Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 1042859 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Konrad

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #3915 dnia: Pt, 13 Marzec 2026, 13:38:37 »
Przed chwilą wpadła jeszcze zapowiedz na kwiecień nowego komiksu Jacka Świdzińskiego IDEO :)
To jeszcze okładka i opis Ideo:
"Druga połowa XIX wieku to czas wielkich przemian i śmiałych pomysłów. Jednym z nich było marzenie o stworzeniu języka wspólnego dla wszystkich ludzi, bez względu na to, jakiej są narodowości czy wyznania i w jakich granicach żyją.

Ludwik Zamenhof, wywodzący się z wielokulturowego miasta, jakim był wówczas Białystok, pragnął, by taki język ułatwiał ludziom porozumienie, ale także umożliwiał stworzenie więzi chroniących przed utratą tożsamości czy solidarności. Tak powstało esperanto, które do dziś pozostaje fenomenem kultury, ale także nośnikiem idei, w które jego twórca tak wierzył.

O tym niezwykłym języku i jego twórcy opowiada w swoim najnowszym komiksie Jacek Świdziński, autor m.in. „Festiwalu” nagrodzonego Paszportem „Polityki”, „Brzasku”, „Zdarzenia. 1908” czy „A niech cię, Tesla!”."

Taka będzie okładka Na Jedno Pub

A piątą i zarazem ostatnią kwietniową zapowiedzią będzie Echo 3 (finałowy tom)

Offline holcman

« Odpowiedź #3916 dnia: Pt, 13 Marzec 2026, 16:05:40 »
To Drome ma dokładną datę premiery? Do kwietnia dużo nie zostało.

Około połowy kwietnia wszystkie kwietniowe tytuły powinny trafić do szerokiej dystrybucji.

Offline volker

« Odpowiedź #3917 dnia: Pt, 13 Marzec 2026, 20:38:24 »
Zapowiedzi świetne, szczególnie Świdziński jest zaskoczeniem tylko mnie martwi, że zaczynacie się skłaniać ku twardym okładkom. Te ze skrzydełkami są dla mnie optymalne, szczególnie jak komiks nie jest za gruby. Miejsce na półce nie jest z gumy, a i cena pewnie byłaby lżejsza.

Offline michał81

« Odpowiedź #3918 dnia: Nd, 15 Marzec 2026, 11:59:42 »
Bum? Czyli trochę poczekamy...
Niekoniecznie. W zeszłym roku wyszły figurki Fida i Mela w edycji Bum Projekt X Dziadostwo więc coś się w tym temacie dzieje, tylko z tego co ja rozumiem 2025 był rokiem obchodów 30 lecia pracy artystycznej Śledzia, a chyba w tym roku wypada 30 lecie właśnie Fida i Mela (choć nie jestem pewien, bo jedyne co kojarzę to ta dwójka pojawiła w drugiej polowie lat 90)

Offline holcman

« Odpowiedź #3919 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 07:48:50 »
tylko mnie martwi, że zaczynacie się skłaniać ku twardym okładkom. Te ze skrzydełkami są dla mnie optymalne, szczególnie jak komiks nie jest za gruby. Miejsce na półce nie jest z gumy, a i cena pewnie byłaby lżejsza.

Nie zaczynamy się skłaniać. Jak zawsze traktujemy każdy tytuł indywidualnie i do jednych twarda nam pasuje, do innych nie. Akurat w kwietniu mamy kumulacje twardych opraw :-)

Offline holcman

« Odpowiedź #3920 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 18:21:21 »
Podsumowanie naszych kwietniowych zapowiedzi.

« Odpowiedź #3921 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 19:02:21 »
No właśnie się zastanawiałem, jaki będzie format "Na jedno pub" i czy będzie po kilka pasków na stronę, widząc pionową okładkę. Ale z powyższej grafiki wynika, że jednak będzie poziom, czyli pewnie pasek na stronę (albo dwa?).

Offline holcman

« Odpowiedź #3922 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 21:02:12 »
No właśnie się zastanawiałem, jaki będzie format "Na jedno pub" i czy będzie po kilka pasków na stronę, widząc pionową okładkę. Ale z powyższej grafiki wynika, że jednak będzie poziom, czyli pewnie pasek na stronę (albo dwa?).

Najczęściej będą dwa :-)

Offline Leyek

« Odpowiedź #3923 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 23:19:39 »
@holcman

"Silni mężczyźni" to to samo co zostało opublikowane w Maszindze czy jeszcze coś ekstra dodane?

Offline holcman

« Odpowiedź #3924 dnia: Wt, 17 Marzec 2026, 08:17:22 »
@holcman

"Silni mężczyźni" to to samo co zostało opublikowane w Maszindze czy jeszcze coś ekstra dodane?

To samo. + redakcja, korekta, nowy font, okładka.
« Ostatnia zmiana: Wt, 17 Marzec 2026, 08:20:20 wysłana przez holcman »

Offline holcman

« Odpowiedź #3925 dnia: Pt, 03 Kwiecień 2026, 09:42:15 »
Kwietniowe nowości już w przedsprzedaży, z rabatami i nowymi gratisami w sklepie.

https://kultura.com.pl/2-kultura-gniewu

Offline Leyek

« Odpowiedź #3926 dnia: Pt, 03 Kwiecień 2026, 10:17:44 »
Jest napisane "Zaznacz jeden lub dwa", ale dwóch się nie da zaznaczyć. To błąd czy jest zły opis?
Kiedyś też chciałem dwa katalogi i też nie działało. Zaznaczenie przeskakuje. A jak zaznaczę jeden, dodam, a potem drugi, to podmienia w koszyku.

Online Castiglione

« Odpowiedź #3927 dnia: Pt, 03 Kwiecień 2026, 10:32:16 »
To chyba chodzi, że opcję jeden lub dwa, ale faktycznie można by to inaczej sformułować.

Online Castiglione

« Odpowiedź #3928 dnia: Pt, 03 Kwiecień 2026, 10:35:57 »
Swoją drogą jeśli najpierw jedną opcję kliknie się dwa razy, a następnie drugą, to faktycznie zaznaczają się obie, ale do koszyka trafia tylko ta naciśnięta na końcu.

Offline holcman

« Odpowiedź #3929 dnia: Wt, 07 Kwiecień 2026, 14:52:25 »
Jacek Świdziński rusza w małą trasę po Polsce! 3 miesiące, 7 miast.