Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 764366 razy)

Offline Death

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #1440 dnia: Pt, 14 Lipiec 2023, 20:34:55 »
Tak, jeśli ktoś lubi Bez przebaczenia, to będzie w domu. :)
Bardzo drogi, ale też bardzo dobry komiks.
Do ostatniego to bardzo dobry antywestern. Dobrze zarysowane postacie, świetne rysunki i jeszcze lepsze kolory oraz mocna historia. Zmierzch Dzikiego Zachodu spowodowany, jak wiadomo, nastaniem kolei. Z powodu braku porządnej roboty ostatni kowboje parają się różnymi zajęciami. Czasem legalnymi, ale niezbyt prestiżowymi jak praca przy świniach lub jeszcze mniej chlubnymi jak napady. Gdzieś obok mieszkańcy małego miasteczka też spoglądają w przyszłość, którą zapewni tylko wybranie ich spokojnego miejsca zamieszkania jako nowej stacji załadunkowej na cały stan Wyoming. Wtedy do Sundance wjeżdża troje byłych konwojentów po swoim ostatnim przewozie bydła. I się zaczyna dobra historia.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1441 dnia: So, 15 Lipiec 2023, 16:56:53 »
"Locke & Key" - za każdym razem jak wracam do serii łapię się na tym , że czytam praktycznie ciągiem całość i generalnie ciężko nawiązać ze mną kontakt ku szczęściu i zadowoleniu domowników  ;)
Zajebista seria, uwielbiam do niej wracać a teraz zobaczę jak po odświeżeniu całości wejdzie mi Złoty Wiek.
Pozdro i uważajcie na upały.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1442 dnia: Nd, 16 Lipiec 2023, 08:38:20 »
Pierwszy raz czytam od początku do końca kolekcję Rosy. Oczywiście część tych komiksów znam z poprzednich wydań, a Życie i czasy czytałem już chyba kilkanaście razy w różnych wydaniach, ale tę kolekcję w komplecie czytam pierwszy raz. Jestem w połowie (po pięciu tomach) i jestem zachwycony. Dla mnie to jest wzór jak powinny wyglądać tego typu przekrojowe wydania. Wszystko pięknie, chronologicznie, z masą dodatków, z komentarzem autorskim do każdej historyjki. Niesamowita rzecz. A Życie i czasy, które przeczytałem właśnie kolejny raz to niezmiennie najlepszy komiks w historii, bez najmniejszych wątpliwości. Jeśli ktoś unika, bo kaczki, bo bajeczki, traci coś wyjątkowego pod każdym względem. Od konstrukcji fabularnej (klasycznie literackiej), przez humor, rysunki, multum szczegółów i nawiązań do historii, filmów i innych komiksów po emocje i mądre przesłanie, ale bez moralizatorstwa i traktowania czytelnika (również młodego) jak idiotę. Wybitny komiks.
« Ostatnia zmiana: Nd, 16 Lipiec 2023, 09:40:01 wysłana przez ukaszm84 »

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1443 dnia: Nd, 16 Lipiec 2023, 08:46:21 »
Dla mnie to jest wzór jak powinny wyglądać tego typu przekrojowe wydania. Wszystko pięknie, chronologicznie, z masą dodatków, z komentarzem autorskim do każdej historyjki.

To nie jest przypadkiek na bazie wydania Fantagraphics? Oni wiedzą jak to robić

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1444 dnia: Nd, 16 Lipiec 2023, 08:54:13 »
To nie jest przypadkiek na bazie wydania Fantagraphics? Oni wiedzą jak to robić

Tak, dokładnie. Nawet chyba 1:1 Fantagraphics, ale głowy nie dam.

Offline PJP

« Odpowiedź #1445 dnia: Nd, 16 Lipiec 2023, 09:13:08 »
Fajnie byłoby, gdyby tak właśnie wyglądały porządne kolekcje i dodatki - jak u Rosy i kajkoszowej.

Offline Death

« Odpowiedź #1446 dnia: Nd, 16 Lipiec 2023, 09:29:40 »
Już tam kij z wydaniem i dodatkami. Komiksy Dona Rosy, to poziom nieosiągalny dla większości twórców. Nie tylko Życie i czasy to mistrzostwo, praktycznie każdy z jego komiksów to perełka. On prawie nie ma takich zwykłych śmiesznych historyjek, żeby się zgadzał hajs od Disneya. Historyjek, których by nie przemyślał od A do Z. Tam widać wielkie serce twórcy i pracę włożoną w każdy komiks. O talencie nawet nie ma co pisać, bo jest oczywisty. Zabawy fizyką, klasowe obyczajówki, genialne podróżnicze, jego komiksy są zawsze czymś więcej. Nigdy nie zapomnę Pierwszej dziesięciocentówki i małego Sknerusa pucybuta. Miałem ze 9 lat, a już wiedziałem, że ten komiks jest czymś lepszym od reszty zawartości pisma KD.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1447 dnia: Nd, 16 Lipiec 2023, 09:46:07 »
Fajnie byłoby, gdyby tak właśnie wyglądały porządne kolekcje i dodatki - jak u Rosy i kajkoszowej.

Szkoda, że Barks jest taki biedny pod tym kątem.

Już tam kij z wydaniem i dodatkami. Komiksy Dona Rosy, to poziom nieosiągalny dla większości twórców. Nie tylko Życie i czasy to mistrzostwo, praktycznie każdy z jego komiksów to perełka. On prawie nie ma takich zwykłych śmiesznych historyjek, żeby się zgadzał hajs od Disneya. Historyjek, których by nie przemyślał od A do Z. Tam widać wielkie serce twórcy i pracę włożoną w każdy komiks. O talencie nawet nie ma co pisać, bo jest oczywisty. Zabawy fizyką, klasowe obyczajówki, genialne podróżnicze, jego komiksy są zawsze czymś więcej. Nigdy nie zapomnę Pierwszej dziesięciocentówki i małego Sknerusa pucybuta. Miałem ze 9 lat, a już wiedziałem, że ten komiks jest czymś lepszym od reszty zawartości pisma KD.

Tak. Choć Życie i czasy dla mnie nadal najlepsze, choćby ze względu na jakość pisania postaci (głównie Sknerusa), które ze względu na samą długość tej opowieści mają więcej czasu by pokazać mistrzostwo Rosy. Ponadto sposób poruszania trudnych tematów (w komiksie dla dzieci) - śmierć rodziców, stosunki rodzinne, przecież w tym komiksie o kaczkach jest więcej prawdy niż w 99% komiksów "realistycznych". Prawdy przekazanej z gigantyczną klasą. Ale są historyjki tylko o kawałek sznurka słabsze. Na przykład "Król Sknerus Pierwszy" albo "Skarbnica wiedzy". A nawet te, które osobiście traktuję jak niedobijające poziomem do ŻiCz to, tak jak piszesz, poziom nieosiągalny dla większości twórców.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1448 dnia: Nd, 16 Lipiec 2023, 10:31:17 »
Pierwszy raz czytam od początku do końca kolekcję Rosy.
Mnie został już tylko jeden tom i kolekcję Rosy mam przeczytaną - choć oczywiście sporo z tych historii znałem wcześniej. Możliwe nawet, że na dniach się zabiorę, bo tak mi właśnie chodziło po głowie.

Tak, dokładnie. Nawet chyba 1:1 Fantagraphics, ale głowy nie dam.
Jedynie chyba w oryginale format był nieco większy, ale dla mnie żadna wada, bo w sumie dostaliśmy te komiksy w takim rozmiarze, w jakim wychodziły w KD.

Z kolekcji Fantagraphics Egmont mógłby się wziąć teraz za Gottfredsona - to tylko 12 tomów (+2 w kolorze), więc myślę, że daliby radę. Czas dla komiksów Disneya wydaje się dobry.

Offline komiks

« Odpowiedź #1449 dnia: Nd, 16 Lipiec 2023, 12:29:16 »
Figurki z Tilos, na plus klimat przygody, jak podczas letnich wakacji, świetne rysunki i słoneczne kolory. Na minus scenariusz, miałem wrażenie, że brakuje części stron, właściwie to jest streszczenie komiksu, niż pełnoprawny komiks, skróty logiczne są momentami gargantuiczne. Wydaje mi się też, że rysownik i scenarzysta w ogóle się ze sobą nie komunikowali, wskazują na to błędy logiczne w rysunkach. Ogólnie podoba mi się od strony graficznej, fabuła również jest przyjemna, kryminalno-przygodowy komiks akcji z motywem skarbów i szczyptą historii. Jednak pod względem scenariuszowym jest źle i to dla mnie niezrozumiałe, bo mam wrażenie, że scenarzysta posiada umiejętności, ale z jakiegoś powodu zdecydował się na taką skrótową formę komiksu.

Pozdrowienia dla @ukaszm84 ;)
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline sad_drone

« Odpowiedź #1450 dnia: Nd, 16 Lipiec 2023, 21:30:32 »
Die - Straszny zawód, normalnie jestem fanem gillena ale die od połowy całkowicie odlatuje w pretensjonalny bełkot i narracje której nie powstydziłby się paolo coelho. Seria miała potencjał, ale został on kompletnie położony przez fatalne wyważenie "filozofii" i bardziej przyziemnych wątków. Późniejsze zeszyty są pełne całych stron niepotrzebnej ekspozycji która w żaden sposób nie popycha fabuły do przodu. Autor ładuje gdzie popadnie fanservice i nawiązania do różnych ciekawostek literackich, które sprowadzają tempo opowieści do zera i nadmiernie komplikują fabułę. Ostatnie 5 zeszytów było tak męczące że z ulgą zamknąłem komiks po lekturze. not good.
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline burberry

« Odpowiedź #1451 dnia: Pn, 17 Lipiec 2023, 09:53:29 »
The Amazing Spider-Man #1, Straczynski. Overall, 7/10 w swojej klasie. Po tylu latach od pierwszego wydania przez Fun Media mam nareszcie szansę na przeczytanie kompletnego runu Straczynskiego w klasycznych komiksach o Spider-Manie. Na jego temat krążą różne, sprzeczne opinie, ale trzeba przyznać, że początek, który jest chyba wydawany w Polsce po raz 4, to konkretne uderzenie. Scenarzysta wprowadza nowe postaci, nowych wrogów i pozornie nowy origin postaci, a przynajmniej nowe światło na ten origin. Oczywiście to nadal komiksy w duchu Spider-Mana, ale czyta się to przyjemnie. Historia z Morlunem i Ezekielem jest najdłuższa i najciekawsza z całego tomu (ciekawe, czy Ezekiel kiedykolwiek się jeszcze pojawił?). Bardzo fajnie wyglądają równiez perypetie małżeńskie MJ i Petera, chociaż generyczne "muszę odnaleźć siebie, spróbować żyć" wypowiadane przez MJ nie budzą absolutnie żadnych pozytywnych skojarzeń i można przestać lubić tę bohaterkę. Wiadomo, kto i kiedy tak mówi, lmao. Jedyny minus pierwszego tomu to historia o WTC, której nie dałem radę przeczytać do końca. Skręcało mnie z cringe'u. A teksty narratora brzmiały, jakby żywcem wyciągnięte z przemówienia Justine'a Trudeau. Dużo lepiej się to czytało, niż większość epiców.

Stolp, Odija, Stefaniec. 4/10 Nastawiałem się na trochę odjechane, ale dobre SF. A dostałem tylko próbę czegoś odjechanego, z motywami, które widziałem już sto razy. Komiks jest przegadany, fabula stoi w miejscu, ustępując narkotycznym wizjom i filozoficznym traktatom. Ale to wszystko już było. Cytaty zbrodniarzy, filozofów i Pisma Świętego... Motyw religijnych fanatyków - było tysiąckroć i nudzi tak samo za każdym razem. Ogromne rozczarowanie - miałem problem, żeby doczytać do końca. Twist fabularny na koniec to chyba za mało, by zrekompensować męki podczas czytania całości i za mało, by zachęcić do sięgnięcia po kolejny tom. Chętnie pochwalę warstwę graficzną, która jest mocno eksperymentalna, natomiast Stefaniec bawi się perspektywą, co nadało w niektórych scenach mocno filmowego charakteru i wyszło bardzo ładnie.

Offline perek82

« Odpowiedź #1452 dnia: Pn, 17 Lipiec 2023, 10:05:00 »
Odnośnie Ezekiela i Morluna to
Spoiler: PokażUkryj
jeszcze się w runie Straczynskiego pojawią w dalszych tomach.
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #1453 dnia: Pn, 17 Lipiec 2023, 12:10:50 »

Na przykład "Król Sknerus Pierwszy" albo "Skarbnica wiedzy".

Skarbnica (na równi z Zaginionymi mapami Kolumba) to dla mnie najlepszy komiks Rosy. Najśmieszniejszy, z genialnym researchem (w czasach przedinternetowych!), no i sama tematyka - czytałem ten komiks kilkadziesiąt razy i za każdym razem jest tak samo doskonały. Z tego co kojarzę, to też ulubiony komiks Rosy radefa.

Polecam też zainteresować się komiksami Marco Nucciego, który w swoich historiach prezentuje podobną miłość do komiksów ze swojej młodości jak Rosa, a nie ogranicza się do Barksa. Szczególnie seria z przywróceniem godności Fantomenowi jest świetna. Czytam Topolino na bieżąco i każdy jego komiks to prawdziwa uczta (niestety od prawie pół roku głoduję, bo nic spod jego pióra nie wyszło - oby szykował coś dużego).

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1454 dnia: Pn, 17 Lipiec 2023, 12:12:48 »

Skarbnica (na równi z Zaginionymi mapami Kolumba) to dla mnie najlepszy komiks Rosy.

Skarbnicę czytałem pierwszą i to było whoah. Mapy Kolumba też świetne, ale to już właśnie trochę powtórka z rozrywki ze Skarbnicy i nie miałem aż takiego efektu świeżości. Pewnie gdybym czytał w odwrotnej kolejności to bym miał odwrotne wrażenia.