Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 186711 razy)

OokamiG, Evertsen_Dante, xardas, Crono i 16 Gości przegląda ten wątek.

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #1050 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 12:30:54 »
Raczej chyba Egmont wie, że przed wakacjami ludzie wolą oszczędzić pieniądze na urlop, niż wydać setki złotych na komiksy
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Online radef

« Odpowiedź #1051 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 12:38:02 »
Oczywiście, że nie porównuję czerwca do września, tylko rok do roku i w poprzednim roku oferta czerwcowa była dużo mocniejsza (19 do 25 tytułów, choć wiadomo, że trudno porównywać komiksy 1:1). Acz słabszy jeden kwartał może być po prostu przypadkiem, np. pierwszy kwartał tego roku (szczególnie pod względem dodruków) był dużo lepszy niż pierwszy kwartał rok temu.

Nie zmienia to faktu, że wygląda to dość słabo, i tyle. A prawdopodobne skasowanie części serii młodzieżowych (w tym np. "Sami") pokazuje, że nie jest tak zielono, jak mogłoby się wydawać. Tylko że trochę sam Egmont się do tego przyłożył, w pewnym momencie startując ze zbyt wieloma rzeczami jednocześnie (zresztą nie pierwszy raz - DC Odrodzenie też było przykładem tego).
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline yaerius

« Odpowiedź #1052 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 12:39:09 »
Gdzie Świat Akwilonu?

« Odpowiedź #1053 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 12:43:35 »
Oczywiście, że nie porównuję czerwca do września, tylko rok do roku i w poprzednim roku oferta czerwcowa była dużo mocniejsza (19 do 25 tytułów, choć wiadomo, że trudno porównywać komiksy 1:1). Acz słabszy jeden kwartał może być po prostu przypadkiem, np. pierwszy kwartał tego roku (szczególnie pod względem dodruków) był dużo lepszy niż pierwszy kwartał rok temu.

Nie zmienia to faktu, że wygląda to dość słabo, i tyle. A prawdopodobne skasowanie części serii młodzieżowych (w tym np. "Sami") pokazuje, że nie jest tak zielono, jak mogłoby się wydawać. Tylko że trochę sam Egmont się do tego przyłożył, w pewnym momencie startując ze zbyt wieloma rzeczami jednocześnie (zresztą nie pierwszy raz - DC Odrodzenie też było przykładem tego).
Znaczy masz rację, jest gorzej niż rok temu, pamiętam ofertę na czerwiec 2026. Dodruki też nie powalają, brakuje Daredevila tom 3 od Bendisa między innymi który od dłuższego czasu nie jest dostępny, kiedy tomy 1-2 dostały dodruki w 2023, czyli po paru latach od pierwotnego wyjścia. Egmont generalnie mówił, że zwolni z dodrukami, ale myślałem, że mimo wszystko będą załapywały się więcej superhero, a tak 3/4 dodruków to komiks dziecięcy.

Patrząc na Łódź to na szczęście jeszcze trochę ciekawych premier czeka nas po czerwcu, z superhero między innymi cała linia Absolute czy F4 z rysunkami Lee, ale też Epic Collection Star Wars na co czekam osobiście bardzo.
Sociale:

Offline lis22

« Odpowiedź #1054 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 12:48:45 »
Hmmm ... Myślałem, że Batman Nowe Gotham. Tom 1 będzie dopiero w sierpniu bo w maju jest Supergirl ...

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #1055 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 13:01:49 »
Czy oni wydadzą kiedyś ten ostatni tom Shade'a? Ile można czekać?

Jak to często ostatnio bywa - dokładnie zero interesujących mnie pozycji.

Offline misiokles

« Odpowiedź #1056 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 13:16:27 »
Chyba regułą jest że ostatnie tomu serii mają największe przerwy, pewnie by jak najdłużej utrzymać licencję.

Online radef

« Odpowiedź #1057 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 13:19:16 »
Aktualizacja!
Doszło:
Samuraj. Tom 2
Świat Akwilonu. Elfy. Pustelnik z Ourannu. Tom 19
Louca. Fenomenalny. Tom 12
Agata Christie. Samotny dom
Supergirl. Świat

Okej - to teraz oferta "bieżąca" nie wygląda źle, nie zmienia to faktu, że z dodrukami jest krucho.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Online michał81

« Odpowiedź #1058 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 13:38:26 »
Hmmm ... Myślałem, że Batman Nowe Gotham. Tom 1 będzie dopiero w sierpniu bo w maju jest Supergirl ...
A co ma Supergirl do wydania Batman? Już pisałem o tym że będzie w czerwcu i dlaczego.
Mniej więcej raz na kwartał powinna wychodzić cegła klasycznego DC, czyli pierwszy tom Nowego Gotham powinien być w czerwcu, tym bardziej, że chyba jest już przetłumaczony.
Cegła = klasyczny Batman / klasyczny Superman
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Kwiecień 2026, 13:46:48 wysłana przez michał81 »

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #1059 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 13:52:33 »
Po liście dodruków widać ze takie serie jak 100 naboi, Transmetropolitan, Ludzie Północy czy Kaznodzieja już nie dostaną dodruków i chyba ich zdobycie w całości można odpuścić.

Offline bababatman

« Odpowiedź #1060 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 13:53:11 »
Biorę New Gotham. A z innej beczki - Epiki Spider-Man. Nie czytałem Marvel Origins. Czy historie zawarte w Amazing Spider-Man Epic Collection: The Secret Of The Petrified Tablet mocno się zestarzały? Czy warto w ogóle wchodzić w te serie? Dwa pierwsze wydane przez Egmont Epiki (Ostatnie Łowy Kravena i Venom) były całkiem spoko, od kolejnych 2 mocno się odbiłem i następnych już nie brałem. Śmierć Gwen Stacy będzie w 7 epiku, prawda?

« Odpowiedź #1061 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 14:01:06 »
Zbieram z Marvel Origins właśnie głównie Spider-Mana, i mi osobiście czyta się go bardzo dobrze, na pewno najlepiej, no i rysunki Ditko, a potem Romity Sr cieszą oko, mimo upływu tylu lat, ja osobiście polecam, szczególnie, że Epici to będą już lata 70, więc świetny okres dla Pajączka.
I tak, śmierć Gwen to 7 Epic.
Sociale:

Offline Szysza32

« Odpowiedź #1062 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 14:03:53 »
Po liście dodruków widać ze takie serie jak 100 naboi, Transmetropolitan, Ludzie Północy czy Kaznodzieja już nie dostaną dodruków i chyba ich zdobycie w całości można odpuścić.
Akurat Kaznodzieja niedawno miał dodruk 1. i 3. tomu, dzięki czemu w jednej serii mam trzy różne loga DC ;) w sklepie Egmontu "jedynie" 4. tom jest niedostępny, więc może wkrótce?

Offline death_bird

« Odpowiedź #1063 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 14:15:08 »
Ciekawe dlaczego Epik akurat No. 5. Czy to znaczy, że ignorują pierwsze cztery czy też będą skakać jak te pasikoniki. W każdym razie idąc teraz w kierunku Kravena mamy na razie dziewięć kolejnych tomów do wydania. Ciekawe ile to będzie trwało i czy w międzyczasie Marvel uzupełni ostatnie braki...
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #1064 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 14:19:27 »
Ciekawe dlaczego Epik akurat No. 5. Czy to znaczy, że ignorują pierwsze cztery czy też będą skakać jak te pasikoniki. W każdym razie idąc teraz w kierunku Kravena mamy na razie dziewięć kolejnych tomów do wydania. Ciekawe ile to będzie trwało i czy w międzyczasie Marvel uzupełni ostatnie braki...
Może w pewnym sensie dogadali się z Hachette (albo nie chcieli im robić konkurencji).
Między ostatnim tomem pająka w ramach Marvel Origins a tym epikiem będą chyba trzy zeszyty przerwy.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker