Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 278418 razy)

BlackoutHV i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline fasola

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #1650 dnia: Pt, 10 Lipiec 2026, 14:17:45 »
Trochę się człowiekowi odechciewa jak widzi to kuriozum. W empik i gildia jest polski Absolute Batman na twardo za 68 i 63 złote. Równocześnie w polskich sklepach amazon, empik i multiszop jest angielska wersja na miękko z zakresem ceny 48-54 zł. Amerykanie zarabiają sporo więcej a ich wydanie nawet w Polsce jest tańsze. A to nie tylko ten jeden tom ale też kolejne 10 z tej linii będą droższe i zbierze się solidna przepłata. Ale też na Amazon widzę, że francuzi też dostali wersję twardą i cena jest 111 zł.
« Ostatnia zmiana: Pt, 10 Lipiec 2026, 14:19:51 wysłana przez fasola »

Offline xanar

« Odpowiedź #1651 dnia: Pt, 10 Lipiec 2026, 14:32:29 »
Nie wiem w czym problem, europejsko się robi.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1652 dnia: Pt, 10 Lipiec 2026, 15:16:37 »
Na smaku liter 55 zł.

Offline Teli

« Odpowiedź #1653 dnia: Pt, 10 Lipiec 2026, 15:37:30 »
Trochę się człowiekowi odechciewa jak widzi to kuriozum. W empik i gildia jest polski Absolute Batman na twardo za 68 i 63 złote. Równocześnie w polskich sklepach amazon, empik i multiszop jest angielska wersja na miękko z zakresem ceny 48-54 zł. Amerykanie zarabiają sporo więcej a ich wydanie nawet w Polsce jest tańsze. A to nie tylko ten jeden tom ale też kolejne 10 z tej linii będą droższe i zbierze się solidna przepłata. Ale też na Amazon widzę, że francuzi też dostali wersję twardą i cena jest 111 zł.

Jak Egmont na modłę Amerykanów zacznie drukować w grubych tysiącach egzemplarzy w Chinach, to z pewnością będzie taniej. O ile Amerykanie zakładają sprzedaż poza granicami USA (dodatkowo nie płacąc za własną licencję), o tyle Egmont dostosowuje wolumen do rynku lokalnego i (o ile mi wiadomo) ciągle drukuje w Polsce.

Biorąc pod uwagę koszty produkcji na lokalnym rynku wydawniczym, nie dostrzegam tu rzeczonego kuriozum.

Offline fasola

« Odpowiedź #1654 dnia: Pt, 10 Lipiec 2026, 16:16:26 »
Chyba nie przemyślałeś swojego komentarza. Gdzie w twoich rozważaniach uwzględniasz źródło całej dyskusji - amerykanie tanio w miękkiej okładce, Polska drożej w twardej? Stwierdzenie, że tylko Chiny mogą drukować komiksy na miękko, a w Polsce drukarnie drukują tylko na twardo nie ma poparcia w ofercie polskich księgarń.

Offline xanar

« Odpowiedź #1655 dnia: Pt, 10 Lipiec 2026, 16:25:23 »
Akurat trejdy to oni w Kanadzie drukują.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1656 dnia: Pt, 10 Lipiec 2026, 18:05:13 »
Pewnie uznali, że trochę to poważniejsze i dosyć uznane, więc można to sprzedać jako coś bardziej premium niż typowy ongoing.

Offline Warpath

« Odpowiedź #1657 dnia: Pt, 10 Lipiec 2026, 21:28:35 »
Przecież to jest ewidentne echo New52. Też jakby nie patrzeć alternatywne "uwspółcześnione" historie postaci budowane od nowa (mimo że tutaj w formie wariacji z innego wymiaru). Ponownie wielka trójka - Batman, Superman i Wonder Woman. Też Snyder na okładkach Batmana. Też wydane na twardo. Odniosło sukces w tej formie, więc czemu nie powtórzyć.

Mi faktycznie bardziej pasuje mi na twardą, ale jak już kilkukrotnie wspomniałem nie jestem odbiorcą tej konkretnej linii wydawniczej.

Offline Gruby AL

« Odpowiedź #1658 dnia: Pt, 10 Lipiec 2026, 21:57:25 »
Ja się tylko zastanawiam gdzie w tym wszystkim jest obietnica większej ilości komiksie superhero w miękkiej oprawie. Skończyło się chyba tylko na Spider-Man/ Deadpool i (zupełnie niepotrzebnie) Daredevilu...

Offline Warpath

« Odpowiedź #1659 dnia: Pt, 10 Lipiec 2026, 22:09:46 »
No nie wiem, Moon Knight, Venom, X-Men ogoing, Avengers, Amazing Spider-Man, Batman, Superman, Flash, Detective Comics, Batman / Superman - przecież to wszystko leci w miękkich. Nie wspominając o poprzednich seriach jak Thor, Hulk, Strażnicy Galaktyki, etc. To mało?

Offline FanEgmontu

« Odpowiedź #1660 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 00:13:17 »
Litości amerykańskie wydania mają duuużo dużo gorszą jakoś papieru niż polskie. Ja tam to niskiej jakości amerykańskich wydań nie chce się schylać i cenie sobie polską jakoś druku.

Offline Antari

« Odpowiedź #1661 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 00:18:04 »
Przecież to jest ewidentne echo New52. Też jakby nie patrzeć alternatywne "uwspółcześnione" historie postaci budowane od nowa (mimo że tutaj w formie wariacji z innego wymiaru). Ponownie wielka trójka - Batman, Superman i Wonder Woman. Też Snyder na okładkach Batmana. Też wydane na twardo. Odniosło sukces w tej formie, więc czemu nie powtórzyć.

Mi faktycznie bardziej pasuje mi na twardą, ale jak już kilkukrotnie wspomniałem nie jestem odbiorcą tej konkretnej linii wydawniczej.

All Star Batman z Odrodzenia wydany już po N52 też był pisany przez Snydera, a jakoś wydany został na miękko, jak inne pozycje z Odrodzenia więc teoria się nie klei. Odrodzenie również było nowym startem dla wielu postaci, ten trend nie jest niczym nowym, jest powtarzany do znudzenia w DC, Earth One np. Widać strategia mydlenia oczu nadal działa to po co ją zmieniać, skoro ludzie nie pamiętają i potem są zachwyty. 

Podobnie Liga Snydera również została wydana na miękko.

Rozumiem, że Superman i WW też będą na twardo?

Offline michał81

« Odpowiedź #1662 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 06:58:29 »
Wszystkie jak narazie komiksu z Absolute DC mają być na twardo.

Może tu nie ma żadnego spisku egmontu jakiego się doszukujecie, tylko licencja tego wymaga, bo to nie są pierwsze komiksy z uniwersum DC, które wychodzą na twardo. Cały poprzedzający event Władza Absolutna, czy All In Alfa i Omega też jest wydany na twardo.
« Ostatnia zmiana: So, 11 Lipiec 2026, 07:56:23 wysłana przez michał81 »

Offline Warpath

« Odpowiedź #1663 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 07:59:20 »
All Star Batman z Odrodzenia wydany już po N52 też był pisany przez Snydera, a jakoś wydany został na miękko, jak inne pozycje z Odrodzenia więc teoria się nie klei. Odrodzenie również było nowym startem dla wielu postaci, ten trend nie jest niczym nowym, jest powtarzany do znudzenia w DC, Earth One np. Widać strategia mydlenia oczu nadal działa to po co ją zmieniać, skoro ludzie nie pamiętają i potem są zachwyty. 

Podobnie Liga Snydera również została wydana na miękko.

Odrodzeniu przyświecał zupełnie inny cel strategiczny - dużo nowych serii możliwie najtaniej, więc siłą rzeczy miękka okładka. W New52 postanowiono podobnie jak teraz na trzy główne serie - Batman, Superman, WW.

Tak, wszystkie 3 serie ukażą się w twardej oprawie. IMO to dobry ruch Egmontu - Absolute Universe z założenia ma być "bardziej" - większe, potężniejsze, brutalniejsze, absolutnie totalne, więc wydanie tego w miękkich samo w sobie odebrałoby temu zamysłowi efektu.

Offline Gruby AL

« Odpowiedź #1664 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 08:53:47 »
No nie wiem, Moon Knight, Venom, X-Men ogoing, Avengers, Amazing Spider-Man, Batman, Superman, Flash, Detective Comics, Batman / Superman - przecież to wszystko leci w miękkich. Nie wspominając o poprzednich seriach jak Thor, Hulk, Strażnicy Galaktyki, etc. To mało?
Ale to wszystko już było wydawane na miękko. Trudno, żeby nagle w połowie jakiejś serii Marvel Now zaczęto ja wydawać w twardej oprawie.
Ja piszę o obietnicy chyba z poprzedniego MFKiG, kiedy padło sformułowanie, że więcej nowych komiksów wydawanych będzie na miękko. Jakoś nie zauważyłem. Mamy za to start nowej, dużej inicjatywy, która zupełnie niepotrzebnie dostaje twardą okładkę.