Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 278437 razy)

BlackoutHV i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Saruman

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #690 dnia: Cz, 19 Luty 2026, 21:44:12 »
Rozumiem zeszytówki, ale zbiorcze powinnny mieć jedno logo, przynajmniej w ramach danej serii. Dla mnie bardzo słaby news - ja tam lubię jak seria spójnie wygląda.

Offline Crono

« Odpowiedź #691 dnia: Cz, 19 Luty 2026, 22:38:00 »
W sumie po zastanowieniu, to u Muchy mogło to wyglądać tak:
Pracownik naszego oddziału Muchy:
- szefowo, Egmont poinformował na FB że dostał nakaz zmiany logo Marvela! Nie może dochodzić do grzbietu, musi być mniejsze i w ogóle! Ponoć Panini ujednolica logo u wszystkich swoich licencjobiorców!
Christine Meyer:
- cholera, to mamy problem. Ostatnio mieliśmy wiele wtop. Brakujące strony w Ghost Rider, brak okładki w X-men Wojna w Asgardzie, zwalone rozkładówki w X-statix....
Pracownik:
- i rysy na tylnej okładce X-men Wojna w Asgardzie chyba w całym nakładzie!
Christine:
- cicho! Nikt się nie zorientował! No ale z tym logo to problem. Wiadomo, fani lubią ładne grzbiety na półkach. Po tych ostatnich wpadkach mam nie darują... Musimy coś wymyślić...
Pracownik:
- szefowo, Egmont napisał że może używać starego logo do końca istniejących serii, jeżeli do końca zostało 1-2 tomy!
Christine:
- to nic nie da. Nie wiemy ile jeszcze tomów wydamy Ghost Ridera czy X-men. Może 1 a może 10 (mutantów).
Pracownik:
- Egmont napisał też, że zmiana wchodzi w życie od marca. To może zdążymy jeszcze podrukować okładki komiksów po staremu i powiemy w Panini że to z lutego?
Christine:
- aleś ty głupi! Przypomnij mi, jak to się stało że cię zatrudniłam?
Pracownik:
- ....
Christine:
- dobra, nieważne, nie stresuj się. Jesteśmy wielką rodziną w wydawnictwie, a rodzina jest najważniejsza i trzeba o nią dbać. Dobra, o czym my to..  a, logo, no tak. Trzeba coś naszym fanom napisać, że dostaną nowe Legendy X-men z nowym logo na grzbiecie. I że nie będzie pasować do poprzedniego tomu i do Sagi Miotu.
Pracownik:
- ale szefowo... W pierwszym tomie Legendy X-men nie było logo. W sumie to w Spectacular Spider-Man też nie, X-statix nie, Wolverine nie, serii Czerń, Biel i Krew też nie... W Ghost Rider w sumie też nie...
Christine:
- .... A gdzieś było?
Pracownik:
- no... yyy.... (nerwowo szuka po półce)... Avengers!! Było w Avengers!! I w Rodzie M! I w ..
Christine:
- ale wydaliśmy to wieku temu! Było w czymś co wydaliśmy stosunkowo niedawno?
Pracownik:
- yyy.... w Marvels!! Było w Marvels! I w X-Men Saga Miotu!
Christine:
- jak to w Saga Miotu? A to nie miało wyglądać podobnie do Legendy X-men? Niebieska czcionka itp?
Pracownik:
- a miało?
Christine:
- dobra, nieważne. Pisz do Panini że u nas wszystko pod kontrolą.
« Ostatnia zmiana: Cz, 19 Luty 2026, 22:40:20 wysłana przez Crono »

Offline wojtast

« Odpowiedź #692 dnia: Cz, 19 Luty 2026, 22:39:51 »
No niezłe cyrki. Z epikami spider-mana to w ogóle będzie rzeźnia na półce, bo tam będzie niechronologiczny misz-masz wszystkich tych 3 rozwiązań (albo i więcej jeśli w międzyczasie znowu coś wymyślą).
Co za głupota. Albo w DC i Marvelu decyzje podejmują kompletni idioci albo Egmont nie umie w komunikacje, negocjacje i ustalenia na wprowadzanie 'ulepszonych logo' w jakiś sensowny sposób.
'Dizajn musi się zgadzać....ale na półce już niekoniecznie.'
I tak, jasne, zaraz może wyjść TK i poopowiadać że ze swojej strony zrobili wszystko jak należy i wydają w kolejności jak należy. Marvel i DC też nie są winni, bo przecież nie będą zgadzać się w nieskończoność na robienie dodruków ze starym logo skoro oficjalne jest inne...bla bla bla...
Słowem nikt nie jest winny, poza roszczeniowym czytelnikiem który narzeka i robi z igły widły. Tylko jakimś cudem z innymi wydawnictwami nie ma aż takich cyrków.

Offline Melkazir

« Odpowiedź #693 dnia: Pt, 20 Luty 2026, 01:37:53 »
W ekskluzywnej serii limitowanej Batman Noir logo DC się zmieniło i nawet komunikatu nie widziałem. Strasznie to psuje, bo nagle na grzbiecie jest jebitne niebieskie logo i do tego kopnięte w stosunku do reszty  :'(

Offline Liarus

« Odpowiedź #694 dnia: Pt, 20 Luty 2026, 16:15:10 »
Uncanny X men Bendisa miał kiedyś dodruk? Czy nie ma co czekać i raczej szukać z drugiej ręki?

« Odpowiedź #695 dnia: Pt, 20 Luty 2026, 16:56:12 »
Szukaj z drugiej ręki, było nie raz mówione, że komiksy z okresu Marvel Now nie dostaną już dodruku
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Online Castiglione

« Odpowiedź #696 dnia: Pt, 20 Luty 2026, 17:40:40 »
No skoro Marvel zmienia logo, to zdziwiłbym się, gdyby Egmont mógł bez przeszkód dalej stosować stare.

Inna sprawa, że faktycznie ciekawy jest przypadek Muchy, która jak się zdaje robi z grzbietami co chce.

Offline Zdzichsiu

« Odpowiedź #697 dnia: Pt, 20 Luty 2026, 17:57:22 »
Powinni zrobić naklejki z nowym logo, żeby każdy kto chce sobie przykleił na grzbiety starych epików ;) Tanie, nie trzeba specjalnie robić dodruków.

Offline Warpath

« Odpowiedź #698 dnia: Pt, 20 Luty 2026, 18:02:37 »
Egmont też niby musi, ale niekoniecznie. Przecież wszystkie Batmany Ziemia Niczyja, Epidemie czy Knightfalle mają logo DC Polska, a nie amerykańskie. Nie wiem co to za dziwne podwójne standardy, że tu mogą sobie uciekać od odpowiedzialności, a na innych seriach to grzmocą zmianami co dwa tomy. Przykładowo Detective Comics obecny run Rama V - 1 tom logo DC Polska czerwone, 2 kolejne logo amerykańskie białe, następny logo amerykańskie niebieskie.. tu się nie dało ujednolicić a na HC tak?

Offline Crono

« Odpowiedź #699 dnia: Pt, 20 Luty 2026, 18:23:41 »
Dziwne to wszystko. Mucha robi co chce i jak chce, a Egmont musi się niby dostosować. Tylko że takie pierwsze dwa epiki pająka co miały dodruk, to już z nowym logo (bo niby ze starym nie mogli). A jakiś czas temu dodrukowali trzeci epik... ze starym logo. To niby można czy nie? Jak już było pisane, w tych epikach to straszny misz-masz wyjdzie. Zresztą, w Punktach zwrotnych trochę też, bo teraz wydają historie dziejące się przed Kompleksem Mesjasza, więc jeżeli ktoś te tomy będzie układał chronologicznie (jak ja), to będzie to źle wyglądało.
« Ostatnia zmiana: Pt, 20 Luty 2026, 18:25:59 wysłana przez Crono »

« Odpowiedź #700 dnia: Pt, 20 Luty 2026, 18:54:37 »
Egmont też niby musi, ale niekoniecznie. Przecież wszystkie Batmany Ziemia Niczyja, Epidemie czy Knightfalle mają logo DC Polska, a nie amerykańskie. Nie wiem co to za dziwne podwójne standardy, że tu mogą sobie uciekać od odpowiedzialności, a na innych seriach to grzmocą zmianami co dwa tomy. Przykładowo Detective Comics obecny run Rama V - 1 tom logo DC Polska czerwone, 2 kolejne logo amerykańskie białe, następny logo amerykańskie niebieskie.. tu się nie dało ujednolicić a na HC tak?
Pani Martyna na którymś z filmów mówiła, że udało im się dogadać, że te zaczęte serie typu No Man's Land dociągną z tym samym logo -  pewnie uznała, że duże grubasy kupują właśnie ludzie którzy mają większą obsesję na punkcie tego jak to wygląda na półce, a już takie miękkie cienkie tomy mniej ich obchodzą.
Ale jest jak mówisz, szkoda, że nie udało się im tego dogadać we wszystkich seriach, ale też nie dziwi mnie to, Hachette też w BiZ od któregoś tomu musiało zmienić logo na okładce na nowe - mus to mus.
Sociale:

Offline death_bird

« Odpowiedź #701 dnia: So, 21 Luty 2026, 00:20:43 »
Pracownik naszego oddziału Muchy:
- szefowo, Egmont poinformował na FB że dostał nakaz zmiany logo Marvela! Nie może dochodzić do grzbietu, musi być mniejsze i w ogóle! Ponoć Panini ujednolica logo u wszystkich swoich licencjobiorców!
Christine Meyer:
- cholera, to mamy problem. Ostatnio mieliśmy wiele wtop. Brakujące strony w Ghost Rider, brak okładki w X-men Wojna w Asgardzie, zwalone rozkładówki w X-statix....

Szczerze pisząc podejrzewam, że to tak naprawdę wyglądałoby inaczej:
"Pracownik naszego oddziału Muchy:
Ciociu Krysiu, Egmont poinformował na FB że dostał nakaz zmiany logo Marvela! Nie może dochodzić do grzbietu, musi być mniejsze i w ogóle! Ponoć Panini ujednolica logo u wszystkich swoich licencjobiorców!"

Ch. M.: O, to słitaśnie.  :-*

Pracownik: Ale ciociu, nas też to dotyczy.

Ch.M.: Ale dlaczego?  ???

Pracownik: No bo my też mamy logo

Ch.M.: To my mamy logo???  :o

Pracownik: No tak ciociu. I po tych wszystkich wpadkach nie możemy sobie pozwolić na kolejną...

Ch.M.: To my mieliśmy jakieś wpadki???!!  :o A... W sumie... Księgowa mówi, że kasa się zgadza, dział PR mówi, że czytelnicy nas kochają, jest wporzo.  ;D Przynieś mi bananowego milkshake, wybieram miejscówkę na wakacje a poza tym moja trenerka osobista mówi, że nerwy mi szkodzą.  ??? Coś jeszcze?  ::)

Pracownik: Nie ciociu, to wszystko.

Ch.M.: Supcio.  ;D To zmykaj, czekam na shake`a.  :-*
           Jamajka czy Hawaje... Hm... ::)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline michał81

« Odpowiedź #702 dnia: So, 21 Luty 2026, 10:03:24 »

Offline Pestak

« Odpowiedź #703 dnia: So, 21 Luty 2026, 11:57:13 »
Trochę niekonsekwentmy pan Tomasz - obawia się, że na integrale "Pięciu Krain" trzeba by długo czekać  a jednocześnie nie przeszkadza mu, że Superman Byrna rozłożono na 3 lata . Co mnie obchodzi, że w międzyczasie będzie też klasyczny Batman? Może lubię i kupuję tylko Supermana?

« Odpowiedź #704 dnia: So, 21 Luty 2026, 14:02:19 »
Bo Superman nie jest aż tak mocną marką u nas jak Batman - z resztą wiesz dlaczego rozłożyli go na na trzy lata? Bo jednocześnie z tą postacią będą wychodziły trzy serie - Superman, Action Comics i startujący u nas Absolute Superman. Już nie mówiąc o DC Deluxe i Black Label gdzie w ostatnim czasie wyszedł Superman Na Cztery Pory Roku, All Star Superman, czy Ostatnie Dni Lexa Luthora czy Superman kontra Lobo
Więc i tak z tą postacią wychodzą u nas regularnie co parę miesięcy komiksy, klasyka to tylko jedna z linii jaką wydaje Egmont, spójrz trochę szerszej Pestak, bo zaczynasz marudzić jak Bazyl nie patrząc dokładnie na plan wydawniczy Egmontu.
« Ostatnia zmiana: So, 21 Luty 2026, 14:05:53 wysłana przez wayne_collector »
Sociale: