Autor Wątek: Planeta Komiksów  (Przeczytany 93404 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Planeta Komiksów
« Odpowiedź #405 dnia: Cz, 13 Listopad 2025, 00:08:02 »
Dla mnie serial "The Boya" to jeden z tych nielicznych przykładów, gdy adaptacja jest lepsza niż pierwowzór. Od komiksu się odbiłem (czytałem dwa tomy i nic mnie tam nie porwało), natomiast serial oglądam zawsze z wypiekami na twarzy i czekam z niecierpliwością na finałowy sezon.

Online michał81

« Odpowiedź #406 dnia: Cz, 13 Listopad 2025, 00:34:27 »
Też kupiłem ten pakiet. Twardą okładkę dali chyba tylko po to, żeby podnieść cenę. Dla mnie ona nie jest plusem, komiksy zajmą więcej miejsca i mają większą cenę.
Podejrzewam, że wycena dodruków i tak wyszła wyższa, a różnica pomiędzy miękką a twardą nie miała takiego znaczenia, więc to może być przyczyną tej twardej, aby dać coś w zamian za finalną podwyżkę. Nie ma co ukrywać, że dodruki które były 1,5-2 lat temu (zależnie od tomu), były już droższe od ceny z przed dziesięciu lat.

Offline Takesh

« Odpowiedź #407 dnia: Cz, 13 Listopad 2025, 07:09:03 »
Twarda miała być wymogiem licencyjnym.

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #408 dnia: Cz, 13 Listopad 2025, 08:58:15 »
Ja z kolei się skuszę tylko dlatego, że na twardo. Na miękko miałem, historia mi średnio podeszła i nie zostałem fanem The Boys (z serialem było podobnie i nie oglądam), więc opchnąłem nawet z zyskiem jak zabrakło. Ale teraz, skoro wydali w jedynej słusznej formie, to sobie kupię komplet i dam tej serii drugą szansę. Serialowi może też.

Rodzaj okładki nie wpływa na fabułę komiksu. Jeśli nie podeszło Ci "na miękko", to prawdopodobnie "na twardo" też tak będzie. No ale to Twoja decyzja. Dla niektórych osób pewnie dodatkową zachętą byłaby panorama 🤪
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline Castiglione

« Odpowiedź #409 dnia: Cz, 13 Listopad 2025, 09:33:31 »
Przy drugiej lekturze nieraz coś podejdzie bardziej niż za pierwszym razem.

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #410 dnia: Cz, 13 Listopad 2025, 10:17:17 »
Zgadza się, lepiej albo gorzej. Pewnie ma na to wplyw nasze doświadczenie jako czytelników (kolejne lektury, zauważanie nawiązań, szerszy kontekst) ale i życiowe (pewne tematy czy sytuację stają się nam "bliższe"), także nastrój przed czy podczas lektury. Kolejna sprawa to oczekiwania, ogólny "hype" przy niektórych tytułach, które czasem bywają przesadzone.

Zdziwiła mnie tylko kwestia rodzaju okładki, która miałaby wpływać na odbiór samej lektury. Dla mnie to raczej kwestia wygody czytania czy estetyki wydania, ale oczywiście dla niektórych osób może to mieć większe znaczenie.
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline Castiglione

« Odpowiedź #411 dnia: Cz, 13 Listopad 2025, 10:26:36 »
No ale on nie napisał, że okładka wpłynie na odbiór, tylko że zachęciła go do kupienia komiksu i dania mu drugiej szansy. Nadal może stwierdzić, że mu nie podchodzi i woli odsprzedać.

Offline Lipa

« Odpowiedź #412 dnia: Cz, 13 Listopad 2025, 16:26:21 »
Jakby ktoś był chętny na miękką całość to zapraszam na priv

Offline Masonna

« Odpowiedź #413 dnia: Pt, 14 Listopad 2025, 11:56:21 »
No właśnie - kwestia estetyki i wygody czytania. Seria mi nie podeszła, ale skala tego "niepodejścia" nie była dramatyczna i dotyczyła głównie fabuły. Kreska fajna, z kolei wydanie na miękko czytało się niewygodnie, bo przy tej grubości nie dało się bezpiecznie otworzyć komiksu dostatecznie szeroko i część kadrów od strony wewnętrznej była słabo widoczna. Bardzo czegoś takiego nie lubię. Można zatem powiedzieć, że się waham czy to fajne, czy nie, więc twarda oprawa może poprawić odbiór ogólny i przechylić szalę in plus. A jeśli tak się nie stanie, to niczym nie ryzykuję, bo pewnie za jakiś czas i to wydanie zniknie i będzie można odsprzedać na Allegro bez straty, a może nawet z zyskiem.
Komary rypią...

Offline Odyn

« Odpowiedź #414 dnia: Pt, 28 Listopad 2025, 11:55:30 »
Podawali, że chcieli zrobić 2w1, ale licencjodawca oferował tylko tak lub omnibusy.
Marzyły mi się omnibusy po pl, ale trudno. Może w końcu dam szansę tej serii :D
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley