Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1910504 razy)

Offline Wintermute

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #9210 dnia: Pt, 29 Maj 2026, 10:42:36 »
Na końcu powinni dopisać że tym razem zapoznają się z tym co wydają przed i po wydrukowaniu.

Offline michał81

« Odpowiedź #9211 dnia: Pt, 29 Maj 2026, 17:49:52 »
Tymczasem
tak trochę ucięte to co dość ważne

Scenariusz: Howard Mackie, Chris Cooper, D.G. Chichester, Larry Hama, Mort Todd, Gregory Wright
Rysunki: Ron Wagner, Andy Kubert, Adam Kubert, Joe Kubert, Ron Garney, Bret Blevins, Mike Manley, Vincent Giarrano, Kirk Van Wormer, Rurik Tyler, Bart Sears
Tusz: Mike Witherby, Joe Kubert, Bret Blevins, Al Williamson, Fred Fredericks, Mike Manley, Chris Ivy, Klaus Janson, Bill Reinhold, Vincent Giarrano, Mark Badger, Bob Downs, Jimmy Palmiotti, Dan Green, Frank Spinks
Kolory: Gregory Wright, Glynis Oliver, John Kalisz, Paul Becton
Okładka: Adam Kubert, Joe Kubert
Tłumaczenie: Robert Lipski
Wydanie: I
Druk i oprawa:  EDICA, Poznań
Papier: kreda, kolor
Format: 180 mm x 275 mm
Stron: 528
ISBN: 978-83-67571-70-8
Cena: 269 zł.
Data publikacji: 12 czerwca 2026 r.

Offline Hood

« Odpowiedź #9212 dnia: Pt, 29 Maj 2026, 18:22:26 »
tak trochę ucięte to co dość ważne
Ile stron uciętych?  :P

Offline michał81

« Odpowiedź #9213 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 19:24:48 »
Ile stron uciętych?  :P
Pocięty to będzie kolejny (epik) X-men który był zapowiedziany przez Muchę, z wypowiedzi jakie udzielił wydawca w komentarzach pod postem prezentującym nowy tom Ghost Ridera, czyli nie będzie God Loves, Man Kills a tylko From the Ashes

Cytat: Mucha Comics
Należy mieć na uwadze, że są pewne ograniczenia związane z tytułami, które wychodzą/wyjdą w kolekcji MMH. Pewnych rzeczy nie przeskoczymy.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #9214 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 19:31:58 »
Heh, a po tej zapowiedzi nawet trochę żałowałem, że pozbyłem się "Sagi Miotu" ;D Widzę jednak, że podjąłem słuszną decyzję, szybciej dostanę dodruk omnibusa niż sensowne wydanie w PL.

« Odpowiedź #9215 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 20:06:11 »
Pocięty to będzie kolejny (epik) X-men który był zapowiedziany przez Muchę, z wypowiedzi jakie udzielił wydawca w komentarzach pod postem prezentującym nowy tom Ghost Ridera, czyli nie będzie God Loves, Man Kills a tylko From the Ashes
I po tym krótkim wpisie już wnioskujesz, że to nie będzie God Loves, Man Kills? Prędzej sądzę, że nie będzie Epica w którym jest Dark Phoenix Saga, bo ta historia właśnie będzie w Must Have, moim zdaniem dostaniemy pełnego Epica God Loves Man Kills, przecież w Must Have nie puszczą historii która ma raptem 64 strony.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline michał81

« Odpowiedź #9216 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 21:25:53 »
Nie wiem co będzie a czego nie będzie w Mavel Must Have, wypowiedź wydawcy sugeruje, że nie będzie wydanej pełnej zawartości tego epika przez niego, mogą wyciąć jakieś zeszyty X-men, God Loves, Man Kills lub mini serię Wolverine'a (to ostatnie ja wytną to mogą równie dobrze wyciąć dwa zeszyty X-men z ślubem jego i Mariko bo są one wynikiem tej mini serii). Nie ma co się obrażać, wydawanie X-men mamy w takiej a nie innej formie i jak ktoś chce sobie skompletować klasycznych mutantów po polsku to zostaje mu od 3 różnych wydawców, którzy wydają jak im się podoba i jak mogą.

Offline 79ers

« Odpowiedź #9217 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 21:50:34 »
jak utną cenę o połowę, to niech 1/3 wytną.

Offline Takesh

« Odpowiedź #9218 dnia: Wt, 02 Czerwiec 2026, 07:43:52 »
jak utną cenę o połowę, to niech 1/3 wytną.

Z losowo wybranych zeszytów?

Offline Andrzej8666

« Odpowiedź #9219 dnia: Wt, 02 Czerwiec 2026, 11:45:58 »
Może ktoś nakreślić kontekst? Bo ktoś wrzucił cytat, bez odnośnika, więc trudno się połapać. W dodatku z informacją, że w rozmowie o GR jest info o X-Men.

O jakim "przeskakiwaniu" Mucha mówi (swoją drogą, to oni chyba nie powinni mieć z tym problemu - skrzydełka, coś ten?)? Że niby wydanie komiksu X, który będzie w kioskach przez całe 2 tygodnie blokuje wydanie pełnoprawnego wydania zbiorczego? Z tego, co mi wiadomo, to licencje w żaden sposób się nie gryzą - dlatego mogą istnieć kolekcje DC mimo wyłączności Egmontu. Jak ostatnio sprawdzałem, to bywały sytuacje, gdzie jednocześnie w sprzedaży były 2 lub 3 wydania tego samego komiksu (DC Compact i Limited chociażby), więc to też nie problem.

Czego tu nie kumam?

Offline Takesh

« Odpowiedź #9220 dnia: Wt, 02 Czerwiec 2026, 11:48:19 »
Mucha lubi dawać jakieś pokrętne i nie zrozumiale wytłumaczenia swoich wpadek....

« Odpowiedź #9221 dnia: Wt, 02 Czerwiec 2026, 11:55:08 »
Mucha się lubi z Hachette, robiła przecież dla nich WKKM, więc pewnie są święcie przekonani, że skoro coś będzie w Must Have to nie ma potrzeby wydawać tego ponownie bo to byłby dubel, normalnie rozumowanie godne Bazyla  ::)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Andrzej8666

« Odpowiedź #9222 dnia: Wt, 02 Czerwiec 2026, 12:03:04 »
Mucha lubi dawać jakieś pokrętne i nie zrozumiale wytłumaczenia swoich wpadek....
Ach, czyli to nie ja nie kumam, czyli oni robią z logiki wiadomo kogo...

Mucha się lubi z Hachette, robiła przecież dla nich WKKM, więc pewnie są święcie przekonani, że skoro coś będzie w Must Have to nie ma potrzeby wydawać tego ponownie bo to byłby dubel, normalnie rozumowanie godne Bazyla  ::)
No to jak się lubią, to tym bardziej powinni się dogadać. Jedne materiały, tłumaczenia, korekta i co tam jeszcze, żeby im wyszło taniej. Ale za to inna okładka, powiększony format, przedmowa, dodatki, wpadki. I premiera 3 miesiące po MMH. Albo jeszcze później. I i tak by im zeszło.

Offline michał81

« Odpowiedź #9223 dnia: Wt, 02 Czerwiec 2026, 18:31:18 »
No to jak się lubią, to tym bardziej powinni się dogadać. Jedne materiały, tłumaczenia, korekta i co tam jeszcze, żeby im wyszło taniej.
Przecież Hachette wykorzystuje tłumaczenia, które były u Muchy (i nie tylko), ale to nie oznacza, że będzie taniej.

Offline Reverith

« Odpowiedź #9224 dnia: Wt, 02 Czerwiec 2026, 18:55:22 »
Nie wiem co będzie a czego nie będzie w Mavel Must Have, wypowiedź wydawcy sugeruje, że nie będzie wydanej pełnej zawartości tego epika przez niego, mogą wyciąć jakieś zeszyty X-men, God Loves, Man Kills lub mini serię Wolverine'a (to ostatnie ja wytną to mogą równie dobrze wyciąć dwa zeszyty X-men z ślubem jego i Mariko bo są one wynikiem tej mini serii). Nie ma co się obrażać, wydawanie X-men mamy w takiej a nie innej formie i jak ktoś chce sobie skompletować klasycznych mutantów po polsku to zostaje mu od 3 różnych wydawców, którzy wydają jak im się podoba i jak mogą.

Powyżej dałeś cytat z profilu Muchy na FB, ale może nie doczytałeś wszystkich odpowiedzi, bo na pytanie jednego z facebookowiczów wydawca odpowiedział w kwestii, nad która mocno ubolewasz.

Tadeusz Watroba
Mucha Comicso, czyli nie możecie dać Wolverine Claremonta i Millera 😢

Mucha Comics
Tadeusz Watroba Możemy