Autor Wątek: H.P. Lovecraft - Samotnik z Providence i Lovecraftiana w komiksie  (Przeczytany 8283 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tuco

Odp: H.P. Lovecraft - Samotnik z Providence i Lovecraftiana w komiksie
« Odpowiedź #15 dnia: Nd, 20 Listopad 2022, 12:44:22 »
offtopicowo, gdyż nie po polsku (ale w sumie chyba lepiej przypominać rzeczy mniej znane)

Niezbyt doceniony u nas Richard Corben dosyć często i mocno inspirował się Lovecraftem. kiedyś (dla imprintu MAX) wypuścił nawet miniseryjkę "H.P.Lovecraft's Haunt of Horror", będącą zbiorem szortów adaptujących krótkie formy HPL.

« Odpowiedź #16 dnia: Nd, 20 Listopad 2022, 12:56:07 »
  Całe Rakowersum z Marvela.

Offline kosmoski

« Odpowiedź #17 dnia: Nd, 20 Listopad 2022, 20:23:25 »
Jest jeszcze "Josephine" Weatherspoona od Ongrysa i od wspomnianego już Brecci i Oesterhelda "Mort Cinder" (na szybko z głowy np. Witraż)

Offline laf

« Odpowiedź #18 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 10:42:43 »
Cromwell Stone wylądował na mojej liście zakupowej. Dzięki @Horyzont.
Ciekawy opis tego komiksu :D
"Niezwykłe połączenie powieści lovecraftowskiej z kryminałem w stylu Agaty Christie. Mroczne tajemnice, nierozwiązane zagadki, sen przeplatający się z jawą i tajemnicze istoty z obcych światów."

Online Castiglione

« Odpowiedź #19 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 18:24:47 »
A mnie jakoś nie siadło. Tzn. nie powiedziałbym, żeby był to zły tytuł, ale nie kupił mnie na tyle, żebym chciał go zostawić u siebie. Zdecydowanie najbardziej podobała mi się ostatnia, trzecia księga.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #20 dnia: Śr, 23 Listopad 2022, 20:08:05 »
Batman returns
his books to the library

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #21 dnia: Cz, 07 Maj 2026, 23:54:16 »
3,5 roku minęło od założenia tematu.

Zgromadziłem w tym czasie trochę grymuarów i zakazanych ksiąg obrazkowych.

Czas zatem na szybki update.

Klasyka od Studio JG. Cień spoza czasu. W górach szaleństwa. Zbiór opowiadań. Widmo nad Innsmouth. Oprawa piękna. Połyskliwa czerń. Tłoczenia. Nie palcuje się i nie ściera. Zawartość jak to u Tanabe Gou - klasa.

Mity Cthulhu - Esteban Maroto. W tym wątku można znaleźć lepsze zbiory opowiadań

Kto szepcze w ciemności tom I. Kupiłem już spory kawał czasu temu, ale była to jedna z najtrudniejszych pozycji do znalezienia.

Pośmiertne objawienia - Andreas, Rivière. Wyśmienite ilustracje Andreasa, szczególne wrażenie robią karty całe w czerni. Bardzo nastrojowe. Hołd dla twórczości Samotnika bardziej niż adaptacja. Lovecraft występuje tu wraz ze swym przyjacielem Robertem Haywardem Barlowem.

Ostatni dzień Howarda Philips Lovecrafta - Jakub Rebelka, Romuald Giulivo. Poważna sprawa. Cień z Providence umiera. Nie jest to powieść grozy, raczej rachunek sumienia. Pojawiają się duchy przeszłości i przyszłości, min. Edgar Allan Poe, Harry Houdini, Sonia Greene, Stephen King, Alan Moore, Neil Gaiman, a przewijają jedynie August Derleth, Robert Bloch, Cook (W. Paul Cook, nie mylić z Glenem), Frank Belknap Long i wielu innych. Strona graficzna jest adekwatna do stanu tytułowego bohatera. Majaki umierającego człowieka, groteskowe koszmary, dziwaczne twarze. Maligna, omamy i halucynacje. Historia warta ponownej lektury.

Mort Cinder - Oesterheld, Breccia. Na sumieniu od zakupu, czyli półka wstydu.

Josephine i Josephine Tchnienie czarnego lądu - Clarence Wheatherspoon. J.w więc odnotowuję.

Cienie z Thule - Mallet, Marty Bardziej Howardowsko Conanowska opowieść, ale macki są. Szkocja w II. w. n.e Rzymianie, Gaelowie i tytułowe cienie. Typowa jednorazówka.

Niewidzialni - Grant Morrison. Jak wskazują wszelkie poszlaki pozycja obowiązkowa na liście. Czytałem tylko pierwszy tom, niedługo po premierze, później wyleciało mi to z głowy. Czeka na swój czas.

Hellboy jest na liście więc dopisuję.

Bloodborne także jest na liście, więc również dopisuję.

Na końcu pierwszego posta, pisałem o olbrzymach z Vespera. Teraz więc będą dwa inne tytuły nie komiksowe. W gry fabularne nie gram, ale poniższe publikacje wydawnictwa Black Monk czyta się kapitalnie. Ilustracji w nich mnóstwo, jest więc na co popatrzeć.

Malleus Monstrorum. Bestiariusz Mitów Cthulhu i Wielki Grymuar Magii Mitów Cthulhu.

I jeszcze więcej Vesperowskich olbrzymów.

« Ostatnia zmiana: Pt, 08 Maj 2026, 00:06:49 wysłana przez Horyzont Snu »

Offline Archelon

« Odpowiedź #22 dnia: Pt, 08 Maj 2026, 15:52:50 »
Można dodać humorystyczne komiksy związane z mitologią Cthulhu:

Rafał Szłapa:

Manga w której Wielcy Przedwieczni pojawiają się w formie kotów. Yonkoma manga (cztery kadry jednakowej wielkości na planszy) w kolorze.

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #23 dnia: So, 09 Maj 2026, 00:33:13 »
Słyszałem o drużynie Ktulu, ale to nie dla mnie.

Przypomniałem sobie o czym zapomniałem.

Totalnie nie jestem w temacie Lovecrafta, ale wydaje mi się, że w jednym ze zbiorów komiksów Gaimana (chyba historie prawdopodobne) jest komiks z sherlockiem holmesem, w którym królowa jest potworem cthulu.

EDIT:
Dzięki Death.

Tak, to Studium w szmaragdzie. Adaptacja bardzo cenionego opowiadania autorstwa Gaimana.
https://www.gildia.pl/komiksy/479850-historie-prawdopodobne

Pod wpływem otwierającego temat posta kupiłem w końcu trylogię Sanktuarium. :)

Przebudzenie. The Wake, Scott Snyder, Sean Murphy, Mucha 2015

Miałem i sprzedałem. Moim zdaniem nie jest to horror Lovecraftiański, pomimo obiecności rybostworów z komosu.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #24 dnia: Nd, 10 Maj 2026, 12:21:52 »
Jakoś od roku czytam i zbieram Lovecrafta, jego kontynuatorów i adaptacje.

Jeśli chodzi o komiksy nie wymienione na tych dwóch stronach wątku to zabrakło:
- Joan Boix, Opowieści makabryczne, Mandioca - kolekcja głównie adaptacji klasycznych opowiadań grozy. Zbiór otwiera "Klątwa amuletu", która właściwie jest adaptacją "Ogara" HP Lovecrafta
- Dino Battaglia, Opowieści grozy, Mandioca - w założeniu dosyć podobna kolekcja, z tym że wieńczy ją "W hołdzie Lovecraftowi", historyjka inspirowana Lovecraftem, głównie "Widmem nad Innsmouth"
- Philippe Druillet, Miraże rozszerzonej rzeczywistości, Studio Lain - początkowo Druillet sporo czerpał z Lovecrafta i komiksy te znalazły się w tym albumie. Natomiast nic więcej nie napiszę; bojkotuję Studio Lain, komiksu nie kupiłem, nie wiem co tam dokładnie trafiło

Jeśli chodzi o uzupełnianie kolekcji to wciąż czekam na wydanie zbiorcze Fatale. W Polsce chętnie bym również zobaczył XX-wieczne komiksowe adaptacje opowiadań Lovecrafta:
https://www.hplovecraft.com/popcult/comics.aspx

Ja po prostu lubię komiksowe adaptacje klasyki grozy wydawane w latach '70 i '80, ale jeśli ktoś ogólnie szuka, szczególnie nowszych, komiksów inspirowanych Lovecraftem to tutaj jest lista popularniejszych rzeczy:
https://www.goodreads.com/list/show/26341.H_P_Lovecraft_s_Graphic_Novels

I wybaczcie chwalipost nie na temat samych komiksów, ale w ostatnim czasie uzupełniłem sporo książek z uniwersum Lovecrafta. Przede wszystkim są to wydania Mistrza pisane samodzielnie i we współpracy:

Dalej dzieła pisarzy z "kręgu Lovecrafta":

Zbiory opowiadań kontynuatorów i naśladowców:

Pisarze tworzący w ramach "mitologii Cthulhu" lub czerpiący z niej od lat '60 po dzień dzisiejszy:

Wreszcie eksperymenty literackie, mocno autorskie wizje, które jednak wykorzystują lovecraftowskie rekwizytorium:
Batman returns
his books to the library

Offline misiokles

« Odpowiedź #25 dnia: Nd, 10 Maj 2026, 14:11:32 »
Jest jeszcze komiks Adama Fydy.

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #26 dnia: Pn, 11 Maj 2026, 01:21:40 »
Jeśli chodzi o komiksy nie wymienione na tych dwóch stronach wątku to zabrakło:
- Joan Boix, Opowieści makabryczne, Mandioca - kolekcja głównie adaptacji klasycznych opowiadań grozy. Zbiór otwiera "Klątwa amuletu", która właściwie jest adaptacją "Ogara" HP Lovecrafta
- Dino Battaglia, Opowieści grozy, Mandioca - w założeniu dosyć podobna kolekcja, z tym że wieńczy ją "W hołdzie Lovecraftowi", historyjka inspirowana Lovecraftem, głównie "Widmem nad Innsmouth"

O nich też zapomniałem. Mam te dwa tomy na innej półce min. razem z Duchami zmarłych Corbena, Domem Usherów Dufauxa i takimi mniej Lovecraftiańskimi, a bardziej antykwaryczno, ghost-stories tytułami.  ;D

Jakoś od roku czytam i zbieram Lovecrafta, jego kontynuatorów i adaptacje.

Philippe Druillet, Miraże rozszerzonej rzeczywistości, Studio Lain - początkowo Druillet sporo czerpał z Lovecrafta i komiksy te znalazły się w tym albumie. Natomiast nic więcej nie napiszę; bojkotuję Studio Lain, komiksu nie kupiłem, nie wiem co tam dokładnie trafiło

Druilleta miałem kiedyś Loane Sloane, czy jakoś tak z Egmontu i już nie mam. Nic więcej Druilleta posiadać nie planuję, bez względu na tematykę.

I wybaczcie chwalipost nie na temat samych komiksów, ale w ostatnim czasie uzupełniłem sporo książek z uniwersum Lovecrafta. Przede wszystkim są to wydania Mistrza pisane samodzielnie i we współpracy:

Dalej dzieła pisarzy z "kręgu Lovecrafta":

Tutaj Lovecraft, wespół z akolitami swego kręgu.

Jak widać brakuje kilku pozycji z Wydawnictwa SR i Copernicusa, ale darowałem je sobie. To i tak powielanie tego samego.

Zbiory opowiadań kontynuatorów i naśladowców:

Tutaj już w kręgu i poza kręgiem. Generalnie książki ustawiam uniwersami, seriami, cyklami i autorami. Nie da się zachować idealnego porządku.

Niektóre pozycje które, masz na zdjęciach, trzymam poza strefą Providence, np. tomiki Ligottiego, czy Kinga.

Zysk wydał niedawno zbiór opowiadań grozy Roberta E. Howarda pt. "Dławiący horror"

A propos Kinga jeszcze, pomijając wpływy Samotnika na jego twórczość, to stworzył on (King) własne potężne uniwersum.   ;D

« Ostatnia zmiana: Pn, 11 Maj 2026, 01:40:19 wysłana przez Horyzont Snu »

Offline moai

« Odpowiedź #27 dnia: Pn, 11 Maj 2026, 08:35:24 »
Jeszcze nie zostało to ogłoszone, ale niebawem pojawią się dwa tomy komiksowych adaptacji Lovecrafta od jednego z naszych wydawców. :) Więcej nie zdradzam, czekajcie na oficjalne info.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #28 dnia: Pn, 11 Maj 2026, 11:36:59 »
Tutaj Lovecraft, wespół z akolitami swego kręgu.
Piękna kolekcja :)
Ja trochę rzeczy z rozmysłem odpuszczam, tzn. różne wydania tych samych opowiadań Lovecrafta, polskich autorów nawiązujących do Cthulhu, itp. Ale po przyjrzeniu się twojej półce dodałem kilka rzeczy do planowanych zakupów - Romans w Dunwich, Pseudonomicon, Coś spod spodu.

Zysk wydał niedawno zbiór opowiadań grozy Roberta E. Howarda pt. "Dławiący horror"
Mam to na liście do zakupu. Baranger wydał już w Polsce pięć tomików adaptacji i pewnie szykuje się kolejny. Vesper reklamuje Lovecraftem właśnie wydanego Kagena Przeklętego, ale nie wiem na ile tam cukru w cukrze. Vesper zapowiada też na ten rok zbiór opowiadań Czarne skrzydła Cthulhu. Natomiast Wydawnictwo IX szykuje Hiperboreę Clarka Ashtona Smitha (a w niej okołolovecraftowe The Seven Geases, Ubbo-Sathla i The Tale of Satampra-Zeiros).
Batman returns
his books to the library

Offline Archelon

« Odpowiedź #29 dnia: Pn, 11 Maj 2026, 14:13:50 »
Istniało pismo poświęcone grozie. Tytuł: "Kruk". Pierwszy numer był poświęcony Lovecraftowi.

Spis treści:
https://hplovecraft.pl/dla-czytelnika/ksiazki-o-lovecrafcie/po-polsku/kruk-1/

Odnośnie komiksów. Jenny Finn, wiktoriańska Anglia, macki, ryboludzie.

https://gildia.pl/589120-jenny-finn.html

Za rok, może dwa, jeśli Labrum chęci ma.
Czekam na 12 numer Métal Hurlant poświęcony Lovecraftowi.
Ostatni numer wydany przez Labrum, to MH 9.