Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 278047 razy)

szulig, Marticos22, Genzo, Czytamy Komiksy, fasola, Deg (+ 2 Ukrytych) i 8 Gości przegląda ten wątek.

Offline MonsterGirl

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #1845 dnia: So, 25 Lipiec 2026, 15:35:04 »
Batman H2SH też we wrześniu. Światowa premiera 15.09. Z okładką Joanny Karpowicz.

Dwóch legendarnych twórców powraca do jednej z najbardziej niesamowitych historii w dziejach komiksu! Jeph Loeb i Jim Lee kontynuują sagę Batmana, która na zawsze odmieniła oblicze Mrocznego Rycerza, w kontynuacji opowieści Hush – H2SH!

Tajemniczy złoczyńca z przeszłości powrócił, wywracając świat Mrocznego Rycerza do góry nogami. Teraz Batman musi wykorzystać wszystkie dostępne zasoby i narzędzia, aby uratować zarówno swoje miasto, jak i siebie. Kontynuacja oryginalnej sagi Hush zwiastuje nową erę dla Gotham i wszystkich jego mieszkańców.

Jeph Loeb („Batman: Długie Halloween”, „Superman na wszystkie pory roku”) to dwukrotnie nominowany do Emmy scenarzysta i producent filmowy oraz komiksowy, laureat Nagrody Peabody’ego, czterokrotnie uhonorowany Nagrodą Eisnera i pięciokrotnie nagrodą magazynu Wizard. Jim Lee jest autorem rysunków do wielu bestsellerów wydawnictwa DC, w tym „All-Star Batman i Robin, Cudowny Chłopiec”, „Superman: dla jutra”, „Superman wyzwolony”, a także wydawcą i dyrektorem kreatywnym DC Entertainment.

Album zawiera oryginalne zeszyty „Batman” #158–163. Autorką okładki polskiego wydania H2SH jest znana artystka, malarka, ilustratorka i autorka komiksów Joanna Karpowicz ("Anubis", "Jutro będzie futro").

https://komiksopedia.pl/aktualnosc/swiatowa-premiera-batman-h2sh-rowniez-w-polsce-i-z-rodzimym-akcentem/
« Ostatnia zmiana: So, 25 Lipiec 2026, 15:39:21 wysłana przez MonsterGirl »
Komiksopedia - newsy, wywiady, artykuły, kalendarz wydarzeń, baza danych. Możliwość oceniania i tworzenia własnych kolekcji.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1846 dnia: So, 25 Lipiec 2026, 15:39:59 »
Oooo! Bardzo zacna inicjatywa! Wincyj takich! :)

Na przyszłość można by rozważyć np. obwoluty z okładką polskiego twórcy na okładce standardowej - wtedy można by chyba rozszerzyć projekt, jeśli licencjodawca by się zgodził.
« Ostatnia zmiana: So, 25 Lipiec 2026, 15:42:31 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1847 dnia: So, 25 Lipiec 2026, 16:03:52 »
A ile powinny kosztować takie obrazki z filmu z dymkami i dlaczego?
Przecież to jest zwykły materiał reklamowy. Wydawać to za takie pieniądze to jakieś nieporozumienie. Równie dobrze można by jakieś broszurki ładować w hc.

Offline lis22

« Odpowiedź #1848 dnia: So, 25 Lipiec 2026, 16:06:53 »
Przy czym tamta adaptacja "Toy Story" była dużo bardziej dopracowana. Bo tam kadry z filmu zostały zamienione w prawdziwy 46-stronicowy komiks, który ma różne rozmiary kadrów, dodane efekty, pewne elementy pominięte, jeśli nie działają kompletnie w historii obrazkowej.
Tu natomiast jest bardzo leniwa adaptacja, która jest niezwykle prostym przełożeniem 60-minutowego filmu na ponad 300-stronicową historię. Więc jak można łatwo policzyć, każda strona to ok. 12 sekund. Z tego co czytałem opinie w sieci - często 20-30 stron zajmuje jedna piosenka, która totalnie nie działa w wersji na papierze.

Ja kupiłem sobie takie wydanie "Zootopii" dla kadrów z filmu, walorem nie jest tu komiks sam sobie, tylko kadry z filmu, gdyby tylko jakość wydania była lepsza.

Offline Kandor

« Odpowiedź #1849 dnia: So, 25 Lipiec 2026, 16:44:21 »
Oooo! Bardzo zacna inicjatywa! Wincyj takich! :)

Na przyszłość można by rozważyć np. obwoluty z okładką polskiego twórcy na okładce standardowej - wtedy można by chyba rozszerzyć projekt, jeśli licencjodawca by się zgodził.
Tak, ale to nie nasza inicjatywa, żeby było jasne: w wielu krajach będą okładki rodzimych twórców. Ponoć zasada podobna do serii "Świat". Pamiętam jak "Essentiale" wydawano z okładkami polskich twórców (a ile było u nas narzekań!) aż Marvel powiedział "stop!" (aczkolwiek, jak się okazało, pod sam koniec serii).

Offline Kadet

« Odpowiedź #1850 dnia: So, 25 Lipiec 2026, 16:49:50 »
Mimo wszystko fakt, że DC zdecydowało się wyjść z takim pomysłem poza serię "Świat", daje nadzieję, że w przyszłości pojawią się kolejne takie szanse na promowanie polskich twórców.

Choć na przykład jakby Jacek Świdziński zrobił okładkę do jakiegoś "Supka" w stylu Jima Lee, to internet chyba by wybuchł  ;D
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online Genzo

« Odpowiedź #1851 dnia: Nd, 26 Lipiec 2026, 06:18:02 »
Wie ktoś może na jakim papierze ma być wydane nowe wydanie powrotu mrocznego rycerza ?

Offline michał81

« Odpowiedź #1852 dnia: Nd, 26 Lipiec 2026, 16:33:12 »
No komentarzy to tam pod tym postem Egmontu nie brakuje i większość jest krytyczna z braku okładki Lee, ale też kilka personalnych co do polskiej autorki. Mnie natomiast zastanawia czy czasem nie będzie pod obwolutą okładki Lee, bo Hush 2 był zapowiadany jako DC Deluxe, więc to marudzenie może okazać się przedwczesne.
« Ostatnia zmiana: Nd, 26 Lipiec 2026, 16:35:07 wysłana przez michał81 »

Offline DrugiejSzansy

« Odpowiedź #1853 dnia: Nd, 26 Lipiec 2026, 16:59:44 »
Jakby się w ogóle okazało, że jednak MOŻNA wybrać, to by było najlepiej. O ile Egmont miał wybór, o ile DC by pozwoliło, to ja zachodzę w głowę czemu by nie puścić covera Karpowicz jako "limitki". Normalny nakład Lee, i do tego np. 500 egzemplarzy z Bat-Anubisem, 100 z ręcznym podpisem, 50 z jakimś wrysem - każda wersja odpowiednio droższa. Jestem pewien, że takie coś by chwyciło, bo ja sam bym nawet tego "Husha" w jakieś Łodzi kupił z takim coverem.
kolorowezeszyty.blogspot.com

« Odpowiedź #1854 dnia: Nd, 26 Lipiec 2026, 17:11:24 »
Bez przesady, ten komiks nie jest wart zabawy w jakieś egzemplarze z podpisami czy wrysami. Z resztą skoro limitki Lain schodzą w parę minut, to te 50 sztuk z wrysami by się rozeszło chyba w parę sekund  ;D
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline michał81

« Odpowiedź #1855 dnia: Nd, 26 Lipiec 2026, 17:40:28 »
Wrys i podpis od Karpowicz zawsze można będzie wziąć jak będzie na festiwalu. Nawet obstawiam, że będzie możliwość na stoisku Egmontu w Łodzi w tym roku. Ale limitka Batman z jej ilustracją jak to zrobiło w KBOOM w przypadku Frankenstein żyje, żyje! od Trusta to byłaby na pewno lepszą opcją, bo orki i tak nie docenią co widać w komentarzach.

Offline 79ers

« Odpowiedź #1856 dnia: Nd, 26 Lipiec 2026, 19:01:07 »
Z resztą skoro limitki Lain schodzą w parę minut
np Crossed, którego po chwili ktoś sprzedaje kilkanaście pakietów po 550zł

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1857 dnia: Dzisiaj o 00:54:24 »
bo orki i tak nie docenią co widać w komentarzach.
Dla mnie akcja fajna, podejrzewam jednak, że Lee ma więcej fanów od Karpowicz, więc nie dziwi mnie że część z nich wolałoby okładkę z oryginalną ilustracją. Dwa warianty byłyby dobrą opcją.

Offline Gruby AL

« Odpowiedź #1858 dnia: Dzisiaj o 08:21:36 »
A ja się bardzo cieszę. Dzięki temu zły komiks dostanie przynajmniej dobrą okładkę :)

Jeśli Lee będzie pod obwolutą, to naprawdę nikt nie będzie miał prawa na ten ruch narzekać.

Offline lis22

« Odpowiedź #1859 dnia: Dzisiaj o 09:15:06 »
Co aż tak złego jest w tym komiksie, że Wszyscy o tym piszą?
Mi głównie zależy na rysunkach Jima Lee komiks to też tylko "czytadło", więc nie klasyfikuje dobrych i złych i zbieram wszystko od DC i Marvela, poza seriami, które mnie nie interesują ale Batman, Batman Detective Comics, Superman, Action Comics Superman, Liga Sprawiedliwości, Spider Man, X-Men, Avengers, Thor, Strażnicy Galaktyki mam wszystkie tomy od 2015 roku ;)