Thorgalem gdzie wszystko idzie od Egmontu

Offline Dracos

« Odpowiedź #1441 dnia: Cz, 22 Styczeń 2026, 23:30:06 »
@komiks
Chłopie ale złoto wytopiłeś
Przemieszczone dopiski mistrza, to element inwestygacji fabularnej. Czytelnik z roli biernej staje się aktywnym śledczym, zostaje wciągnięty za kulisy, wchodzi w rolę korektora lub redaktora. Podobną rolę, pełnią celowo umieszczane w wybranych miejscach literówki.

No żeby tak idealnie w moje powątpiewania i tak szybko się do nich odnieść Chapeau bas :D

Offline vision2001

« Odpowiedź #1442 dnia: Pt, 23 Styczeń 2026, 23:32:16 »
Czlowiek pisze, prosi i na fb przez przypadek znajduje, wiec sie dzieli.

I nawet mi sie te kolorki podobaja.
Ale chyba jednak nie za taka kase...

Zrodlo: https://www.facebook.com/share/p/1DKXZyZwHZ/
Moze pojawi sie cos tam wiecej.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #1443 dnia: So, 24 Styczeń 2026, 12:43:25 »
Problem polega na tym, że zdjęcia zacierają największą wadę tego wydania a mianowicie za duży format.
Na żywo kreska w tym komiksie wydaje się zbyt gruba i nie ma wrażenia tego ogromu detali który cechował pierwsze Funky Kovale czy Ekspedycje. Natomiast cena... ten tytuł zapewne nie wyjdzie w innym wydaniu a ja go traktuje jako jeden z tych które mają potencjał żebym przy ich czytaniu chociaż na chwilę poczuł się jakbym miał 10 lat.
W ogóle wielka szkoda, że Grot/Tenner nie trafił na wygłodniały polski rynek lat 80 chociażby w tak ułomnej formie jak Yans czy Thorgal bo dzisiaj byłby pozycją kultową. Dlatego wolę kupić i przepłacić za tego Tennera zamiast 2-3 generycznych frankofonów czy superhero do których nie czuję żadnego sentymentu - podobne uczucia miałem przy czytaniu Tytusopedii. No ale podejrzewam że dla młodzieży bez bagażu prlu będzie to stracona kasa bo obiektywnie rzecz biorąc jest to drogi paździerz.

Offline nesumi

« Odpowiedź #1444 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 18:28:33 »
Ależ trafił. Był wydany pierwszy zeszyt w czerni-bieli. Niczym się to nie broniło. Bardzo słaby scenariusz, i jak mówisz "rysunki pozbawione ogromu detali, który cechował pierwsze Funky Kovale".

Offline NuoLab

« Odpowiedź #1445 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 12:52:13 »
To była końcówka 1989 więc już po ptokach bo zaginął w powodzi znacznie lepszych pozycji.
A rysunki są niezłe, tylko format wydania je niszczy, gdyby Kovala wydano w ten sposób to też bym narzekał - Tenner jest sporo większy niż czarno-biały Funky Kurca.

Offline JanJ

« Odpowiedź #1446 dnia: Cz, 29 Styczeń 2026, 11:17:54 »
Czy ktoś mógłby podrzucić fotkę grafiki, która była dołączana do 6 integrala Thorgala od PCA? Chyba, że była to ta sama grafika co na okładce, to też będę wdzięczny za info.

Offline Midar

« Odpowiedź #1447 dnia: Cz, 29 Styczeń 2026, 12:08:51 »
Ta sama, co na okładce. Tom VI jest wydany niemal idealnie, po raz pierwszy mam 100% zadowolenia.
Fotkę grafiki wrzucił Death, w wątku Thorgala.
« Ostatnia zmiana: Cz, 29 Styczeń 2026, 12:12:45 wysłana przez Midar »

Offline starcek

« Odpowiedź #1448 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 20:15:48 »
Powiało grozą - mignęła mi informacja, że mistrz stylistyki ma wydawać Savage Dragon.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Necr09

« Odpowiedź #1449 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 20:33:13 »
Nawet skomentowałeś to wtedy po ogłoszeniu xD

No to jeszcze tylko zbiórka na kickstarterze na tego zbiorczaka i jakoś na Wielkanoc 2027 będzie. Może.
FGO: 758,469,198

Online MonsterGirl

« Odpowiedź #1450 dnia: So, 31 Styczeń 2026, 16:28:00 »
Polska edycja „Savage Dragona” potwierdzona. 440 stron za 250 zł w formacie większym nic egmontowe Limited.

https://komiksopedia.pl/aktualnosc/polska-edycja-savage-dragona-potwierdzona/

Komiksopedia - newsy, wywiady, artykuły, kalendarz wydarzeń, baza danych. Możliwość oceniania i tworzenia własnych kolekcji.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1451 dnia: So, 31 Styczeń 2026, 16:31:04 »
Mam nadzieję, że zrobili jakąś redakcję w porównaniu z wersją tłumaczenia, która poszła do "Relaksu"... bo jak nie, to wg mnie nawet największy format megahipersuperlimited tego nie zrekompensuje.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline eridraven

« Odpowiedź #1452 dnia: So, 31 Styczeń 2026, 16:39:43 »
Polska edycja „Savage Dragona” potwierdzona. 440 stron za 250 zł w formacie większym nic egmontowe Limited.

https://komiksopedia.pl/aktualnosc/polska-edycja-savage-dragona-potwierdzona/

Mnie zastanawia kim jest ten Jan Śnieg? Brzmi jak polska wariacja Johna Snowa z "Gry o Tron".

Co do formatu, warto byłoby wydać również "wersję budżetową" i nie mam tu na myśli czegoś a'la DC Compact.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Kadet

« Odpowiedź #1453 dnia: So, 31 Styczeń 2026, 16:41:14 »
Mnie zastanawia kim jest ten Jan Śnieg? Brzmi jak polska wariacja Johna Snowa z "Gry o Tron".

Jest podane w artykule, że "pseudonim"... Mam nadzieję, że nie kryje się pod nim pan Chad Gepeetee.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

« Odpowiedź #1454 dnia: So, 31 Styczeń 2026, 16:43:00 »
Ultimate Collection w oryginale ma około 300 stron. Co ma być na tych pozostałych 140, skoro zawartość zeszytów jest taka sama?