Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 1080333 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Takesh

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #3990 dnia: Wt, 09 Czerwiec 2026, 12:47:05 »
Wrzucenie obu wersji bedzie fajnym dodatkiem.

....albo nie. Kolejny dubel....  ::) :P ;D

Offline holcman

« Odpowiedź #3991 dnia: Wt, 09 Czerwiec 2026, 14:25:21 »
Pogadajcie z autorem i jeśli się zgodzi to w następnym wznowieniu dajcie oryginalny tekst lub wrzućcie jako ekstra dodatek.

Mamy już tę kwestię zapisaną do ewentualnych przyszłych działań :-)

Offline Spiff

« Odpowiedź #3992 dnia: Wt, 09 Czerwiec 2026, 15:22:35 »
Mamy już tę kwestię zapisaną do ewentualnych przyszłych działań :-)
Zanim ktoś ogłosi, że to skok na kasę, napiszę, co ja o tym myślę: w wydawnictwie nikt nie wiedział, że istnieje jakaś inna wersja tekstu i dlatego w kolejnych wznowieniach nic z tym nie robili.
Ja kolejne wznowienie – tym razem z oryginalnym tekstem z wydania KAW – będę brał.
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Popiel

« Odpowiedź #3993 dnia: Wt, 09 Czerwiec 2026, 17:01:39 »
"Skok na kasę" i wydawanie komiksów polskich twórców to zbiory rozłączne :)

Offline tuco

« Odpowiedź #3994 dnia: Wt, 09 Czerwiec 2026, 17:38:31 »
[sorry, że się wtryniam w dyskusję odnośnie lepszości jednej wersji od drugiej (a w zasadzie drugiej od pierwszej)].

- nie jestem pewien, czy to taka najbardziej istotna kwestia - czy Wydawca wiedział, czy też nie (ktoś, kto nie jest ultrafanem, może tego nie zauważyć, aczkolwiek przyznaję, że różnice pomiędzy wersjami są istotne);
- nie jestem też przekonany, że stosunkowo niewielkie grono miłośników-Czytelników z forum (bez urazy, proszę) powinno przesądzać o wyższości jednej wersji nad drugą wbrew (bardziej lub mniej świadomej) decyzji samego Autora;
- osobiście mnie bardziej podoba się wersja (chyba) oryginalna, czyli ta ze ŚM; zapewne po części ma znaczenie sentyment i nostalgia, ale nie do końca - pamiętam, że już w trakcie pierwszej lektury książeczki KAWu zastanawiał mnie fakt, że jakby mniej mnie to śmieszy z jakiegoś powodu, no i że brak pewnych zapamiętanych wcześniej śmiesznych tekstów; i dopiero po czasie odkryłem, że są różnice. tu i teraz, porównując obie wersje, pomimo rzeczywistych niewielkich "niedopasowaniach" do albumu, zdecydowanie preferuję wersję ze ŚM;
- Gdym to ja miał decydować, która wersja miałaby się ukazywać w przyszłości (zakładam tutaj, że autor dałby mi, jako wydawcy, wolną rękę), to wydawałbym naprzemiennie obie, oczywiście z odpowiednią adnotacją informacyjną; a gdyby było bardzo duże ssanie, to zapewne wydałbym też obie w jednym tomie.

[koniec wtrętu]

Offline Takesh

« Odpowiedź #3995 dnia: Wt, 09 Czerwiec 2026, 17:45:10 »
Więcej różnić? Co za problem. Egmont KiKa w kosmosie wydał w kilku wersjach. I nie mam na myśli kolorów. Ongrys Baranowskiego też wydawał w różnych wersjach. Może przyszła pora na KG?

Jakby zostały wydane osobno lub w jednym tomie wszystkie wersje, w dobrej jakości skanów, a do tego jakiś artykuł lub posłowie autora odnośnie tych zmian, to będę pierwszy w kolejce do zakupu.

Offline sgor

« Odpowiedź #3996 dnia: So, 13 Czerwiec 2026, 11:07:51 »
Wygląda na to, że strona wydawnictwa chyba została zhackowana parę dni temu. Mam nadzieję, że lada chwila wróci, bo kolejny dzień jest info o aktualizacji sklepu. A wyniki googla sugerują tzw. Japanese Keyword Hack.

Offline holcman

« Odpowiedź #3997 dnia: Wt, 16 Czerwiec 2026, 09:18:16 »
Wygląda na to, że strona wydawnictwa chyba została zhackowana parę dni temu. Mam nadzieję, że lada chwila wróci, bo kolejny dzień jest info o aktualizacji sklepu. A wyniki googla sugerują tzw. Japanese Keyword Hack.

Strona wróciła :-) Wielka prośba o przetestowanie w wolnej chwili, czy wszystko działa tak jak powinno. Dzięki!

Online Bodom

« Odpowiedź #3998 dnia: Wt, 16 Czerwiec 2026, 09:43:02 »
Wygląda ok....działa ok ;D

Offline holcman

« Odpowiedź #3999 dnia: Pt, 17 Lipiec 2026, 10:27:54 »
Sierpniowe tytuły trafiają właśnie do druku.
Czego się można po nas spodziewać?

Kilka podpowiedzi:
- zagraniczny debiut, który narobił trochę szumu we Francji
- polski debiut, który już zdążył zdobyć prestiżową nagrodę
- nowy komiks weteranów współczesnego polskiego komiksu
- retro made in PRL w formie jakiej jeszcze świat nie widział!

« Odpowiedź #4000 dnia: Pt, 17 Lipiec 2026, 10:40:33 »
- polski debiut, który już zdążył zdobyć prestiżową nagrodę

Czyżby "Nora" Agaty Kwiatkowskiej?

Online DrugiejSzansy

« Odpowiedź #4001 dnia: Pt, 17 Lipiec 2026, 10:50:21 »
Też bym strzelił z tą "Norę" i dorzucam Auréliena Lozesa i „L’Orfèvre” na pozycji nr. 1.
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline MonsterGirl

« Odpowiedź #4002 dnia: Pt, 17 Lipiec 2026, 10:54:07 »
Też bym strzelił z tą "Norę" i dorzucam Auréliena Lozesa i „L’Orfèvre” na pozycji nr. 1.
Nora i „L’Orfèvre”, czyli "Maestria", która już była zapowiedziana tu i ówdzie ;)

https://komiksopedia.pl/aktualnosc/komiksowi-goscie-i-premiery-na-festiwalu-conrada-2026/
Komiksopedia - newsy, wywiady, artykuły, kalendarz wydarzeń, baza danych. Możliwość oceniania i tworzenia własnych kolekcji.

Online DrugiejSzansy

« Odpowiedź #4003 dnia: Pt, 17 Lipiec 2026, 11:58:47 »
... było, było, a jak myślisz, skąd jak to wszystko, jak nie z Komiksopedii, wiem?
kolorowezeszyty.blogspot.com