Autor Wątek: Podsumowania komiksowe 2025  (Przeczytany 5414 razy)

kelen i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Kadet

Odp: Podsumowania komiksowe 2025
« Odpowiedź #60 dnia: Dzisiaj o 17:04:50 »
Ciekawi mnie czy widzisz tutaj wzorzec postępowania? ;)

Nie, nie widzę, i obawiam się, że sam wymyślasz sobie taki wzorzec przez swoją stronniczość wobec Egmontu. Tworzysz naciągnięte powiązania (książki o mitologii nordyckiej i komiksy o mitach - głównie - grecko-rzymskich), pomijasz to, co nie pasuje do Twojej narracji (wspomniani wcześniej "Papieże w historii) i naginasz fakty - bo wydanie "Asteriksa" z dodatkami Egmontu nie jest tym, co w serii próbnej wydawało Hachette Collections i nie zostało stworzone przez Hachette (pisałem o tym jakiś czas temu bardzo obszerne posty w temacie o jednej z kolekcji Hachette i jeśli dobrze pamiętam, nie skomentowałeś ich ani nie zakwestionowałeś w żaden sposób podanych tam danych).

Adaptacje literatury Egmont podjął cztery lata po zakończonej niepowodzeniem próbie Hachette i najwyraźniej potrafi wydać to, czego Hachette nie było w stanie. Jest to seria wydawnictwa Glenat, które współpracuje z Egmontem także przy innych tytułach (np. komiksach z Mikim). Jeżeli będziesz dalej posuwał się w takiej logice argumentacji, to może się okazać, że Egmont nie jest nic w stanie wymyślić, bo wydaje komiksy, a ktoś przecież wcześniej w historii też komiksy wydawał, więc od nich ściągają. Nie wspominając o tym, że Hachette w tej logice też kopiuje np. po Egmoncie, TM-Semic i Mandragorze, bo wydaje komiksy superbohaterskie, które wcześniej wydawały te firmy.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 17:06:40 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline misiokles

« Odpowiedź #61 dnia: Dzisiaj o 17:26:08 »
U nas całkiem sporo komiksów się wydaje mając za zaplecze dodatkowe pieniądze z różnych instytucji, np. ambasad, dla których jest to promowanie kultury z ich krajów. Dla przykładu timof wydał Upadek Mikaela Rossa z grantu Instytutu Goethego. Nie bardzo widzę, dlaczego takie mechanizmy mogą być powodem do jakiejkolwiek krytyki.

Offline Kadet

« Odpowiedź #62 dnia: Dzisiaj o 17:30:23 »
Jeśli dobrze pamiętam, pierwsze wydanie "Comanche" od Wydawnictwa Komiksowego też miało wsparcie od Belgów w ramach promocji komiksu frankofońskiego.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online Pestak

« Odpowiedź #63 dnia: Dzisiaj o 19:06:16 »
Subiektywne podsumowanie roku 2025 w Egmoncie  ;)

Generalnie mogę się zgodzić jedynie z kilkoma wyborami pana Tomasza.
1.Na pewno ważnym wydarzeniem było zakończenie kolekcji Barska - wielkie brawa za tę inicjatywę.
2. Dc compact rzeczywiście zacny projekt chociaż akurat nie dla mnie, wolę bardziej prestiżowe wydania - najlepiej na twardo i na dobrej kredzie.
3. Zapowiedź Kajtka i Koka w kosmosie to tez słuszny wybór w kategorii wydarzenia. Dla mnie tym bardziej istotne że uczestniczyłem w tym spotkaniu w Łodzi i byłem naocznym świadkiem tego ogłoszenia. Mała uwaga dla pana Tomasza - skoro nadal trwają rozmowy na temat tego jak ma wyglądać ta kontynuacja to proszę (wręcz zadam;) aby przeforsować założenie że to nadal będzie się dziać w czasach PRL-u, nie wyobrażam sobie tych bardziej przyziemnych przygód KiK gdzie np. zamiast milicji będzie policja, a bohaterowie zamiast do domow wczasowych czy kempingów będą jeździć do spa i wellness.

W zestawieniu pana Tomasza brakuje mi wspomnienia o ostatecznym (absolutnym) wydaniu zabójczego żartu. Jest to super pozycja wydana na odpowiednim papierze i formacie. Cudeńko.

Bardzo mnie cieszą z kolei dwa inne pominięcia w zestawieniu:
1. Momokoversum (rzeczywiście najlepiej pominąć te dwa komiksy wydane w jego ramach milczeniem)
2. Punisher dziennnik wojenny (tu z kolei zabrakło mi kilku słów zbesztania przez
Pana Tomasza swoich następców za sposób wydania tego komiksu choć rozumiem że nie za bardzo mu wypadało, szczególnie że planuje dalszą współpracę z Egmontem)

Offline Kadet

« Odpowiedź #64 dnia: Dzisiaj o 19:54:11 »
Ach, i postscriptum (dość znamienne, sądzę):

No i TK nie wspomniał słowem o współpracy z instytucją publiczno-samorządową.

12:24

Dziękuję z całego serca!

Offline Castiglione

« Odpowiedź #65 dnia: Dzisiaj o 20:00:20 »
Co to jest za typ xD Weźcie to w końcu zbanujcie...

Offline JanJ

« Odpowiedź #66 dnia: Dzisiaj o 21:32:13 »
Ktoś czytał Pralnię, którą tak zachwala TK?

Offline Lobo

« Odpowiedź #67 dnia: Dzisiaj o 21:53:27 »
Ja mam ochotę to kupić choćby dla samej szaty graficznej