Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1493482 razy)

Offline michał81

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #5430 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 10:59:17 »
Ale to chyba nie jest kwestia, że tego nie było w Semikach, tylko że jest to średnie, a jak odpada argument nostalgii, to ludzie woleliby coś innego.
Jak na razie to większość tego co w epikach jest średnie na poziomie wydawanego obecnie Marvel Fresh, ale o dziwo na to czego nie wydał semic jest najwięcej narzekania. Przyjdzie Maxiumum Carnage i czytelnicy będą zachwyceni, pomimo jeszcze gorszej jakościowo historii.
Tym bardziej trzeba się śpieszyć z zaklepywaniem dobrych tytułów ; )
No i finalnie te dobre tytuły są spoza Marvel i DC. I tak ostatnio mam wrażenie czytelnicy wolą zamknięte historię i a nie tłuczone masowe długaśne telenowele.
« Ostatnia zmiana: So, 08 Kwiecień 2023, 11:14:20 wysłana przez michał81 »

« Odpowiedź #5431 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 12:20:51 »
  Różnie może z tym być. "Maximum Carnage" zabiło wtedy moją miłość do Spider-Mana, po tym evencie przestałem to kupować. "Saga Klonów" to było dobicie trupa, pamiętam że kolega kupował to później przestałem to nawet pożyczać do przeczytania. Najdłużej kupowałem Batmana, ale on trzymał fason do samego końca tam później były te historyjki z Shadow of the Bat, czy tam Legends of the Dark Knight nie pamiętam, Kelley Jones rysował, było całkiem spoko. Cóż nie będę się oszukiwał jak to wydadzą to pewnie i tak to kupię, zresztą jak zawsze powtarzam Spider-Man i Batman to tytuły, na których finansowo się nie popłynie.
  Nie wiem jak to Fresh bo jeszcze żadnego nie przeczytałem, ale o ile Marvel Now było świetne tak to co u nas wydano jako Marvel Now 2.0 a co w Stanach jest znane jako All-New to z tego co zdążyłem przeczytać było makabrycznie słabe.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #5432 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 12:32:52 »
Jak na razie to większość tego co w epikach jest średnie na poziomie wydawanego obecnie Marvel Fresh, ale o dziwo na to czego nie wydał semic jest najwięcej narzekania. Przyjdzie Maxiumum Carnage i czytelnicy będą zachwyceni, pomimo jeszcze gorszej jakościowo historii. No i finalnie te dobre tytuły są spoza Marvel i DC. I tak ostatnio mam wrażenie czytelnicy wolą zamknięte historię i a nie tłuczone masowe długaśne telenowele.
No to właśnie o tym piszę, że jak do czegoś brakuje sentymentu, to okazuje się, że to jednak nie takie dobre. O Marvel Fresh też jakoś zachwytów nie widzę, więc poziom może być zbliżony.

Offline xanar

« Odpowiedź #5433 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 12:35:15 »
  Różnie może z tym być. "Maximum Carnage" zabiło wtedy moją miłość do Spider-Mana, po tym evencie przestałem to kupować. "Saga Klonów" to było dobicie trupa, pamiętam że kolega kupował to później przestałem to nawet pożyczać do przeczytania. Najdłużej kupowałem Batmana, ale on trzymał fason do samego końca tam później były te historyjki z Shadow of the Bat, czy tam Legends of the Dark Knight nie pamiętam, Kelley Jones rysował, było całkiem spoko. Cóż nie będę się oszukiwał jak to wydadzą to pewnie i tak to kupię, zresztą jak zawsze powtarzam Spider-Man i Batman to tytuły, na których finansowo się nie popłynie.
  Nie wiem jak to Fresh bo jeszcze żadnego nie przeczytałem, ale o ile Marvel Now było świetne tak to co u nas wydano jako Marvel Now 2.0 a co w Stanach jest znane jako All-New to z tego co zdążyłem przeczytać było makabrycznie słabe.

Te główne serie faktycznie słabsze, ale te pozostałe to porównywalne były, jedne słabsze drugie gorsze. Z tego ANADa co przeczytałem to spoko było: Uncanny Inhumans Soule'a, Carnage Conway'a.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline death_bird

« Odpowiedź #5434 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 14:00:09 »
Jak na razie to większość tego co w epikach jest średnie na poziomie wydawanego obecnie Marvel Fresh, ale o dziwo na to czego nie wydał semic jest najwięcej narzekania.

Mnie po cichu marzy się żeby ktoś (czyt. pewnie jednak Egmont) spróbował wydać te historie z Pajęczakiem, które dzieją się tuż przed pierwszymi numerami TM-Semic, ale to zapewne marzenie ściętej głowy i prędzej czy później trzeba będzie nabyć na własną rękę w oryginale. Ale podobno matka głupich umiera ostatnia.  8)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #5435 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 16:12:06 »
Mnie po cichu marzy się żeby ktoś (czyt. pewnie jednak Egmont) spróbował wydać te historie z Pajęczakiem, które dzieją się tuż przed pierwszymi numerami TM-Semic, ale to zapewne marzenie ściętej głowy i prędzej czy później trzeba będzie nabyć na własną rękę w oryginale. Ale podobno matka głupich umiera ostatnia.  8)
Dla mnie Conway, Stern i David to najlepszy okres Pająka. Zupełnie nie rozumiem i nie akceptuję decyzji czemu Egmont nie zaczął wydawać przynajmniej od 15 tomu, skoro był gotowy.
Batman returns
his books to the library

Offline michał81

« Odpowiedź #5436 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 16:17:18 »
Dla mnie Conway, Stern i David to najlepszy okres Pająka. Zupełnie nie rozumiem i nie akceptuję decyzji czemu Egmont nie zaczął wydawać przynajmniej od 15 tomu, skoro był gotowy.
Dlatego, że nie ma gotowego 16 epika.

Jakby co to Mucha mogłaby wydać jak robi "własne składaki" (w sumie to kolejny raz już to jest pisane na tym forum) Spider-Man: Revenge of the Sinister Six, tylko w rozszerzonej wersji: Spider-Man (1990) #15, #18-23 (jako kontynuacja epika "Powrót Złowieszczej Szóstki"), materiał z Marvel Comics Presents (1988) #48-50 (historia z Wolverinem, domykając tym samym run Larsena) plus Spider-Man #24 (będący częścią Wojny Nieskończoności), wprowadzający postać Doppelganger  i Demogoblina, którzy odegrają rolę między innymi w "wyczekiwanym przez wszystkich" Maxiumum Carnage.

I niech mi tu nikt nie pisze, że by to się nie sprzedało i nie byłoby chętnych na kupienia takiego wydania ;)
« Ostatnia zmiana: So, 08 Kwiecień 2023, 17:52:32 wysłana przez michał81 »

sum41

• Gość
« Odpowiedź #5437 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 17:16:02 »
To egmontowi ile jeszcze zostało epikow w kolejnosci aby nie bylo dziur które sa juz dostępne w USA?

Offline celtic

« Odpowiedź #5438 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 17:33:14 »
Dlatego, że nie ma gotowego 16 epika.

Jakby co to Mucha mogłaby wydać jak robi "własne składaki" (w sumie to kolejny raz już to jest pisane na tym forum) Spider-Man: Revenge of the Sinister Six, tylko w rozszerzonej wersji: Spider-Man (1990) #15, #18-23 (jako kontynuacja epika "Powrót Złowieszczej Szóstki"), materiał z Marvel Comics Presents (1988) #48-50 (historia z Wolverinem, domykając tym samym run Larsena) plus Spider-Man #24 (będący częścią Wojny Nieskończoności), wprowadzający postać Doppelganger  i Demogoblina, którzy odegrają rolę między innymi w "wyczekiwanym przez wszystkich" Maxiumum Carnage.

I niech mi tu nikt nie pisze, że by to się nie sprzedało i nie byłby chętnych na kupienia takiego wydania ;)

Ktoś pewnie Larsena nie lubi😉, później jak się spodoba ludzie czasami mogą domagać się jakiegoś zielonego gościa z czubem na głowie😉
« Ostatnia zmiana: So, 08 Kwiecień 2023, 17:40:50 wysłana przez celtic »
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #5439 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 17:53:11 »
To egmontowi ile jeszcze zostało epikow w kolejnosci aby nie bylo dziur które sa juz dostępne w USA?
23 „The Hero Killers”
24 „Invasion of the Spider-Slayers”
25 „Maximum Carnage”
26 „Lifetheft”
27 „The Clone Saga”

Później musieliby wejść w serię Complete Epics i wydać 6 tomów Spider-Man: Ben Reilly oraz 5 tomów Spider-Man: The Clone Saga chyba, że zaczną wydawać wcześniejsze tomy, ale między 17 tomem czyli Ostatnimi Łowami, 15 „Ghosts of the Past” brakuje jednego numeru, a wcześniejsze epiki kończą się na tomie 9 „   Spider-Man or Spider-Clone?”

Offline michał81

« Odpowiedź #5440 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 17:55:20 »
Do tej pory są następujące epiki z Amazing Spider-Man #1-9, #15, #17-26, #27 (zapowiedziany, jeszcze nie miał premiery).
Później musieliby wejść w serię Complete Epics i wydać 6 tomów Spider-Man: Ben Reilly oraz 5 tomów Spider-Man: The Clone Saga chyba, że zaczną wydawać wcześniejsze tomy, ale między 17 tomem czyli Ostatnimi Łowami, 15 „Ghosts of the Past” brakuje jednego numeru, a wcześniejsze epiki kończą się na tomie 9 „   Spider-Man or Spider-Clone?”
Tylko, że 27 epik jest zawarty w Complete Epics. Z tego co się mówi materiał z epików ma być inaczej rozłożony względem kompletnych epików. Co już widać porównując ten 27 tom z pierwszym tomem Spider-Man: The Clone Saga. W epiku nie ma wszystkich zeszytów z tego tomu. Najprawdopodobniej zostanie przesunięte Spider-Man: The Lost Years.
« Ostatnia zmiana: So, 08 Kwiecień 2023, 18:01:46 wysłana przez michał81 »

Offline Motyl

« Odpowiedź #5441 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 18:09:19 »
Tym bardziej trzeba się śpieszyć z zaklepywaniem dobrych tytułów ; )

W przypadku Marvela nie ma czegoś takiego jak zaklepywanie dobrych tytułów. Można co najwyżej liczyć na brak innych zainteresowanych i łaskę Panini, że po miesiącu, dwóch czy pół roku udzielą jakiejś odpowiedzi.

Dyskusja kilka postów wyżej doskonale ilustruje rynek w Polsce. Jak tu wydawać komiksy, jak w wątku Muchy, ale też i innych wszystko się sprowadza do Egmontu. Na szczęście jest kilka perełek na rynkach islandzkim i tadżykistańskim, które można wydać, bez obawy, że ktoś inny zaklepie :)

Offline chch

« Odpowiedź #5442 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 18:16:59 »
@Motyl
Masz rację, ale z drugiej strony Nokia i Kodak (albo MS wna rynku np. przeglądarek internetowych) były większymi potentatami w swoich branżach niż Egmont w polskim komiksowie, a jednak udało się ich strącić z piedestału, a za muchą stoi kapitał, więc ma największe szanse przy odpowiednich decyzjach osob na koerowniczych stanowiskach. 😉

Offline michał81

« Odpowiedź #5443 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 18:21:15 »
Dyskusja kilka postów wyżej doskonale ilustruje rynek w Polsce. Jak tu wydawać komiksy, jak w wątku Muchy, ale też i innych wszystko się sprowadza do Egmontu. Na szczęście jest kilka perełek na rynkach islandzkim i tadżykistańskim, które można wydać, bez obawy, że ktoś inny zaklepie :)
No to czekam na te islandzkie i tadżykistańskie. Trzymam kciuki, żeby was inny wydawca nie ubiegł.

Offline Motyl

« Odpowiedź #5444 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 18:26:07 »
@Motyl
Masz rację, ale z drugiej strony Nokia i Kodak (albo MS wna rynku np. przeglądarek internetowych) były większymi potentatami w swoich branżach niż Egmont w polskim komiksowie, a jednak udało się ich strącić z piedestału, a za muchą stoi kapitał, więc ma największe szanse przy odpowiednich decyzjach osob na koerowniczych stanowiskach. 😉

Mówisz :)? Zatem pozostaje mi już tylko zdobyć kapitał i dorwać jakieś kierownicze stanowisko :) Najlepiej kierownik taniego papieru do druku komiksów pasowałby jak ulał. No cóż, zakasam rękawy i do roboty!