Bat-Man: Pierwszy rycerz (Egmont)
Batman osadzony w realiach końca lat 30. XX wieku, pozbawiony super technologii i gadżetów? Brzmi ciekawie! Niestety komiks okazał się dla mnie sporym rozczarowaniem.
Fabuła jest przeciętna, a momentami wręcz nużąca. Bruce Wayne nie lubi zamykać drzwi, przez co praktycznie każdy mógł poznać jego sekret. Zresztą sam niezbyt specjalnie ukrywał swoje alter ego i w trakcie fabuły wyznał swoją ukrytą tożsamość dwóm osobom, z których jedna nie budziła specjalnej ufności i prędzej czy później mogłaby wyjawić sekret Bruce'a mediom i policji. Dodatkowo, samo zagrożenie, z którym mierzy się Batman, jest kompletnie oderwane od realizmu (lekki spoiler: Batman walczy z zombiakami).
Warstwa graficzna jest w porządku, ale mam zastrzeżenia do kolorów, które według mnie były zbyt jaskrawe i neonowe.
Podsumowując, „Bat-Man: Pierwszy Rycerz” to mocno przeciętny komiks. Raczej nie polecam tej lektury.
Ocena: 5/10Drom (Kultura Gniewu)
Bardzo ładny, oryginalny i kreatywny komiks, który opowiada historię stworzenia świata i walki dobra ze złem. To, co wyróżnia ten komiks, to niemal całkowity brak słów - pada ich zaledwie kilkanaście, może kilkadziesiąt. Cała fabuła jest opowiadana za pomocą obrazów, co wymaga od czytelnika większego skupienia i interpretacji.
Największą zaletą „Droma” jest bez wątpienia jego warstwa graficzna. Lonergan z niezwykłą precyzją zaplanował kadry, które są nie tylko przemyślane, ale również pełne detali. Szczególnie zachwyciły mnie strony, na których większy obraz składa się z kilkunastu małych, kwadratowych kadrów, w których ukryte są drobne, ale istotne detale. Widać, że Lonergan wszystko skrupulatnie zaplanował. Kadry są przemyślane i bardzo dokładnie rozmieszczone na planszach.
Rozpływam się nad warstwą graficzną (bo powtarzam - jest kapitalna),ale historia już aż tak nie przypadła mi do gustu. Jest ciekawa i angażująca, ale podobne rzeczy widziałem w popkulturze już wielokrotnie.
„Drom” to pozycja, po którą warto sięgnąć, choćby po to, by docenić niezwykłą kreatywność autora.
Ocena: 7/10Wybrane zdarzenia kryzysowe„Wybrane zdarzenia kryzysowe” to antologia składająca się z pięciu opowieści, których wspólnym motywem przewodnim jest czas.
Pierwsza historia pełni funkcję wprowadzenia, przedstawiając bohaterkę, która próbuje naprawić zegar będący pamiątką po zaginionych rodzicach. W tle widzimy dziwne zdarzenia, katastrofy naturalne, samurajów i mechy z odległej przyszłości, ale to wszystko wydaje się dla niej codziennością. Pierwszy rozdział to bardziej wprowadzenie do świata, w którym tytułowe zdarzenia kryzysowe odgrywają kluczową rolę.
W kolejnej historii obserwujemy historię pewnego mężczyzny wywodzącego się z rodziny imigrantów. Fabuła nie jest prowadzona linearnie. Poruszamy się między różnymi okresami życia tego człowieka i skaczemy między przeszłością, przyszłością i teraźniejszością.
Trzecia fabuła jest dla mnie zdecydowanie najmocniejsza. Opowiada o mieszkańcach dwóch tych samych miast znajdujących się w dwóch różnych rzeczywistościach. Jedno z nich dotyka zagłada i ludzie, szukając schronienia, przenoszą się do odbicia swojego miasta z alternatywnego wymiaru. Pierwotnie zyskują pomoc i zrozumienie, ale w pewnym momencie dochodzi do wybuchu i eskalacji konfliktu. Ten rozdział pozostawił mnie w osłupieniu i oniemieniu.
Czwarta opowieść jest również bardzo dobra i opowiada o mężczyźnie, któremu upływ czasu zabiera sprawczość i decyzyjność. Jest bardziej obserwatorem swojego życia niż jego głównym bohaterem.
Piąta to z kolei opowieść o dziewczynce uwięzionej w trwającej dziesiątki, setki, a może miliony lat pętli czasowej. Po wyjściu z tego limbo dziewczynka zmaga się z problemami i ogromną traumą. Traci umiejętność mowy i poruszania się, ale nikt nie chce jej uwierzyć w to, co przeszła.
Całość dopełnia niesamowita, kreatywna warstwa graficzna, która idealnie współgra z treścią. To jeden z najlepszych komiksów, jakie czytałam w tym roku. Polecam każdemu fanowi ambitnych i nietuzinkowych historii.
P.S. Podobnie jak u Leyka - u mnie to też mocny kandydat do topki roku
Ocena: 8,5/10