Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 768885 razy)

Offline perek82

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #555 dnia: Pt, 15 Lipiec 2022, 18:21:34 »
U mnie trzeci tom utknął na liście do kupienia. Cena jest trudna do zaakceptowania.
A czytam właśnie Ludzi północy. Walczyłem z sobą parę razy o tę serię. Aż w końcu zapisałem się do biblioteki koło fabryki i to poszło na pierwszy ogień. Kończę pierwszy tom i jest trochę nierówno. Ale ogólnie klimat fajny. Rysunki mi nie podchodzą, wolę bardziej realistyczną kreskę, ale też nie ma tragedii. A że nie oglądam seriali więc wikingowie i im podobni jeszcze mi się nie przejedli.
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **

Offline sad_drone

« Odpowiedź #556 dnia: Pt, 15 Lipiec 2022, 18:55:34 »
@kv @donT @perek82 Faktycznie im bliżej końca runu delano tym autor bardziej odjeżdża w new age filozofie i samo fear machine jest jednym z najgorszych arców w całym hellblazerze. Natomiast po fear machine jest jeszcze bardzo dobry family man, nie jestem pewien w którym tomie egmontu został wydany ale to jest istotny arc którego nie warto przeskakiwać.

Na pocieszenie, run careya jest w zupełnie innym stylu znacznie bliższym ennisa, i uważam że są tam jedne z najlepszych fabuł które ta seria ma do zaoferowania. :)

@perek82 Podobne wrażenia miałem z ludźmi północy, seria jest bardzo nierówna i balansuje na krawędzi bycia bardzo dobrą i tylko znośnym czytadłem. U mnie na półce została chociaż nie wszystkie fabuły mi się podobały, plus czytałem że autor bardzo "luźno" traktuje kontekst historyczny robiąc sporo błędów merytorycznych.
« Ostatnia zmiana: Pt, 15 Lipiec 2022, 18:57:16 wysłana przez sad_drone »
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline perek82

« Odpowiedź #557 dnia: Pt, 15 Lipiec 2022, 19:57:19 »
Ja specjalnie nie przejmuję się dokładnością historyczną. Jeśli coś jest powieścią czy komiksem fabularnym to nie jest podręcznikiem historii. I tak to traktuję, więc jeśli opowieść by mnie wciągnęła to nawet zwycięstwo krzyżaków pod Grunwaldem by po mnie spłynęło. Każdy przypis czy komentarze o dokładności lub braku historycznej traktuję jako plus ale to nie wpływa na odbiór.
Tutaj trochę można by się pokusić o lepsze oddanie realiów tamtej epoki. Mówimy o 7-10 wieku a prawie każdy ma super miecz ew. topór. Stroje też takie zadbane dziwnie. Każdy zdrowy z wszystkimi kończynami, oczami itd. No tak trochę tutaj bym się przyczepił.
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #558 dnia: Pt, 15 Lipiec 2022, 22:13:26 »
Żelazny Diabeł - bardzo odświeżająco przeczytać coś, w czym twórca nie przejmuje się kogo urazi, a jak znajduje się ktoś obrażony, wówczas jedzie jeszcze bardziej po bandzie. Duży kontrast z dzisiejszym przepraszaniem wszystkich za wszystko. No i świetne rysunki.

Offline kv

« Odpowiedź #559 dnia: So, 16 Lipiec 2022, 20:18:49 »
Piękna - komiks, który początkowo był poza moim radarem.
Ciekawe studium konsekwencji spełnionych marzeń/życzeń ;).
Spoiler: PokażUkryj
Fajne granie raz piękna raz brzydka.

Efekt: Męska skóra trafia na listę zakupową.
« Ostatnia zmiana: So, 16 Lipiec 2022, 20:29:31 wysłana przez kv »

Offline hansior

« Odpowiedź #560 dnia: So, 16 Lipiec 2022, 21:33:42 »
X-men: Era Apocalypse'a - w ogóle nie trawię superbohaterów. Czytam głównie komiksy obyczajowe lub pisane z przymrużeniem oka (Zasada trójek, Donżon), czy łamiące konwenanse. Ale Era Apocalypse'a mnie ujęła. Wychowałem się na komiksach TM-Semic m.in. na X-menach i dotarłem wtedy do rozbudzającego wyobraźnię opisu Ery. Na nim się skończyło moje życie z superbohaterami, bo TM-Semic umarł. I znalazłem wydanie całości po polsku. Komiks trafił we mnie, wykorzystując nostalgię i siedzące głęboko przez tyle lat niespełnienie fana komiksu. Super sprawa. Może i lektura Ery nie obudziła we mnie czytelnika superhero, ale ona daje mi dużo radości.

Offline Leyek

« Odpowiedź #561 dnia: Nd, 17 Lipiec 2022, 00:29:39 »
Departament prawdy t. 2 - dalej nie mogę się nadziwić, że fabuła wyszła spod ręki Tyniona (którego Batmany to była kupa straszna). Drugi tom nie ma już tego smaku nowości jak pierwszy, ale jest dobrym rozwinięciem wątków i zmusza do niecierpliwego oczekiwania na kontynuację. Polecam.

Dziś też przeczytałem większość Niewidzialnych tom 1 (zostały jeszcze 2 zeszyty). Po takim sobie wprowadzeniu (pierwsze 4 zeszytów, które czytałem wcześniej; graficznie też średnie były) akcja wreszcie rusza z kopyta i zaczyna być ciekawie i intrygująco. A poprawne, ładne/"słodkie" rysunki Jill Thompson były dobrą "odtrutką" na pomazane z Departamentu (które tam pasują, ale w pozytywnym sensie, potrafią zmęczyć). Po 1 tomie w uproszczeniu nazwałbym serię skrzyżowaniem Doom Patrolu z Planetary Ellisa.

Offline kv

« Odpowiedź #562 dnia: Nd, 17 Lipiec 2022, 13:38:41 »
Podróż siódma za mną. Nie znam opowiadania Lema, więc trudno mi się odnieść, ale komiks wydaje mi się solidnym czytadłem. Naprawdę trzeba się nagłówkować, żeby
Spoiler: PokażUkryj
zorientować się, który jest dzień tygodnia  ;)
.

Offline chch

« Odpowiedź #563 dnia: Nd, 17 Lipiec 2022, 13:47:48 »
Powrót do Edenu Paco Roki za mną. Podobał mi się Dom tegoż, ale tutaj jest więcej smutku, nostalgii, krzywd.
Polecam, jeśli nawet ktoś nie chce kupić (bo kasa, miejsce itd.) to można wypożyczyć. Biblioteki (w Warszawie jest np. na ludowej).
Jedynie żałuję, że nie dodano jakiegoś artykułu/wywiadu z autorem. Mogę się tylko domyślać, że Paco z.komiksu to autor. Jedyna wzmianka o autentyczności historii pochodzi z tylnej okładki.
Dobra robota Panie Holcman.

Offline Leyek

« Odpowiedź #564 dnia: Nd, 17 Lipiec 2022, 23:10:04 »
Podróż siódma za mną. Nie znam opowiadania Lema, więc trudno mi się odnieść, ale komiks wydaje mi się solidnym czytadłem.

Solidnym czytadłem to mogą być jacyś X-meni czy Batman, a nie komiks na podstawie świetnego, przewrotnego opowiadania mistrza Lema :) Same Dzienniki gwiazdowe ostatni raz czytałem już dość dawno temu, ale przez komiks nabrałem ochoty na odświeżenie, szczególnie że Podróż siódma choć ciekawa koncepcyjnie jest jedną z tych słabszych.

Offline Random_Hero

« Odpowiedź #565 dnia: Pn, 18 Lipiec 2022, 11:13:51 »
Ja obecnie siedzę w Dredd, właśnie skończyłem Mrocznych Sędziów tomy 1 i 2 i zacząłęm Mroczną Sprawiedliwość. Następnie w kolejce Incal

Offline PJP

« Odpowiedź #566 dnia: Pn, 18 Lipiec 2022, 11:40:52 »
Właśnie odebrałem Henryka Kaydana i Kosmicznych Patałachów :D

Offline OokamiG

« Odpowiedź #567 dnia: Pn, 18 Lipiec 2022, 14:16:21 »
Usagi Yojimbo Początek Księga 2 to rewelacja. Dawno nie pochłonąłem tak grubego komiksu w tak krótkim czasie. Aż chciałoby się sięgnąć po kolejny tom, ale dobrym daniem lepiej się raczyć powoli.

Offline Takesh

« Odpowiedź #568 dnia: Pn, 18 Lipiec 2022, 15:33:40 »
Właśnie odebrałem Henryka Kaydana i Kosmicznych Patałachów :D

Skąd to????