Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 278030 razy)

Marticos22, Genzo, Czytamy Komiksy, fasola, Deg (+ 2 Ukrytych) i 7 Gości przegląda ten wątek.

Offline Antari

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #1575 dnia: Pn, 08 Czerwiec 2026, 15:13:05 »
Giganty to temat na odrębną dyskusję, wydawany od dekad w tej formie i zmiana nawet jeżeli pozytywna mogłaby się spotkać z negatywnym odbiorem bo tu już działa efekt przyzwyczajenia, a nie logika. Tak jak oprawa graficzna margaryny.

A poza Gigantami jakie kaczki wydaje Egmont i w jakich oprawach? Może przedstawisz te tytuły z ostatnich lat tutaj. Bo jeżeli się nie mylę, z tego co ostatnio wyszło wszystko wydawane było na twardo. Nie wiem, to raczej ty jesteś ekspertem od kaczek w Polsce.

Ja dalej niestety nie będę wyznawcą teorii "budżetowe wydania nie są jedynym słusznym rozwiązaniem". Bo dalej nie otrzymałem konkretnego argumentu dla tej teorii. Ciekawa to teoria, która w połowie jest tylko prawdziwa. Bo z jednej strony są kluczem do spektakularnej sprzedaży, a z drugiej absolutnie nie.

Zestawmy ze sobą dwie rzeczy, które przed chwilą napisaliście: "jeden z ich największych sukcesów ostatnich lat" i "budżetowe wydania nie są jedynym słusznym rozwiązaniem".

Czyli rozumiem, że konsekwentne wydawanie największych sukcesów ostatnich lat nie zawsze jest jedynym słusznym rozwiązaniem?

Serio podpiszecie się pod tym?

Offline radef

« Odpowiedź #1576 dnia: Pn, 08 Czerwiec 2026, 15:25:39 »
A poza Gigantami jakie kaczki wydaje Egmont i w jakich oprawach? Może przedstawisz te tytuły z ostatnich lat tutaj. Bo jeżeli się nie mylę, z tego co ostatnio wyszło wszystko wydawane było na twardo. Nie wiem, to raczej ty jesteś ekspertem od kaczek w Polsce.
W twardej, ale co warto podkreślić - ich liczba nie rośnie, a wręcz maleje w ostatnich latach, w przeciwieństwie do Gigantów.
Np. w 2021 roku mieliśmy aż 12 wydań w twardej oprawie z kaczkami, gdy wydań "Gigantowych" było 14. W tym roku wydań w twardej oprawie będzie 10, gdy wydań "Gigantowych" dostaniemy 30. Czyli miękka oprawa rządzi?
Plus kilka lat temu Kołodziejczak podkreślił, że nie wydają komiksów z kaczkami w innej formie, ponieważ wówczas mogłyby zostać uznane za konkurencję dla Gigantów. A dział prasowy i dział komiksowy to dwa osobne działy wydawnictwa, więc musi to zostać w jakiś sposób rozdzielone. I dlatego nigdy nie powstały żadne kaczki w formacie Marvel Now, gdy np. z dużym sukcesem wydano w tym formacie wiele frankofońskich serii dla dzieci.
Zestawmy ze sobą dwie rzeczy, które przed chwilą napisaliście: "jeden z ich największych sukcesów ostatnich lat" i "budżetowe wydania nie są jedynym słusznym rozwiązaniem".
Ale jaka jest sprzeczność w tym? Przecież to oczywiste, że to, że coś jest sporym sukcesem, to nie oznacza, że jest rozwiązaniem każdego problemu. Format Marvel Now, czyli tomy w miękkiej oprawie ze skrzydełkami, dobrze sprawdzają się, by dostrzec do szerszego grona czytelników, ale jednocześnie nie zawsze są optymalnym rozwiązaniem, ponieważ czasem lepiej postawić na wyższą cenę, wyższą jakość i mniejszy nakład.

A teraz powiedz - skoro te tomy w miękkiej ze skrzydełkami się nie sprawdziły, to dlaczego Egmont nowego "Daredevila" w taki sposób wydał? Przecież mógł po prostu kontynuować wydawanie tego w HC, skoro tak to się dobrze sprzedaje.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline michał81

« Odpowiedź #1577 dnia: Pn, 08 Czerwiec 2026, 17:29:37 »
Tutaj mnie najbardziej wkurzyli: Strażnicy Galaktyki to była jedna z pierwszych serii Marvela, chyba w 2015 roku, połączona z All-New X-Men i ... urwali przed końcem a przecież mogliby ten run wydać w jednym, grubym tomie bo tam było, chyba trochę ponad 20 zeszytów.
Ale ściemniasz i wprowadzasz innych w błąd.

Jest komplet 27 zeszytów wydanych, tyle ile liczyla seria. Egmont wydał nawet kilka pobocznych zeszytow innych serii. To o czym mówisz jest całkiem inna serią.

Offline xanar

« Odpowiedź #1578 dnia: Pn, 08 Czerwiec 2026, 18:17:35 »
On od ośmiu lat nie może tego przeżyć, ja na jego miejscu już bym się angielskiego nauczył.

Oni tylko tego crossa nie wydali.

A ta kontynuacja Guardians of the Galaxy: New Guard Bendisa to strasznie słaba była.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Szysza32

« Odpowiedź #1579 dnia: Pn, 08 Czerwiec 2026, 21:21:48 »
Dziwnym trafem Egmont w ostatnich latach wyraźnie poszedł w HC i wydania droższe, a miękkie okładki nie zdominowały w całości oferty mimo cytuję "największych sukcesów ostatnich lat".
Przecież Egmont tłucze w bród Marvel Fresh, Uniwersum DC i Star Wars w miękkich. Tzw. klasyka zawsze była w twardych, DC Black Label też. Po prostu różne linie wydawnicze rządza sie swoimi prawami.

Offline Mateusz

« Odpowiedź #1580 dnia: Śr, 10 Czerwiec 2026, 15:12:01 »
Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Online eyesore

« Odpowiedź #1581 dnia: Śr, 10 Czerwiec 2026, 15:27:41 »
ciekawe czy to wszystko bo dla mnie może z 3 pozycje, słabo jak na Egmont

Online fasola

« Odpowiedź #1582 dnia: Śr, 10 Czerwiec 2026, 15:34:23 »
W katalogu na ten miesiac były też Absolute Batman i Injustice 2. W tym momencie ich nie widać w zapowiedzi więc chyba jeszcze dodadzą coś

« Odpowiedź #1583 dnia: Śr, 10 Czerwiec 2026, 15:36:57 »
Za to jest "We wnętrzu Ziemi" (kolejna po "Tarzanie" adaptacja Burroughsa), której w katalogu nie było, bo nawet tu się chyba ktoś zastanawiał, co dalej, skoro na MFKiG25 zapowiedzieli trzy tytuły a wydali jeden.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1584 dnia: Śr, 10 Czerwiec 2026, 15:38:35 »
W końcu DC według Moore'a! Dla mnie obowiązkowy zakup, a jeśli by się tak stało, że Egmont zmieni podejście do serii Wielkich bohaterów Disneya, to wezmę jeszcze Donalda.

Offline MonsterGirl

« Odpowiedź #1585 dnia: Śr, 10 Czerwiec 2026, 15:48:28 »
Za to jest "We wnętrzu Ziemi" (kolejna po "Tarzanie" adaptacja Burroughsa), której w katalogu nie było, bo nawet tu się chyba ktoś zastanawiał, co dalej, skoro na MFKiG25 zapowiedzieli trzy tytuły a wydali jeden.
Jest w katalogu, ale pod kategorią Adaptacje literatury ;)

U nas dodatkowo można podejrzeć jeszcze okładki.

https://komiksopedia.pl/aktualnosc/zapowiedzi-egmontu-na-sierpien-2026/
Komiksopedia - newsy, wywiady, artykuły, kalendarz wydarzeń, baza danych. Możliwość oceniania i tworzenia własnych kolekcji.

Online Warpath

« Odpowiedź #1586 dnia: Śr, 10 Czerwiec 2026, 16:32:35 »
Avengers
Pięć Krain
Uniwersum DC wg Alana Moore'a
Nowy Świat Ultimate: Inwazja

Tyle dla mnie.

Offline MonsterGirl

« Odpowiedź #1587 dnia: Śr, 10 Czerwiec 2026, 17:30:24 »
Absolute Batman 1: Zoo i Injustice 2 #1 też wleciały do zapoweidzi.
Komiksopedia - newsy, wywiady, artykuły, kalendarz wydarzeń, baza danych. Możliwość oceniania i tworzenia własnych kolekcji.

Offline tomsawyer

• Polubień: 490
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #1588 dnia: Śr, 10 Czerwiec 2026, 18:00:12 »
Asteriks i Usagi. Dobry miesiąc dla portfela .
"Nie od razu Rzym zbudowano. Oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline gashu

« Odpowiedź #1589 dnia: Śr, 10 Czerwiec 2026, 21:50:35 »
Dla mojego jeszcze lepszy, bo nic.