Autor Wątek: Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi  (Przeczytany 3793 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline drop

Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi
« dnia: So, 31 Maj 2025, 12:16:21 »
Na forum nie widzę tematu, gdzie można umieścić krótkie pytania - które nie bardzo pasują do żadnego działu.

1) Czy jest jakiś sposób, żeby zobaczyć listę jednotomowych mang i komiksów?
Mam na myśli zakończone historie.

Przykładowo "Reaktor 1F" to zamknięta historia w jednym tomie - i ciężko to znaleźć, bo przeglądając np. gildię, jest tam po kilkanaście tomów różnych serii.
Ewentualnie czy są jakieś sklepy, które pozwalają wyfiltrować serie?

2) Jakie super moce mają Szoker i Vulture?

Offline Saruman

Odp: Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1 dnia: So, 31 Maj 2025, 13:26:38 »
Zarówno na mangardenie jak i mangastore masz filtr "1-tomówki" dla każdego wydawnictwa.

Z 2) pomoże wujek google albo ciotka AI.
« Ostatnia zmiana: So, 31 Maj 2025, 13:28:16 wysłana przez Saruman »

Offline Pestak

« Odpowiedź #2 dnia: So, 31 Maj 2025, 14:37:43 »
Ad. 2) krótka odpowiedź- żadnych

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #3 dnia: So, 31 Maj 2025, 15:55:51 »
Można by ten wątek przypiąć...  ;)
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #5 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 22:47:06 »
Forumowicze, czego używacie gdy najdzie ochota przeczytać komiks w języku jakim się nie posługujecie? W formie fizycznej, nie cyfrowej. Jakaś aplikacja OCR na telefon by tłumaczyć w czasie rzeczywistym? Program translator w formie: zdjęcie - tłumaczenie? Co polecacie, jeśli trafiliście na taki problem jak powyżej?
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline perek82

« Odpowiedź #6 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 23:17:40 »
Nie dalej jak wczoraj odkryłem, że Google translator ma opcję tłumaczenia przy użyciu kamery. W przypadku komiksów wygląda to tak, że tekst w dymku jest zamieniony na ekranie telefonu. Pewnie jakoś zrzut ekranu też da się zrobić.
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Locke & Key (Keyhouse compendium) ***

Offline JanJ

« Odpowiedź #7 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 23:39:17 »
Must have od Loeb'a i Sale'a to?

Offline Kadet

« Odpowiedź #8 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 23:55:58 »
"Długie Halloween" (choć chętnie wymieniłbym jeszcze parę opcji).
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline nori

« Odpowiedź #9 dnia: Śr, 16 Lipiec 2025, 07:21:20 »
Forumowicze, czego używacie gdy najdzie ochota przeczytać komiks w języku jakim się nie posługujecie? W formie fizycznej, nie cyfrowej. Jakaś aplikacja OCR na telefon by tłumaczyć w czasie rzeczywistym? Program translator w formie: zdjęcie - tłumaczenie? Co polecacie, jeśli trafiliście na taki problem jak powyżej?

Soczewka googla czy coś takiego. Po zainstalowaniu doinstalowujesz słowniki które Cie interesują i działa w czasie rzeczywistym. Nasuwasz na dymek i po chwili pojawia się tłumaczenie. Nie jest rewelacyjnie, czasem nie chce załapać, ale ogólnie mocno pomaga, ale nie jest to na tyle wygodne, by przeczytać cały komiks w ten sposób. Choć oczywiście się da. ;)

Offline JanJ

« Odpowiedź #10 dnia: Śr, 16 Lipiec 2025, 08:15:28 »
"Długie Halloween" (choć chętnie wymieniłbym jeszcze parę opcji).

Może źle sformułowałem pytanie. Czy jakieś inne komiksy tego duetu trzymają poziom Długiego Halloween i Mrocznego zwycięstwa?

Online michał81

« Odpowiedź #11 dnia: Śr, 16 Lipiec 2025, 08:22:43 »
Oczywiście że tak. Ja bym powiedział Spider-man Niebieski. Choć dla mnie raczej wszystkie jakie stworzyli razem. A patrząc jak inne fabuły Loeba słabują kiedy nie pracował przy nich Sale (chociazby wychodzące obecnie Ostatnie Halloween), to mam wrażenie, że miał on spory wpływ na ostateczny kształt historii, nawet tych słabszych.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #12 dnia: Śr, 16 Lipiec 2025, 18:23:44 »
Forumowicze, czego używacie gdy najdzie ochota przeczytać komiks w języku jakim się nie posługujecie? W formie fizycznej, nie cyfrowej.
Wyżej polecają Google Lens, też bym polecił, ale tłumaczenie tak czy inaczej będzie koślawe. Ja pewnie bym spojrzał w miejsce, którego na forum polecać nie wolno. Chociaż jestem już nie na bieżąco, ale widzę że niezmiennie ma się dobrze. Masz komiks fizyczny - patrzysz czy jest po polsku w formie cyfrowej, otwierasz obie wersje i dymki czytasz z cyfry, prawie tak jak w latach 90. tłumaczenia cyrkulowały na osobnych kartkach :)

Offline amsterdream

« Odpowiedź #13 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 20:48:18 »
Gdzie kupię najtaniej folie mylar? Duże ilości.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Online bababatman

« Odpowiedź #14 dnia: Nd, 10 Sierpień 2025, 18:16:07 »
Drodzy,

Mam pytanie dotyczące komiksu Saga i mangi Fullmetal Alchemist. Niestety ze względu na ograniczenia budżetowe mogę zdecydować się tylko na jeden wariant. Co według was jest bardzie warta kupienia no i przede wszystkim przeczytania? Aktualnie jest całkiem fajna promocja na stronie Muchy, a FMA doczekał się wydania w formie Deluxe. Dzięki z góry za odpowiedź!