Autor Wątek: Kurc  (Przeczytany 595738 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Castiglione

Odp: Kurc
« Odpowiedź #1905 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 00:47:47 »
Przeczytałem jakąś jedną trzecią "Alchenitu" i taka uwaga - ktoś w tym komiksie w ogóle robił korektę?

- prawie kompletny brak przecinków, część również źle postawiona
- zapis dat w stylu "2 kwiecień", "6 czerwiec", "19 sierpień", itd.
- pomylenie "bynajmniej" z "przynajmniej"
- brak niemieckich liter w dialogach

Ponoć miał być dodrukowywany, mogliby trochę ogarnąć.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #1906 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 00:57:49 »
Zwróciłem uwagę, że w komiksach i książkach z wydawnictwa Kurc w stopkach nie ma informacji o osobach odpowiedzialnych za korektę, więc być może nikt jej nie robi.

Offline Pinto

« Odpowiedź #1907 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 01:18:37 »
Wszystkie polskie wydawnictwa charakteryzują się brakiem korekty.

Offline Death

« Odpowiedź #1908 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 01:37:07 »
Ale z tym bynajmniej to już przesada.

Online Popiel

« Odpowiedź #1909 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 08:26:30 »

A teraz po tym generalizowaniu proszę wymień ładnie pozycje od Kultury Gniewu i Timofa, które to charakteryzują się brakiem korekty. Bardzo proszę.

Offline tuco

« Odpowiedź #1910 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 13:03:53 »
A teraz po tym generalizowaniu proszę wymień ładnie pozycje od Kultury Gniewu i Timofa, które to charakteryzują się brakiem korekty. Bardzo proszę.
-Timof chyba brzydzi się korektą, szczególnie w tekstach, które sam tłumaczył. Tzn. one raczej nie schodzą poniżej poziomu nędzy i rozpaczy (który znamy czasami ze Screamu, PCA, czy Egmontu), ale też nie można powiedzieć, że zawsze grzeszą piękną polszczyzną... bez przesady.
-Kulturze Gniewu ktoś ostatnio wynajdywał jakieś niefajne babole.

....więc nie rzucałbym się tak "na rejtana" w ich obronie. Ale fakt-faktem, na naszym ryneczku mogą służyć za pewien wzór do naśladowania. [mają też kupę innych zasług!! ale to inna para gumiaków.......]

Offline Sędzia

« Odpowiedź #1911 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 13:43:06 »
-Timof chyba brzydzi się korektą, szczególnie w tekstach, które sam tłumaczył. Tzn. one raczej nie schodzą poniżej poziomu nędzy i rozpaczy (który znamy czasami ze Screamu, PCA, czy Egmontu), ale też nie można powiedzieć, że zawsze grzeszą piękną polszczyzną... bez przesady.
-Kulturze Gniewu ktoś ostatnio wynajdywał jakieś niefajne babole.

Mylisz brak korekty z tym, że korekta nigdy nie wyłapie wszystkich błędów. Może wydawnictwa komiksowe nie zatrudniają najlepszych korektorów na rynku, ale korekta nadal jest.

Offline tuco

« Odpowiedź #1912 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 14:12:17 »
Mylisz brak korekty z tym, że korekta nigdy nie wyłapie wszystkich błędów. Może wydawnictwa komiksowe nie zatrudniają najlepszych korektorów na rynku, ale korekta nadal jest.
tjaa......

Offline Sędzia

« Odpowiedź #1913 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 14:26:23 »
tjaa......

Serio, zawodowo piszę różne rzeczy, jestem bardzo wyczulony na estetykę pism. Jak czytam cudze, to widzę nawet jak ktoś zrobi dwie spacje zamiast jednej. Ale mimo że jestem bardzo wyczulony, to i tak we własnych mi się zdarzy znaleźć coś już po napisaniu. A i potem jak wydrukuję, to też. Nie da się uniknąć błędów. Musiałbyś robić kilkanaście korekt przed puszczeniem do druku.

Online Popiel

« Odpowiedź #1914 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 15:01:16 »
one raczej nie schodzą poniżej poziomu nędzy i rozpaczy

Czyli nie jest źle?

Kulturze Gniewu ktoś ostatnio wynajdywał jakieś niefajne babole.

Kto? Gdzie? Jedziesz radiem Erewań czy jak?

....więc nie rzucałbym się tak "na rejtana" w ich obronie. Ale fakt-faktem, na naszym ryneczku mogą służyć za pewien wzór do naśladowania.

Taki ten mój Rejtan jakie Twoje przykłady. Czyli żaden.

Online parsom

« Odpowiedź #1915 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 15:23:08 »
Ale mimo że jestem bardzo wyczulony, to i tak we własnych mi się zdarzy znaleźć coś już po napisaniu. A i potem jak wydrukuję, to też.

Dlatego nikt nie powinien być korektorem we własnej sprawie. A tak w komiksowie jest/bywało. O redakcji nawet nie wspominam, bo to już poziom luskusowy.

Online misiokles

« Odpowiedź #1916 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 15:26:21 »
Offtop: Jak czytam Thorgale, to teź mam wrażenie że we francuskim Le Lombard redaktora nie ma od wielu lat :)

Offline starcek

« Odpowiedź #1917 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 18:14:23 »
@ Popiel
Masz tutaj ostatni przykład babola z KG.  Nie wychwycili nawet po wydruku, bo może wzorem wydawnictw książkowych dołączyliby erratę, a jej nie było.
Czytam właśnie "Bombę" i ręce mi opadły... str 43 .Taki błąd merytoryczny znalazłem,jeśli już ktoś o tym wspomniał to nie zauważyłem tej dyskusji,jeśli jednak nie ,to chciałbym się dowiedzieć czy to autor olał fakty historyczne czy to radosna twórczość tłumaczy i redaktorów polskiego wydania.Pogrzebałem w necie i znalazłem skany z wersji angielskiej i w tej wersji jest wszystko ok.Jeśli tak było w oryginale to powinna być  adnotacja prostująca ten fakt. Zastanawiam się teraz czy fakty z zagadnień fizyki też mają taki research w tym komiksie,bo szczerze teraz żałuję zakupu i jakoś odeszła mi ochota na dalszą lekturę...Pewnie za jakiś czas wyjdzie drugie poprawione wydanie a nabywcy I wyd zostaną z takim bublem.

Offtop: Jak czytam Thorgale, to teź mam wrażenie że we francuskim Le Lombard redaktora nie ma od wielu lat :)
Teraz wszędzie są raczej nie redaktorzy, a koordynatorzy produkcji bez solidnej bazy merytorycznej. Takie czasy.
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Styczeń 2024, 18:16:39 wysłana przez starcek »
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline tuco

« Odpowiedź #1918 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 21:38:09 »
Czyli nie jest źle?

Kto? Gdzie? Jedziesz radiem Erewań czy jak?

Taki ten mój Rejtan jakie Twoje przykłady. Czyli żaden.
w dyskusje na tym poziomie raczej nie wchodzę z założenia. więc: wygrałeś.
pisz se, co tam chcesz i dyskutuj ze sobą. huzia!

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #1919 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 23:54:50 »

W moim poście chodziło o to, że w komiksach z wydawnictwa Kurc a nawet książkach w stopce redakcyjnej nie jest napisane kto odpowiada za korektę. Może ktoś ją robi, ale nie podpisuje się pod swoją robotą, albo wydawca to z jakiegoś powodu ukrywa. U innych wydawców a na pewno w Kulturze Gniewu czy u Timofa ktoś tę korektę robi, bo konkretni ludzie są wyszczególnieni w stopce z imienia i nazwiska. Możesz oceniać, że ta korekta jest kiepska, przepuszcza błędy itd. ale jest. U Kurca, przynajmniej według stopek redakcyjnych, nie ma jej w ogóle. Tyle.