Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 278170 razy)

Kandor, Aleksandros, Ufilov, Komediant i 11 Gości przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #1665 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 10:06:11 »

Offline xanar

« Odpowiedź #1666 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 11:17:39 »
W New52 wydali 10 serii w Rebirth 15, jak się pododaje, takie rzeczy jak Szpon, czy Wieczne Batmany to wyjdzie, że wydali mniej więcej tyle samo.

Takie twierdzenie, że w Rebirth było jakoś dużo nowych serii to są jakieś głupoty xDD, bo w New52 to nie było nowych serii  ;D ;D ;D

Taki Absolute Batman jest wydawany w Czechach na miękko, także wnioskuje, że u nas tak to zrobili, żeby odróżnić serie główną od niegłównej.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online Warpath

« Odpowiedź #1667 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 11:25:55 »
W New52 wydali 10 serii w Rebirth 15, jak się pododaje, takie rzeczy jak Szpon, czy Wieczne Batmany to wyjdzie, że wydali mniej więcej tyle samo.

Takie twierdzenie, że w Rebirth było jakoś dużo nowych serii to są jakieś głupoty xDD, bo w New52 to nie było nowych serii  ;D ;D ;D

Taki Absolute Batman jest wydawany w Czechach na miękko, także wnioskuje, że u nas tak to zrobili, żeby odróżnić serie główną od niegłównej.

No błagam będziesz porównywał Szpona jako serię do Aquamana, Green Arrowa czy Teen Titans? Flagowe ongoingi DC? I kto tu pisze głupoty.

Ale to wszystko już było wydawane na miękko. Trudno, żeby nagle w połowie jakiejś serii Marvel Now zaczęto ja wydawać w twardej oprawie.
Ja piszę o obietnicy chyba z poprzedniego MFKiG, kiedy padło sformułowanie, że więcej nowych komiksów wydawanych będzie na miękko. Jakoś nie zauważyłem. Mamy za to start nowej, dużej inicjatywy, która zupełnie niepotrzebnie dostaje twardą okładkę.

Cały nowy świat Ultimate zapowiada się, że będzie w miękkich.

Offline xanar

« Odpowiedź #1668 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 12:03:33 »
Takie to flagowe u nas, ze pewnie ten Szpon się lepiej się sprzedał xDDD bo tamte pokasowali xD
Zresztą sam żeś kiedyś pisał, że złe te (flagowe) serie wybrali xD
« Ostatnia zmiana: So, 11 Lipiec 2026, 12:05:17 wysłana przez xanar »

Online Warpath

« Odpowiedź #1669 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 12:09:11 »
A to już zupełnie inny temat.

Offline xanar

« Odpowiedź #1670 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 12:38:04 »
xDD

Offline Kadet

« Odpowiedź #1671 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 12:49:06 »

Ale to warto jednak sprawdzić fakty, zanim zacznie się pisać, bo potem mogą wyjść farmazony...

Nowe DC Comics (New52) było wprowadzane w Polsce stopniowo.
W pierwszym roku (2013) wyszły cztery serie: po dwa tomy "Batmana" i "Detective Comics" i po jednym "Action Comics" i "Ligi Sprawiedliwości". Razem sześć komiksów, średnio jeden na dwa miesiące.
W 2014 utrzymano te cztery (i zakończono z nich "Action Comics") i wprowadzono cztery nowe: "Wonder Woman", "Szpona", "All-Star Western" i "Batmana. Mrocznego Rycerza". Razem wyszło wtedy 12 komiksów, średnio jeden na miesiąc.
W 2015 wyszło 16 komiksów, ale nie zaczęto żadnej nowej serii - zamiast tego pojawiły się cztery one-shoty: "Amerykańska Liga Sprawiedliwości" (formalnie pierwszy album nowej serii, ale dwójki Egmont nie wydał i chyba nawet nie chciał wydawać), "Shazam", "Superman. Wyzwolony" i "Wieczne zło". W tym roku zakończono też "Szpona" i "All-Star Western".
W 2016 wydano one-shot "Wieczne zło. Wojna w Arkham" i zaczęto 4 nowe serie: "Flasha", "Harley Quinn", "Suicide Squad" i "Wiecznego Batmana", z tym że tę ostatnią wydano w 2016 r. w całości. Zakończono też "Wonder Woman" i "Batmana. Mrocznego Rycerza". Czyli wtedy było naraz 9 serii. Łącznie wyszło w tym roku 17 komiksów, czyli mimo zwiększenia liczby serii nie wzrosła znacząco częstotliwość publikacji.
W 2017 wyszło 15 komiksów - sześć serii i one-shot "Wojna Robinów". I tyle, jeśli chodzi o "Nowe DC Comics".

Widzimy więc, że rozwijanie inicjatywy było stopniowe, że maksymalnie naraz ukazywało się 9 serii, i że w okresie szczytowym wyszło 17 komiksów na rok.

Porównajmy to ze startem "DC Odrodzenia": w cztery miesiące wydane 16 komiksów i otwarte 15 różnych serii. Różnica widoczna na pierwszy rzut oka. Widać, że "Odrodzenie" było ambitną próbą rozszerzenia rynku z nadzieją, że jest więcej chętnych odbiorców i że zmiana oprawy na miękką obniży ceny na tyle, że popyt wzrośnie - ale jak pokazała przyszłość, Egmont się tu przeliczył i trzeba było zmniejszać liczbę serii i hamować z całym przedsięwzięciem. Być może jakąś rolę w takiej eksplozji wydawniczej odgrywały też ustalenia z DC, bo nie zapominajmy, że to właśnie przy starcie "Odrodzenia" w Polsce Jim Lee odwiedził MFKiG, żeby to promować. Może sam Egmont chciał zagrać ryzykowniej, a może DC naciskało na nich, żeby spróbowali - tego już się raczej nie dowiemy, ale fakt faktem, że wyszło jak wyszło...

Tutaj można zerknąć na harmonogram wydawania w ramach obu inicjatyw, gdyby ktoś chciał sobie odświeżyć pamięć:

https://alejakomiksu.com/seria/2185/Nowe-DC-Comics/

https://alejakomiksu.com/seria/2754/Odrodzenie/
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Pan M

« Odpowiedź #1672 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 12:58:34 »
Co myślicie o serii DMZ strefa zdemilitaryzowana? Warto, nie warto? Wiadomo, że każdy ma swój gust i opinię ale warto zapytać...

Myślałem, że to będzie średniak w porównaniu z Transmetropolitan, Y czy Lucyferem a okazał się równie dobry.  Mam wrażenie, że  za rzadko mówi się o tej serii w kontekście "the best of Vertigo". Komentarz społeczno-polityczny, niejednoznaczne postaci, bardzo fajne historie z boku od głównego wątku i zakończenie, które jest jednym z najmocniejszych i najsmutniejszych jakie widziałem w komiksach. Szkoda, że doczekał się dość nieciekawego serialu.

Offline xanar

« Odpowiedź #1673 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 13:13:31 »
Ale to warto jednak sprawdzić fakty, zanim zacznie się pisać, bo potem mogą wyjść farmazony...

No super żeś się rozpisał (wiem jak to było), tylko popatrz na to z szerszej perspektywy wydawnictwa, to nie było tak, że było new52 na twardo i potem sobie stwierdzili, że wrzucą dużo serii Rebirth na miękko, tylko z czegoś to wynikało.
Było Marvel now, które się sprzedało i też zaczęli z stopniowo, więc stwierdzili, że pójdą szerzej z Odrodzeniem, to samo bym zrobił, a że się nie sprzedawało, życie - ryzyko biznesowe raz się wygrywa raz się przegrywa.

Offline Czarek.

« Odpowiedź #1674 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 13:17:25 »
Ktoś wie, ile tomów ma liczyć Absolutne Batman, Wonder Woman i Superman? Czy te serie nadal ukazują się w USA?

Offline Kadet

« Odpowiedź #1675 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 13:23:18 »
(wiem jak to było)

No właśnie po Twoich wcześniejszych postach raczej nie do końca to było widać...

EDIT:

Ktoś wie, ile tomów ma liczyć Absolutne Batman, Wonder Woman i Superman? Czy te serie nadal ukazują się w USA?

Ciągle się ukazują. To jeden z największych hitów sprzedażowych DC ostatnich lat. Na razie są po dwa tomy każdego tytułu, w wrześniu-listopadzie mają wyjść w USA trzecie.
« Ostatnia zmiana: So, 11 Lipiec 2026, 13:32:05 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online Warpath

« Odpowiedź #1676 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 13:31:13 »
Dokładnie, podobnie jest z Absolutem. Rzucają trzy serie na start w twardej - Superman, Batman, WW - i nikt nie mówi, że nie sięgną po kolejne w przyszłości.

Offline michał81

« Odpowiedź #1677 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 13:32:26 »
To są serie które cały czas się ukazują, jedną zakończoną serią z Absolute Uniwersum jest Absolute Martian Manhunter, ale on był planowany od początku jako maxi seria. Są wydane po dwa tomy serii, w zapowiedziach są tomy trzecie.

Dokładnie, podobnie jest z Absolutem. Rzucają trzy serie na start w twardej - Superman, Batman, WW - i nikt nie mówi, że nie sięgną po kolejne w przyszłości.
Dużo to ich nie zostało: wspomniany Absolute Martian Manhunter, Absolute Green Lantern i Absolute Flash. Ale nawet jakby chcieli zwiększyć tempo wydawania to blokuje ich brak zebranego materiału.
« Ostatnia zmiana: So, 11 Lipiec 2026, 13:35:16 wysłana przez michał81 »

Offline xanar

« Odpowiedź #1678 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 13:37:20 »
No właśnie po Twoich wcześniejszych postach raczej nie do końca to było widać...

No i co tu ci się nie podobna ?

Ile Egmont przed new52 wydał  - Wonder Woman, Flasha czy Suicide Squad już pomijam takie rzeczy jak Harley Quinn, czy All-Star Western.

Może mi napiszesz co to jest nowa seria ?

Online Warpath

« Odpowiedź #1679 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 13:39:56 »
Dużo to ich nie zostało: wspomniany Absolute Martian Manhunter, Absolute Green Lantern i Absolute Flash. Ale nawet jakby chcieli zwiększyć tempo wydawania to blokuje ich brak zebranego materiału.

Są jeszcze trwające mini-serie z Catwoman i Green Arrowem - mieliby po co sięgnąć.