Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1497405 razy)

Moreroms i 6 Gości przegląda ten wątek.

Offline Kadet

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #1500 dnia: So, 02 Styczeń 2021, 22:36:22 »
Wydarzenia w tomie od Muchy miały bardzo, bardzo istotny wpływ na życie Spider-Mana.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #1501 dnia: So, 02 Styczeń 2021, 22:40:33 »
Tak, jest to druga seria, a właściwie to trzecia, bo wcześniej była Marvel Team-Up, z duetami Spider-mana z innymi postaciami (w WKKM był z niej run Claremonta i Byrne). Ale nie masz się czego obawiać, sięgając po tom zapowiadany przez Muchę. Równie dobrze mógłbyś nie wziąć Ostatniego Arkham, bo to zeszyty z Batman: Shadow of the Bat, kolejnej regularnej serii z Batmanem. Dobre rzeczy mogą trafić się w każdej serii.

Online amsterdream

« Odpowiedź #1502 dnia: So, 02 Styczeń 2021, 23:02:35 »
@death_bird W drugiej połowie lat 80-tych i pierwszej połowie lat 90-tych nie było głównej serii Spider-Mana (tak jak nie było głównej serii X-Men, Batmana czy Supermana). Niektóre się ze sobą ciągle przeplatały (wszystkie komiksy z człowiekiem ze stali, mutanci), inne można było czytać samodzielnie (i taką właśnie serią jest Spectacular), ale w każdej mogły wydarzyć się ważne rzeczy, które wpływały na całe życie postaci (i w runie DeMatteisa kilka takich wydarzeń ma miejsce).
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline xanar

« Odpowiedź #1503 dnia: So, 02 Styczeń 2021, 23:04:58 »
A skąd wiadomo jak Egmont wyda tego Epica? OHC jest tylko większe o 1 centymetr wszerz i 2 cm na wysokość a niektórzy tu podnoszą larum jakby to co najmniej wielkość Alienów od Scream miała być. Ale wiadomo, najważniejsze to musi pasować do nieistniejącego komiksu, który nawet nie wiadomo jak będzie wydany. A może Egmont wszystkich zaskoczy i wyda te Spidery na offsecie, w miękkiej oprawie ze skrzydełkami? Mnie bardziej od formatu interesuje właśnie papier, tego Spectaculara też wolałbym na dobrej jakości off-secie.
OHC przy tych starszy materiałach to za bardzo nie robi różnicy, ale jak masz jakiś nowy splash page na dwie strony no to już masz te wymiary 2x i no i to już robi różnicę.
A oni wydali coś na off-secie ostatnio ? 
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online amsterdream

« Odpowiedź #1504 dnia: So, 02 Styczeń 2021, 23:09:16 »
Stumptown, Potters Field.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline death_bird

« Odpowiedź #1505 dnia: So, 02 Styczeń 2021, 23:13:00 »
@amsterdream - dzięki.
To mi nieco przejaśniło we łbie. Nie wiedziałem, że mogło nie być "serii głównej". Zawsze mi się wydawało, że "The Amazing..." to fabularny kręgosłup tej postaci i przez chwilę myślałem, że jeżeli np. w jakimś zeszycie "The Amazing" historia kończyła się (powiedzmy) w czwartek o 17:30 a kolejny zeszyt zaczynał się w sobotę o 8:30 to jakiś zeszyt Spectacular mógł się dziać w czasie pomiędzy czwartek 17:30 a sobota 8:30 czasu świata przedstawionego.
Ok.
To w takim razie Pajączek od Muchy trafia na listę zakupową.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Online Konrad

« Odpowiedź #1506 dnia: So, 02 Styczeń 2021, 23:18:41 »
A oni wydali coś na off-secie ostatnio ?

Pulp
Stumptown 1 i 2
Twardziel
Wszyscy moi bohaterowie to ćpuny
Pusty Człowiek
Twierdzi Pereira
Potter's Field - Cmentarz Bezimiennych

8 tytułów w ciągu 3 lat. 4 w samym 2020r.

Offline andy13

« Odpowiedź #1507 dnia: So, 02 Styczeń 2021, 23:34:51 »
A skąd wiadomo jak Egmont wyda tego Epica? OHC jest tylko większe o 1 centymetr wszerz i 2 cm na wysokość a niektórzy tu podnoszą larum jakby to co najmniej wielkość Alienów od Scream miała być. Ale wiadomo, najważniejsze to musi pasować do nieistniejącego komiksu, który nawet nie wiadomo jak będzie wydany. A może Egmont wszystkich zaskoczy i wyda te Spidery na offsecie, w miękkiej oprawie ze skrzydełkami? Mnie bardziej od formatu interesuje właśnie papier, tego Spectaculara też wolałbym na dobrej jakości off-secie.

Mam już tego tak dużo i nie mam gdzie upychać, że każda nowa kupka dłuższa o 2 cm i szersza o 1 cm robi mi różnicę. Dlatego Mucha zarobiła na mnie na Spider-Manie: Blue, a na Astonishing X-Men już nie, bo nie wymieniałem na większe wydanie.

To nie jest jakiś rewelacyjny komiks, że musi być 2 cm większy i 1 cm szerszy. Może najlepiej niech wszystko wydają w formacie Przedwiecznych. A w ogóle to format Cię tak nie interesuje, że po raz kolejny odnosisz się do czyjegoś postu dot. właśnie formatu tylko przez zwykły przypadek.

Offline michał81

« Odpowiedź #1508 dnia: So, 02 Styczeń 2021, 23:41:24 »
@andy13 nie jesteś jedyną osobą, która ma problem z upychaniem komiksów na półkach, więc to nie jest argument, że komiks nie może być wydany w OHC. Jeśli tak na to patrzysz to przerzuć się na mangę, która ze względu na wielkość zmieści ci się w większych ilościach na półkach, niż komiksy amerykańskie.

Offline xanar

« Odpowiedź #1509 dnia: So, 02 Styczeń 2021, 23:53:50 »
Mam już tego tak dużo i nie mam gdzie upychać, że każda nowa kupka dłuższa o 2 cm i szersza o 1 cm robi mi różnicę. Dlatego Mucha zarobiła na mnie na Spider-Manie: Blue, a na Astonishing X-Men już nie, bo nie wymieniałem na większe wydanie.

To nie jest jakiś rewelacyjny komiks, że musi być 2 cm większy i 1 cm szerszy. Może najlepiej niech wszystko wydają w formacie Przedwiecznych. A w ogóle to format Cię tak nie interesuje, że po raz kolejny odnosisz się do czyjegoś postu dot. właśnie formatu tylko przez zwykły przypadek.
No to nie kupisz.

Offline andy13

« Odpowiedź #1510 dnia: So, 02 Styczeń 2021, 23:58:37 »
@andy13 nie jesteś jedyną osobą, która ma problem z upychaniem komiksów na półkach, więc to nie jest argument, że komiks nie może być wydany w OHC. Jeśli tak na to patrzysz to przerzuć się na mangę, która ze względu na wielkość zmieści ci się w większych ilościach na półkach, niż komiksy amerykańskie.
To nie jest argument, że nie może być wydany w OHC, tylko że w standardzie bym prędzej kupił. Tak jak pisałem, nie ma za bardzo podstaw, żeby to wydać w megadużym wydaniu. I standardowe bym wolał. Zajmuje mniej miejsca, łatwiej czytać w drodze do roboty, pewnie tańsze (choć nikt się nie przyzna). I parę jeszcze rzeczy. Jak wyjdzie OHC, to będę się zastanawiał. Może kupię, a może wezmę Epic z Egmontu albo uzupełnię Daredevile.

Offline xanar

« Odpowiedź #1511 dnia: Nd, 03 Styczeń 2021, 00:01:26 »
No pewnie ze 5 zł taniej, ale masz racje powinni wydać w standardowym wydaniu, bo andy13 nie ma 3 cm na półce.

Offline sad_drone

« Odpowiedź #1512 dnia: Nd, 03 Styczeń 2021, 00:10:19 »
Komikspec to jednak wyjątkowe forum jest, nigdzie indziej nie uświadczy się narzekania na większy format w tej samej cenie xd.
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline zombie001

« Odpowiedź #1513 dnia: Nd, 03 Styczeń 2021, 00:49:38 »
Wolałbym potwierdzenie z pierwszej ręki, że w tej samej. :)

Bo o ile jestem w stanie uwierzyć, że koszt wytworzenia komiksu OHC nie jest znacząco większy od HC, to już nie dałbym sobie nawet paznokcia uciąć, że wydawcy nie różnicują tego bardziej ustalając ceny okladkowe.
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline andy13

« Odpowiedź #1514 dnia: Nd, 03 Styczeń 2021, 01:02:24 »
Wolałbym potwierdzenie z pierwszej ręki, że w tej samej. :)
Nie przeliczaj sobie. Nie porównuj cen komiksów. Na pewno tak jest. Osoby, które nabijają się z kogoś na forum, na pewno dokładnie to wiedzą, a nie piszą tylko dlatego, że ktoś tak powiedział, że Marcin powiedział, że jakiś wydawca powiedział...

Ale ja nie o tym...

Nie cena jest najważniejsza, tylko po prostu uważam, że wystarcza standardowy format na taki komiks. Może ktoś inny potrafi odpowiedzieć poważnie:
1. Co ma ten komiks, że musi mieć powiększony format?
2. Co się traci czytając np. Daredevila Millera w standardowym wydaniu?