Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 762193 razy)

Online kosmoski

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #780 dnia: Cz, 27 Październik 2022, 15:21:29 »
7 żywotów Krogulca - jestem gdzieś tak w okolicach połowy i wiem już, że te wszystkie ochy i achy nie były w żadnym razie przesadzone. Autor powoli rozwija fabułę, od czasu do czasu podrzuci jakiś trop co do głównego wątku, skupia się na postaciach i ich wzajemnych interakcjach. Dialogi z pozoru długie i czasem przegadane doskonale budują klimat opowieści. Nie oszczędzają też autorzy czytelnika, pokazując Francję XVII wieku pełną okrucieństwa, brudu, nierówności, zdrady i rozpusty. Wszystko tu idealnie się uzupełnia, a mistyczne wątki dodają dodatkowego smaczku.

Offline Leyek

« Odpowiedź #781 dnia: Cz, 27 Październik 2022, 21:58:01 »
Będzie kontrowersyjnie. Doczytałem właśnie do 180 strony Potwory i dalej na razie mi się nie chce. Początek wciąga i ciekawi, ale teraz to jest takie zamulanie, co chwilę zapiski z notatnika (zrobione jeszcze nieczytelną czcionką), że muszę sobie zrobić przerwę. BWS wziął znane w sumie motywy
Spoiler: PokażUkryj
tajne programy rządowe, naziście w armii amerykańskiej po wojnie, wykorzystywanie ludzi, trauma wojenna, "duchowe więzi" u czarnoskórych
nawet sprawnie je zmiksował, ale nie widzę tutaj, na razie, żadnej dodanej wartości. Do tego dziwne
powiązanie ze sobą wszystkich głównych postaci (w kraju większym niż Europa)
nie pozwala mi w to wszystko "uwierzyć".
Może to mój problem z tym autorem, bo czytałem Weapon X ze 2 razy i uważam ją tylko jako ładnie oprawioną wydmuszkę.

Przeczytam do końca i ocenię całościowo, na razie żałuję, że nie wziąłem się zamiast tego w pierwszej kolejności za X-menów Hickmana (przekartkowałem i nawet nie wiedząc kto to pisał od razu by się wiedziało - mapki, definiecje, przeskoki w czasie itd. wszystko tu jest :) ).

Dziś miałem z godzinkę na poczytanie (ostatecznie przeciągnęło się do 2h) i stwierdziłem, że skończę Potwory. Z jednej strony trochę mi było szkoda czasu, z drugiej chciałem mieć "czyste sumienie", skończyć i wrzucić do kartonu "na sprzedaż". A jednak było zaskoczenie. Historia ponownie (tak jak początek) mnie wciągnęła. Czytając chciało się wiedzieć co dalej, nawet w jednym czy dwóch momentach wzbudził komiks u mnie jakieś emocje. Rysunkowo też jest dobrze (choć wcześniej, żeby przełamać rutynę komuś tutaj stwierdziłem, że nie ma szału ;) ). Całościowo oceniam, że nie jest to żadne arcydzieło, ale solidny komiks, ze swoimi wadami i bardzo męczącym środkiem (choć jak się zastanowić to jest ten środek potrzebny jako podbudowa pod dalsze strony, ale lekkie skrócenie, szczególnie pamiętników wyszłoby całości na plus). Z zastanawianiem się jest jednak taki problem, że po lekturze i ułożeniu tego w głowie wychodzi dużo elementów, które są szyte zbyt grubymi nićmi. A może inaczej, są bardzo komiksowe, w tym złym tego znaczeniu - uproszczenia, zbiegi okoliczności itp. Jakby autor chciał bardzo napisać na poważnie, ale komiksowy rodowód/braki w warsztacie mu na to nie pozwoliły. Przykłady:
1. Niemiaszek "załatwia" ojca, a potem trafia do niego syn (Ameryka i cały świat są takie małe).
2. Czarny doktor w Niemczech, który służy z Tomem to ojciec czarnego żołnierza, który "obsługuje" syna Toma (nawias jak wyżej :) ).
3. Powell po 20 latach znajduje się akurat tam gdzie trzeba (choć w to jestem w stanie najbardziej uwierzyć, bo on miał swoją obsesję)

A końcowe (początkowe w sumie) wprowadzenie jako rozwiązania
jakichś sił nadprzyrodzonych, które opętały Toma
to już zagranie na poziomie Dorisona, ew. Bendisa.

Na pewno zaszkodziły mojemu odbiorowi tego komiksu te zachwyty jakie tu się pojawiały i wielkie słowa - arcy, opus magnum. Z czystą głową pewnie oceniłbym całość na 8/10, tak daję 7/10, bo mimo, że z 70% komiksu czyta się dobrze i z zaciekawieniem to jednak całościowo nie dowozi.
Choć jestem w stanie zrozumieć ilość nagród dla tego komiksu, bo to taka pozycja pod nie stworzona. Dobra graficznie, trochę lekko taniej dramy, tajny projekt, naziści, voodoo i jeszcze parę rzeczy w miarę sprawnie zmiksowanych. Ale całościowo to pozycja dość bezpieczna i zachowawcza.

Offline isteklistek

« Odpowiedź #782 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 11:08:10 »
Długo się zastanawiałem nad tą pozycją. Chętnie bym poczytał o tym, jak autor mierzy się z komiksową twórczością, jak przychodzą mu pomysły, jak ulatują; jak czasem jest wściekły, że czegoś nie zapisał, a wydawało mu się genialne, a teraz nie może tego odtworzyć w pamięci, ani w żaden sposób wrócić. Interesowała by mnie praca nad komiksem, a nie to, jak on jest odbierany przez innych. Spotkania z komiksiarzami i innymi twórcami nie bardzo mnie interesują, bo pewnie to i tak są jakieś krótkie scenki, z których niewiele wynika.

Offline Leyek

« Odpowiedź #783 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 22:34:19 »
Rozważałem się zacząć dziś Knightfalla lub Siedmiu żołnierzy Morrisona, ale ostatecznie stwierdziłem, że wolę jednak coś krótszego i z Europy. Wybór padł na Niewidzialną granicę z cyklu Mrocznych miast i był to strzał w dziesiątkę. Graficznie to wysoka półka, a całości w tym zakresie dopełniają konstrukcje architektoniczne (ciekawsze dla niż te w Gorączce urbikandyjskiej). Opowieść wciąga, porusza w ciekawy sposób sporo tematów (zderzenie starego z nowym, komunistyczne dyktatury ze Wschodu Europy, wielką politykę, młodzieńczą naiwność). A ostatnia plansza to jedno z najlepszych zakończeń jakie widziałem w komiksie. Dla mnie 9/10. Nabrałem ochotę na resztę (bo do dziś byłem zatrzymany na Gorączce), chyba w weekend jeśli będzie czas przeczytam Brusel.

PS. Twarze części postaci wyglądały jak połączenie twarzy rysownych przez Boucq z Hermannem. Nie wiem czy to celowy zabieg czy tak wyszło.

Offline gashu

« Odpowiedź #784 dnia: So, 29 Październik 2022, 09:33:31 »
Noir Burlesque vol. 1
W przeciwieństwie do kilku przedmówców jestem zadowolony z zakupu.
Co prawda zgadzam się, że fabuła jest mocno sztampowa, kalka goni kalkę, a postacie wpisują się mocno w swoje stereotypowe role, ale…

1. Tom pierwszy to de facto dopiero pewnego rodzaju prolog i wprowadzenie do historii, która być może jeszcze nas czymś zaskoczy.

2. Ten komiks to przede wszystkim uczta dla oczu. Widać, że autor ma ogromną frajdę z tego, co robi i widać to na każdej stronie. Jak dla mnie jest to jeden z najlepiej narysowanych komiksów Mariniego (przynajmniej z tych, które czytałem, czyli wszyskich, które ukazały się w Polsce).

Ja przy lekturze bawiłem się nieźle.

Offline Death

« Odpowiedź #785 dnia: So, 29 Październik 2022, 11:10:56 »
Ja też właśnie słyszałem od kumpla, że Noir jest fajne. Klasyczna historia, ale zrobiona ze smakiem. Dlatego kupiłem, choć już miałem odpuścić. Ale to chyba będzie dyptyk, więc zaczekam z lekturą na drugi tom.

Niewidzialna granica jest cudowna. Ocena 9 również i u mnie. To must-read. Mury Samaris, które wyszły w Polsce dawno temu, to zdecydowanie najsłabszy tom. To po prostu fajny komiks z zacięciem architektonicznym. To są takie Przygody Gala Asteriksa i Zdradzona czarodziejka. Jest fajnie, ale zaczekajcie co będzie dalej. :) Potem zaczynają się prawdziwe perełki jak Wieża czy Niewidzialna granica.
« Ostatnia zmiana: So, 29 Październik 2022, 11:16:06 wysłana przez Death »

Offline perek82

« Odpowiedź #786 dnia: So, 29 Październik 2022, 13:08:00 »
Nemo - niezbyt wciągające ot taki zapychacz trochę. Z LND ma to bardzo niewiele wspólnego (fabularnie). Rysunki i humor (tyle ile go jest) w stylu poprzednich części. Dokończę i wezmę się za Postapo, później Blast i chyba Metal Hurlant. Weekend jakoś minie.
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *

Offline Leyek

« Odpowiedź #787 dnia: So, 29 Październik 2022, 19:08:43 »
Brüsel (Mroczne miasta) przeczytane. Planowałem ocenić minimalnie słabiej niż Granicę... na 8+/10, ale po przeczytaniu na koniec (tak jak należy :) ) wstępu, podbijam do 9/10. Bardzo dobra pozycja. Graficznie jest nawet trochę lepiej (więcej ciekawych rysunków architektury i wnętrz). Fabuła w iście kafkowskim stylu ukazuje zmagania jednostki/-ek z biurokratyczną machiną oraz zaślepienie w pędzie ku nowemu  przy jednoczesnym zbyt łatwym odrzuceniu starego. Wisienką na torcie jest jednak jak w to wszystko zostały wplecione inspiracje prawdziwymi wydarzeniami z historii Brukseli. Aż nabrałem ochoty się tam kiedyś przejechać :) Jedyną rysą jest jedynie wątek miłosny, istotny dla fabuły, ale rozpoczęty zupełnie niewiarygodnie (w Granicy... dało się w niego jako tako uwierzyć). Niemniej jednak mocno polecam.

PS. Nie wiem kto pisał krótkie opisy obu komiksów (czy to inwencja Screamu czy tłumaczenie), które są na wewnętrznej stronie okładki, ale są tam same głupoty (opis rzeczy, których nie ma w komiksie lub sytuacji, które potoczyły się zupełnie inaczej).

Offline Megatron

« Odpowiedź #788 dnia: So, 29 Październik 2022, 21:33:46 »
Nathan Never najbardziej mi przypomina Funky Kovala w cyberpunkowym świecie. Autor tworzyw nim mix filmów z lat 80tych. Komiks spodoba się fanom Blade Runnera, czy Robocopa. Nie jest to arcydzieło, ale porządnie narysowany komiks z akcją w stylu Jamesa Bonda. Czekam na następną część.

Offline Itachi

« Odpowiedź #789 dnia: Nd, 30 Październik 2022, 14:50:47 »
Savage Avengers

Od dawien dawna kupiłem coś z obecnego Marvela i trafiłem w 10. Kapitalna rozrywka, wręcz pochłonąłem albumik w kilka godzin. Wolverine, Conan, Elektra, Punisher, Venom, Doctor Voodoo, a później także kolejni bohaterowie - z tej mieszanki bardzo łatwo można było stworzyć gniota. A tutaj zarysowano całkiem konkretną fabułę, przeciwnik jest na tyle intrygujący że historia dosyć szybko na tyle absorbuje czytelnika, że odnosi się wrażenie że przerwa w lekturze to... nie najlepszy pomysł. Podoba mi się jak rozplanowano scenariusz. To nie jest typowa historia o drużynie Avengers. Gdzie wszyscy latają z miejsca na miejsce, a każdy z bohaterów rangą zdetronizowany jest do roli tępego narzędzia. W Savage jest nieco inaczej, zabójcy mają swoje zadania i dzięki temu historia staje się o wiele ciekawsza.

Graficznie album jest absolutnie kozacki, no może oprócz jednego kompletnie niepasującego do całości zeszytu. Kim Jacinto swoim stylem po prostu odstaje od reszty, zarówno pod względem warsztatu jak i dobranych barw. Nie to, żebym się go czepiał bo gość talent na pewno ma, ale operuje inną stylistyką.

Kurde tak dobrze się bawiłem przy lekturze, że wypada dać wysoką ocenę. 9? W sumie czemu nie.

Jestem bardzo mile zaskoczony, bo wiecie jak sobie przypomnę takich Thunderbolts z Marvel Now...  ;)
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #790 dnia: Nd, 30 Październik 2022, 15:42:00 »
Savage Avengers to dla mnie takie "guilty pleasure". Totalna rąbanka z szalonymi pomysłami, których nie da się brać na poważnie. I to połączenie naprawdę działa- komiks czyta się szybko, a po lekturze banan nie schodzi z gęby (w moim przypadku przynajmniej tak było). Kwintesencja absurdalności superhero.

Offline death_bird

« Odpowiedź #791 dnia: Nd, 30 Październik 2022, 16:25:57 »
Kurde tak dobrze się bawiłem przy lekturze, że wypada dać wysoką ocenę. 9? W sumie czemu nie.

Totalna rąbanka z szalonymi pomysłami, których nie da się brać na poważnie. I to połączenie naprawdę działa- komiks czyta się szybko, a po lekturze banan nie schodzi z gęby (w moim przypadku przynajmniej tak było). Kwintesencja absurdalności superhero.

Nie lubię takich recenzji.  ;D
I opinii.  8)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Midar

« Odpowiedź #792 dnia: Nd, 30 Październik 2022, 20:11:48 »
Nie lubię takich recenzji.  ;D
I opinii.  8)
No właśnie, mnie też wrobili😀.

Offline death_bird

« Odpowiedź #793 dnia: Pn, 31 Październik 2022, 13:55:57 »
Ja jeszcze nie czuję się wrobiony, bo jednak decydujący głos ma tutaj przestrzeń życiowa a ta wzbrania mi wchodzić w nowe rzeczy niemniej na listę zakupową (choć ze znakiem zapytania) wpisałem.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline chch

« Odpowiedź #794 dnia: Pn, 31 Październik 2022, 15:46:16 »
Piękna ciemność - czytałem ostatnio kilka komiksów (garfield dalej świetnie wchodzi jako odskocznia pomiędzy komiksami, ale ten tytuł naprawdę zapada w pamięć. Świetna rzecz. Holcmanowi znowu się udało.